De menopauze is het naderende einde van het reproductieve vermogen van een vrouw. Deze natuurlijke verandering vindt meestal plaats in het midden van de jaren 40 in het leven van een vrouw. Dit gebeurt wanneer de eierstokken stoppen met het afgeven van een ei elke maand. Vroegtijdige menopauze is tegenwoordig ook een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. De overgang van een reproductieve naar een niet-reproductieve toestand is niet abrupt of plotseling. Het staat meestal bekend als het einde of de pauze van de maandelijkse menstruatiecyclus of het kan nauwkeuriger worden gedefinieerd als de permanente stopzetting van de primaire functies van de eierstok. De biologische veroudering gaat ook gepaard met veel tekenen en symptomen in de jaren die de menopauze naderen. Er zijn drie duidelijk gedefinieerde stadia van deze verandering:.

Menopauze

Perimenopauze:

Het werd gebruikt voor de overgangsperiode, zowel voor als na de laatste afgifte van het ei of in eenvoudiger woorden, perioden, of wanneer uw hormoonspiegels nog steeds fluctueren.

Premenopauze:

Deze term beschrijft de fase die zich opbouwt richting de menopauze en het is ook de beginfase.

Postmenopauze:-

Verwijst naar de levensduur na de laatste cyclusrelease en duurt ongeveer een jaar.

Tijdens deze enorme biologische transitie reageert het lichaam op verschillende manieren op de snel dalende hormoonspiegels. Sommige vertonen extreme veranderingen, terwijl het bij andere veel soepeler verloopt. De mate van bijwerking verschilt van persoon tot persoon. De cyclus vertoont onregelmatigheden en het wordt moeilijk om de datum voor de volgende release te voorspellen. Er kunnen veranderingen zijn in de stroom van de perioden; het kan lichter of zwaarder worden, meer of minder pijnlijk of langer of korter. De hormonale terugtrekking leidt tot een aandoening die formicatie wordt genoemd, wat een jeukende of tintelende huidsensatie is. Hier hebben we de lijsten gegeven van wat de algemene symptomen en oorzaken van de menopauze zijn.

Oorzaken en symptomen van de menopauze:

Symptomen van de menopauze:

1. Opvliegers:

Opvliegers zijn episodes die worden gekenmerkt door een snelle hartslag, overmatig zweten en de algemene temperatuur van uw lichaam die stijgt. Het is het onvermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren als gevolg van de veranderende niveaus van hormonen en staat ook bekend als vasomotorische instabiliteit.

2. Disfunctionele bloeding:

De hormonale fluctuatie samen met de overgang van de menopauze kan bloeding uit de vagina ervaren. Hoewel deze misplaatste bloeding niet lichtvaardig moet worden opgevat en onmiddellijk medische hulp moet zoeken. Het endometrium is meestal de bron van de bloeding.

3. Lichaamspijn:

Vrouwen klagen meestal over een langdurige en irritante lage rugpijn samen met pijn in hun gewrichten en benen. Vroege menopauze versnelt ook de kans op osteoporose.

4. Psychologische symptomen:

Stemmingswisselingen zijn in dit geval de meest voorkomende klacht en vrouwen klagen vaak dat ze zich soms niet op hun gemak voelen. Ze verklaren vaak toestanden van depressie en angst. Ook geïrriteerd raken is een veel voorkomende klacht. Dit kan ook gepaard gaan met vaak veranderende slaapcyclus en slapeloosheid.

5. Urogenitale problemen:

Op dit gebied vinden de meeste veranderingen plaats. De vliezen in de vulva, vagina en baarmoederhals hebben de neiging om dunner te worden en de elasticiteit van de spieren en huid in dit gebied gaat verloren. De vagina kan opdrogen en jeuk veroorzaken. Urinefrequentie en urgentie is een ander probleem waar de meeste vrouwen moeilijk mee kunnen omgaan. Dit verhoogt ook het risico op urineweginfecties.

6. Depressie:

Depressie is een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Over het algemeen gebeurt dit bij vrouwen als ze ouder worden. Depressie kan de mentale toestand van een vrouw verbreken wanneer ze lijdt aan een vroege menopauze. Tijdens de menopauze hebben vrouwen de neiging om depressief te blijven. Men zal bijna de hele dag depressief blijven, wanneer hij of zij aan de menopauze lijdt. Het is tegenwoordig een van de meest groeiende problemen

Nu kan depressie veel andere bijwerkingen hebben, zoals het kan uw fysieke conditie belemmeren. Omdat tijdens een depressie het hart niet gelukkig is of vrij valt. Kortom, het hart zit opgesloten in een doos en dit kan ook andere fysieke bijwerkingen op je lichaam hebben.

7. Hoofdpijn:

Een ander veel voorkomend symptoom met betrekking tot depressies is ernstige hoofdpijn. Een persoon zal lijden aan enorme voorhoofdpijn en interne hoofdproblemen als ze aan de menopauze lijden. De hoofdpijn is een van de meest groeiende oorzaken van de menopauze en kan zowel de fysieke als de mentale conditie van het lichaam belemmeren. Het kan de goede werking van het lichaam verminderen. Als de hoofdpijn niet wordt verminderd, kan er een ander probleem zijn. De problemen van terugkerende hoofdpijn komen in beeld. Er zullen momenten zijn waarop een persoon zijn hoofdpijnproblemen heeft genezen, maar ze houden niet op terug te komen. Het is hoog tijd en je moet naar een dokter gaan.

8. Racehart:

Een snelle hartslag is niet normaal en als je zo’n soort hartslag vrij vaak hebt, kan dit een echt probleem zijn. Een hartkloppingen is een van de meest waarschijnlijke tekenen en symptomen van de menopauze. Afgezien van louter fysieke problemen veroorzaakt door bijna elke fysieke disfunctie, is een hartklopping heel gewoon en kan een persoon ziek en zwak maken. Dit is een van de meest groeiende en meest waargenomen symptomen van de menopauze.

9. Problemen met blaascontrole:

Een persoon krijgt met blaasproblemen te maken wanneer hij of zij last heeft van blaasproblemen. Urine- en blaasproblemen komen vrij vaak voor tijdens de menopauze. Een persoon zal met dergelijke problemen worden geconfronteerd tijdens de menstruatiecyclus en zwangerschap. Veel mensen ervaren dit symptoom, ongeacht hun leeftijd en geslacht. De menopauze maakt de blaas zwakker en dit is een van de waarschijnlijke redenen achter de groei van veel urinewegproblemen. Na de menopauze kunnen vrouwen een paar keer urine verliezen terwijl ze hoesten of niezen.

Bij vrouwen kan onregelmatige menstruatie worden gezien als een van de belangrijkste symptomen van de menopauze. Als een vrouw last heeft van menstruatieproblemen of vaginale droogheid, dan is er in dit geval ook een kans dat ze last heeft van de menopauze.

10. Prikkelbaarheid:

Geconfronteerd met irritatieproblemen? Ben je bijna de hele dag geïrriteerd? De kans is groot dat u in de menopauze komt, aangezien dit een van de meest potentiële symptomen van de menopauze is. Deze gaan vaak gepaard met stemmingswisselingen. Als iemand bijna de hele dag geïrriteerd is, is de kans groot dat je je nergens op kunt concentreren. De prestaties van werk en studie zullen afnemen en dit zal uw loopbaanachtergrond belemmeren. Irritatie kan worden beschouwd als een van de belangrijkste tekenen van de menopauze.

Oorzaken van de menopauze:

Een vrouw wordt geboren met duizenden eieren, die worden opgeslagen in de vrouwelijke voortplantingsorganen, ook wel de eierstokken genoemd. Het oestrogeen en progesteron dat door de eierstokken wordt afgegeven, zijn de hormonen die de eisprong en menstruatie regelen. Dit is een natuurlijk proces dat rond de jaren 40 plaatsvindt, maar sommige vrouwen kunnen de menopauze veel eerder ervaren en dit kan door een breed scala aan redenen gebeuren..

Voortijdig ovariumfalen:

De twee hormonen die door de eierstokken worden afgegeven, reguleren en controleren veel factoren in het lichaam van een vrouw. Veranderingen in het niveau van deze hormonen vinden plaats wanneer de eierstokken stoppen met het vrijgeven van de eieren. Wanneer dit gebeurt vóór het normale tijdsbestek, staat dit bekend als prematuur. Voortijdig falen van de eierstokken kan op latere leeftijd tot veel problemen en complicaties leiden.

Geïnduceerde menopauze:

Dit gebeurt wanneer uw eierstokken worden verwijderd door chirurgische ingrepen vanwege medische redenen zoals endometriose of baarmoeder- of eierstokkanker. Chemo en bestraling veroorzaken extreme schade aan de eierstokken.

Na de menopauze kunnen vrouwen ook een groot aantal problemen in hun lichaam vertonen, variërend van snelle rimpels van de huid tot hartaandoeningen tot osteoporose. Het gezichtsvermogen en de blaasfuncties worden ook beïnvloed.

Maar hier is hoe je omgaat met de menopauze,

♦  Gooi de dikke en oncomfortabele kleding weg als je regelmatig last krijgt van opvliegers. Draag zomerkleding; probeer op deze manier je lichaamstemperatuur te reguleren. Houd het koel en luchtig.

♦  Als je last hebt van nachtelijk zweten, leg dan een extra katoenen set kleding naast je bed, zodat je je kunt omkleden als je eenmaal doorweekt bent van het zweet..

♦  Stress kan ook opvliegers veroorzaken. Houd in de gaten hoeveel druk je aankan en wanneer het belastend wordt. Er zijn andere triggers zoals cafeïne, alcohol en tabak. Dus citeer deze een tijdje, totdat je weet dat je de flits aankunt. Slaaptekort kan deze flash-episodes verergeren. Dus voldoende rust en een goede inname van voedsel is een must.

Opvliegers en andere onbalans kunnen leiden tot een verstoorde nachtrust, wat een voorwaarde is voor een goede gezondheid. Probeer er alles aan te doen om een ​​goede nachtrust te hebben. Kruidenthee en warmwaterbaden helpen het beste.