Татуировката на маори – Най -важните символи и техните значения

Татуировката маори или традиционно наричана още та моко е една от най -популярните татуировки. Всъщност напоследък този вид татуировки се върнаха на мода. И мъжете, и жените харесват тези видове племенни татуировки и често ги получават на различни части на тялото. В днешно време, разбира се, методът на татуиране се различава значително от традиционния, използван от местните племена в Полинезия и Нова Зеландия. Въпреки това, на този етап бихме искали да кажем няколко думи за древната традиция на татуировките на маорите.

Полинезийската маорска татуировка отново е на мода

племен мотив маори татуировка на горната част на ръката мъже татуировка

Които все пак са маорите?

Така всъщност се наричат ​​коренните жители на Нова Зеландия, които първоначално са дошли от Полинезия. Никой не може да каже кога точно маорите са стъпили на брега на Нова Зеландия. Факт е обаче, че този народ е имал непокътната култура, която е била богата на уникални обичаи и традиции, които са били напълно непознати и неразбираеми за европейците.

Татуирането беше такъв ритуал. Това винаги е било смятано за свещено от маорите и е възприемано като много специално посвещение.

Маорите също бяха доста войнствен народ, съставен от много племена, които много често се биеха във войни. Около средата на 18 -ти век животът на маорите се променя бързо с колонизацията на Нова Зеландия от европейците, които не само носят оръжията си, но и за съжаление техните болести. тук прочетете още вълнуващи факти за историята и местната култура на маорите.

Жени маори с татуировки на лицето

маори жени дървени статуи татуировки лице

Традиционно изкуство за татуировки

Единственият, който знаеше тайната на татуировките на маори, винаги беше tohunga ta moko, което означава майстор на татуировки. Той беше един от най -уважаваните и мъдри хора от племето и имаше изключителното право да татуира съплеменниците. Тъй като главата се смята за най -свещената част от тялото в маорската култура, по -специално воините украсяват лицата си с татуировки. За разлика от мъжете, жените са татуирали само брадичката и устните си. Традиционно маори не използват игли при татуиране, както правят днес. Напротив – инструментите, използвани от tohunga ta moko, бяха специални ножове и длета, наричани още (uhi).

Изкуствена татуировка на маорски ръкав за мъже

мъжка маори татуировка рамо ръка

По правило те са направени от кости на албатрос, зъби на акула или камъни. И с това татуировките на маори не бяха гравирани, а буквално изсечени в кожата. Традиционното мастило за татуировки е получено изключително от естествени вещества – дървесна пепел, гъсеници, заразени със специална гъба или смола, смесена с животински масла.

Татуирането започва в детството и този процес продължава до дълбока старост. Използвайки различни символи и знаци, бяха разказани най -важните събития в живота на татуираното лице, както и техният статус, богатство и характер.

Млад маори воин с типичен Та Моко на лицето

татуировка на маори татуировка на лицето на младия воин

Най -важните мотиви за татуировки на маори

Всяка една татуировка на маори е уникална и много сложна. И въпреки че всяка татуировка е адаптирана към специфичните черти на лицето на всеки отделен човек и тяхната житейска история, вече има някои символи и знаци, които са много характерни и характерни за татуировката на маори. Повечето от тях в днешно време са много често и с удоволствие ужилени с този вид татуировки и са предпочитани от много хора. Те включват например – гекони, тики, знаци на ената, костенурки, миди, манта, зъби на акула, вълни, звезди и слънце.

Така нареченият Кръстът на Маркиза също е традиционно много популярен и показва четирите световни посоки. Този символ също означава баланс и хармония и има за цел да даде на татуираното лице стабилност и спокойствие. Мъжете са намушкани този символ дори в наши дни, особено като племенна татуировка на горната част на ръката, комбинирана с други знаци и елементи.

Татуировка маори – фокусирайте се върху кръста на Маркизките острови

татуировка маори горната част на ръката мъже татуировка

Тики е един от най-важните и най-често гравирани знаци дори днес. Първоначално той представлява първо лице и в зависимост от изтеглените органи – очи, нос, уста и т.н., на татуировката се приписват и различни различни значения.

Тики в съчетание със стилизиран накрайник на копие

идея за татуировка маори племенни мотиви мъже татуировка

Геконът всички познаваме и обичаме. Тези сладки новозеландски гущери представляват късмет и защита от болести. В традицията на маори се приема, че геконите могат да говорят с боговете и следователно също се считат за свещени същества. Самостоятелно или като част от по-големи татуировки, геконите обикновено изглеждат много ефективни и бързо стават привлекателни.

Татуировка на рамото на гърдите със символ на гекон

гущер мотиви племенна татуировка горната част на ръката

Мантара са сред най -популярните морски символи в татуировките на маори. Много често гравирани по целия гръб и украсени с множество по -малки мотиви. Лъчите означават сила и увереност. Един смел воин например е напълно оправдан да носи такъв знак.

Манта лъчи като татуировка на гърба

татуировки маори жени татуировка племенна гръб

Костенурки се считат за най -добрите навигатори в океана в целия полинезийски регион и по този начин тези същества се възприемат като символи на дълголетие, късмет и постоянство.

Татуировка на костенурка, комбинирана с малки зъби на акула

татуировка мотив на костенурка на горната част на ръката

Всички други морски създания са почитани от племената маори и се възприемат като жизненоважни. Така че застанете например Делфини защото приятелството, хармонията и радостта и октоподите символизират висок интелект и неизчерпаеми знания.

Слънцето стои, както в европейските или други древни култури, за възвишеност, сила и богатство и не рядко за божественото.

Татуировка на маори на долния крак със стилизирано слънце

татуировки маори племенни мотиви татуировка на крака

Открийте други символи за татуировки на маорци в нашата галерия със снимки и научете повече за тяхното значение. Помислете кои знаци са по -подходящи за вас и кои може да искате да бъде намушкан в близко бъдеще.

Кои части на тялото са добре за вас? Може би работата или начинът ви на живот не ви позволяват да си направите татуировка на открита част от тялото? Или може би точно обратното?

Редакционният екип ви желае много забавление при търсене и търсене!

Маори идея за татуировка на ръкав за мъже

татуировка на ръка маори племенна татуировка

Изящна татуировка на бедрата за жени

татуировка на крака маори мотиви жени татуировка

Или дори много фино на рамото

дамска маори татуировка идея рамо

Разберете коя татуировка на маори е подходяща за вас!

извити мотиви маоар татуировка рамо

гърдите рамо маори идея татуировка мъже

татуировка на лакътя мъже идеи за татуировка

фина татуировка маори червено черно

геометрични мотиви татуировка маори племенна татуировка

гръб назад идея за татуировка маори жени татуировка

татуировка на главата маорски племенни мотиви мъже татуировка

мъже татуировки идеи за татуировки маори племенни мотиви мъже татуировка маори идеи за татуировка горната част на краката гърдите

маори мотиви гръб татуировка мъже

татуировка маори дами татуировка отстрани ханш

идеи за татуировки маори жени мъже татуировка

маорски татуировка мъже татуировка врата рамо

татуировки маори мъже татуировка горната част на ръката

маори татуировки рамо мъже татуировка идея

маори татуировка животински мотив племенна

татуировка на горната част на ръката на маори в Нова Зеландия

татуировка на ръката маори мъжка татуировка

идеи за татуировка на горната част на рамото на ръката ужилване

татуировка на горната част на ръката мъже татуировка маорски мотиви

татуировка на горната част на ръката маорски мотиви племенни

татуировка на предмишницата на горната част на ръката маорски мотиви

идеи за татуировки на маори от скат

гръб маори идеи за татуировка мъже татуировка

раменна маорска татуировка мотиви мъжка татуировка

идеи за татуировка на рамо племенна татуировка

звезден мотив маори идеи за татуировка мъже татуировка

татуировка дизайни маори мотиви мъже татуировка

племенни мотиви маори идеи за татуировка горната част на ръката мъже татуировка

племенни мотиви маори татуировка горната част на ръката мъже

татуировка на предмишницата слънчева костенурка

племенна мотив татуировка на предмишницата маори

племенни татуировки маорски мотиви горната част на ръката

племенна татуировка рамо татуировка маори

идея за татуировка на предмишницата на маорите

предмишница горната част на ръката маори татуировка мъже татуировка