Посещавали ли сте може би час по Кундалини йога? Тогава знаете термина акварийна садхана или вече сте участвали в него? Садхана е основна част от практиката на Кундалини йога, преподавана от Йоги Бхаджан. По-долу хвърляме повече светлина върху духовната йога практика в ранните сутрешни часове. Останете с него …

Водолея садхана в Кундалини йога

Водолей Садхана Кундалини йога, практикуваща сутрешна сагана

Духовна йога практика рано сутрин

Водолей Садхана Кундалини Йога Сутрин Сагана Изгрев

Какво е садхана?

Първо, нека поговорим за самата садхана. Садхана означава ежедневна духовна практика. Всяка форма на медитация, йога или духовна дейност може да бъде форма на садхана. На санскрит садхана буквално означава да постигнеш нещо. Задача се поставя като цел и се изпълнява в служба на поклонението на божественото или възвисяването на духа. Така че сутрешната садхана е духовна практика, която се практикува в първите часове на сутринта.

За йогите Кундалини сутрешната садхана е гръбнакът на цялата практика и помага за увеличаване на енергията на Кундалини и за придобиване на самочувствие и лична победа. Най -важната от всички сутрешни практики садхана се нарича аквария садхана, която се практикува от Кундалини йоги по целия свят.

Поздравете изгрева

Водолей Садхана Кундалини Йога Сутрин Сагана приветства слънцето

Какво точно представлява Водолей Садхана?

Това е поредица от духовни практики, които се извършват около два часа и половина преди изгрев слънце. Те бяха дадени от Йоги Бхаджан, майсторът на Кундалини йога. Сутрешната садхана работи на принципа на кармата – това, което давате, получавате обратно. Името Водолей Садхана е свързано с настоящата възраст на Водолея, защото тази сутрин садхана е предназначена да води човечеството през настоящата епоха.

Практиката е разделена на четири части: подготовка за садхана, рецитиране на молитвите на сикхите, Кундалини йога крия и пеене на мантри от водолей. Водолей Садхана може да се прави индивидуално, но често се прави и в група.

Йоги Бхаджан

Водолей Садхана Кундалини Йога Сутрин Сагана Традиция Йоги Бхаджан

Подготовка за Водолей Садхана

Подготовката за садхана започва рано сутринта, около 3 часа преди изгрев слънце. Човек първо взема студен душ, за да се събуди и да увеличи притока на кръв. Това прави по -лесно да останете съсредоточени и будни по време на дългата йога и медитация. След душ, йогите обикновено се обличат в бели памучни дрехи и увиват главите си в тюрбан. Това би трябвало да увеличи размера и силата на вашата аура и да изтегли енергията на Кундалини в гръбнака ви.

Ако участвате в обща садхана, ще имате лидер. Садхана не се счита за клас, така че има много по -малко дискусии, обяснения или инструкции по време на садхана, отколкото в обикновен клас. Това може да бъде малко объркващо за начинаещи. Това обаче е така, защото се счита за свещено пространство и енергията е много чувствителна през този час сутрин, така че се говори малко.

Сутрешната садхана работи на принципа на кармата

Водолей Садхана Кундалини Йога Утринна сагана традиция

Japji

За да започнете Водолейна садхана, първо се чете сикхска молитва, наречена Japji. Japji е написан от Гуру Нанак, първият гуру на сикхите, и е стихотворение, което носи честотата на просветлението. Това обикновено започва в 3:45 сутринта. Често ще виждате Кундалини йоги, покриващи главите си, дори когато не носите тюрбан. Това е знак на уважение. Кундалини йогите също покриват гръбнака си с кърпи, за да ги изолират и да увеличат енергията на Кундалини. По принцип тази практика обикновено отнема половин час.

Садхана от Водолей винаги започва с джапджи молитва

Водолей Садхана Кундалини Йога Водолеи мантри

Кундалини Йога Крия

След молитвата Джапджи следва Кундалини Йога Крия. Това се състои от йога упражнения, които се изпълняват в определена дължина и последователност. Лидерът на садхана избира крия, която всички правят заедно. Криите помагат за задействане на кръвообращението, облекчаване на напрежението, освобождаване на емоционални блокажи и стимулиране на органи, жлезиста и нервна система. Освен това те служат като подготовка за следващата медитация.

Обикновено садхана криите са с продължителност около 30 минути. Те могат да включват асани, пранаяма и други динамични движения. В Савасана има кратка релаксация, обикновено около пет минути.

След това Водолеят Садхана продължава с поредица от мантри, известни заедно като Водолейски мантри.

Кундалини Йога Крия е специфична последователност от йога упражнения

Водолей Садхана Кундалини йога Обща сутрешна сагана

Водолейски мантри

Сутрешното обаждане

Тази мантра е известна още като “Long Ek Ong Kaar”. Издига Кундалини, като я възпява в продължение на 7 минути.

„Ек Онг Каар Сат Наам Сири Вахегуру“

Уа Янти

Тази мантра отваря интуицията. Пеете го 7 минути.

“Waa yantee kar yantee, jag dut patee, aadak it waha, brahmaday trayshaa guroo, it wahay guroo.”

Мул мантра

Мантрата Mul ви вкоренява във вашата духовна основа, тъй като ви движи напред към вашата съдба. Пеете го 7 минути.

„Ек онг каар, сат наам, каратаа пурах, нирбхо, нирвайр

Akaal mooraat, ajoonee, saibhang, gur prasaad. Да!

Aad so, jugaad so, Hai bhee so, Naanak hosee bhee so. “

Sat Siri Siri Akal

Тази мантра обяснява, че ние сме вечни, безсмъртни същества. Помага ни да преодолеем алчността и дребнавостта и да се развиваме по -нататък. Пеете го и 7 минути.

“Sat siree siree akaal, siree akaal mahaa akaal, Mahaa akaal, sat naam, akaal moorat, wahay guroo.”

Мантрите на Водолея възвишават енергията на Кундалини

Водолей Садхана Кундалини Йога Утринен Сагана йога клас

Раке Рахан Хар

Това е мантра за защита от всякакъв негатив. Пее се 7 минути.

„Ракхай Раханхаар ААП Убаариун

Gur kee pairee paa-eh kaaj savaariun

Hoaa aap dayaal manho на visaariun

Саад джанаа кай изпя бхавджал таариун

Saakat nindak душ khin maa-eh bidaariun

Tis saahib kee tayk naanak manai maa-eh

Jis simrat sukh ho-eh saglay dookh jaa-eh ”

Вахегуру Вахеджио

Това е мантра на екстаза. Пее се в специфична асана, известна като Вир Асана за 22 минути.

„Wha-hay guroo wha-hay guroo

wha-hay guroo wha-hay jeeo ”

Гуру Рам Дас

Тази мантра възхвалява Гуру Рам Дас и ни изпълва с изцеление и смирение. Пеете го 5 минути.

“Гуру Гуру Вахе Гуру, Гуру Рам Дас Гуру”

Песен от дълго време

Често ще чувате хора да пеят песента „Long Time Sun“ в края на тази практика, за да отбележат края на сутрешната садхана.

Така че това е традиционният край на час по Кундалини йога.

Мантри от Водолей, изпята от Джай-Джагдиш

Гурдвара

Ако участвате в садана от водолей в студио по Кундалини йога, в ашрам или в дом на семейство сикхи, ще изпитате нещо по -интересно. Понякога след садхана се провежда служба на Гурдвара, в която се рецитира „Хукам“ или ръководно послание от свещената книга, известна като Сири Гуру Грантхиб. Гурдвара не е част от действителната Водолейна садхана.

Садхана може да се практикува сам на открито

Водолей Садхана Кундалини Йога Сутрин Сагана на открито

Практикуване на Водолей Садхана

Водолей Садхана е сложна духовна йога практика. Тя включва много различни аспекти на традицията на Кундалини йога и има трансформиращ ефект. Започването на това самостоятелно обаче може да бъде малко плашещо. Изберете студио за йога или накарайте някой да ви покаже пътя. Определено ще бъдете предизвикани, но си заслужава пътуването.

Статуята на Шива в Индия

Водолей Садхана Кундалини Йога Утринна статуя на Сагана Шива