Een van de belangrijkste bloedaandoeningen die mensen van alle leeftijden, uit alle lagen van de bevolking, uit alle lagen van de samenleving treffen, is een ziekte die bloedarmoede wordt genoemd.

bloedarmoede symptomen en oorzaken

Ons bloed in het lichaam bestaat onder andere uit twee verschillende vormen van cellen. De witte bloedcellen of de WBC’s en de rode bloedcellen, d.w.z. de RBC’s vormen het grootste deel met andere zoals plasma en bloedplaatjes die in kleine hoeveelheden voorkomen. Nu wordt vaak een situatie veroorzaakt wanneer de rode bloedcellen in ons bloed afnemen en dit gebrek aan de juiste hoeveelheid rode bloedcellen veroorzaakt een medische aandoening die bloedarmoede wordt genoemd. Terwijl witte bloedcellen helpen bij het stollen van open bloedige wonden en wonden, helpen de rode bloedcellen het bloed bij het transporteren van zuurstof naar de longen en het hart, waardoor ze hun bestaan ​​domineren over witte bloedcellen.

Gewoonlijk veroorzaakt de afwezigheid van een juiste hoeveelheid rode bloedcellen bloedarmoede die ook het gevolg kan zijn van verlies van hemoglobine in ons bloed. Voor wie nog niet weet wat hemoglobine is, het is een met zuurstof verrijkt eiwit dat verantwoordelijk is voor de rode kleur in het bloed. Hemoglobine produceert rode bloedcellen, maar zonder de aanwezigheid van hemoglobine vermindert het aantal rode bloedcellen en veroorzaakt bloedarmoede. De rode bloedcellen hebben de vorm van een schijf, net als een afgeplatte ovale frisbee die verantwoordelijk is voor de bloedtoevoer en verwijdering van koolstofdioxide en gifstoffen uit het bloed. Daarom doen zich door een gebrek aan goede rode bloedcellen in het bloed een aantal problemen voor.

Deze problemen zijn niet gendergebonden. Ze beïnvloeden zowel mannen als vrouwen, misschien op verschillende niveaus. Dit komt omdat het hemoglobinegehalte van geslacht tot geslacht verschilt. Bij vrouwen treedt bloedarmoede op wanneer het hemoglobinegehalte lager is dan 12,0 gram en voor mannen 13,5 gram. Bloedarmoede is een veelvoorkomende aandoening en wordt vermeld als een van de meest voorkomende bloedaandoeningen waarmee mensen worden geconfronteerd, met ongeveer 3,5 miljoen mensen in de VS die eraan lijden. Meestal heeft bloedarmoede verschillende fasen. Het kan ofwel een kortdurende aandoening zijn of een langdurige ziekte, het kan ofwel binnen een adem weggaan of een lange tijd aan je blijven plakken. Een goede behandeling is echter noodzakelijk en als deze wordt genegeerd, kan dit levensbedreigende beslissingen veroorzaken. Hier zijn alle oorzaken en symptomen van bloedarmoede voor u.

Bloedarmoede Symptomen en oorzaken:

Oorzaken voor bloedarmoede:

Er zijn enkele vaste redenen waarom bloedarmoede optreedt:

1. Extreem bloedverlies:

Vaak kan te veel bloedverlies een extreme daling van het aantal bloedcellen veroorzaken, wat vooral de rode bloedcellen aantast wanneer deze naar buiten sijpelen. Vaak is er soms ook intern bloedverlies, wat hetzelfde verklaart.

2. Gebrek aan ijzer:

Het beenmerg dat langs je rug loopt, is de producent van hemoglobine, dat op zijn beurt kleur aan het bloed geeft. Het bloed, de rode bloedcellen, leveren vervolgens zuurstof uit de hemoglobine. Het merg in de rug heeft een element nodig dat ijzer wordt genoemd, met behulp waarvan de hemoglobine wordt geproduceerd. Gebrek aan ijzer in het lichaam veroorzaakt een gebrek aan hemoglobine, waardoor het aantal rode bloedcellen kan worden beïnvloed.

3. Erfelijke misvorming:

Gewoonlijk zijn rode bloedcellen donutvormig, ovaal en afgeplat van structuur, maar vaak zijn de hemoglobinecellen die in het lichaam worden gevormd of aanwezig, soms vanwege erfelijkheid anders gevormd. Het gen wordt doorgegeven en de vervormde rode bloedcellen in het lichaam sterven vroegtijdig. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat er een tekort aan rode bloedcellen verloren gaat en dat er sikkelcelanemie wordt gevormd.

4. Vrouwendeal:

Vaak hebben vrouwen te maken met bepaalde problemen waarbij een zware menstruatiecyclus of te veel bloedverlies tijdens de zwangerschap de reden kunnen zijn waarom u het slachtoffer wordt van bloedarmoede. Daarom is het beter om je te laten controleren als je menstruatie langer aanhoudt dan voorheen en als je veel bloedverlies hebt. Meerlingzwangerschappen zijn ook een zwak punt.

5. Beenmergproblemen:

Vaak kunnen problemen of ziekten die het beenmerg of de beenmergcellen aantasten, zoals leukemie, de bloedproductie in het beenmerg beïnvloeden, wat op zijn beurt een achtergebleven hemoglobine en dus de productie van rode bloedcellen veroorzaakt. Het is een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede.

6. Hemolytische anemie:

Dan zijn er vaak dagen dat je rode bloedcellen sneller worden vernietigd dan je beenmerg kan produceren, waardoor je zeker bloedarmoede krijgt.

7. Vitaminetekort:

Naast ijzer heeft het lichaam bepaalde essentiële zaken zoals vitamine B12 nodig. Het is bekend dat het ontbreken van deze bepaalde vitamines in het lichaam het aantal rode bloedcellen verlaagt, waardoor er een tekort aan rode bloedcellen ontstaat, wat nog een andere reden is waarom bloedarmoede kan ontstaan. Er zijn echter vaak mensen die wel vitamine consumeren, maar toch bloedarmoede hebben omdat hun lichaam deze vitamines niet op de juiste manier kan gebruiken. Dan wordt een aandoening gevormd die vitaminegebreksanemie wordt genoemd.

8. Maandelijkse perioden:

Door maandelijkse menstruatieroutines verliezen vrouwen het hele jaar door behoorlijk wat bloed. Door dit proces gaat er ook veel ijzer uit het lichaam verloren. Dit kan worden gezegd dat een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede is, aangezien een goede hoeveelheid ijzer uit het lichaam wordt verwijderd. Dit is ook een van de vele redenen waarom veel vrouwen gemakkelijke slachtoffers zijn van de verschillende symptomen van bloedarmoede.

9. Ontstekingsremmende medicijnen:

Volgens veel onderzoeken is gebleken dat een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede de inname van ontstekingsremmende medicijnen is, waaronder bepaalde pijnstillers. Er zijn enkele voorgeschreven medicijnen op de markt die ontstekingen effectief en binnen korte tijd kunnen verminderen. Natuurlijk hebben zulke dingen een soort van slechte bijwerkingen. Van de vele bijwerkingen van dergelijke medicijnen is vermindering van het ijzergehalte een schadelijke. Men kan gemakkelijk een goede hoeveelheid ijzer uit het lichaam verliezen als hij of zij vrij vaak ontstekingsremmende medicijnen gebruikt. Onder de ontelbare oorzaken van bloedarmoede, moet men hier speciale aandacht aan besteden.

10. Maagzweren:

Omgaan met maagzweren? Deze kunnen ook andere bijwerkingen op het lichaam hebben. Door maagzweren kan ons lichaam goede hoeveelheden van het benodigde ijzergehalte afgeven. Dit kan een van de vele oorzaken van bloedarmoede zijn. Men kan gemakkelijk het slachtoffer worden van deze ziekten als hij of zij het maagzweerprobleem niet binnen de tijd oplost.

Vaak zijn er subtiele symptomen die wijzen op de aanwezigheid van bloedarmoede. Hier zijn enkele van de symptomen van bloedarmoede waar u op moet letten:.

Bloedarmoede Symptomen:

1. Ademloosheid:

Een van de belangrijkste symptomen van bloedarmoede is ademnood, vaak acuut van aard. Dit komt omdat door een gebrek aan de juiste zuurstof die rode bloedcellen afgeeft, de juiste hoeveelheid zuurstof de longen niet kan bereiken, wat een zware borstkas of kortademigheid veroorzaakt. Dit gaat vaak gepaard met perioden van hartzeer en kleine pijn op de borst.

2. Huidskleur:

Als je eenmaal last hebt van bloedarmoede, begint je huid zijn natuurlijke blos te verliezen, waardoor je er bleek en bleker uitziet. Je huid wordt dof, waardoor het een onvermijdelijk gebaar voor je wordt om voor bloedarmoede te gaan.

3. Gemakkelijk moe:

Zonder de juiste zuurstof die het hart en de longen verrijkt, overspoelt een veelvoorkomend scenario van vermoeidheid zich over je heen. Je voelt je heel snel uitgeput waardoor het moeilijk voor je is om de hele dag door te gaan zonder dat je je uitgeput en moe voelt.

4. Slapeloosheid:

Als slapeloze nachten iets nieuws zijn waar je mee te maken krijgt, zou je bloedarmoede kunnen vermoeden achter de redenen ervan. Bloedarmoede veroorzaakt slapeloosheid.

5. Verlies van energie:

Meer weten over de symptomen van bloedarmoede? Dit is een van de meest waargenomen tekenen van bloedarmoede die te maken heeft met het verlies van goede hoeveelheden energie uit het lichaam. Als je lichaam veel energie afgeeft en je bent vaak vermoeid, dan is de kans groot dat je bloedarmoede krijgt. Een van de meest voorkomende symptomen van bloedarmoede is energieverlies vrij gewoon.

6. Ongebruikelijke snelle hartslag:

Als u aan bloedarmoede lijdt, zal ons hart vaak kloppen en dit is niet normaal, aangezien de hartslag snel zal zijn en schadelijk zal lijken omdat dit symptoom niet normaal is. Het wordt tijd dat u zich zorgen maakt over iemand die deskundig is op dit gebied en die u gelijkwaardige medicijnen en therapieën kan bieden die u zullen helpen bij dit probleem dat tegenwoordig in zowel Aziatische als Amerikaanse landen opduikt..

7. Duizeligheid:

Men zal zich duizelig voelen als hij of zij lijdt aan bloedarmoede. Er zijn momenten waarop je in slaap valt zonder een specifieke reden. Duizeligheid is een van de meest waargenomen symptomen van bloedarmoede en volgens sommigen is dit een van de ergste symptomen van bloedarmoede omdat er geen weglopen voor dit symptoom is.

8. Concentratieproblemen:

Bloedarmoede kan pijn in de rug zijn als het niet binnen de juiste tijd wordt verholpen. Men zal een aantal ernstige problemen tegenkomen die zich concentreren op studie of werk. Dit is een van de meest voorkomende symptomen van bloedarmoede bij mannen. Ze hebben hier op het werk mee te maken en het kan je loopbaanachtergrond behoorlijk belemmeren. Als je dit probleem niet oplost, kan het schadelijker zijn en gevolgen hebben voor je hersenen.

9. Beenkrampen:

Beenkrampen ervaren zonder uw benen te blesseren? De kans is groot dat je bloedarmoede hebt. Als gevolg van bloedarmoede kunt u krampen in de benen krijgen en dit komt vrij vaak voor. Zowel mannen als vrouwen hebben te maken met problemen en dit is tegenwoordig een van de opkomende problemen. Van de 100 moeten bijna 75% mensen aan dit bloedarmoedesymptoom lijden.

10. slappe pijnen:

Als je bloedarmoede hebt, is de kans groot dat je wat pijn in de armen en benen krijgt. Dit is een van de meest voorkomende symptomen van bloedarmoede en kan bijna iedereen overkomen.

11. Hoofdpijn:

Frequente hoofdpijn is een van de meest mogelijke symptomen van bloedarmoede.