Търсили ли сте здравословна закуска? Време е да се сбогуваме с нездравословна храна с купа ядки. Едно такова разнообразие, обсъдено в тази статия, са ядките шам фъстък. Смята се, че шам фъстъкът е бил известен на хората от 7000 г. пр. Н. Е. И връзката му с нас продължава и до днес. Шам фъстък на хинди се нарича „Pista“ и „PistaPappu“ на телугу. Шам фъстъкът е богат на много витамини и минерали. Те са богат източник на протеини, антиоксиданти и дори диетични фибри. Нека научим повече подробности за някои от най -добрите ползи от шам фъстък за здравето, косата и кожата.

Ползите от шам фъстък за кожа, коса & amp; Здраве

Какво представляват шам фъстъкът?

Фъстъкът, макар и категоризиран като ядки, технически е семето на плод. Научното му име е Pistacia Vera и принадлежи към семейство Anacardiaceae. Тя има кремаво оцветена черупка, която разкрива орех със зелен цвят с червено външно покритие. Зелената част е доста сладка, с кремообразен вкус. Сушени плодове от писта често се сервират със солена подправка, за да стане вкусът им още по -добър.

Здрави ли са шам фъстъкът??

Шам фъстъкът е една от най -здравословните храни на планетата. Те са натоварени със здравословни мазнини, които насърчават здраво сърце. Консумирането на поне една порция шам фъстък в ежедневната ни диета може да помогне за справяне с храносмилателни разстройства, проблеми с имунитета и дори диабет. Известно е също, че укрепват нашата визия и подобряват качеството на нашето благосъстояние.

Шам фъстък срещу бадеми:

Шам фъстъкът и бадемите са здрави по свой собствен начин. Те предлагат добри мазнини, предлагат почти същия брой калории. Що се отнася до нивата на калций, шам фъстъкът осигурява само 4 % от RDI, докато бадемите отговарят на 10 % от RDI. Що се отнася до нивата на желязо. Шам фъстъкът предлага 8 % от RDI, докато бадемите предлагат 6 %. Добавянето на двата ядки в диетата ви може да ви помогне да получите цялата основна доброта в тях.

Факти за храненето с шам фъстък:

По -долу е посочена хранителната стойност на шам фъстък на 100 грама:

 • Общо калории: 562
 • Общо въглехидрати: 28 грама
 • Диетични фибри: 10 грама
 • Общо мазнини: 45 грама
 • Витамин А: 8 %
 • Калций: 10 %
 • Витамин Ц: 9 %
 • Желязо: 21 %
 • Витамин В6: 85 %
 • Магнезий: 30 %

Как да ядем шам фъстък?

Най-добрият начин да ядете шам фъстък е като ги обезкостите. Можете просто да ги отворите с пръст или с помощта на ореховка. Много марки предлагат и обезкостени шам фъстъци за готови за консумация цели. Можете дори да добавите шам фъстък в супи за кремообразна консистенция и като алтернатива на млечните продукти. Те могат да се използват в салати, в печени форми и като гарнитура към сладкиши и десерти.

Колко писта да ядете на ден?

Лекарите и диетолозите препоръчват дневна порция от 1,5 унции до 3 унции на ден, което е равно на една до две шепи, в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние на човека. Можете да замените боклуците си с шам фъстък като междинна закуска, за да намалите глада.

Базирани на доказателства ползи за здравето от шам фъстък:

ползи от шам фъстък за кожата, косата & amp; здраве

По този начин ще имате пълнота и ползите от ядката, както е споменато. Да, вие също бихте подарили на тялото си всички витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждае. Така че нека да разгледаме ползите за здравето от шам фъстък днес, нали?

1. Насърчава здраво сърце:

Щастливо сърце, когато консумирате шам фъстък всеки ден, казват експерти. Това е така, защото шам фъстъкът помага на тялото да контролира и понижава нивата на холестерола в кръвта. Хората, които предпочитат нискокалорични диети, биха имали повечето от добрите калории, идващи от купа шам фъстък всеки ден. Изследвания и изследвания показват, че една купа шам фъстък е била на гладно, помага на калориите да намалят и намалява нивата на холестерола, казват източници.

Това е така, защото ядката съдържа големи количества l-аргинин в себе си, причината артериите да станат гъвкави и да няма повече кръвни съсиреци, които да се притесняват, което, ако бъде пренебрегнато, води до атаки и инсулти. Шам фъстъкът съдържа много витамин Е, който помага да се премахне холестеролната плака, която се натрупва и в артериите.

2. Помощ при отслабване:

Отслабнете сега, попитайте шам фъстъка как. За тези, които обичат да дъвчат шам фъстък и други ядки, биха могли да контролират теглото и талията си, казват експерти. Това е така, защото в шамфъстъка има много фибри, които помагат да се контролират гладните усещания, поддържа ви чувство на ситост и също така биха помогнали за намаляване на необходимостта от преяждане. шам фъстъкът също съдържа здравословни мазнини, които всъщност помагат при броя на калориите и затова човек трябва да консумира една купа шам фъстък всеки ден, да речем, експерти.

3. Регулира кръвната захар:

Ползите от шам фъстък за пациенти с диабет са невероятни! Диабет тип 2 може особено да бъде премахнат или намален, когато се консумират шам фъстък, казват експерти. За това тялото се нуждае от добри количества фосфор и такъв минерал се намира в изобилие и в шамфъстъците. Протеините се нуждаят от помощ при разграждането и превръщането им в аминокиселини, за което минералът ще помогне. Човек трябва да има шам фъстък, така че глюкозният толеранс да се контролира и нивата също да бъдат намалени.

4. Подобрява хемоглобина:

Сега са възможни чисти и здравословни нива на кръвта, като се консумират шам фъстък всеки ден, казват експерти. Това е така, защото скромните шам фъстъци съдържат много витамин В6, източник на доброта за производството на хемоглобин, казват експерти. Хемоглобинът помага на тялото ни да пренася кислород в кръвта, до всички клетки в тялото. Когато има увеличаване на количеството кислород в кръвта, тялото би функционирало добре и кръвният поток също остава чист

5. Стимулира нервната система:

Шам фъстъците помагат на нервната система да остане в безопасност и в добро здраве, благодарение на изобилието от витамин В6, който се съдържа в него. Амините са молекули за съобщения, открити в тялото, които се нуждаят от аминокиселини, за да подпомогнат развитието и създаването. В6 тук помага при образуването на миелин, което също създава защитна обвивка около нервите. Ензимът също помага за развитието на мелатонин, серотонин, гама-аминомаслена киселина и други киселини, които поддържат нервите спокойни и щастливи.

6. Изостря зрението:

За блещукащи очи всеки ден приемайте по една купа шам -фъстък, да речем, експерти. Това е така, защото шам фъстъкът съдържа каротеноиди, които съдържат зеаксантин и лутеин, като и двете са антиоксиданти, които поддържат очите защитени. Това са антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и могат да премахнат причината за макулна дегенерация, която се случва с възрастта. Когато макулната дегенерация е намалена, човек няма да страда от загуба на зрението и други очни проблеми, казват експерти.

7. Укрепва имунната система:

ползите от яденето на писта

Здрава имунна система е възможна с консумацията на шам фъстък, казват експерти. Това се дължи на изобилието от В6 в организма. В6 прави чудеса за тялото и мозъка и помага в борбата с инфекциите на различни нива. Ензимът също така помага за изграждането на здрави червени кръвни клетки в организма, поддържа лимфните жлези и далака, тимуса и лимфните възли, казват експерти.

8. Предлага UV защита:

С помощта на шам -фъстък се грижи за здравето на кожата благодарение на изобилието от витамин Е, който се съдържа в него. Мастноразтворимият антиоксидант би помогнал на клетъчните мембрани да живеят по-дълго, да се бори със свободните радикали и да даде на тялото красива и еластична кожа. Благодарение на витамин Е, присъстващ в шам -фъстъка, кожата също е защитена от вредните UV лъчи на слънцето, което също може да накара кожата да остарее преди време.

9. Овлажнява кожата:

Ползите от шам фъстък за кожата са многобройни. Хората, които имат много суха кожа, биха били полезни. Състои се от мастни киселини в незначително количество. Поради тази причина шам фъстъкът се използва в различни терапии като масажна терапия и ароматерапия за премахване на сухотата. Витамин Е, който се съдържа в недостатъчно количество шам фъстък, действа като антиоксидант и предпазва кожата от UV лъчите, което води до различни кожни заболявания. Шам фъстъкът действа и против стареене, което прави кожата ви по-млада и освежаваща. Присъстващото в него масло осигурява овлажняване.

10. Придава по -добро храносмилане:

Шам фъстъкът се състои от диетични влакна, които осигуряват по -добро храносмилане. Този източник на фибри е много важен за правилното смилане на храната. Освен другите хранителни вещества и компоненти, фибрите са от съществено значение за храносмилателни проблеми и проблеми с червата. Той помага за правилното функциониране на храносмилателната ни система. Проблеми с храносмилането или запек са много чести сред много хора. Затова никога не пренебрегвайте това качество на шам фъстък.

11. Подхранва косата:

Яденето на шам фъстък има много ползи. Той помага да се направи косата по -силна и гъвкава. Шам фъстъкът, който е също толкова полезен за кожата, предлага много грижи за косата. Той съдържа добро количество биотин, който основно се бори срещу косопада. Основният фактор, който води до загуба на коса, е дефицитът на биотин. Отново подхранва сухата коса и спомага за увеличаване на гъвкавостта на нишките на косата. Дълбокото подхранване се извършва с помощта на маска за коса от шам фъстък.

Шам фъстъкът просто предлага решение за дехидратиране и накъсване на краищата или всякакви други причинени щети. Корените на косата се укрепват, а кичурите на косата се засилват чрез консумация на шам фъстък. Мастните киселини са много важни за правилния растеж на косата, който стимулира здравословния растеж на нишките на косата.

12. Поддържа по -добри телесни функции:

Шам фъстъкът също се състои от различни хранителни вещества, сред които витамин В6 е важният, който е от съществено значение за нашата нервна система. Този витамин действа като протеин, за да пренася количеството кислород в кръвта ни и броят на хемоглобина се увеличава. По принцип помага за правилното предаване на нервните импулси, за да осигури здравословно функциониране на нашето тяло.

Нервната система играе важна роля в нашето тяло. Всяко нарушение в нервната система води до сериозно заболяване. Аминокиселините са необходими за изпращащите молекули, които са амини и аминокиселините зависят главно от наличието на витамин В6 в нашето тяло. От този витамин около нервните влакна се образува обвивка, наречена миелин.

13. Подобрено здраве на мозъка:

Различните жлези работят правилно и това прави тялото ви здраво. Хранителните вещества в шам -фъстъците осигуряват добро снабдяване с кислород на кръвта и също така правилното снабдяване с кръв би съдържало много повече бели кръвни клетки. Изисква се в достатъчно количество, за да се бори срещу всяка инфекция или заболяване. Пистата сушени плодове има полза за здравословната работа на много жлези като тимус, далак и др. Витамин В6 е много важен за увеличаване на количеството кислород в кръвта ни и следователно води до увеличаване на броя на хемоглобина. По -голямо количество кислород в кръвта, по -активно в нашия мозък, което прави мозъка ни здрав.

14. Предотвратяване на рак:

От многото употреби на ядки от шам фъстък са заради неговите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите, присъстващи в шам -фъстъците, помагат за неутрализиране на свободните радикали в нашето тяло, което основно причинява сърдечни заболявания, рак и други заболявания. Също така, витамин В6 помага за увеличаване на WBC, което ни предпазва от различни инфекции, а също и от рак. Проучванията показват, че антиоксидантите, присъстващи в него, са много полезни, които също се извличат за различни хранителни продукти.

15. Подобрява здравето на червата:

Шам фъстъкът е известен със своите пробиотични свойства, които могат да стимулират чревната флора. Тези ядки също съдържат диетични фибри, които могат да помогнат за добавяне на насипни вещества към изпражненията и да насърчат безпроблемно движение. Освен че предотвратяват запека, шамфъстъкът съдържа и много фитохимикали, които могат да променят състава на стомашните бактерии. Това е едно от най -добрите ползи от консумацията на шам фъстък.

16. Шам фъстък Борба с възпалението:

Проучванията показват, че възпалението в организма е основната причина за сърдечни заболявания и други сериозни заболявания. Шам фъстъкът има много противовъзпалителни средства, които могат ефективно да намалят възпалението на клетъчно ниво. Препоръчително е да имате порция шам фъстък, за да подобрите здравето на сърцето.

17. Насърчава сексуалното здраве при мъжете:

Един от ключовите проблеми, пред които са изправени много мъже, е ниското качество и броя на сперматозоидите. Шам фъстъкът се счита за едно от най -добрите естествени средства за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. Освен това, като доставя на организма жизненоважни хранителни вещества, ползите от Pista за мъжете са многобройни, за да им помогнат да се насладят на сексуалния живот. Това е едно от най -добрите ползи за здравето на шам фъстък.

18. Борба с преждевременното стареене:

Шам фъстъкът е наситен с витамин Е, който може ефективно да намали признаците на стареене. Това невероятно хранително вещество подхранва кожата и я предпазва от вредните слънчеви лъчи. Той също така намалява образуването на бръчки, фини линии и петна, които могат да ви накарат да изглеждате по -стари. Локалното използване на шам фъстък може да донесе по -млад, по -ярък вид на кожата ви.

19. Ползите от пистата по време на бременност:

Ядките са неразделна част от диетата на бременната жена. Особено шам -фъстъкът може да подпомогне здравословната бременност със своите важни витамини и минерали. Медта, присъстваща в тези ядки, повишава броя на червените кръвни клетки, необходими за оксидиране на клетките в тялото. Те също така предлагат облекчение от болки в ставите, запек и много инфекции. Ето защо лекарите препоръчват да се яде шам фъстък по време на бременност.

Странични ефекти от шам фъстък:

Сега, след като сте научили многото ползи за здравето от шам фъстък, нека разберем и някои от страничните ефекти от яденето на твърде много шам фъстък:

 • Болка в корема
 • Лошо храносмилане
 • Метеоризъм
 • Запек
 • Подуване на корема
 • Яденето на осолени писти може да увеличи нивата на натрий.
 • Причинява прегряване в тялото

Не ви ли изненадват тези ползи за здравето от шам фъстък? Те не само правят вкусна закуска, но и ви зареждат с невероятните си хранителни вещества. Въпреки това, много хора се отдават на осолени или ароматизирани шам фъстъци, които се изхвърлят с излишък натрий и изкуствени агенти. Те могат да надвишат ползите от шам фъстък и да ги направят вредни за здравето. Винаги е препоръчително да ядете обикновени, неподправени ядки, за да се насладите на яденето без вина!