В царството на подправките, кардамонът често е наричан „кралицата“ заради своя прекрасен аромат и вкус. Има сладък и пикантен вкус, което го прави универсална съставка както в солени ястия, така и в десерти. Особено в Индия е обичайна практика да дъвчете кардамон в края на всяко хранене, за да подобрите храносмилането и също така да освежите устата.

Въпреки това, приемането на кардамон в излишни количества може да доведе до много странични ефекти. Може да предизвика стомашни разстройства, гадене, повръщане и в екстремни случаи и проблеми с жлъчния мехур. Нека разберем някои от многото странични ефекти от консумацията на кардамон в големи количества.

Сериозни странични ефекти от кардамон, които трябва да знаете

Сериозни странични ефекти от кардамон:

По -долу са изброени някои от сериозните недостатъци на кардамона. Нека да ги разгледаме.

1. Води до алергии:

Има много хора, които може да са алергични към някой от ензимите, присъстващи в подправката. Кожните алергии са едно от най -често срещаните неща, които можете да видите тук. Дерматит и копривна треска са някои от често срещаните кожни състояния, които се появяват. Свръхчувствителността и дихателните алергии отново са поредният край на алергиите, причинени от кардамоми. Болка и стягане в гърдите, дискомфортно усещане и задух се виждат при много хора като страничен ефект.

2. Болка в жлъчния мехур:

Има болка в корема, изпитвана от много хора, когато става въпрос за прием на кардамон. Това обикновено е приложимо за тези, които имат камъни или проблеми с жлъчния мехур. Това е един от страничните ефекти, които са доказани от много професионалисти и определено е един от сериозните странични ефекти от черен кардамон, които трябва да знаете.

3. Импотентност:

Според много проучвания прекомерният прием на кардамон е показал много проблеми с мъжкия фертилитет. Много хора се оплакват от импотентно поведение в организма заради кардамона. Може да не е доказано напълно, но тогава това определено е един от страничните ефекти, от които много хора се оплакват. Човек трябва да знае, че има ограничение за всеки прием на подправки, включително кардамон, иначе той започва да дава обратни ефекти. Това е един от страничните ефекти на черния кардамон.

4. Лекарствени взаимодействия:

Страничните ефекти на зеления кардамон са много. Тази подправка трябва да се приема с лекота и съзнание, когато хората приемат някои лекарства. Има случаи, когато кардамонът е виждал взаимодействие с лекарства, което обикновено води до сериозни последици за здравето.

Повечето хора не са наясно с този страничен ефект и продължават да приемат кардамон.

Най -доброто, което можете да направите, е да избягвате употребата на кардамон директно като освежител за уста, когато приемате лекарства. Лекарствата за следните проблеми обикновено взаимодействат с кардамона, за да създадат странични ефекти: чернодробни лекарства, лекарства срещу ХИВ, лекарства за синдром на раздразнените черва, антикоагуланти, аспирин, антидепресанти, лекарства за камъни в жлъчката и антитромбоцитни лекарства.

5. Увеличава риска от кървене:

Някои проучвания показват, че много прием на кардамон всъщност може да причини ситуации, при които рискът от кървене се увеличава до високо ниво. Това е още един страничен ефект, свързан с тази подправка и той надхвърля горния прием. Човек трябва да знае за конкретните случаи, при които може да се увеличи кървенето и за това трябва да се направи консултация с лекар или специалист.

Тези странични ефекти от кардамон не са за да ви уплашат или да ви накарат да спрете да го ядете. Намерението на тази статия е да ви запознае с постигането на добър баланс. Честа практика е много хора да се отдават на нещо, което смятат за добро за здравето. За съжаление, тази грешка може да им струва много по отношение на здравето и парите. Същото правило важи и за кардамона. Придържайте се към препоръчаните дози и извлечете най -добрите ползи от кардамона, вместо да бъдете негови жертви!