Сред нишестените зеленчуци, които растат под земята, зелето от ряпа е едно. Всъщност ряпата, научно известна като Brassica Rapa или бяла ряпа, принадлежи към същото семейство като това на зеле, брюкселско зеле и зеле.

Заедно с ряпата, зеленчуците на зеленчука са много хранителни и полезни. Човек всъщност трябва да разбере какво се запазва за здравето им в този зеленчук, за да го включи в ежедневната си диета. Зелените обикновено се използват в супи и яхнии, докато корените и основният зеленчук се използват за салати и къри, както и за кисели краставички. Наред с това, че е изключително вкусен, сладкият вкус на ряпата само допълва причините, поради които трябва да ядете.

Ряпа Зелени Ползи за здравето и красотата

Хранителна стойност:

Коренът на ряпа е богат на минерали, диетични фибри и антиоксиданти. Порция от 100 грама ряпа има не повече от 28 калории и затова е един от зеленчуците с ниско съдържание на калории. Зелените са изключително добри за повишаване на имунитета и са богати на витамин С.

Сега, нека да разгледаме различните ползи за здравето на ряпа.

Списъкът по -долу има някои от ползите за здравето на Ряпа, които са пряко свързани с консумацията им и техните зеленчуци. Всичко, което трябва да направите, е да ги проверите, преди всъщност да инвестирате в този зеленчук. Никога няма да съжалявате за решението си да ги купите.

1. Превенция на рака:

Яденето на ряпа помага за предотвратяване на нещо толкова смъртоносно като рака. Той съдържа фитохимикали, както и антиоксиданти, които помагат за постигането на тази цел. Глюкозинолатите в зеленчука също помагат за предотвратяване на рак. Те помагат в борбата с канцерогените и също така премахват токсините в организма, особено черния дроб. Той инхибира растежа и на раковите клетки. Това предпазва от рак, включително рак на дебелото черво и гърдата и ректален тумор.

2. Ползи от ряпа при диабет:

Изследванията са доказали, че диетичните фибри помагат за подобряване на имунната система и регулиране на възпалението. По този начин помага за намаляване на риска от заболявания, свързани с възпалението, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

3. Помага при храносмилането:

Влакната в ряпата са перфектен начин за регулиране на храносмилателната система, както и движенията на червата. Глюкозинолатите също помагат на стомаха да преработи бактериите и да предпази храносмилателните проблеми.

4. Отслабване:

Ниските калории и високото съдържание на фибри в ряпата помагат за отслабване. Ряпата също помага за подобряване на метаболизма и по този начин поддържа теглото под контрол и за премахване на натрупаните мазнини и калории.

5. Лечение на астма:

Има някои противовъзпалителни свойства в ряпата, които могат да помогнат за лечение на астма. Високите нива на антиоксиданти също помагат при лечение на астма. Той също така помага да се постигнат добри резултати при симптомите на астма.

6. Задържа миризмата на тялото:

Ряпата е един от естествените начини да се предпазят от неудобните проблеми с телесната миризма. За същата цел може да се изпие чаша пресен сок от ряпа.

7. Лекува анемия:

Зеленото на ряпата е много богато на желязо и по този начин помага за подобряване на нивата на червените кръвни клетки и хемоглобина, което води до ефективно лечение на проблеми като анемия.

8. Здраве на очите:

Зелената ряпа е много богата на витамин А. Това помага за подобряване на зрението и поддържането му на добро ниво, както и за предотвратяване на проблеми с макулна дегенерация и катаракта. Този зеленчук е идеален за тези, които искат да се пазят от проблеми с очите, свързани с възрастта.

9. Балансирано хранене:

Протеинът, магнезият, калцият, желязото и много такива хранителни вещества присъстват в зелената ряпа, което я прави идеална храна за балансирано хранене, което се изисква от тялото всеки ден. Това гарантира цялостно добро здраве и благополучие на тялото.

Възможни странични ефекти:

Ряпата е богата на нитрати и когато консумирате храна с голямо количество нитрати, има шанс тя да попречи на някои лекарства. Ряпата е известна с това, че намалява кръвното налягане. Ряпата също пречи на хормоните на щитовидната жлеза, ако вече страдате от нея, тъй като зеленчуковите съединения реагират с лекарствата за щитовидната жлеза и пречат на работата на жлезата.

Сега знаете ползите за здравето и рисковете, които може да причини. Ако приемате лекарства за кръвно налягане, щитовидна жлеза или друг хормонален дисбаланс, просто преразгледайте, преди да купите този зеленчук. Ряпата е зеленчук, който е полезен, когато се консумира в по -малки количества и подобно на всичко друго, те също предизвикват определени здравословни проблеми, ако се приемат в по -големи количества. Освен това те са изключително полезни за здравето и имат наистина добър вкус! Така че, следващия път, когато видите ряпа, вземете ги съзнателно и се насладете на страхотния им вкус!

Източник на изображението: Shutterstock