Tirupati, een wereldberoemde goddelijke bestemming, is het herkenningspunt van de Lord Balaji-tempel. Het is gelegen in het Chittoor-district van Andhra Pradesh en is gewijd aan de aanbidding van Sri Venkateshwara swamy, een incarnatie van Vishnu. Tirupati wordt ook wel “Kaliyuga Vaikuntam” genoemd, omdat het de verblijfplaats is van Heer Vishnu, die mensen kan bevrijden van alle problemen in Kaliyugam. Tirumala, de eigenlijke locatie van de tempels in Tirupati, maakt deel uit van de Seshashalam-heuvels. Niemand weet precies de eerste waarneming van het idool, maar volgens de legende werd het beeld gevonden door een herder in de heuvels, bedekt met modder. Later werd het aanbeden door vele koningen en vooral onder het bewind van Sri Krishna Devaraya kreeg de tempel veel bekendheid. Deze tempel staat nu onder het bestuur van de Tirumala Tirupati Devasathanam. Er zijn veel andere beroemde tempels rond Tirupati, die we nu in dit artikel zullen onderzoeken.

Belangrijke tempels in Tirupati:

1. Sri Venkateswara Swamy-tempel in Tirupati, Andhra Pradesh:

tempels in tirupati

Dit is de rijkste tempel ter wereld in termen van ontvangen donaties en is ook de meest bezochte tempel. Sri Venkateswara Swamy-tempel ligt in een heuvelstadje genaamd Tirumala in Tirupati. Het is opgedragen aan Lord Venkateswara, een incarnatie van Vishnu. De tempel staat ook bekend als “de tempel van zeven heuvels”, die werd gebouwd in architectuur in Dravidische stijl. Tijdens het jaarlijkse festival van Brahmotsavam wordt de tempel bezocht door 500.000 pelgrims.

2. Sri Padmavathi Ammavari-tempel:

Sri Padmavathi Ammavari-tempel

Sri Padmavathi Ammavari-tempel is opgedragen aan godin Padmavathi, de gemalin van Sri Venkateswara swamy en daarom wordt aangenomen dat Tirupati Darshan onvolledig blijft als men niet de zegeningen van godin Padmavathi zoekt door deze tempel te bezoeken. De tempel herbergt ook een heiligdom van liefde tussen godin Lakshmi en Lord Maha Vishnu. De tempel organiseert festivals zoals Navaratri en Theppotsavam of het bootfestival.

3. Sri Kalyana Venkateswara Swamy-tempel:

Sri Kalyana Venkateswara Swamy-tempel

Sri KalyanaVenkateswara Swamy-tempel ligt in het westen van Tirupati en wordt beschouwd als het door de heer voorgeschreven alternatief voor Tirumala Devastana. De tempel heeft een grote betekenis en belang voor pas getrouwde stellen die volgens de traditie de Tirupati-tempel op de bergtop niet mogen bezoeken. De tempel viert Kalyana Utsavam elke dag en Brahmotsavam in de maand februari en maart.

4. Sri Govindaraja Swamy-tempel:

Sri Govindaraja Swamy-tempel

Sri Govindaraja Swamy-tempel is een oude tempel in Tirupati en werd in 1130 na Christus gebouwd door Saint Ramanujacharya, een beroemde Sri Vaishnavite. De tempel is momenteel opgedragen aan Lord Sri Govindraja Swamy, maar eerder de godheid van de tempel is Sri Parthasarathi Swamy. De tempel lijkt op de architectuur van Zuid-Indiase stijl.

5. ISKCON-tempel:

ISKCON-tempel

De International Society for Krishna Consciousness of ISKCON-tempel bevindt zich ook in Noida. Het is opgedragen aan Heer Krishna en heeft de prachtige godheid Radha Madhav. De tempel voert verschillende rituelen, gebeden en kirtana’s uit. Op zondag serveert de tempel prasadam aan iedereen die daar aanwezig is. De tempel wordt zeer prominent bezocht tijdens festivals zoals Sri Krishna Jamashtami, Radha Ashtami, Gaur Purnima of Holi en Ekadashi.

6. Sri Varaha Swamy-tempel:

Sri Varaha Swamy-tempel

De Sri Varaha Swamy-tempel ligt aan de oevers van de rivier de Pushkarini en is opgedragen aan Varaha, een incarnatie van Heer Vishnu. Volgens de populaire opvatting gaat het gerucht dat Lord Venkateswara Sri Adi Varaha Swamy om toestemming moest vragen om in Tirupati te mogen blijven. Daarom moeten toegewijden deze tempel bezoeken en ‘naivedyam’ aanbieden voordat ze de Venkateswara Swamy-tempel bezoeken.

7. Japali Teertham:

Japali Teertham

Japali Teertham ligt te midden van dicht bos in Tirumala en om de tempel te bereiken, moet men een goede kilometer lopen door wegen met een prachtige omgeving. De tempel herbergt een tempel gewijd aan Lord Hanumana en daarachter is een heilige bron genaamd Sita Mata Kund. Pelgrims die op zoek zijn naar een vredige sfeer met sereniteit en zuiverheid, moeten deze tempel bezoeken?.

8. Sri Prasanna Venkateswara Swamy-tempel:

Sri Prasanna Venkateswara Swamy-tempel

De Sri Prasanna Venkateswara Swamy-tempel ligt op een afstand van 14 km van de belangrijkste stad en is opgedragen aan Venkateswara Swamy in de houding van ‘Abhaya Hasta’, die wordt beschouwd als de ultieme zegeningshouding. Er is ook een idool van Vayu Bhagavan waarvan wordt gezegd dat het een krachtige bron is om de chronische ziekte van kalyuga te bevrijden. Jaarlijkse Brahmotsavam wordt hier op grote schaal gevierd.

9. Sri Bedi Anjaneya Swamy-tempel:

Sri Bedi Anjaneya Swamy-tempel

De Sri Bedi Anjaneya Swamy-tempel ligt tegenover de tempel van Sri Venkateswara Swamy. Alle neivedyam aangeboden aan Lord Sri Venkateswara en Sri Aadhi Varaha Swamy wordt naar deze tempel gebracht. Pelgrims moeten deze tempel bezoeken als ze hun Tirupati Yatra willen voltooien. Brahmotsavam is het belangrijkste festival dat hier wordt gevierd.

10. Sri Kapileswara Swamy-tempel:

Sri Kapileswara Swamy-tempel is gewijd aan de aanbidding van Lord Shiva en is een andere belangrijke tempel in de buurt van Tirupati. Deze tempel is vernoemd naar de grote wijze Kapila Maharshi. Onder de indruk van zijn boetedoening, wordt verteld dat Lord Shiva verscheen in de vorm van Kapila Lingam om zijn toegewijde te zegenen. De majestueuze waterval vormt een prachtige achtergrond voor de tempel en heet Kapila Theertham.

11. Kodanda Rama-tempel:

Kodanda Rama-tempel

De Kodanda Rama-tempel is een andere meest bezochte bestemming in Tirupati, na de Balaji-tempel. Deze 10e-eeuwse tempel is gewijd aan de aanbidding van Heer Sri Ramachandra Murthy, die een incarnatie is van Sri Maha Vishnu. De campus heeft twee tempels, een voor Rama met Lakshmana en Sita. Nog een kleine tempel voor Hanuman. Er wordt gezegd dat Lord Rama op deze plaats verbleef tijdens zijn terugkeer uit Lanka.

12. Sri Chennakesava Swami-tempel:

Sri Chennakesava Swami-tempel

Deze tempel ligt in het dorp Tallapaka, de geboorteplaats van de zangeres Annamacharya. Er wordt gezegd dat deze tempel meer dan duizend jaar oud is en werd gebouwd door de Matti Rajas. Er zijn twee andere subtempels op deze campus: Sri Kamakshi Sameta Sri Siddewarawami en Sri Gopala Swami Sametha Chakrathalwar.

Tirupati is absoluut een van de geweldige plekken van India die een bezoek waard is. Afgezien van de beroemde Balaji-tempel, zijn de hier genoemde tempels verborgen juweeltjes. Terwijl sommige populair zijn bij de toegewijden, zijn de anderen niet vaak bekend. Deze tempels hebben een geweldige geschiedenis en hebben ook een betoverende architectuur. Ze hebben een ongeëvenaarde schoonheid en zijn ook bezocht door vele koningen en koninginnen tijdens het vervlogen tijdperk. Vergeet de volgende keer dat je Tirupati bezoekt niet een tour naar deze tempels te plannen.