Знаете ли защо мюсюлманите прекъсват с Дати или Каджур по време на Рамазан? Ще ви кажем! Фурмите могат незабавно да повишат нивата на глюкозата, за да възстановят нормалността в организма! Това не е всичко! Тези пустинни плодове се радват в световен мащаб заради техния сиропиран сладък вкус и невероятен хранителен профил. В тази статия ще научим за невероятните ползи от фурмите за здравето и косата, които могат да ви накарат да се влюбите в този плод отново и отново!

Ползите от фурмите (каджур) за здравето и косата

Какви са датите?

Фурмите (научно наименование: Phoenix Dactylifera) са годни за консумация плодове от финикова палма, която расте изобилно в страни като Северна Африка, Близкия изток и Южна Азия. Те се отглеждат в пустинята, тропически и субтропичен климат и се предлагат в много разновидности. Въпреки че произходът на фурмите не е точно известен, историята разказва, че хората са отглеждали тези плодове в продължение на хиляди години!

Другите имена за дати са Khajoor, Kharjuram (телугу), Kehjoor (бенгалски), Khajura (ория) и т.н..

Какви са различните видове дати?

Въпреки че има около 20 разновидности фурми, отглеждани в различни части на света, около 15 вида тези плодове са доста популярни, а именно:

 • Дати на Medjool
 • Бархи Дати
 • Дати на равин
 • Дати от Сафави
 • Сукари Дати
 • Дейри Дати
 • Мазафати Дати
 • Piarom Дати
 • Deglet Dates
 • Дати на Худри
 • Тори Дати
 • Sayer Dates
 • Халави дати
 • Захиди Дати
 • Халас Дати

Хранителна стойност на фурмите:

Нека сега разгледаме хранителния профил на фурмите – (сорт Medjool, 100 g порция):

 • Общо калории – 277
 • Общо въглехидрати – 75 gm
 • Общо мазнини – 0,2 грама
 • Протеини – 1,8 грама
 • Калций – 64 mg
 • Желязо – 0,9 mg
 • Магнезий – 54 mg
 • Фосфор – 62 mg
 • Калий – 696 mg
 • Витамин А – 3% от DV
 • Витамин В6 – 12% от DV
 • Ниацин – 8% от DV
 • Захар – 16 грама
 • Диетични фибри – 1,6 грама

Колко фурми можете да ядете на ден?

Препоръчителното количество фурми на ден зависи от възрастта, здравословното състояние и целта (за увеличаване на теглото или добавяне на основни хранителни вещества и др.). Средно човек може да консумира около 6-8 фурми дневно без никакви странични ефекти.

Кое е най -доброто време за ядене на фурми?

Хубавото с фурмите е, че те са лесно смилаеми и следователно могат да се ядат по всяко време на деня. Фурмите обаче са натоварени със захари, което може да ви даде бърз тласък на енергия. Ето защо експертите препоръчват да ги приемате сутрин или на гладно след дълго гладуване.

Ползи за здравето от фурмите за здравето и косата:

Ето нашите 10 невероятни ползи от фурми за здравето и косата. Нека да ги разгледаме.

Ползи за здравето на фурмите

1. Проявява висока антиоксидантна активност:

Фурмите са в изобилие от много видове антиоксиданти, които са химикали, които могат да деактивират вредния ефект на свободните радикали върху организма. Проучване показва, че фурмите проявяват окислително -възстановителни свойства, които помагат за абсорбиране и неутрализиране на ефекта на свободните радикали. Това може да играе ключова роля в защитата на организма срещу много опасни заболявания, включително рак (1). Известно е също, че разнообразието от фурми Khalas има най -голямо количество антиоксиданти като каротеноиди и фенолни киселини в сравнение с други видове фурми.

2. Може да предотврати сърдечни заболявания:

Според проучване фурмите съдържат значително количество катехини и разтворими феноли, които са показали намален оксидативен стрес и понижени нива на триацилглицерол в организма (2). Без този механизъм сърцето би било подложено на удебеляване на стените или втвърдяване на артериите, като по този начин се увеличава рискът от инсулти. Ето защо фурмите също се считат за антиатерогенни храни (храни, които предотвратяват образуването на плака в артериите).

3. Може да понижи диабета:

Въпреки че фурмите са с високо съдържание на естествени захари, те могат да понижат гликемичните нива в кръвта. Проучване показва, че плъховете с диабет показват значително подобрение в показанията на кръвната захар след перорално приложение на определена доза екстракт от плодове от финика (3). Те приписват този резултат на различни съединения, присъстващи във фурмите, като флавоноиди, стероиди, сапонини и феноли, които имат антидиабетно действие! Това е причината фурмите да са безопасен и естествен подсладител за хора с диабет.

4. Може да облекчи родилната болка при бременни жени:

Известно е, че датите за хранене улесняват процеса на раждане при бременни жени! Проучване показва, че жените, които са консумирали фурми в по -късните етапи на бременността, имат по -големи шансове за естествени контракции и по -малки шансове за индуциран раждане от тези, които не са яли (4). Също така, тези жени са регистрирали по -малко работно време и по -малки усложнения. Това може да се дължи на някои химични съединения, които могат да имитират ефектите на окситоцин, хормон, отговорен за контракциите на раждането.

5. Може да намали възпалението:

Възпалението е естествен отговор на организма да се предпази от чужди нашественици, наранявания или инфекции. Въпреки това, продължителното възпаление или наличието му в здрави зони може да доведе до няколко заболявания като автоимунни нарушения, сърдечни удари и др. Изследванията показват, че противовъзпалителните свойства на фурмите могат да контролират този проблем с някои съставки като феноли и флавоноиди. Известно е също, че ядливата част от плодовете от фурми намалява подуването на краката, причинено от остро възпаление.

6. Може да регулира движението на червата:

Много проблеми като нередовни черва, запек и други храносмилателни разстройства са причинени поради липса на фибри. Плодовете от фурми съдържат големи количества диетични фибри, които могат да насърчат здравословния стомашно -чревен тракт. Проучванията показват, че хората, които консумират фурми редовно в диетата си, показват значително подобрение на движението на червата и честотата от тези, които не ядат (5). Също така консумацията на плодове от фурми е свързана с намален риск от хемороиди и риск от цветен рак при индивиди.

7. Може да укрепи костите и зъбите:

Фурмите са суперхрани, които съдържат много основни хранителни вещества като витамин А, К, калций, магнезий, фосфор, калий и др., Които подобряват здравето на костите (6). Ето защо плодовете от фурми могат да бъдат от полза за хора с проблеми, свързани с костите, като остеопороза, като укрепват костите и насърчават здравия и балансиран костен метаболизъм.

8. Може да предотврати неврологични проблеми:

Много свързани с възрастта невродегенеративни проблеми като болестта на Алцхаймер, деменция и др. Са причинени поради увреждане на свободните радикали върху здравите клетки (7). Фурмите съдържат много антиоксидантни съединения като феноли и флавоноиди, които могат да намалят тези рискове и да подобрят познавателните способности при възрастните хора.

9. Може да насърчава здравата коса:

Плодовете от фурми са пълни с важни хранителни за косата хранителни вещества като желязо, фолат, цинк и др. Тези средства укрепват космените ви фоликули от корените, за да предотвратят падането, изтъняването или оплешивяването. Също така желязото, присъстващо във фурмите, може да бъде от голяма полза за косата ви, като подобрява кръвообращението и снабдяването с кислород на скалпа.

10. Дава незабавна енергия:

Фурмите са с високо съдържание на естествени захари, които се превръщат в глюкоза, за да ви дадат незабавна енергия. Също така, фурмите съдържат добро количество въглехидрати, протеини, витамини и минерали, които подмладяват организма и му помагат да се справи с ниските нива на енергия поради гладуване или болест. Можете или да консумирате директно като бърза закуска, или да ги добавите към вашите смутита, енергийни барове и т.н..

Странични ефекти на фурмите:

Фурмите може да са полезни за нашето здраве, но преяждането им може да причини неблагоприятни ефекти като:

 • Коремни проблеми като стомашна болка, газове, подуване на корема.
 • Влошаване на диарията поради излишък на диетични фибри.
 • Кожни обриви поради голямо количество сулфати.
 • Наддаване на тегло поради увеличеното количество калории.
 • Хиперкалиемия, причинена поради повишени нива на калий и по -ниски нива на натрий.

Изненадани ли сте да знаете за тези невероятни ползи за здравето от фурмите? Следващия път, когато се запасите с пресни плодове, включете фурми заедно с тях, за да се насладите на хранителните им качества. Можете също така да се насладите на този универсален плод като алтернатива без вина на захар или мед в повечето от вашите сладки ястия. И така, кога имате „дата“ с плод от фурми?