Мнозина все още не могат да приемат страстта към писането на поезия на сериозно. Писането на душевни и трогателни стихотворения е истинско изкуство, защото изисква много чувство, творчество и въображение от писателя. 

Технологията, която в крайна сметка също има значение, не бива да се подценява. Ако се обърне твърде малко внимание на технологията, резултатът ще прозвучи бързо в крайна сметка "сирене", сирене или претоварено с клишета. 

Противно на общоприетото схващане, че писането на поезия е само за наивни ученички, безнадеждно влюбени романтици или закъсали рапъри, стилното стихотворение изисква много концентрация и технически талант.

Писане на стихове - съвети за душевна поезия 4

Преди да започнете да пишете, първо се нуждаете от тема. Това само по себе си означава голямо предизвикателство за един или друг. През повечето време или вече имате приблизителна представа за какво бихте искали да пишете – или имате много идеи и теми, които се въртят в главата ви и искат да бъдат поставени на хартия. 

В последния случай е полезно да запишете тези много идеи в списък и да ги поставите на една страна, ако не се сетите за друго. Веднага щом нова тема заеме място в главата ви, можете да я запишете в списъка и винаги да имате готови много вдъхновяващи теми.

В случай, че вече сте се ангажирали с дадена тема, трябва да запишете първата блестяща идея и да добавите всички мисли, които възникват. Постепенно можете да сортирате впечатленията, които сега имате визуално пред себе си, и да ги подредите. 

Писане на стихове - съвети за душевна поезия 5

Отсега нататък тези писмени бележки поддържат целия процес на писане, защото служат като опора. След като сте се справили с темата, трябва да помислите кое всеобхватно, абстрактно твърдение трябва да изрази стихотворението. 

Какво трябва да предаде? Кое настроение, чувства и атмосфера трябва да се предизвикат у читателя? Има ли причина за въпросното стихотворение? Стихотворението е насочено към определена аудитория? 

Съвет: подходящи са за празнични поводи поздравления за рожден ден с рими, отлични за изразяване или предаване на чувства. 

За да стимулирате идеите си, препоръчително е да отидете на определено място, където ви очаква особено голям брой или особено интензивни сензорни впечатления, за да ги използвате след това.

Писане на поезия - съвети за душевна поезия 6

Няма значение дали ще седнете на самотна горска поляна или в оживена пешеходна зона. Интуицията ви подсказва за какво копнее умът ви в писмена форма. Пристигнали на място, сега можете да оставите всички шумове, цветове, миризми и впечатления да ви повлияят. Това ще ви помогне да създадете жизнено и изразително стихотворение.

Затова запишете какво виждате, какво чувате, какво миришете и какво чувствате вътре. Ако проектирате стихотворението си за рожден ден и това е a Текст за поканата за рожден ден трябва да служи, можете да получите вдъхновение тук.

Писане на стихове - съвети за душевна поезия 2

Структурата на стихотворението

След като суровината е готова, можете да започнете да изграждате стихотворението. На разположение са многобройни стихотворения. 

Може да съдържа строфи, може да бъде разделен на стихове, може да бъде кратък или дълъг, със или без рима. Трябва ли всяка строфа да описва собствената си мисъл или редовете да се основават един на друг? Помислете за сенчестата структура, която сте имали предвид, когато за първи път сте помислили за стихотворението си, и изчакайте пътя си по него.

Римуване – да или не?

В езика на поезията схемата за рими е централна. За някои хора римата е задължителна част от стихотворението. Това обаче не винаги трябва да е така. Факт е обаче, че създаването на рими е много труден процес. 

Много рими сега са много остарели, защото се появяват твърде често. Като цяло трябва да помислите внимателно за думите на рима, защото те трябва да създадат цялостна картина по отношение на съдържанието, стила и ритъма в целия стих и цялата строфа. Принудителната рима не прави естествено впечатление на читателя.

Писане на поезия - съвети за душевна поезия 3

Ако решите да използвате рими, просто трябва да започнете да пишете първите няколко реда и да се опитате автоматично да намерите схема за рими. Тъй като това често се разкрива, когато го запишете.За неопитни, ние представяме няколко популярни схеми за рими по -долу: Двойката рима е най -често използваната форма на рима и следва структурата AABB. Тук първият и вторият, както и третият и четвъртият стих рима.Има и прегръщаща рима, която е изградена като ABBA. Така че първата и четвъртата, както и втората и третата стихотворна рима. Често се използва и кръстосаната рима: ABAB. Първият и третият, вторият и четвъртият стих се римуват. Доста рядка, но много предизвикателна рима е опашната рима. Има схема AABCCB.

Писане на стихове - съвети за душевна поезия 1

Използвайте семантика, за да рисувате картини от думи

След предишните стъпки, първият проект на стихотворението трябва да е на мястото си. Сега можете да помислите отново дали поемата поема чувствата и темите, които сте искали да включите в началото. 

Използваните думи изразяват ли намерените намерения? Събужда ли поемата правилните чувства у читателя? Какво предизвикват думите при четене? Може да ви помогне да помислите кои конкретни полета от думи или стилистични средства отговарят на стихотворението по отношение на тема, атмосфера и съдържание. Използването на метафори и сравнения дава на стихотворението голямо въздействие. Това всяка писмена дума има в лирични текстове собствено голямо значение.

Всяка дума има свое значение, което – в зависимост от контекста – предизвиква определена асоциация у читателя. Използват ли се правилните думи за настроението, което стихотворението е предназначено да изрази? Какви изображения се появяват в главата ви, докато четете? Нашият език е толкова разнообразен и игрив, че можем наистина да добавим нотка на живот към нашите стихове.