Всички сме запознати със зеленото зеле. Не много от нас обаче знаят, че всъщност има 7 различни вида зеле, като червеното зеле е едно от важните. Червеното зеле, наричано още лилаво зеле, има ярък червеникаво-лилав цвят. За разлика от обикновеното зеле, червеното зеле се използва главно в салати и като гарнитура. Този екзотичен зеленчук доскоро не беше известен на индийския пазар. Сега налично във всички големи супермаркети и зеленчукови пазари, червеното зеле бързо набира популярност заради своя прекрасен вкус и високи хранителни стойности. Нека да научим повече за това невероятно зеленчуци в детайли, заедно с разбирането на основните ползи от яденето на червено зеле.

Ползи от червено зеле за кожа, коса & amp; Здраве

Какво е червено зеле?

Червеното зеле, както подсказва името, има яркочервен оттенък, който се дължи на рН стойността на почвата, причинена поради високото съдържание на киселина. Тъмният пигмент на този зеленчук е пълен с флавоноиди, които са изключително полезни за вашето здраве. Големите количества сяра, присъстващи в това зеле, придават остър мирис и пиперлив вкус.

Червеното зеле е добро за вас?

Червеното зеле е изключително полезно за вашето здраве поради големите количества антиоксиданти, витамини и минерали. Той предлага многобройни ползи за тялото ни от подобряване на зрението, предотвратяване на заболявания, свързани с костите и защита на тялото срещу бактерии, причиняващи инфекция. Червеният пигмент има много мощни агенти за предотвратяване на много видове рак.

Факти за храненето на червеното зеле:

По -долу са изброени някои от основните ползи за храненето на червеното зеле на порция от 100 грама:

 • Общо калории: 31
 • Общо мазнини: 0,2 грама
 • Натрий: 27 mg
 • Калий: 243 mg
 • Общо въглехидрати: 7 грама
 • Диетични фибри: 2,1 грама
 • Захари: 3,8 грама
 • Протеин: 1,4 грама
 • Витамин А: 22 %
 • Витамин Ц: 95 %
 • Витамин В6: 10 %
 • Магнезий: 4 %
 • Калций: 4 %

Невероятни ползи от червено зеле за кожата, косата & Здраве:

Тук включихме 14 най -добри ползи за здравето от червено зеле. Нека да ги разгледаме

1. Помага при имунитет:

Един от важните хранителни вещества, които са необходими за поддържане на имунната система силен, е витамин Е. Той прави това, като произвежда антитела, които помагат в борбата с болестите и инфекциите. Отделно от това, хранителното вещество помага за възстановяването на ДНК, както и за метаболизма. Този хранителен елемент присъства в богати количества в червено зеле.

2. Ползи от червено зеле за очите:

Нивата на витамин А в червеното зеле са идеални, колкото е необходимо за поддържане на правилното зрение и поддържане на здравословно зрение. Той също така помага за предотвратяване на макулна дегенерация, както и катаракта.

3. Мека и подхранена кожа:

Отново витамин А в червеното зеле помага да се направи кожата мека, еластична и я подхранва дълбоко отвътре. Това е естествен овлажнител, който също осигурява добро здраве и красота на кожата, която винаги сте желали.

4. Пропуска свободни радикали:

Витамин С в червеното зеле е популярно и мощен антиоксидант, който предотвратява, както и унищожава всички видове свободни радикали в тялото, което причинява увреждане на клетките и води до стареене на кожата, както и до рак в крайни случаи. Това е една полза, която бихте искали за благосъстоянието на тялото.

5. Превенция на остеопороза:

Е, отново червеното зеле е един от най -добрите източници на калций за организма. Това помага за укрепване на костите и по този начин предотвратява проблемите с остеопорозата, които идват заедно с възрастта, особено при жените. Редовното приемане на червено зеле ще укрепи костите, както и зъбите.

6. Лечение на язви:

Глутаминът е една аминокиселина, която присъства в червеното зеле и е силно отговорна за лечението на различни видове язви, особено пептични язви. Сокът от червено зеле е идеалното нещо за консумация тук. Това е едно от най -добрите предимства на суровото червено зеле.

7. Добро представяне на мозъка:

Червеното зеле за мозъка е много! Яденето на червено зеле ще подобри функциите на мозъка, както и нервната система. Това се дължи единствено на нивата на йод в червеното зеле. Това помага и за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция.

8. Поддържа кръвното налягане:

Калият в червеното зеле е отговорен за регулирането на кръвното налягане и достигането му до контролирано ниво. Човек трябва да включи малка част от сурово червено зеле в салатите или в ястията, които се готвят, за да извлекат тази полза за организма.

9. Лекува болки в мускулите:

Млечната киселина присъства в червеното зеле. Това е един от химикалите, които могат да помогнат при лечението на мускулна скованост и затова лекуват болката. Млечната киселина обаче се отделя, след като сварите червеното зеле. Това лечение на мускулна болка е възможно само когато ядете варено червено зеле по време на хранене.

10. Защита от болестта на Алцхаймер:

Червеното зеле показа положителни резултати за подобряване на познавателните способности на индивидите. Редовната консумация на този зеленчук може да помогне за предотвратяване или забавяне на риска от болестта на Алцхаймер, особено тези, които имат фамилна анамнеза за това заболяване. Червеното зеле е заредено с антоцианини, които могат да лекуват загубата на памет и да стимулират мозъчните функции.

11. Ползи от червено зеле за отслабване:

Червеното зеле е един от нискокалоричните зеленчуци, който може ефективно да помогне за отслабване. Големите количества диетични фибри могат да подобрят храносмилането ви и да насърчат гладкото изпразване. Тялото ви ще бъде освободено от токсини и нежелани отломки с помощта на червено зеле. Също така, яденето на салата от червено зеле може да засити нивата на глад.

12. Предотвратява рака:

Червеното зеле е заредено с много антиоксиданти като индоли и антоцианини, които са доста мощни в борбата с раковите клетки. Доказано е, че високите количества витамин А в червеното зеле са ефективни за намаляване на риска от много видове рак, включително гърдата и белия дроб. Тези агенти също предлагат защита срещу оксидативен стрес върху клетките, което може да доведе до рак.

13. Насърчава здраво сърце:

Червеното зеле има големи количества антоцианини, които са отговорни за яркия цвят на зеленчука. Редовният прием на 10 mg червено зеле на ден може да намали риска от сърдечни заболявания с почти 5 %. Червеното зеле също понижава нивата на холестерола в организма и предотвратява блокадите в сърцето.

14. Подобрява храносмилането:

Червеното зеле има големи количества диетични фибри, които могат да добавят насипно състояние към изпражненията ви и да ги изтласкат плавно от дебелото черво. Многото съединения, присъстващи в това зеленчуци, могат лесно да разградят храната ви и да им помогнат да се усвоят бързо от организма. Приемането на червено зеле под формата на салати е най -добрият начин за лечение на много храносмилателни разстройства.

Странични ефекти от червено зеле:

Въпреки че червеното зеле е доста здравословно и безопасно за консумация, преяждането може да доведе до определени здравословни усложнения. Също така, ефектите от яденето на червено зеле по време на бременност все още не са доказани и е по -добре да се избягват. Ето някои от често срещаните симптоми:

 • Гадене
 • Загуба на апетит
 • Метеоризъм
 • Подуване на корема
 • Лошо храносмилане
 • Хипотиреоидизъм
 • Смущения с разредители на кръвта
 • Развитие на колики при кърмачета, когато кърмещата майка го консумира

Червеното зеле често се счита за континентален зеленчук и до голяма степен се игнорира от индийската публика. Въпреки това, той може да се използва перфектно във вашите пържени картофи, къри и дори Poriyals по същия начин като вашето зелено зеле. Заедно с прекрасно ястие, можете също да пожънете прекрасните ползи от този зеленчук. Яденето на червено зеле поне два пъти на ден може да ви отърве от много заболявания и да се насладите на светъл и красив живот!