Топлина, студ и влага – три от най -важните компоненти на оптимално място за размножаване на бактерии, вируси и плесени. И къде тримата имат постоянно взаимодействие? В нашите климатици. Независимо дали става въпрос за мобилен или сплит климатик, различни микроорганизми, както и прашец и прахови частици винаги обичат да гнездят там. По този начин те се издухват от устройството обратно в нашите помещения с въздушния поток. Резултатът е заплеснал, нечист въздух, който може да е отговорен за алергии и други заболявания. Затова трябва редовно да дезинфекцирате и поддържате климатичната си система. Защото само по този начин той може да функционира оптимално и да осигури атмосфера без микроби. В следващите редове ще намерите важни съвети и информация за това какво можете да направите за хигиената на вашата климатична система, за да направите нещо добро за вашето здраве.

Дезинфекцията на климатика винаги се отплаща

Дезинфекцирайте климатика като професионалист

Дезинфекцията на климатичната система стана лесна

Мобилните климатични системи трябва да се почистват и дезинфекцират старателно, особено след дългите зимни месеци. Преди всичко трябва да обърнете специално внимание на изпарителя и редовно да изпразвате контейнера за конденз, където се събира вода. С помощта на специален почистващ спрей от специализираната търговия, изпарителят се напръсква много внимателно според инструкциите на опаковката.

Първо трябва да оставите устройството да работи с пълна мощност за около 20 секунди. След това трябва да напуснете стаята, да заключите вратата и да проветрите стаята за около 15 минути. Този процес може да се извърши няколко пъти, ако е необходимо. Малко след това вече можете да усетите голямата разлика в качеството на въздуха в помещенията.

Важно е въздушните филтри във вашата климатична система да се почистват често

съвети за дезинфекция на климатик

При дезинфекция на сплит климатична система има доста общо с тази на мобилната система. Тук обаче се нуждаете от повече време и търпение. Защото има две единици. Единият е фиксиран към стената в стаята, а другият е разположен отвън. Двете части на климатика са свързани с тръба, която преминава през външната стена.

Външната част трябва да се почиства от мръсотия, трева и цветен прашец поне на всеки две седмици. Можете лесно да премахнете решетката с отвертка и да почистите вътрешността още по-старателно. Що се отнася до вътрешната част на вашия климатик, това отнема малко повече грижи и време.

Оптималната чистота във вътрешността на климатика е от съществено значение

защо трябва да дезинфекцирате климатика

След като отворите предния капак нагоре, веднага ще видите ламеларен филтър, известен още като въздушен филтър. Те филтрират въздуха от многото неблагоприятни частици и по принцип подобряват качеството им. За да насърчите това, трябва редовно да почиствате филтрите и да ги подменяте, ако е необходимо. Почистването е много лесно, като премахнете частите, изплакнете ги с хладка сапунена вода и ги оставите да изсъхнат.

Можете също така да овкусите филтрите с естествен ароматен спрей

дезинфекцирайте филтъра за смяна на климатичната система

За същинска дезинфекция на климатика след това използвайте дезинфекционен спрей от специализиран магазин, който обикновено се предлага под формата на пяна. Напръскайте го върху изпарителя и оставете пяната да действа около 10 минути. По това време можете да използвате по -тясна приставка на прахосмукачката си, за да изсмучете долната част на климатика, където се намира вентилаторът. Освен това можете да преминете през него с антибактериална кърпа.

Когато всички части отново са хубави и сухи, можете да започнете да ги сглобявате. Поставете въздушния филтър на място и затворете капака на климатика. завършен!

По принцип филтрите винаги трябва да се отстраняват по един и същи начин

съвети за дезинфекция на климатик

Сега можете отново да очаквате здравословен, свеж въздух в стаята

Дезинфекцията на климатика е направена правилно

Дезинфекцирайте климатика в колата

За да можете да дезинфекцирате автомобилната си климатична система, не е задължително всеки път да шофирате до сервиза. Можете да го направите и със специални спрейове за почистване на климатици. На пазара има много добри продукти и дори почистващи препарати за климатици с нано сребърни йони, които освежават въздуха и го правят до голяма степен без бактерии и вируси. Всеки продукт трябва да се използва точно според инструкциите. Принципът обаче е същият.

Климатичната система се нуждае от подходяща дезинфекция, особено в началото на лятото

Дезинфекцирайте климатика в колата

Кратки инструкции за дезинфекция на климатика в колата:

Включете климатика и превключете в режим на рециркулация. Отворете вентилационните дюзи и затворете прозорците. Разклатете спрея и го активирайте с бутон. Сега излезте от превозното средство и изчакайте около 15-20 минути. След като кутията за пръскане се изпразни, дезинфекцията на вашата климатична система ще бъде завършена. Неприятната миризма изчезна и отново можете да се насладите на приятно прохладен, чист въздух.

Забавлявайте се и успешно дезинфекцирайте климатичната система!

дезинфекцирайте климатика в колата