Aardappelen zijn wereldwijd het meest veelzijdige ingrediënt in keukens. Of het nu gaat om unieke bakrecepten of de gewone en gebruikelijke curry’s of diners, ze zijn een must voor iedereen. Maar weet u dat er niet alleen waarschijnlijk het soort aardappelen dat u eet, maar dat er wereldwijd verschillende soorten aardappelen bestaan? Dus hoe opwindend en schokkend het ook is, ja, het is waar! Een echte aardappelliefhebber weet dit misschien, en deze aardappelen zijn inderdaad allemaal lekker en perfect om toe te voegen aan je lijst met recepten.

Laat het ons vandaag weten en leer alles over de soorten aardappelen die in de wereld aanwezig zijn.

soorten aardappelen

Aardappelen en hun geschiedenis:

Weet je, Peru is de eerste die aardappelen heeft verbouwd, lang geleden in 8000 tot 5000 voor Christus. De Inca-indianen in Peru verbouwden de groente eerst en later verspreidde het zich uiteindelijk naar Europa. De introductie van aardappelen in Europa komt in eerste instantie uit Ierland voordat het zich naar andere landen verspreidt. Langzaamaan realiseerden boeren en landbouwers zich dat deze groenten gemakkelijk en snel te telen zijn en begonnen ze enorm te verbouwen voordat ze over de wereld werden verspreid.

Aardappelclassificaties:

Als je het nog niet weet, zijn er verschillende classificaties binnen de aardappelen, afhankelijk van hun textuur, uiterlijk en vlees. Deze indelingen binnen de aardappelfamilie leiden tot andere soorten aardappelrassen. Daar zijn ze! Onthoud opnieuw dat er binnen deze drie classificaties: zetmeelachtig, wasachtig en voor alle doeleinden verschillende soorten aardappelen zijn!

Zetmeelrijke Aardappelrassen:

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn zetmeelrijke aardappelen de meest voorkomende droge aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. Ze zijn erg droog van structuur, verkruimelen snel en kunnen gemakkelijk worden gemaakt. Dit zijn veelvoorkomende soorten die we vaak tegenkomen en die kunnen worden gebruikt om aardappelpuree, gebakken aardappelen, enz. Te maken. Als ze worden gebakken, zijn de zetmeelrijke aardappelen ongelooflijk lekker met een knapperig gevoel en smaak en toch luchtig van binnen.

Vastkokende Aardappelen:

Deze vastkokende aardappelen bevatten inderdaad aanzienlijk minder zetmeel. Ze voelen echter wasachtig aan, met een hoog vochtgehalte en een romig gevoel van binnen. De vorm van aardappelen breekt vaak na het koken. De vastkokende aardappelen worden vaak gebruikt voor salades, soepen of stoofschotels.

Aardappelen voor alle doeleinden:

Nu kunnen deze ideaal perfect zijn voor het bakken en koken van allerlei soorten aardappelgerechten. Ze zijn luchtig van structuur, bevatten een gemiddeld gehalte en een zetmeelgehalte. Ze hebben zelfs een matig waterniveau en kunnen ideaal worden geroosterd, gestoofd, gebakken of gebakken.

Meest populaire namen en soorten aardappelrassen:

Er zijn honderden soorten aardappelen in de wereld. Helaas kunnen we niet alle soorten aardappelen en de namen van hun rassen leren kennen. Daarom verzamelen en verzamelen we de meest bekende en populaire aardappelen die we vaak tegenkomen of al kennen om onze favoriete recepten te maken. Hier zijn de meest voorkomende soorten aardappelen met gebruik voor koken, speciaal voor jou!

1. Roodbruine Aardappelen:

Roodbruine aardappelen

Dit zijn de eerste meest voorkomende soorten aardappelen die de meeste al kennen. Roodbruin heeft een donkerbruine huidskleur en valt bijna op gezien hun middelgrote tot grote formaat. Het binnenste van deze aardappel is luchtig van structuur en kan snel gekookt of gekookt worden. Met dit soort witvlezige aardappelen of aardappelpuree of andere frituurproducten kun je lekkere frietjes maken.

Textuur: Zetmeelrijk

Huidskleur: Donkerder tot medium kleur bruin

Vleeskleur: wit, bleke kleur vlees

Toepassingen: Stampen, bakken, braden

Andere namen, indien van toepassing: Idaho Russet

2. Juweel Yams:

Juweel Yam

Hoewel de naam yam zegt, is het niet de echte yam die je op de markt vindt. De juweelyams zijn een zachtere, zoetere aardappelvariëteit, met vochtig en zachter vlees binnenin een zetmeelrijke textuur. Ze zijn zacht en de smaak is enigszins zoet van aard. Dit soort aardappel is niet geschikt om te frituren; is echter perfect voor recepten met stampen, bakken, enz..

Textuur: Zetmeelrijk

Huidskleur: Bruine kleur, koperkleur

Vleeskleur: oranjeachtige schaduw vlees

Toepassingen: Stampen, koken en braden

Andere namen, indien van toepassing: Juweel zoete aardappel

3. Nieuwe Aardappelen:

Nieuwe Aardappel

Nou, we wedden dat de meesten van jullie nog nooit van dit soort variëteit hebben gehoord. Maar zoals je met de naam kunt raden, zijn het jongere varianten in de aardappelvarianten die eerder worden geoogst dan andere. Daarom hebben ze een dunne en gevoelige huid, met romig en glibberig vlees aan de binnenkant. De huid kan ook gemakkelijk worden afgepeld; gezien de jongere leeftijd aardappelen zullen ze echter niet lang houdbaar zijn.

Textuur: wasachtig

Huidskleur: verschillende huidskleuren

Vleeskleur: verschillende vleeskleur

Toepassingen: koken of stomen

Andere namen, indien van toepassing: Baby aardappelen

4. Kennebec-aardappelen:

Kennebec Aardappel

Deze Kennebec-aardappelen behoren tot de favoriete soorten en variëteiten van de chef in de groente. Ze zijn perfect voor gefrituurde producten en recepten. Kennebec-aardappelen helpen om het recept soepel en ideaal van smaak te krijgen, van partjes tot frites. Dit soort aardappelen heeft een nootachtige smaak, voelt zetmeelachtig aan en is vochtig maar krokant als ze worden gekookt. De textuur houdt heel goed bij elkaar wanneer gekookt en gekookt.

Textuur: Universeel

Huidskleur: Beige en bruin

Vleeskleur: bleek wit

Toepassingen: Frituren, frites en wedges

Andere namen, indien van toepassing: geen

5. Duitse Butterball Aardappel:

Duitse Boterbal

Dit is een ander veelvoorkomend type aardappel. Het is geel van kleur en komt meestal in middelgrote tot kleine grotere maten, maar niet erg groot. Deze aardappel valt onder de gele aardappelrassen, gezien de schilkleur en textuur. De Duitse butterball-aardappelen zijn delicaat en zacht en geven een boterachtige smaak. Dit soort aardappelen zijn perfect om een ​​goede puree of gekookte smaak en delicatesse te hebben.

Textuur: Universeel

Huidskleur: Tan en gouden kleur

Vleeskleur: Geel vlees

Toepassingen: Koken, pureren, braden en braden

Andere namen, indien van toepassing: geen

6. Yukon Gold-aardappelen:

Yukon Goud Aardappel

Dit is opnieuw een van de meest voorkomende en bekende aardappelsoorten. Deze aardappel is veelzijdig inzetbaar, zowel voor frituren of bakken als voor stomen en koken. De Yukon-aardappelen hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een gouden schil. Deze huid is gevoelig en delicaat en heeft geen aparte peeling nodig. Het vlees aan de binnenkant is romig van textuur, zacht van gevoel en perfect voor recepten.

Textuur: Universeel

Huidskleur: Gouden kleur

Vleeskleur: Geel

Toepassingen: Koken, bakken, braden, stomen

Andere namen, indien van toepassing: Gouden aardappelen

7. Red Bliss-aardappelen:

Red Bliss Aardappel

De rode bliss-aardappelen vallen onder de familie van roodgekleurde aardappelen. Dit zijn vastkokende aardappelen, hebben een hoog watergehalte, vocht en zijn niet erg moeilijk om te koken. De aardappelen zijn perfect om te pureren en te eten en zijn ook gezond met eigenschappen. De rode huid hoeft hier niet apart te worden geschild en het binnenste vruchtvlees is romig en boterachtig van structuur. De rode bliss-aardappelen staan ​​bekend om de meest eenvoudige recepten, waaronder gewoon koken en consumeren met kruiden.

Textuur: Wasachtige textuur

Huidskleur: rood

Vleeskleur: bleek wit

Toepassingen: Stampen, koken, koken en stomen

Andere namen, indien van toepassing: geen

8. Paarse Peruaanse aardappelen:

Paars Peruaans

De paarse Peruaanse aardappelen komen, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio van Peru. Ze hebben een paarse schil en vlees met een blauwpaarse tint, met een zachte textuur van de schil, en vallen onder soorten paarse aardappelen. Deze aardappelen zijn relatief kleiner van formaat en zetmeelrijk van structuur. Het zijn de meest eenvoudige aardappelen bij het koken, ideaal om te bakken en te pureren. Ze hebben een buisvormige vorm en vallen in een aardappelras met vingertjes.

Textuur: zetmeelrijk

Huidskleur: Donker getinte paarse huid

Vleeskleur: paars vlees

Toepassingen: Roosteren, bakken en pureren

Andere namen, indien van toepassing: geen

9. Russische bananenaardappelen:

Russische Banaan Aardappel

De Russische bananenaardappel heeft weer een buisvorm en valt in de categorie fingerling-variëteit. Ze hebben geel vruchtvlees en hebben de vorm van een banaan, gebogen en gevouwen. Een wasachtige textuur hoeft echter niet te worden geschild en kan in zijn geheel of geroosterd worden gebruikt. Ze zijn perfect met een zoete mix van smaak, met een zachte en heerlijke boterachtige smaak. Probeer ze voor salades, gegrild of gebakken, en je zult ons later bedanken!

Textuur: wasachtig

Huidskleur: Goud/bruin/beige

Vleeskleur: Geel

Toepassingen: Grillen, ondiep bakken, koken

Andere namen, indien van toepassing: geen

10. Hannah Zoete Aardappel:

Hannah Zoete Aardappel

De Hannah-soorten zoete aardappelen lijken echter erg op de witte aardappel. Ze zijn echter erg dik en dicht van textuur. Deze aardappelen breken, gezien hun stevige uiterlijk, over het algemeen niet als ze worden gekookt. Vanwege hun dikke textuur en uiterlijk kunnen ze worden gesneden en in plakjes worden gesneden voordat ze worden gekookt of gebruikt. Om dezelfde reden hebben de Hannah zoete aardappelen ook meer tijd nodig om te koken dan hun andere tegenhangers.

Textuur: Universeel

Huidskleur: Bruinachtige bruine kleur

Vleeskleur: geel/crème

Toepassingen: Stampen, bakken en sudderen

Andere namen, indien van toepassing: Sweet Hannah, gele zoete aardappel

11. Alle blauwe aardappel:

Alle Blauwe Aardappel

Dit zijn enkele van de unieke soorten aardappelrassen die u misschien ooit bent tegengekomen. De geheel blauwe aardappel verschijnt met een zeer donkere huidskleur, paars van uiterlijk, gezien de hoge aanwezigheid van anthocyanine (antioxidanten). Deze antioxidanten zijn aanwezig in ander fruit zoals bosbessen en aubergines en vergelijkbaar met hen komt de kleur voor in deze aardappelsoort. Bovendien zijn deze zacht en hebben ze een iets hoger zetmeelgehalte dan de andere. Ze zijn dus perfect om te bakken, idealiter besprenkeld met olijfolie of boter, kruiden en citroen!

Textuur: Universele textuur

Huidskleur: Donkerpaars

Vleeskleur: Paars tot lavendel gearceerd vruchtvlees

Toepassingen: Frituren, bakken, koken en braden

Andere namen, indien van toepassing: geen

12. Rode duimaardappel:

Rode Duim

Deze roodduimaardappelen vallen onder de variëteit rode aardappelen. Ze vallen onder de categorie fingerling, met een buisvormige structuur en uitstraling. Ze zijn echter klein van formaat en zien er aantrekkelijk uit met een felrode kleur en roze vlees aan de binnenkant. De rode duimaardappelen vallen in hun geheel onder de exotische categorie groenten, gezien hun keuze voor gastronomische recepten, pureren, bakken en algemeen veelzijdig gebruik. Van soepen tot salades, deze aardappelen geven zowel uitstraling als smaak. Dit is een van de populaire keuzes voor chef-koks.

Textuur: wasachtig

Huidskleur: rood

Vleeskleur: Rozeachtige schaduw vlees

Toepassingen: Koken, braden

Andere namen, indien van toepassing: geen

Interessante feiten over aardappelen:

Nou, we houden ervan om dingen te horen waar we nog nooit van hebben gehoord, en nu is het de beurt aan aardappelen. Dus hier zijn enkele interessante feiten.

  • Aardappelen leven technisch gezien nog als je ze koopt. Weet je dat?
  • Deze aardappelen behoren tot de eerste groenten die in de ruimte worden geteeld.
  • Er zijn honderden aardappelen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Wat we horen zijn slechts een paar soorten.
  • Aardappelen kunnen groen worden als ze te veel fotosynthese ondergaan.
  • Aardappelchips, het meest populaire bijgerecht dat we ooit hebben gehoord, is gewoon per ongeluk uitgevonden (zo lijkt het)! Een chef-kok moest ooit zijn werkgever tevreden stellen, die niet van dikke, grotere, in blokjes gesneden aardappelen houdt die gekookt zijn. Hij probeerde een paar recepten uit en bakte ze gewoon met zout en wat kruiden om indruk op hem te maken. Dat is het; ze behoren nu tot de meest bekende en populaire snackartikelen ter wereld.

Wist je dat er wereldwijd zoveel verschillende soorten aardappelen aanwezig zijn? Nou, dat doen we zeker. Het is ook voor ons een uitstekende spannende les. Wat zijn uw gedachten? Vertel ons ook uw opmerkingen; we horen graag van je!

Vrijwaring:

Dit is uitsluitend een gids over aardappelsoorten voor informatieve doeleinden. De meningen en het overzicht in dit artikel zijn afkomstig uit verschillende bronnen op internet. De auteur garandeert of belooft geen nauwkeurigheid van de feiten in dit artikel.