Омръзнало ли ви е да опитвате различни съставки, но да не получавате желаните резултати за тялото си? Липсва ли на тялото ви точното количество хранителни вещества, дори и при консумация на различни хранителни продукти? Това може да се дължи на факта, че тялото ви не получава нужното количество витамин d от източниците на витамин d. Да, витамин d ви липсва и не получавате желаното хранене за тялото си. Връзката между най -добрите храни с витамин d и правилния растеж на организма се осъществява от много години. Дори лекарите предлагат да включите в диетата си храни с високо съдържание на витамин d, за да укрепите тялото и костите си.

Списък на хранителните източници на витамин D, наличен в Индия

Какво е витамин D?

Витамин d е мастноразтворими секостероиди, които помагат за правилното и желано усвояване на калций и други хранителни вещества в организма. Консумацията на храни, богати на витамин d, осигурява достатъчно защита на организма за борба с различни заболявания.

Има различни естествени източници на витамин d, от които можете да получите желаното количество от този витамин и да накарате тялото си да получи необходимите ползи. Можете също така да опитате да получите желаната доза витамин d от слънчевата светлина или различните добавки, налични на пазара.

Защо витамин D е толкова важен?

Сигурно сте чували старейшините си и много здравни експерти за важността на храните с витамин d. Чудили ли сте се някога какво прави богатите на витамин d храни толкова важни за растежа на тялото? Е, с правилната консумация на витамин d, тялото ви се подготвя за желаното усвояване на калций и други хранителни вещества, което помага за правилното функциониране на тялото.

Освен това, различните хранителни продукти с витамин d помагат на децата, както и на възрастните, с превенцията на различни здравословни заболявания. С правилната консумация на зеленчуци с витамин d и плодове с витамин d можете да укрепите костите си и също така да помогнете на тялото ви да расте в най -добрата си форма.

Препоръчителната доза витамин D:

Когато се приема в адекватна доза, диетата, богата на витамин d, се счита за безопасна за потребителите. Ето защо е важно да имате представа за препоръчителната доза витамин d след подходящата консултация със здравните експерти.

Също така, препоръчителната дневна доза витамин d варира от човек на човек и също зависи от проблема, за който сте предложили приема на витамин d. Но като цяло препоръчителната дневна доза витамин d трябва да бъде между 1000 и 4000 IU.

Как да включите повече храни с витамин D в диетата си?

Повечето здравни експерти предлагат да се включат различните добри източници на витамин d, за да можете да извлечете най -добрите ползи от витамин d. ако и вие търсите многобройните начини, по които можете да добавите повече храни с витамин d в диетата си, тогава трябва да консумирате храни, които съдържат витамин d в тях.

Можете също така да опитате да получите желаното количество витамин d от слънчева светлина или от приема на добавки с витамин d. Трябва да продължите да търсите най -добрите храни с витамин d, които можете да включите в диетата и ежедневието си.

Списък на най -добрите храни с витамин D в Индия:

източници на витамин d

Това са различните храни, които съдържат витамин d, които можете да включите в диетата си, за да осигурите на тялото си желаните ползи. Можете да получите витамин d от различните източници на витамин d заедно с добавките, предлагани на пазара.

Най -доброто количество витамин d може да бъде включено чрез консумация на различни зеленчуци и плодове на витамин d във вашата диета. Разгледайте тези хранителни продукти и количеството витамин d, което съдържат, преди да ги консумирате.

1. Сьомга:

храни, богати на витамин d

Отглежданата в океана сьомга е един от най -разпространените източници на витамин d и затова трябва да бъде включена в диетата. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, докато консумирате сьомга, е, че тя трябва да се набавя от естествения източник, а не от някакви изкуствени начини. Само тогава сьомгата може да се счита за една от храните за увеличаване на витамин d за растежа на тялото ви.

С консумацията на сьомга можете да осигурите на тялото си желаното количество витамин d и по този начин да го предпазите от възможни здравословни заболявания. Сьомгата съдържа около 361 до 685 IU витамин d в тях.

2. Масло от черен дроб на треска:

Ако мислите какво да ядете за витамин d, тогава един от най -добрите отговори на това е маслото от черен дроб на треска. Ако не обичате да ядете риба като основен източник на витамин d, тогава маслото от черен дроб на треска е идеалната алтернатива. Той е отличен източник, който е богат на витамин d и съдържа около 450 IU витамин d в тях.

Маслото от черен дроб на треска също е богат източник на витамин А и по този начин не само елиминира дефицита на витамин d, но и осигурява много други ползи за организма, които улесняват растежа му и предотвратяват различни заболявания.

3. Скариди:

вит д източници

Подобно на много други морски дарове, скаридите също се считат за един от хранителните източници на витамин d. Скаридите обаче са безопасни за консумация за задоволяване на необходимото количество витамин d, тъй като имат дефицит на мазнини и по този начин намаляват вредните ефекти върху организма. Консумацията на скариди помага на организма да получи желаното количество витамин d.

Скаридите съдържат 152 IU витамин d в тях, което ги прави един от най -добрите хранителни източници на витамин d. Освен това, тъй като те са с ниско съдържание на мазнини и по този начин намаляват всички възможни странични ефекти върху здравето на потребителите.

4. Гъби:

Гъбите са единственият растителен източник на храни с витамин d. За да бъдем конкретни, за разлика от другите храни с витамин d3, гъбите са богати източници на витамин d2, които са от съществено значение за организма. Локално отглежданите гъби могат да осигурят до 130-450 IU витамин d.

Полезно е, ако можете да включите дивите гъби в диетата си, тъй като те могат да предложат до 2300 IU витамин d на тялото. Гъбите са една от храните с витамин d за вегетарианците, на която те могат да се насладят, за да получат желаното количество витамин d, според техните нужди и нужди на тялото.

5. Яйчни жълтъци:

храни, които съдържат витамин d

Хората, които не се чувстват толкова удобно с консумацията на риба, могат да опитат другия алтернативен богат източник на витамин d и това са жълтъците. Жълтъците не само се считат за храни, които съдържат витамин d, но също така е известно, че обогатяват организма с желаната хранителна стойност, необходима.

Жълтъците съдържат около 18-39 IU витамин d. Това може да не изглежда много високо, но цялостното хранене на жълтъка се оказва наистина полезно за растежа на тялото. Можете да включите някои от жълтъците в диетата си и да постигнете ползите от тях.

6. Портокалов сок:

Ако не намирате представа как да си набавите витамин d от храната, тогава можете да опитате да си набавите същото с портокалов сок. Може да има много случаи, когато хората са вегетарианци и имат реакции на лактоза, в този случай портокаловият сок става най -добрият спасител. Ето защо в повечето страни портокаловият сок е обогатен с витамин d.

Портокаловият сок може да ви осигури около 142 IU витамин d, с който можете да осигурите на тялото си желаното количество витамин d. Вземете чаша портокалов сок за закуска и вземете от него всички необходими хранителни вещества на витамин d.

7. Консервирана риба тон:

Много хора се радват на консервирана риба тон само заради нейните аромати и вкус. Но знаете ли, че той е и един от най -добрите източници на витамин d? Да, консумацията на консервирана риба тон може да помогне за премахване на дефицита на витамин d от тялото и по този начин спомага за засилване на растежа на тялото.

Средно консервираният тон съдържа 236 IU витамин d в тях, което е достатъчно за ежедневните нужди на организма. Не можете обаче да го консумирате в излишно количество, тъй като съдържа токсин, който при натрупване в организма може да причини много сериозни здравословни проблеми.

8. Телешки черен дроб:

Телешкият черен дроб е един от основните източници в списъка с богати на витамин d храни, тъй като осигурява дневните нужди от витамин d най -лесно и просто. Не е нужно да правите нищо специално с телешкия черен дроб, за да получите необходимото количество витамин d, просто яжте говежди черен дроб.

Тъй като телешкият черен дроб е месо от органи, той допълва желаното количество витамин d, което повечето от другите меса не успяват да осигурят. Като цяло телешкият черен дроб съдържа 149 IU витамин d, който има тенденция да изпълни желаното изискване за витамин d, за разлика от другите меса.

9. Мляко:

списък с храни с витамин d

Млякото е едно от хранителните вещества, които хората пият, за да обогатят тялото си с калций, фосфор и други витамини. Но не много от тях са наясно, че млякото също може да им помогне да получат желаното количество витамин d. Млякото с витамин d е нещо, за което хората все още не знаят.

Млякото понякога е обогатено с витамин d, който има тенденция да осигурява необходимото количество витамин d на потребителите. Млякото съдържа около 130 IU витамин d за своите потребители, което е доста полезно за доставяне на желаното количество витамин d за нуждите на организма.

10. Стриди:

Стридите са не само вкусни и вкусни, но и богати на различни хранителни вещества и витамини. От многото витамини, които съдържат стридите, витамин d е един от тях. Тъй като стридите са с по -малко калории, те се считат и за най -добрия източник на витамин d, който има много минимални рискове за здравето на потребителите.

Стридите съдържат около 320 IU витамин d в тях, които са достатъчни за задоволяване на дневната консумация на витамин d в организма. Стридите са идеалният отговор, когато търсите какви храни са богати на витамин d.

11. Соеви продукти:

Тъй като по -голямата част от богатия на витамин d списък с храни съдържа името на животински продукти или продукти от морски дарове, вероятно е случаят, когато вегетарианците не получават голяма част от източниците за набавяне на достатъчно витамин d. С използването на соеви продукти вегетарианците могат да получат желаното количество витамин d за нуждите на тялото си.

Налични са различни соеви продукти, които могат да предложат желаното количество витамин d за ефективния растеж на организма. Средно соевите продукти предлагат 99 до 119 IU витамин d на всички вегани и вегетарианци.

12. Масло:

храни с високо съдържание на витамин d

Маслото е друг източник, който е богат на витамин d. Повечето хора смятат маслото за мастно вещество, което може да увеличи броя на проблемите. Но като изненада за това, маслото е един от онези ресурси, които им доставят около 25-27 IU витамин d за растежа на тялото им.

Освен получаването на необходимото количество витамин d от маслото, можете също така да използвате предимствата на витамин d в сиренето и витамин d слънчева светлина. Можете да включите част от съдържанието на масло в диетата си и бързо да получите правилното количество витамин d за вашите нужди и нужди на тялото.

13. Подсилени зърнени култури:

Освен хранителните източници на витамин d, има много други хранителни източници на витамин d, които са обогатени с този витамин. Обогатените зърнени храни са така, че са специално направени за хора, които не получават желаното количество витамин d от наличните източници. Обогатените зърнени храни са един от хранителните източници, на които се дават хранителните вещества на витамин d с помощта на изкуствени средства и според нуждите на човека.

Стойността на IU на обогатените зърнени култури зависи от нуждата, за която се обогатяват. Тя може да бъде само 15 IU и може да бъде толкова висока, колкото е необходимо.

14. Хайвер:

С 232 IU витамин d, хайверът е един от най -богатите източници в списъка с богати на витамин d храни. Наред с витамин d, хайверът също е богат източник на желязо. Следователно, той се счита за една от най -добрите съставки за получаване на желаното количество витамин d. Редовната консумация на хайвер заедно с адекватното количество витамин d може да помогне за лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Можете също да използвате хайвер за културизъм, тъй като той съдържа желаното количество протеин. Освен това, тъй като хайверът е евтин, той може да бъде закупен от всеки и в каквото и да е количество.

15. Скумрии:

Ако искате да избегнете риска от рак, тогава не може да има по -добра храна от скумрията. Това са един от най-добрите източници на витамин d и могат да помогнат за намаляване на риска от клетки, причиняващи рак. Той помага на храната да получи правилните хранителни вещества заедно с витамин d за борба с раковите проблеми. Той също така предлага на своите потребители цинк и калций.

Въпреки това, тъй като тази риба има висока хранителна стойност, често се препоръчва да се избягва от лекарите по време на бременност. Във всички останали случаи можете да вземете ползите от 540 IU витамин d от скумрия.

16. Сирене Рикота:

Сиренето Рикота е едно от сирената, които осигуряват на организма нужното количество витамин d, като избягват други рискове за здравето. Той е с по -малко калории и наситени мазнини и по този начин може да се консумира от всеки без никакъв страх. Сиренето Рикота помага за насърчаване на правилния растеж на тялото, като доставя своите 25 IU витамин d.

Сиренето Рикота е предложено от повечето здравни експерти да използва сиренето рикота вместо друго сирене. Той действа в най -добрата си форма, за да осигури на тялото желаните ползи с много минимални рискове и проблеми за здравето.

17. Халибут:

Тази солена риба също е едно от основните имена в списъка с храни с витамин d3, което е от съществено значение за растежа на тялото. Наред с богатството си на витамин d, камбалата е и богат източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Ако редовно консумирате тази солена риба, ще получите достатъчно превенция от риска от атаки и удари.

Той също така помага за развитието на изградено тяло, като осигурява на организма 1097 IU витамин d. Можете да включите тази риба под всякаква форма в диетата си. Можете да го изпечете на скара, да го запечете, да го запечете или просто да го запържите дълбоко, за да получите желаното количество витамин d.

18. Кисело мляко:

хранителни източници на витамин d

Знаете ли същото кисело мляко, което предпочитате заради успокояващите му свойства, то може да ви осигури желаното количество витамин d? Е, да, киселото мляко е друг фантастичен източник, включен в списъка с храни с витамин d. Наред с доставянето на 115 IU витамин d в тялото, той помага за поддържане на храносмилателната система ефективна и спокойна.

Наличният в киселото мляко протеин е полезен за подобряване красотата на кожата и косата. Той им осигурява необходимото количество хранителни вещества, необходими за растежа им. И така, в коя храна се намира витамин d, добре, отговорът е прост, това е кисело мляко.

Страничните ефекти на храните с витамин D:

Въпреки че диетата, богата на витамин d, често се счита за безопасна, прекомерната консумация на витамин може да доведе до някои възможни странични ефекти на потребителите. Поради това се препоръчва да се приемат плодовете, които съдържат витамин d след подходящата консултация с Вашите здравни експерти.

Възможните странични ефекти, с които можете да се сблъскате при прекомерната консумация на храни с витамин d, са следните:

  • Камъни в бъбреците.
  • Де-ориентации.
  • Болка в костите.
  • Мускулна слабост.
  • Често уриниране.
  • Гадене, повръщане.
  • Отслабване.
  • Честа жажда.

Така че, за да избегнете тези странични ефекти от обогатените с витамин d храни, трябва да ги ядете в подходяща доза и в границите, според това, което състоянието на тялото ви позволява.

Различните плодове и зеленчуци с витамин d играят решаваща роля за развитието на здравето на човека по възможно най -добрия начин. Тези храни от естествените източници на витамин d са подходящи за всеки и всеки, тъй като предлагат само ползи, които са необходими за нормалното функциониране на организма. След желаните знания за тази информация, кога включвате тези храни с високо съдържание на витамин d в диетата си?

Ако все още имате някакви съмнения или притеснения относно хранителните продукти, богати на витамин d, моля, коментирайте ги по -долу. Ще се свържем с вас с точна информация относно същото. Вашите мнения и предложения също ще бъдат оценени.