Индийските кухни са пълни с невероятни съставки, чиято употреба надхвърля задоволяването на вашите кулинарни нужди. Една такава основна съставка е горчицата, мъничко черно семе с остър вкус! При силно притискане тези семена отделят гъсто и ароматно масло, наречено масло от горчица (Rai), което превръща всяко ястие в ароматна бомба! Също така, наречено Sarson ka tel на хинди, синапеното масло действа като свещен граал за кожата ви, като предлага някои невероятни ползи за здравето и козметиката. От помагането ни в борбата с инфекциите до насърчаването на здравословен растеж на косата, трябва да знаете за тези 8 ползи от синапено масло за здравето, косата и кожата.

Ползи от синапено масло за кожа, коса & amp; Здраве

Хранителни ползи от синапено масло:

Ето разбивката на хранителния профил на синапеното масло на 100 г порция:

Общо калории – 884

  • Общо мазнини – 100 грама
  • Наситени мазнини – 11,6 грама
  • Мононенаситени мазнини – 59.2gm
  • Полиненаситени мазнини – 21,2 gm

Невероятни ползи от синапено масло за здравето, косата & Кожа:

В много страни като Индия, Пакистан и Бангладеш, синапеното масло се използва за готвене. Смята се за здравословно масло поради високата си точка на дим, която отделя по -малко свободни радикали от другите масла. Има много други предимства на синапеното масло (Sarso Oil), които ще бъдат разгледани по -долу:

Ползи за здравето от синапеното масло:

Ето 4 ползи, че синапеното масло е полезно за здравето. Нека ги разгледаме.

1. Може да предложи обезболяване:

Честа практика в много страни е да се използва масло от жълта горчица за масаж на тялото. Много хора вярват, че това предлага бързо облекчение от възпалени мускули и болезнени състояния като артрит. Едно проучване подкрепя това убеждение, като показва, че алил изотиоцианат, присъстващ в синапеното масло, може да облекчи болката със своите противовъзпалителни свойства (1). Също така, омега-3 мастните киселини, присъстващи в това масло, намаляват необходимостта от обезболяващи при пациенти с ревматоиден артрит. (2)

2. Може да се бори с патогени:

Синапеното масло има мощни антимикробни свойства, за да инхибира растежа на различни видове патогени. Според проучване ползите от добавянето на масло от бяла горчица към определени храни показват намален растеж на бактерии, развалящи храната, като E.Coli, Lactobacillus, Salmonella и др., И по този начин намаляват шансовете за инфекции, свързани с храната (3). Освен това, глюкозинолатите, присъстващи в синапеното масло, са били ефективни при контролирането на гъбички по храната за увеличаване на срока на годност (4).

3. Може да инхибира растежа на раковите клетки:

Няколко научни изследвания показват, че синапеното масло може да забави разпространението на раковите клетки и да намали риска от смърт. Едно конкретно проучване разкрива, че синапените семена съдържат съединение, наречено Алил изотиоцианат, което инхибира растежа на раковите клетки на пикочния мехур при плъхове с 34,5 %, като същевременно предотвратява мускулната инвазия със 100 % (5). Въпреки това, неговите ефекти върху различни видове рак при хората все още се проучват.

4. Синапено масло, полезно за сърцето:

Синапеното масло съдържа около 59,2 g мононенаситени мазнини и 21,2 gms полиненаситени мазнини. Проучванията показват, че консумацията на храни, богати на тези мастни киселини, в сравнение с консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, може да намали риска от сърдечни проблеми и диабет (6). Тези агенти повишават нивата на HDL, като същевременно намаляват триацилглицеролите, които причиняват удебеляване на клапаните и сърдечни удари.

Ползи от синапено масло за кожата:

Тук включихме 3 -те най -добри ползи от синапено масло за кожата. Нека да ги разгледаме.

Ползи за здравето от синапеното масло

5. Действа като защитна бариера върху кожата:

Синапеното масло действа като естествен омекотител, който действа като защитна бариера за кожата ви. Проучване, проведено в Непал, показва, че новородените, които са получили масаж с горчично масло, показват по -добра здравина на кожната бариера и намаляват загубата на вода от тези, които не са го правили (7). Ето защо масаж със Sarson ka tel е предпочитан от много хора през зимата, за да се предотврати напукването и изсушаването на кожата им.

6. Синапено масло за кожни инфекции:

Синапеното масло съдържа много мощни антимикробни съединения като глюкозинолат, изотиоцианат и др., Които могат да намалят риска от кожни инфекции като екзема (8). Известно е също, че синапеното масло може да предложи ползи като успокояващо облекчение от сърбящи и възпалителни състояния на кожата със своята омекотяваща природа.

7. Синапеното масло увеличава кръвообращението:

Добрият масаж с синапено масло върху кожата ви може да увеличи кръвообращението и да му придаде здравословен блясък. Синапеното масло добавя топлина към тялото ви и ви успокоява от сърбеж, болки в тялото и лющене през зимата.

Ползи от синапено масло за косата:

Тук посочихме една полза от синапеното масло е добро за косата. Нека да ги разгледаме.

8. Синапеното масло е добро за растежа на косата:

Въпреки че проучванията са ограничени, известно е, че синапеното масло може да се окаже полезно за здравето на косата и скалпа. Антимикробните агенти в синапеното масло могат да предотвратят проблеми като пърхот, екзема и др., Докато омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалението на скалпа. Масажирането на скалпа с топло синапено масло може да насърчи добрата циркулация в космените фоликули и да ги укрепи отвътре.

Странични ефекти от синапено масло:

Въпреки че използването на синапено масло има ползи, то не е безопасно за всички като цяло. Той може да предизвика алергични реакции при хора с чувствителна кожа, заедно с причиняване на някои странични ефекти, когато се консумира вътрешно. Ето някои от възможните рискове, свързани с тази съставка:

  • Синапеното масло съдържа високо ниво на ерукова киселина, което може да бъде опасно за организма в дългосрочен план.
  • Може да увеличи риска от капка, проблем със задържането на течности в меките тъкани, когато се използва като олио за готвене.
  • Може да раздразни стомашно -чревния слой.
  • Може да причини кожни мехури, обриви.
  • Може да причини алергичен ринит.
  • Може да повлияе на развитието на плода при бременни жени.

Синапеното масло е популярно масло за готвене в северните щати на Индия. Въпреки че идва с набор от ползи за здравето от синапено масло, страничните ефекти също не могат да бъдат пренебрегнати! Така че, ограничете консумацията му и внимавайте за всякакви нежелани реакции, които може да предизвика вътрешно или външно.