Mondzweren zijn pijnlijke zweren die in de mond naar boven komen, aan de binnenkant van je wangen. Ze worden ook wel aften genoemd en worden een pijnlijke aandoening tijdens het drinken, eten of tandenpoetsen. De meeste mondzweren zijn onschadelijk omdat ze geen medische behandeling vereisen en vanzelf genezen.

Mondzweren zijn een terugkerend probleem waar een op de vijf mensen wereldwijd mee te maken heeft. Het is een mengsel van bacteriën uit de omringende lucht en een verstoorde lever. Een gestoorde lever betekent een lever die schade heeft opgelopen door alles wat u recentelijk heeft genuttigd, zoals alcohol, of als u een bepaald leverprobleem heeft dat genetisch is of ergens vandaan komt. Dit alles illustreert het feit dat een ongezonde lever de oorzaak is van aften. Maagproblemen kunnen ook mondzweren veroorzaken, omdat de mond verbonden is met de maag en één directe route is.

Zweren in de mond duren niet langer dan twee weken en komen en gaan seizoensgebonden, ze zijn buitengewoon pijnlijk en belemmeren onze routine van eten. Dit komt omdat de zweren zo pijnlijk kunnen zijn dat zelfs de geringste aanraking met een substantie een stekende pijn in de mond kan veroorzaken, waardoor u gedwongen wordt vast te houden aan vloeistoffen die veel gemakkelijker te consumeren zijn.

Zweren in de mond zijn gemakkelijk te behandelen, maar het kan nooit in slechts één dag worden verholpen. Het is een feit dat mensen die hun hele leven aan een terugkerend zweertje in de mond lijden, er nu aan gewend zijn geraakt en geen aandacht besteden aan de uitroeiing ervan, het komt op zijn eigen tijd en vertrekt wanneer het wil. Zweren in de mond kunnen zich in de meest ernstige gevallen helemaal tot in de keel uitstrekken en op dit moment is medische aandacht vereist, op dit moment kunnen alleen vloeistoffen zoals warme of koude melk worden geconsumeerd.

Oorzaken en symptomen van mondzweren:

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een mondzweer die u onderstaande paragrafen zorgvuldig kunt volgen?.

Oorzaken van mondzweer:

Er zijn een paar verschillende oorzaken van mondzweren die beide bijdragen aan en deze infectie van de mond veroorzaken, enkele van deze verschillende oorzaken zijn:

Bijten :

Kleine zweertjes in de mond worden meestal veroorzaakt door het bijten aan de binnenkant van de mond of wang of door een botsing die de huid aan de binnenkant van uw mond, wang of tong heeft beschadigd. Bijten is de meest fundamentele oorzaak van mondzweren en draagt ​​bij aan 60% van alle gevallen waarbij deze infectie betrokken is. Bijten kan optreden tijdens het kauwen van voedsel of tijdens het praten. Uw tanden maken een schaafwond in het slijmvlies van uw mond, waardoor een zweer of een zweer ontstaat.

Hormonale veranderingen:

Deze specifieke oorzaak komt vooral voor bij vrouwen. Zweren bij vrouwen treden meestal op als gevolg van hormonale veranderingen tijdens hun menstruatie of tijdens de zwangerschap. Menstruatie en zwangerschap zijn de twee belangrijkste hormonale veranderingen waarmee vrouwen in hun leven worden geconfronteerd en het is opgemerkt dat hormonale veranderingen bij de meeste vrouwen mondzweren veroorzaken en het bloed van binnenuit opwarmt.

Mineraal- of vitaminetekort:

Mineraal- of vitaminegebrek kan soms zelfs leiden tot mondzweren. Het is gebleken dat ijzer- of vitamine B12-tekort mondzweren kan veroorzaken, samen met een gevoel van vermoeidheid en kortademigheid. Deze vitamines en mineralen zijn essentieel omdat ze de aanmaak van rode bloedcellen bevorderen en ook het zenuwstelsel gezond houden. Vandaar dat een tekort aan deze essentiële mineralen of vitamines in het lichaam het risico op het ontwikkelen van mondzweren kan vergroten.

Verzwakt immuunsysteem:

Elke medische aandoening of infectie die het immuunsysteem van het lichaam verzwakt, verhoogt het risico op het ontwikkelen van mondzweren aanzienlijk. Een verzwakt immuunsysteem vermindert het natuurlijke vermogen van het lichaam om te vechten tegen ziekten of vreemde infecties. Infectie via hiv/aids verhoogt ook uw kansen op het ontwikkelen van mondzweren, aangezien deze ziekte immunodeficiëntie in het lichaam veroorzaakt.

Medische omstandigheden :

Een genetisch of erfelijk probleem kan een oorzaak zijn voor mondzweren. Soms kunnen terugkerende ulcusgenen van ouder op kind worden overgedragen. Deze medische aandoening is een klein probleem dat meestal in alle huishoudens voorkomt en wordt over het algemeen over het hoofd gezien. Medische aandoeningen kunnen ook aanhoudende problemen omvatten, zoals hoge bloeddruk, maagproblemen en andere aandoeningen die het functioneren van uw lichaam beïnvloeden. Soms kan een aandoening zo mild als koorts mondzweren veroorzaken.

Specifieke voedingsmiddelen:

Het is gebleken dat bepaalde voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en sommige groenten moeten worden vermeden tijdens aften. Ze omvatten sinaasappelen, citroenen, appels, ananassen, vijgen, aardbeien en tomaten. Hoewel ze niet direct de oorzaken van mondzweren kunnen worden genoemd, is bekend dat deze specifieke voedingsmiddelen de triggers zijn en in sommige gevallen de aandoening verergeren. Het is daarom het beste om deze specifieke voedingsmiddelen te vermijden tijdens mondzweren om te voorkomen dat de aandoening ernstiger wordt.

Stoppen met roken:

Als u stopt met roken, is de kans groot dat u op een bepaald moment mondzweren krijgt. Stoppen met roken verandert de chemicaliën in je lichaam en veroorzaakt een beetje een disbalans. Deze disbalans is de oorzaak van aften. Tijdens deze periode duren mondzweren maar een beperkte tijd en gaan vanzelf weer weg dus geef niet op als je stopt met roken alleen voor aften het is maar een kleine tegenslag naar een grotere overwinning die je later zult hebben.

Bepaalde medicijnen:

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde medicijnen bepaalde reacties in het lichaam kunnen veroorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van mondzweren. Deze omvatten bètablokkers, veel voorkomende pijnstillers en specifieke medicijnen voor pijn op de borst. In gevallen waarin u deze geneesmiddelen niet volledig kunt vermijden, kunt u het beste uw arts raadplegen voor alternatieve medicijnen of behandelingen. Bovendien kunnen sommige medicijnen zoals alendronaat, cytotoxische geneesmiddelen en nicorandi mondzweren veroorzaken in de vorm van een bijwerking.

Slechte mondhygiëne:

Het niet handhaven van een goede mondhygiëne kan ook leiden tot de ontwikkeling van mondzweren. De aanwezigheid van voedseldeeltjes in de tandholten is een ideale voedingsbodem voor micro-organismen om te groeien. De aldus veroorzaakte infecties vergroten dan de kans op de ontwikkeling van zweren. Soms worden mondzweren ook veroorzaakt door rigoureus poetsen of door een verwonding als gevolg van een tandenborstel.

Spanning:

Stress is ook bekend als een van de belangrijkste oorzaken van mondzweren. Een stressvolle toestand veroorzaakt vaak emotionele en mentale druk en een persoon vindt het moeilijk om ermee om te gaan. Wanneer u onder stress staat, wordt uw lichaam ook zwak, waardoor u vatbaarder wordt voor infecties zoals zweertjes in de mond. Als uw stress ernstige gezondheidsproblemen zoals bloeddruk veroorzaakt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. De arts kan dan verdere tests en medicijnen voorschrijven om eventuele onderliggende problemen, die het gevolg kunnen zijn van stress, op te sporen.

Symptomen van mondzweren:

Er zijn enkele duidelijke en zeer begrijpelijke symptomen van mondzweren die u een idee geven wanneer u met dit probleem te maken krijgt. Deze verschillende symptomen worden hieronder gegeven:-

Aanwezigheid van ronde zweren in de mond:

De belangrijkste symptomen van mondzweren zijn de vorming van ronde of ovale zweren in de mond, op het zachte palet, aan de binnenkant van de wangen of soms zelfs op de tong. Deze zweren zijn erg pijnlijk en veroorzaken een onaangenaam gevoel bij het kauwen, drinken en tandenpoetsen. Deze zweren in uw mond kunnen rood lijken of zelfs grijs, wit of een andere kleur zijn.

Scheur in de huid:

Als u onlangs een probleem heeft gehad met bijten aan de binnenkant van uw mond of tong of als u toevallig uw lip of de binnenkant van uw wang heeft gesneden, dan is de kans dat u een mondzweer in dat gebied krijgt extreem hoog. Dit komt omdat je mond de hele dag open staat voor miljoenen bacteriën met het voedsel dat je eet en de lucht die je inademt. Deze bacterie vermengt zich met het speeksel in je mond en maakt kennis met deze reeds bestaande snij- en schaafwonden. Wanneer de bacteriën in deze sneden komen, wordt er een mondzweer gevormd.

Doof gevoel:

Gewoonlijk wordt het gebied waar een mondzweer ontstaat een paar dagen voorafgaand aan het evenement verdoofd. De gevoelloosheid wordt gevolgd door een doffe pijn die de smaakcapaciteit van uw mond voor elk soort voedsel vermindert. Voedsel zal het gebied soms pijn doen, zelfs zonder dat je het merkt. De pijn zal in de loop van de tijd langzaam toenemen als het niet wordt behandeld met gel die gemakkelijk verkrijgbaar is bij elke drogisterij. Warm water gorgelen samen met een beetje zout helpt ook, maar dit is een traditioneel proces om het probleem in de kiem te smoren.

Zwelling:

Meestal zwellen pijn of gekwetste gebieden die zweren veroorzaken na verloop van tijd op. Dit komt omdat de huid in grote mate is aangetast. De zwelling is een thuis voor mondzweren, omdat dit deel van de mond nu een bacteriegevoelige zone is. Een persoon kan op dit moment op geen enkele manier voorkomen dat zich zweren in zijn mond vormen en kan daarom heel weinig doen voor de behandeling ervan. Gorgelen met ijs en warm water kan de pijn en zwelling gedurende een bepaalde periode helpen verminderen.

Moeilijkheden bij het eten:

Wanneer u mondzweren in uw mond begint te ontwikkelen, zult u moeilijkheden gaan ondervinden bij het eten van uw voedsel. De aanwezigheid van zweren in uw mond is de belangrijkste oorzaak van dit probleem. Het eten van warm of koud voedsel kan pijn doen en u kunt ook moeite hebben met het drinken van vloeistoffen. Ook kan een persoon zich moeilijk voelen tijdens het poetsen en tandenpoetsen.

Spraakproblemen:

Dit teken en symptoom is normaal en heeft betrekking op tongzweren. Omdat je weet dat de tong de spraakverschaffer is die ons helpt om ongehinderd te spreken, is deze faciliteit vanwege zweren die zich op de tong vormen gebrekkig. De tong kan niet goed functioneren omdat elk woord dat je spreekt pijnlijk is. Als u merkt dat de tong in de loop van de tijd pijn begint te doen in bepaalde gebieden tijdens het eten of spreken, dan is de kans groot dat u een paar zweren krijgt.

Gezwollen lymfeklieren:

Andere veel voorkomende symptomen van mondzweren zijn gezwollen lymfeklieren. De lymfeklieren zijn kleine klieren die over het hele lichaam aanwezig zijn. Ze vormen een cruciaal onderdeel van het lymfestelsel dat voedingsstoffen, afvalstoffen en lymfevocht tussen de bloedbaan en lichaamsweefsels transporteert. Tijdens de ontwikkeling van mondzweren raken de lymfeklieren in de mond ontstoken door de infectie rond het gebied.

Verlies van eetlust:

Soms leiden mondzweren ook tot verlies van eetlust. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de aanwezigheid van zweren in uw mond het voor u moeilijk kan maken om het voedsel te kauwen. Het ongemak wordt zelfs gevoeld tijdens het drinken van vloeistoffen. Door dit gevoel van pijn voelt de persoon zich terughoudend om te eten en leidt dit uiteindelijk tot verlies van eetlust.

Koorts:

Hoewel ongebruikelijk, kan koorts ook een van de symptomen van mondzweren blijken te zijn. Als gevolg van de ontwikkeling van zweren in uw mond, kan de lichaamstemperatuur enigszins stijgen om deze infectie te bestrijden. De koorts tijdens mondzweren is misschien niet erg hoog, maar het is beter om de arts te raadplegen en geschikte medicijnen te nemen.

Gevoel van vermoeidheid:

Zweren in de mond leiden soms ook tot vermoeidheid. De patiënt kan zich lusteloos voelen en er kan te allen tijde een gevoel van saaiheid overheersen. Deze aandoening is ook het gevolg van verlies van eetlust wanneer het lichaam verstoken is van essentiële vitamines en mineralen. Als u zich na een kleine taak te moe begint te voelen of het gevoel overheerst zelfs na voldoende rust, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.

In de meeste gevallen lijken aften ongevaarlijk en verdwijnen ze binnen enkele weken na de infectie. Als u echter getuige bent van een van de bovengenoemde symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts. De symptomen van mondzweren kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak van de infectie. De arts kan enkele bloedonderzoeken of zelfs biopsie voorstellen om de exacte oorzaak hiervan te achterhalen. Als de zweer in uw mond zelfs na 2-3 weken aanhoudt, kan dit wijzen op de ontwikkeling van mondkanker. De arts zal u geschikte medicijnen geven om het probleem te behandelen en te voorkomen dat de aandoening verergert.

Mondzweren veroorzaken vaker ongemak bij het eten, drinken of mondhygiëne en veroorzaken geen grote schade aan het lichaam. Terwijl u last heeft van aften, vermijdt u gewoon de triggers zoals specifiek voedsel of het gebruik van harde borstels. Het handhaven van een goede mondhygiëne zal helpen om de aandoening te verzachten. Mondzweren genezen vanzelf binnen 10-15 dagen. Als het probleem zich echter blijft voordoen, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.