LED източниците на светлина са познати на всички от известно време – енергоспестяващи, екологични и универсални. Все още се нуждаете от малко технически жаргон, за да можете да изберете правилното светлинно тяло. С такъв огромен избор от типове лампи, сега е важно поне да сте наясно какви термини като клас на енергийна ефективност, осветеност и цветна температура, както и гнездото E27 или основата означават. В следващите няколко реда ще се занимаваме с тази тема за всички неща и ще изясним някои от най -важните аспекти на LED източниците на светлина специално за вас. Какви са предимствата на LED лампите и защо трябва да замените конвенционалните крушки или флуоресцентните лампи с тях??

LED крушки спестяващи енергийна ефективност на лампата

Консумация на енергия и енергийна ефективност на светодиодите

Накратко, лампата трябва да бъде по -ефективна, за да използва по -малко електроенергия. Факт е, че светодиодите консумират само приблизително 18% от енергията, необходима за конвенционална крушка със същия светлинен поток. Това означава: с преминаването към LED лампи можете да спестите повече от 80% от разходите за електроенергия! И така вече е ясно, че LED в момента е по-ефективният източник на светлина, заедно с енергоспестяващи лампи и компактни флуоресцентни лампи. По -ниската консумация на енергия автоматично означава по -малко отпадъци и замърсяване на околната среда, така че можете да се наслаждавате на повече светлина с чиста съвест едновременно.

Не случайно всички лампи са маркирани с енергийния етикет на Европейския съюз (ЕС) на опаковката от 2014 г. насам. Както при всички други електрически уреди, тук се говори за класове на енергийна ефективност. Както е известно, те варират от A ++, което означава много ефективна, до най -лошия клас на ефективност E, който на практика вече не се използва. А Калкулатор за енергийна ефективност за крушки веднага ви дава точния клас на ефективност на светлинен източник. Всичко, от което се нуждаете, са няколко прости подробности, като консумация на енергия във ватове, светлинен поток в лумени и тип лампа.

Звучи малко твърде сложно, нали? Но не е така. Просто прочетете и научете повече за това.

LED крушки ватова енергийна ефективност

Уотс беше вчера, луменът е по -важен сега!

В миналото сме разглеждали броя на ватовете само когато искахме да оценим яркостта на една крушка, когато я купуваме. Колкото повече ватове, толкова по -ярка беше крушката. Тъй като светодиодите навлязоха в сцената на осветлението, стойността на вата загуби част от значението си. Защото само тогава вече не можем да оценяваме светлинната мощност на източник на светлина. Lumen сега е името на стойността, която ни дава точна информация за яркостта. Следователно броят на лумените винаги е на опаковката на източник на светлина до класа на ефективност.

Но как всъщност човек трябва да разбира термина лумен? Много лесно. Lumen (lm) е стандартизираната единица за така наречения светлинен поток или, с други думи: за количеството светлина, което една лампа излъчва във всички посоки – светлинната мощност на лампата. Подобно на вата, тук също се казва – колкото по -висока е стойността, толкова по -мощна е лампата.

LED крушки хол таван светлини мека мебел

Следното ви дава по -точна представа за преобразуването на ватове в лумени:

  • 40 вата = 430 лумена
  • 60 вата = 730 лумена
  • 100 вата = 1380 лумена

За сравнение: свещ = около 12 lm

И един прост съвет при преобразуване: ватове x 10 = лумена (приблизително).

По този начин можете приблизително да прецените кой LED източник на светлина трябва да закупите като заместител на старата крушка, ако оценявате една и съща светлинна мощност на лампата. Тази формула се прилага преди всичко за LED светлините във формата на крушка.

И тогава какво означава светлинната мощност? Казано по -просто: този термин ви казва колко от консумираната енергия се превръща в светлина. Не случайно мерната единица е лумен на ват (lm / W). Така че, колкото по -висока е стойността, толкова по -мощен / ефективен е източник на светлина.

модерни офис крушки

За контактите и основите

Дори като неспециалист, вероятно вече знаете какво е гнездото и основата на крушка / лампа. Но знаете ли също точно какво означава гнездо E27 и каква е разликата с E14? Отново отговорът е много по -прост от очакваното.

Стандартът за фасунги и основи не се е променил за светодиодите и всички други нови видове лампи. Точно както в миналото, E27 и E14 са едни от най -често срещаните контакти за източници на светлина. Освен това много често се използват контакти като GU10 за 230 волта, GU5.3 за 12 волта и GU4.

Гнездото E27 има типична винтова резба, която често се нарича “резба на крушката”. Числото 27 идва от факта, че външният диаметър на основата е точно 27 мм. Лампите E27 могат да бъдат намерени на пазара в множество варианти, от светодиоди до енергоспестяващи лампи до компактни флуоресцентни лампи. Налични са и различни видове, като например E27 LED примери от Gluehbirne.de можеш да видиш. Можете да избирате между класическата форма на круша, прожектор, свещ, глобус или форма на Едисон. Обикновено този контакт се използва за висящи лампи или по -големи настолни лампи.

Както вече се досетихме, основата на винтовата резба на лампата 14E е по-малка от 27E – точно 14 мм. Тази версия също често е много любяща "по -малката сестра на Е27" наричан или още „свещник“. По -малката версия се използва главно в настолни лампи, хладилници и полилеи, но също така и в шевни машини или абсорбатори.

led крушки различни фасунги

Цветната температура все още се нарича светъл цвят

При избора на подходящ LED източник на светлина този термин играе решаваща роля. Тъй като светлият цвят оказва пряко влияние върху нашето благосъстояние и представяне, като влияе върху ритъма ни на сън-будност, подобно на слънцето. Топлата светлина има по-висок дял червена светлина, а студената светлина, от друга страна, има по-висок дял на синя светлина. Докато първият насърчава освобождаването на меланин в мозъка ни, вторият го забавя и вие оставате будни и съсредоточени по -дълго.

Ще намерите светодиоди в три цветови температури / светлинни цвята – топло бяло, неутрално бяло и дневно бяло. Светлият цвят се измерва в Келвин. Топлата бяла светлина е от 2700 Kelvin и пасва най -добре там, където наистина трябва да се отпуснете – в хола и спалнята. Неутралното бяло, от друга страна, започва от 3300 келвина и се препоръчва повече в кухнята или кабинета. След това дневната бяла светлина започва от 5300 Келвина и се използва специално там, където е най-добре да се концентрирате, т.е. на бюрото или в работилницата, например.

Допълнителен съвет: Така нареченият индекс на цветопредаване (CRI или Ra стойност) е много важен за действителното качество на светлината на светодиодите. В идеалния случай това трябва да е по -голямо от 90.

LED крушки кухненско оборудване кухненски остров кухненски шкафове

Заключение:

Така че, ако все още не сте сменили традиционните си крушки у дома или флуоресцентни лампи в офиса си, може би е крайно време да го направите. Помислете за яркостта и цветовата температура, които искате във всяка отделна стая, и ще намерите съответната стойност в лумени, като използвате сравнителни таблици. След това изберете подходящия тип гнездо / гнездо и форма на лампата и поръчайте желаните LED лампи от утвърден производител или дилър на място или онлайн!

     острови от светлина хол LED крушки