Често объркване сред хората да знаят как да закусват правилно! Сбогуването с нездравословни храни и замяната им със здравословни ядки и сушени плодове като черни стафиди е първата стъпка към доброто здраве. Черните стафиди са един от популярните сухи плодове, които получават името си поради черен цвят на кожата. Те са силно препоръчани от лекарите за предпазване от много здравословни нарушения. Вижте тази статия, за да научите някои от най -добрите ползи от черни стафиди за кожата, косата и здравето в детайли.

Ползи на базата на черни стафиди за кожа, коса & amp; Здраве

Черните стафиди се наричат ​​„Kali Kishmish“ на хинди, „NallaDraksha“ на телугу, „KainthaThratchai“ на тамилски и „Kali Manuka“ на маратхи. Черните стафиди са заредени с антиоксиданти, аминокиселини, въглехидрати, калций и други ключови хранителни вещества.

Какво е черен стафид?

Черните стафиди се получават чрез изсушаване на черно семе от грозде без семена под слънцето или в дехидратор. Те имат по -тъмен цвят в сравнение с другите сортове стафиди и са остри и сладки. Черните стафиди се използват за приготвяне на смутита, десерти и дори като гарнитура към салати.

Дали черните стафиди са полезни за здравето?

Черните стафиди са една от най -здравословните храни, които трябва да включите в диетата си. Те съдържат големи количества плодови захари като глюкоза и фруктоза, които могат да заситят нивата на глад и да намалят апетита ви към храна. Те са известни и със своите укрепващи имунитета свойства. Черните стафиди могат да поддържат здравето на червата и да предотвратят запек.

Как да ядем черни стафиди?

Черните стафиди обикновено се третират със серен диоксид, след като се изсушат в дехидратор. Ето защо се препоръчва да ги накиснете във вода за няколко часа, преди да ги консумирате. Може да помогне за отстраняване на ненужните минерали от външната кожа за пълно усвояване на действителното хранене. По този начин ползите от черните стафиди, напоени с вода, се удвояват.

Хранителни факти за черните стафиди:

Ето хранителната стойност на черните стафиди на 1 чаша размер на порцията:

 • Общо калории: 408
 • Общо въглехидрати: 107 грама
 • Диетични фибри: 9.8 грама
 • Калий: 1284 mg
 • Натрий: 12 mg
 • Протеини: 5,9 грама
 • Витамин А: 2,1 %
 • Витамин Ц: 11 %
 • Калций: 9,5 %
 • Желязо: 26 %

Изследователски базирани ползи от черни стафиди за кожата, косата & Здраве:

Черни стафиди

По -долу са някои от най -добрите ползи от сухи черни стафиди за здравето, косата и кожата. Нека да ги разгледаме.

1. Лекува анемия:

Доброто съдържание на желязо в черните стафиди е това, което повишава нивата на хемоглобина в кръвта и лекува анемията по перфектно перфектен начин. Наличието на шепа черни стафиди всеки ден ще гарантира, че отговаряте на дневните нужди на организма от желязо.

2. Понижава нивата на LDL:

Едно от предимствата на черните стафиди са неговите свойства за намаляване на LDL. Той има анти-холестеролни съединения под формата на разтворими фибри, които изхвърлят холестерола в организма и му придават добро здраве. Има дори ензими, които абсорбират холестерола и намаляват нивата в организма.

3. Регулира кръвното налягане:

Високото кръвно налягане е един от много често срещаните проблеми, които водят до много сериозни проблеми в организма. Богатите нива на калий в черните стафиди го правят идеален за ядене рано сутрин, което намалява до голяма степен натрия в организма. Натрият е една от основните причини за високо кръвно налягане. Ето как шепа черни стафиди могат да лекуват вашия проблем.

4. Ограничава апетита към храната:

С високи нива на фибри в черни стафиди, ако се приемат на закуска, това всъщност може да ви помогне да се чувствате сити за дълъг период от време и да контролирате гладните болки и да предотвратите допълнителен прием на калории. Естествените плодови захари като фруктоза и захароза, присъстващи в черните стафиди, могат да ви заситят за по -дълго. Ето защо лекарите препоръчват приемането на черни стафиди за отслабване.

5. Защитава зъбите:

Черните стафиди са изключително полезни за зъбите. Той съдържа един от необходимите за тялото ни фитохимикали за залагане. Черните стафиди съдържат добротата на природата, заедно с много естествени елементи и олеанолова киселина, която е една от най -добрите ползи за черните стафиди. Приложението в стоматологичната помощ също е едно от най -добрите приложения за черни стафиди. Той може да предотврати разпадането на зъба и да се бори с микробите и кухините. Той също така предотвратява растежа на редица бактерии, което води до кариес. Наличието на много естествени минерали, черните стафиди се считат за една от най -добрите органични храни някога.

6. Ползи от черни стафиди при запек:

Черните стафиди са известни със своите големи количества диетични фибри, които могат да осигурят насипно състояние на изпражненията и да помогнат за плавното движение. Това може да изчисти храносмилателния ви тракт и да предпази стомаха ви от запек. Той може също да помогне за намаляване на подуването и метеоризма поради натрупването на коремни газове.

7. Укрепва костите:

Това е едно от най -добрите приложения на черни стафиди, е че може да се използва за поддържане на костите здрави. Стафидите съдържат големи количества калций и това е една от основните причини черните стафиди да са толкова здрави за нас. Наред с добрите количества калций, храната съдържа и бор, който е микроелемент, който е необходим на тялото в малки количества, но все пак трябва да се консумира. Човек не може просто да пренебрегне ползите за здравето на черната стафида. Той е изключително здравословен за нас и трябва да се консумира в малки количества ежедневно.

8. Лекува сексуални проблеми:

Стафидите могат да предизвикат възбуда при полов акт. Той съдържа аминокиселини, които са полезни, ако искате да лекувате еректилна дисфункция. Аминокиселините също помагат за подобряване на притока на сперматозоиди. По този начин е вярно, че черните стафиди могат да ви помогнат да се включите в полов акт, като по този начин осигурите здрава сексуална връзка. Аминокиселините, присъстващи в тази черна органична храна, могат да повишат шансовете за зачеване. Това се счита за едно от най -добрите ползи за черни стафиди.

9. Лекува треска:

Стафидите също могат да лекуват треска. Тази функция се счита за една от най -добрите ползи за здравето на черните стафиди. Тази храна съдържа редица антиоксидантни свойства, които й позволяват да се бори ефективно с треската. Съдържанието на мед в тази храна я прави подходяща и за лечение на редица заболявания. Това е суперхрана и съдържа почти всички необходими неща, необходими на тялото ни, заедно с добро количество калории. Ето защо дори лекарите препоръчват на пациентите си да консумират определено количество черни стафиди редовно.

10. Подобрява зрението:

Някои не знаят за конкретните ползи за здравето на черните стафиди. Вярно е, че черните стафиди могат да помогнат при грижата за очите. Той съдържа някои от най -добрите фитонутриенти, които допълнително идват с голям брой антиоксидантни свойства. Тези елементи са полезни за здравето на очите и могат ефективно да предпазват очите. Той възстановява увредените, причинени на очите, причинени от окислители или свободни радикали, а също така може да помогне при загуба на зрението, свързана с възрастта. Това е едно от най -добрите ползи за черни стафиди и тази особеност го прави една от най -консумираните, а също и най -здравословните органични храни някога.

11. Отговаря на дневните нива на протеин:

Порция черен стафиди съдържа около 3 % протеин. Това помага за изграждането на мускулите, а също така подобрява здравето на кръвта и костите. Можете да вземете стафиди като лека закуска или да ги добавите към протеиновия си шейк за подобрени резултати. Накиснатите стафиди също са доста полезни за бебетата при снабдяването с аминокиселини.

12. Увеличава енергийните нива:

Много хора предпочитат да приемат стафиди преди тренировка във фитнес, поради това, че ползите за здравето от черните стафиди повишават енергийните ви нива и ви правят отново активни. Това е особено полезно за студенти и работещи професионалисти, които излизат в горещ летен ден. Яденето на накиснати стафиди може незабавно да подмлади тялото.

13. Поддържа бъбреците здрави:

Известно е, че черните стафиди предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Той действа, като пречиства организма от токсините и ги измива. В този процес камъните също се елиминират, когато се комбинират с пиене на много вода и прием на храни с нисък холестерол. Правейки това редовно, със сигурност може да направи чудеса.

14. Лекува проблеми с киселинността:

Черният стафид е естествено домашно лекарство за справяне с високото производство на киселина в стомаха. Съдържа магнезий и калий, за които е известно, че регулират рефлукса и успокояват корема. Ще забележите и намалено подуване поради натрупването на газ. Освен това, напоеният черен стафид също охлажда вулканичен стомах.

15. Намалява риска от инфекции:

Черните стафиди съдържат полифенолни антиоксиданти, наречени катехини, които могат да намалят шансовете ви да бъдете предразположени към инфекции. Тези съединения също имат микробни свойства да се борят с бактерии или вируси, причиняващи инфекция, и по този начин предпазват организма от обикновена настинка и кашлица. Известно е също, че катехините държат Рака встрани!

16. Прави кожата сияйна:

Никой не се ражда с безупречна кожа и постигането на тази цел е желание, което всяка жена има. Черните стафиди имат естествени свойства по отношение на пречистването на кръвта. Това помага за измиване на опасните течности, токсини и мръсотия от системата. Те обикновено са отговорни за кожни проблеми, особено акне, петна, бръчки и др. След като кръвта се пречисти добре, вие оставате със здрава, безпроблемна и сияйна кожа.

17. Свойства против стареене:

Съдържанието на антиоксиданти в черните стафиди го прави идеален за убиване на свободните радикали, които водят до увреждане на кожата и накрая стареене. Той също така предпазва кожата от увреждане от слънцето и замърсяване, което причинява фини линии, бръчки и тъпота по лицето. За да предотвратите преждевременното стареене, шепа черни стафиди всеки ден е всичко, което трябва да консумирате.

18. Предотвратява акнето:

Ако сте човек, който често изпитва акне, време е да започнете да ядете малко черни стафиди. Тези невероятни сушени плодове са заредени с витамин С, който може да предотврати появата на гнойни клетки в тялото, причинени от токсини. Измивайки тези нежелани материали, стафидите помагат да поддържате кожата си безупречна.

19. Ползи от черните стафиди за растежа на косата:

Желязото подпомага кръвообращението в тялото и космените фоликули. Това гарантира, че има регулиране на функциите на растежа на косата и лечение на изтъняване на косата. Поддържа напълно падането на косата. Това е едно от идеалните предимства, които да очакваме с нетърпение.

20. Защитава естествения черен цвят на косата:

Ползите от черните стафиди за косата са твърде добри, за да се повярва. Нивата на витамин С и желязото помагат за усвояването на различни минерали и осигуряват дълбоко подхранване на нишките на косата. Това не само поддържа цялостното здраве на косата, но и запазва естествения цвят на косата. Черните стафиди също могат да поправят стволовете на вашите космени фоликули, за да предотвратят увреждане.

Странични ефекти на черни стафиди:

Въпреки че черните стафиди са известни с хранителните си ползи, те могат да предизвикат усложнения в определени случаи. Запознайте се с някои от страничните ефекти от яденето на черни стафиди в излишък:

 • Повръщане
 • Диария
 • Разтройство
 • Киселинност
 • Висока кръвна захар
 • Внезапен изблик на енергия
 • Проблеми с дишането

Сега, след като сте разбрали многото ползи за здравето на черните стафиди, е време да ги използвате добре. Предлагането на черни стафиди за бебета и за жени по време на бременност може да им помогне да се справят с много хранителни дефицити, както и да се насладят на сладка закуска. Можете дори да ги добавите към мюслито или към плодовата си салата за малко гъста текстура. Яденето им умерено може да помогне за насърчаване на по-добро благосъстояние. И така, какво чакате? Време е да вземете шепа черни стафиди днес!

Кажете ни, ако все още имате съмнения или притеснения относно тези ползи от черни стафиди. Ще се радваме да ви помогнем с най -добрите решения и отговори.

Ползи от черни стафиди