Синапеното масло се използва широко в кухните на Северна и Западна Индия. Той придава силен аромат на храната и добавя нужното количество мъдрост. Наричан още „Sarson Ka Tel“ на хинди и „Aava Noone“ на телугу, това люто масло предлага множество ползи за здравето. Не много обаче знаят за страничните ефекти на синапеното масло върху нашето тяло, кожа и коса. Синапеното масло съдържа големи количества ерукова киселина, която може да бъде токсична за тялото ни и да причини сериозни усложнения. Има много други недостатъци на синапеното масло, които ще бъдат разгледани в тази статия подробно.

Странични ефекти от синапено масло

Странични ефекти на синапеното масло:

Нека разгледаме някои от основните странични ефекти от прекомерната консумация на синапено масло:

1. Ерукова киселина:

Еруковата киселина е мононаситена омега-9 мастна киселина. Синапеното масло се състои от 42 % от него. Когато се консумира във високи дози, той показва ефект върху сърцето. Тези ефекти понякога могат да бъдат токсични. Тази киселина причинява висок риск за човешкото здраве като сърдечно -съдови проблеми, дихателни проблеми, диария, анемия, рак и смърт в тежки случаи.

2. Влошено здраве на сърцето:

Изкривеното здраве на сърцето е един от основните странични ефекти при готвене на синапено масло. Сърцето ни не може да приема мононаситени мастни киселини. Наличните мастни киселини в синапеното масло причиняват „миокардна липидоза“, която е мастна дегенерация на сърцето. Развива фиброзни лезии в миокардните влакна на сърцето. Това се дължи на натрупването на триглицериди в тях. Понякога може да доведе до сърдечна недостатъчност поради дегенерация на сърдечните мускули.

3. Риск от рак на белия дроб:

Еруковата киселина в синапеното масло причинява дистрес в дихателната система. Това може да доведе до увреждане и колапс на белите дробове и дихателните пътища. Резултатът ще бъде задух, затруднено дишане, проблеми с насищането с кислород и сериозни здравословни усложнения като рак на белия дроб.

4. Алергични реакции:

Синапеното масло има още едно вредно химично съединение. Нарича се алилизотиоцианат. Това причинява възпаление на белите дробове, червата и стомашно -чревния тракт. Това води до анормално отделяне на сълзи, чувствителност на стомаха и повишено невровъзбуждане.

5. Води до Dropsy:

Дропсията е тежка форма на оток. Предизвиква подуване на меките тъкани, което води до натрупване на много течности. Това тежко състояние се причинява от ерукова киселина, която се намира в големи количества в синапено масло. Ще забележите необичайно подути крака и стъпала, което може да доведе до трудности при ходене.

6. Може да повреди кожата:

Синапеното масло се използва много пъти за масажи. Твърди се, че намалява мускулната болка и също така хидратира кожата. Синапеното масло обаче може да наруши бариерната функция на кожата и да причини излишна загуба на вода през епидермиса. Това може да доведе до значително промяна на структурата на епидермалните кератиноцити. Ако сте алергични към горчица, може да развиете и обриви, сърбеж и други кожни проблеми.

7. Изригвания по кожата:

Продължителната употреба на синапено масло причинява изригване по кожата. Подобно е на обриви от „Pityriasis Rosea“. Този обрив е доброкачествен по природа, но може да причини голям дискомфорт. Ако забележите такива симптоми, незабавно спрете маслото и поставете пакет с лед за незабавно облекчение. Посетете лекаря за консултация.

8. Обриви и зачервяване:

Синапеното масло е известно, че причинява алергична реакция при нанасяне. Тази реакция на имуноглобулин Е може да доведе до зачервяване на кожата. Дразненето и дискомфортът се наблюдават и по кожата. Това е причината много лекари да не препоръчват масажиране на бебета и деца с горчично масло. В случай на дразнене е по -добре да се консултирате с лекар.

9. Ринит:

Синапеното масло причинява подуване на лигавицата. Той причинява надуване, което води до кихане, сълзене от носа, капене след носа и запушен нос. Не се препоръчва да се използва, ако има такова състояние. Дискомфортът, причинен от него, може да бъде много досаден, особено когато трябва да излезете.

10. Опасно за бременни жени:

Големите количества ерукова киселина, присъстващи в синапеното масло, се считат за опасни за бременни жени. Това съединение може да попречи на растежа на плода и може да причини определени вродени дефекти. Особено фалшифицираното и нерегламентирано синапено масло е изключително опасно за бъдещи и кърмещи майки.

11. Може да доведе до загуба на коса:

Въпреки че синапеното масло обикновено се счита за добро за косата, то може да причини алергични реакции при хора с чувствителен скалп. Синапеното масло може да раздразни кожата на скалпа и да наруши функциите на косата. Загубата на коса, сърбящият скалп или отпадащата линия на косата са някои от недостатъците на синапеното масло за коса. Винаги се препоръчва да се разрежда синапеното масло с кокосово масло, за да се намали потентността.

В много части на Индия е кошмар да си представим храна, която не е приготвена с горчично масло. Това несъмнено е един от най -добрите средства за готвене за осигуряване на оптимална топлина и вкус на ястието. Страничните ефекти от синапеното масло обаче са по -малко известни на по -голямата част от населението, което в един момент може да изпита тези здравословни проблеми. Ако забележите някой от симптомите, обсъдени по -горе, това може да се дължи на вашето синапено масло!