Светлината на свещите придава на всяка атмосфера определена щипка романтика или, в зависимост от случая, релаксиращо съзерцание. Въпреки това, изобщо не използвайте восък за свещи върху покривки, килими, дрехи или мебели. Но напротив. Неприятните восъчни петна са доста досадни и могат да ви вкарат в добро настроение. Но наистина не е задължително, защото с нашите интелигентни домакински съвети по -долу можете да премахнете всички упорити петна от восък отсега нататък, без значение откъде произхождат. За да направите това, имате нужда от прости домашни средства и устройства, които вероятно вече имате у дома. Така че следващия път, когато свещ се преобърне или восъкът просто изтече от нея, запазете спокойствие и използвайте следните процедури.

Всеки може да премахне петна от восък и това е много лесно

свещи за премахване на восъчни петна върхове

Отстранете петна от восък от текстила

Преди да започнем с подробните съвети, бихме искали да подчертаем нещо важно предварително. А именно, когато премахвате свещния восък, търпението винаги е от значение в началото. Правилно разбрано! Трябва да сте търпеливи, докато восъкът се втвърди напълно. Никога не започвайте да отстранявате топлия, течен восък.

Защото това само влошава проблема. Топлата маса ще проникне по -дълбоко във влакната и порите на съответния материал или ще се разпространи на по -голяма площ. Затова е най -добре първо да замразите дрехи и текстил във фризера. Силният студ прави восъка на свещта порест и чуплив. След като го извадите, можете лесно да го извадите от текстила с пръсти.

Можете също така да изстържете втвърдения восък с нож за масло

съвети за премахване на петна от восък

Ако има остатъци от восък, можете да отидете малко по -дълбоко. Ще ви трябват: ютия, попивателна хартия или кухненска хартия, стара парцал и алкохол или уайт спирт. Първо, поставете парче попивателна хартия под и върху восъчното петно ​​и поставете ютията на средна настройка без пара. Преминете бързо с него през скритото място. Топлината отново втечнява восъка и се абсорбира от попивателната хартия или кухненската хартия. Така че от време на време дърпайте хартията малко по -далеч, така че винаги да има чиста повърхност върху восъка. Ако искате да се справите лесно с ютията си, можете дори да поставите стара парцал върху горния лист хартия.

Вместо ютия можете да използвате и сешоар

премахнете петна от восък от текстил с ютия

Когато забележите, че восъкът е спрял да се втечнява, можете да спрете гладенето. Ако все още виждате част от восъка, трябва също да натиснете зоната с бензин или спирт и да изперете дрехата или покривката на 60 градуса в пералня.

Моля, обърнете внимание на индивидуалните етикети за грижа за вашите дрехи

премахнете восъчните петна от дрехите, изперете прането

Ако искате да премахнете петна от восък от килима, можете да продължите по подобен начин в зависимост от влакната на килима и да използвате техниката на желязо. При по -чувствителен текстил е препоръчително да използвате сешоар или просто да работите с метода на охлаждане. Би било доста невъзможно да поставите целия килим във фризера. Затова ви съветваме да поставите пакети с лед или кубчета лед в найлонова торбичка върху восъчните петна. След това можете просто да изстържете втвърдения восък и след това да работите върху зоната с петролен етер.

Допълнителен съвет: Махването на петна от цветен восък е малко по -трудно и вероятно ще се нуждаете от допълнително средство за отстраняване на петна или професионално почистване на текстил.

И тук се изисква търпение и сигурен инстинкт

премахнете восъчните петна от килимите

Желязо и попивателна хартия – мощен дует срещу петна от восък

отстранете петна от восък с плътна хартия

Изглежда малко по -сложно с восъчни петна по велур и по -деликатна тапицерия. След като восъкът се охлади, трябва много внимателно да отстраните твърдата маса от повърхността на ръка и след това да втечните остатъците със сешоар. В повечето случаи восъкът също ще проникне по -дълбоко и ще получите най -добри резултати с нещо, наречено абсорбиращ прах. Можете да използвате креда прах или магнезиев прах като домашно средство. Просто поръсете с него нагретия восък, за да го свържете. След това можете да изсмучете остатъците с прахосмукачка и да напръскате подходящ спрей за грижа върху нея.

Отстранете петна от восък от дърво

По принцип правите доста подобно нещо с дървени повърхности. Разликата тук е, че използвате пластмасова карта или пластмасов стъргалка, за да изстържете восъка от дървото, след като се втвърди. Правете това възможно най -внимателно, за да няма драскотини. Ако все още има остатъци, можете внимателно да ги втечните със сешоара и да ги избършете с кухненска хартия. След това е препоръчително да нанесете малко зехтин върху чувствителните зони и да го избършете с мека кърпа. Зехтинът не уврежда дървото, той всъщност се грижи за него.

В случай на необработена дървесина, ще ви трябва и доста абсорбционен прах

премахнете восъчните петна от дървената маса

Отстранете петна от восък от свещници

Не на последно място, трикът за бързо почистване на свещниците. Всички го знаем: след романтиката или дивото парти остатъците от восък се придържат към металната повърхност на свещника. Замразяването, от друга страна, е много ефективно. Просто поставете свещниците във фризера и ги оставете там за 2-3 часа. Ще бъдете изумени колко лесно и бързо е да премахнете восъка от свещите от него. Можете дори да го премахнете с пръсти и също е забавно.

Надяваме се, че сега сте много по -малко загрижени за восъчните петна след това и че можете напълно да се отпуснете и да се концентрирате върху купоните!

Пожелаваме ви уникални моменти и незабравими преживявания с любимите хора!      

премахнете петна от восък съвети и трикове