Харидвар е важна дестинация за поклонници, разположена в индийския щат Утаракханд. Известно е също, че е едно от най -святото място в Индия, което се посещава от поклонници от всички краища на страната. Разположен на височина 314 метра от морското равнище, Харидвар изпитва приятни климатични условия през цялата година. Докато в Харидвар има различни туристически места за разглеждане, ние ви даваме топ 15 задължителни дестинации на това място.

Буквално означаващ „Порта към Бога“ и считан за седмото най -свято място, Харидвар е от първостепенно религиозно значение за индусите навсякъде. Най -известният Kumbh Mela не само привлича поклонници отвсякъде, но също така е основна атракция сред туристите, които могат да бъдат видени да участват в религиозните празници. Привличането не спира дотук, тъй като в Харидвар има много други интересни места, които да привличат туристите през целия им престой.

Красиви туристически места в Харидвар, които да посетите:

По -долу сме дали списъка с най -добрите и привличащи туристически места за разглеждане на забележителности, които са полезни за перфектно планиране на вашето пътуване.

1. Храмът Чанди Деви:

chandi-devi-temple_haridwar-tourist-places

Посветен на богинята Чанди, храмът е построен през 1929 г. от краля на Кашмир Сучат Сингх. Основната статуя на богинята, която се помещава в храма, е създадена през 8 век от Ади Шанкарачаря. Пътуването до храма включва 3 км преход от Чанди Гат или спряно пътуване с въжена линия. Храмът е известна спирка за поклонници по пътя към Кумбх Мела, които търсят благословиите на богинята, за която е известно, че изпълнява техните желания.

2. Хар Ки Паури:

Туристически места за посещение в Харидвар

Известен гат на брега на река Ганг, Хар ки Паури представлява основна забележителност и благоприятно място за хората във и извън Харидвар. С все по-големия брой хора, които се стичат до мястото, за да се потопят в свещената вода на Ганг, Хар ки Паури е видял големи ремонти и разширения през годините. Няколко храма, облицоващи стъпалата, допринасят за красотата на мястото, особено вечер, когато мястото е осветено. Това е едно от известните туристически места за посещение в Харидвар, което може да ви направи щастливи с красотата си.

3. Нийл Дара Пакши Вихар:

neeldhara-bird-sanctuary_haridwar-tourist-places

За любителите на птиците и търсачите на усамотение, това птиче светилище осигурява идеалното бягство в свят, изпълнен с красотата и великолепието на мигриращите птици, наблюдавани най -вече през зимните месеци. Neel Dhara Pakshi Vihar също прави впечатляваща гледка към околните хълмове Shivalik. Това туристическо място предлага най -красивата забележителност. Това е прекрасното туристическо място за посещение в Харидвар.

4. Паван Дам:

pawan-dham_haridwar-туристически места

Съвременен храм, известен с изящните си огледални и стъклени работи и красиви идоли, притежава една от най -големите атракции за туристите. Храмът също се счита за свещен сред индусите и е включен като един от древните храмове на Харидвар. Този храм е едно от идеалните места в Харидвар, които да посетите, за да получите щастие.

5. Национален парк Раджаджи:

rajaji-national-park_haridwar-tourist-places

Националният парк Раджаджи, разположен в подножието на Хималаите, е обединение от три резервата за диви животни. Плътните зелени джунгли доминират в огромната територия на парка, образувайки естествено местообитание за повечето животни. Паркът е дом на най -голямата популация от слонове в щата Утаракханд и над 315 вида местни и прелетни птици. Това е най -доброто туристическо място за посещение в Харидвар.

6. Патанджали Йогпит:

Патанджали Yogpeeth_haridwar туристически места

Patanjali Yogpeeth, кръстен на древния йога гуру Патанджали, е един от най -големите институти по йога в Индия. Институтът е създаден от Свами Рамдев и е посветен на лечението и изследванията на йога и аюрведа. Университетът в Патанджали също се помещава в неговите помещения. Редовно се провеждат часове по йога за жители, както и за посетители на кампуса. Това място се е намирало около haridwar. Това е и друго туристическо място за посещение в Харидвар.

7. Сапт Риши Ашрам и Сапт Саровар:

sapt-rishi-ashram-and-sapt-sarovar_haridwar-tourist-places

Разположен приблизително на 5 км от Хар ки Паури, Sapt Rishi Ashram е един от най -изявените ашрами в Харидвар. Смята се, че мястото на ашрама е било място за медитация на седем велики мъдреци и за да не ги смущава от течението си, река Ганга се е разделила на седем течения, които са завършили по -нататък в Неел Дхара.

8. Бхарат Мата Мандир:

bharat-mata-mandir_haridwar-tourist-places

С височина 180 фута, Бхарат Мата Мандир е постоянен почит към Майка Индия. Открит е от Индира Ганди на 15 май 1983 г. Мандирът се състои от осем истории, като всяка история е представяне на епоха в индийската история. Най -горният етаж, на който се намира светилището на Господ Шива, предлага изглед от птичи поглед към околните Хималаи, целия кампус на Сапт Саровар и самия град Харидвар.

9. Храм Дудхадхари Барфани:

doodhadhari-barfani-temple_haridwar-tourist-places

Това, което прави храма Doodhadhari Barfani туристически център за привличане, е не само свещеността на неговите помещения, но и артистичността, която е влязла в неговото изграждане. Храмът, изработен от бял мрамор, се състои от няколко други храма в комплекса му, посветен на различни индуистки богове и богини. Thi

10. Храм Манса Деви:

mansa-devi-temple_haridwar-tourist-places

Храмът Манса Деви е едно от важните места за посещение на индуски поклонници в Харидвар. Храмът се намира на върха на хълм, наречен Bilwa Parvat от Хималайския хребет Shiwalik. Този храм е посветен на Манса Деви, въплъщение на богинята Шакти. Смята се, че като предлага молитви с пълна всеотдайност и всеотдайност в храма Манса Деви, богинята изпълнява всички желания. Има ритуал за връзване на конец на някой от клоните на дървото в храмовия комплекс. Поклонниците, след като им бъдат изпълнени желанията, посещават отново храма Манса Деви, за да развържат свещената нишка.

11. Храм Дакшешвара Махадев:

daksheswara-mahadev-temple_haridwar-tourist-places

Храмът Дакшешвара Махадев или Храмът Дакша Махадев е един от древните храмове на Харидвар, посветен на Господ Шива. Той се намира в южната част на Kankhal и е посещаван от хиляди индуски поклонници през цялата година. Според легендите се смята, че именно на този храм цар Дакша е провел огромна ягна. Това са историческите туристически места, които да посетите в Харидвар.

12. Храм Вайшно Деви:

vaishno-devi-temple_haridwar-tourist-places

Храмът Вайшно Деви е едно от религиозните места в Харидвар. Храмът е конструиран да бъде точно копие на прочутия храм на Вайшно Мата в щата Джаму и Кашмир. Храмовият комплекс прилича на древния храм и дори пътеката, водеща до главния храм, може да бъде достигната след пресичане на тунелите и пещерите. По време на престоя си в Харидвар, индуските поклонници посещават храма Вайшно Деви, за да търсят благословиите на Богинята.

13. Храмът NeelKanth Mahadev:

neelkanth-mahadev-temple_haridwar-tourist-places

Храмът NeelKanth Mahadev е едно от най -известните места за посещение в близост до Харидвар. Разположен на върха на хълм на височина приблизително 1300 метра, той е едно от важните светилища, посветени на Бог Шива. Храмът NeelKanth Mahadev граничи с три планини, а именно: Brahmakoot, Vishnukoot и Manikoot. Той предлага спираща дъха гледка към околностите и задължителна дестинация за любителите на природата. Според хиндуистките митологични истории именно на това място Господ Шива е изпил отровата, която се е появила по време на млечното разбъркване на океана (Samudra Manthan). След като изпи отровата, гърлото на Господ Шива стана синьо на цвят и оттам идва името NeelKanth, което означава едно със синьо гърло. Това е най -доброто туристическо място за посещение в Харидвар.

14. ShantiKunj:

shantikunj_haridwar-туристически места

ShantiKunj в Харидвар е седалището на AIGP (All India Gayatri Power). Създадена е през 1971 г. с мотива за духовно и морално възраждане в индийската култура. Навреме в ашрама се организират няколко програми за духовно обучение. Поклонниците от Индия и отвъд границите също посещават ШантиКундж за духовно ръководство.

15. Вишну Гат:

vishnu-ghat_haridwar-туристически места

Вишну Гат е една от най -често посещаваните и свещени гати в Харидвар. Този гхат е кръстен на лорд Вишну, едно от трите главни индуски божества. Според митологията се смята, че самият лорд Вишну се е къпал в тази гата. Поклонниците силно вярват, че като се потопят във Вишну Гат, ще сложат край на всичките им грехове.

Харидвар е подходящо посочен като портал към „Чар Дхам“, благоприятното поклонническо пътешествие за индусите. Древните храмове, спиращи дъха планини и реки го правят идеално място за почивка. Харидвар има какво да предложи и на двамата, които посещават мястото за духовност или диво приключенско забавление.