За да не стоите на маркуча, а винаги да имате подходящите маркучи със себе си, бихме искали да ви дадем няколко важни съвета днес. Какви маркучи все пак има, кои материали обикновено се използват при производството им, какви аксесоари са необходими и кои грижи се препоръчват? Кой би си помислил, че маркучите могат да бъдат толкова многостранни? Животът и обзавеждането едва ли са възможни без тях, както в собствените ви четири стени, така и в градината или в офиса. И това е само малка част от зоните, в които маркучите могат да се използват. Строителство, селско стопанство, промишленост, медицина и технологии – никой клон не може да функционира изобщо без подходящия вид маркучи.

Видове маркучи и обичайни материали

Основните видове маркучи са тясно свързани с тяхната област на приложение. Зависи и какви материали се използват при производството на маркучи. В допълнение към градинските и пожарните маркучи има редица различни варианти на маркучи, които играят много важна, незаменима роля в ежедневието. Например маркучи в хидравлични системи, санитарни фитинги, газови системи или бетонни помпи. В зависимост от функцията и необходимите свойства, маркучите са изработени от пластмаса, синтетични влакна, каучук, метал, естествени влакна или дори плетена прежда.

специални маркучи за майстори

Някои от най -важните характеристики, които трябва да имате предвид при избора на правилния маркуч – на първо място, загубата на налягане. И тук често е важно колко по -дълъг е маркучът, толкова по -голяма би могла да бъде загубата на налягане. Решаващият фактор тук е диаметърът на маркуча, който по исторически причини все още се измерва в инчове. Логично тук също трябва да се отбележи, че колкото по -голям е диаметърът, толкова по -малко е налягането в маркуча. Например градински маркуч с диаметър ½ инча не трябва да бъде по -дълъг от 50 m. В противен случай натискът за напояване не би бил достатъчен.

Дебелината на стената също играе важна роля за здравината и дълголетието на маркуча. За градинските маркучи например се препоръчва минимална дебелина на стената от 2 мм. В зависимост от употребата и материала, дебелината може да варира. Много добра устойчивост на износване и оптимално поведение при огъване са допълнителни критерии, които трябва да имате предвид, когато купувате маркуч.

градински маркуч с кабелен барабан в лилаво и бяло

Какво трябва да се има предвид за правилната грижа?

Разбира се, ако за маркуча се грижите правилно, неговата дълготрайност също ще се увеличи. В тази връзка определено е препоръчително да не оставяте пластмасови маркучи, например, на жаркото слънце или навън през зимата. В противен случай те могат да се деформират и да станат крехки. Често водата остава в маркучите и може да замръзне при ниски температури и да причини спукване на маркуча. Водораслите са допълнителен проблем, особено когато повече топлина и слънчева светлина влизат в игра, както често се случва с градинските маркучи. Водораслите, живеещи във финия прах, могат след това да се размножават във водата със светкавична скорост и да направят маркуча неизползваем. Ето защо ние съветваме: Винаги, възможно най -добре, оставяйте водата да изтече от маркуча след поливането и след това я приберете в гаража или в склада.

градински маркуч лятна градина поливане

Колкото по -прецизна е експлоатационната функция на маркуча, толкова по -важна и сложна е неговата поддръжка. Тъй като в някои работни области перфектната работа на маркучите е от огромно значение и често е свързана със скъпи имуществени щети или дори с опасни рискове от отравяне.

перална машина за метални маркучи

Подобно на останалите специализирани инструменти или оборудване, винаги сте най -добре от специализирания търговец на дребно, когато го купувате. Там ще намерите всички възможни варианти на маркучи и в същото време ще получите подробен съвет.

А за тези от вас, които търсят висококачествен маркуч, който е част от аксесоарите за химическа технология, разбира се, на разположение са и множество опитни дилъри и производители, напр. rct-online.de. Повечето от тях ви предлагат широка гама с подходящите аксесоари за маркучи, като например съединители, скоби, чакълни кутии, защита на ръбовете, лепяща лента за тъкани, скоби и др. Така че нищо не пречи на цялостната система от маркучи, защото -измервателните маркучи също могат лесно да бъдат поръчани онлайн.

Намерете специализирания дилър, на когото имате доверие, и винаги намерете подходящия маркуч за всяка работна зона!

 купувайте маркуч специално