Fans zijn een integraal onderdeel van ons leven geworden. Kende je het gebruik van fans? Nou, dat doe je zeker! Ze zijn niet alleen degenen die je wat koele lucht zullen geven, maar zijn ook degenen die in de badkamers en keuken worden gebruikt als uitlaattype. Al deze ventilatoren hebben schoepen die op de lucht draaien. Deze schoepen worden ook wel de bladen genoemd. Deze ventilatoren worden meestal aangedreven door elektromotoren en sommige gebruiken echter hydraulische motoren, zonne-energie of zelfs een verbrandingsmotor. Technisch gezien kan alles een ventilator worden genoemd, zolang de schoepen of bladen erin luchtstromen produceren. Ze produceren een luchtstroom in hoog volume en door lage druk. Deze bladen zullen roteren wanneer het wordt blootgesteld aan een luchtstroom. Hier zijn enkele van de toepassingen van dit product:.

  1. Koelvloeistoffen: Ventilatoren worden in voertuigen gebruikt om als koelmiddel te fungeren, waardoor oververhitting wordt voorkomen en het voertuig wordt beschermd tegen schade. Ze worden ook gebruikt als een koele luchtbron in huizen en andere ruimtes.
  2. wannen: Een ander wijdverbreid gebruik van waaier is voor wannen. Wannen is het proces waarbij het kaf van het graan wordt gescheiden. Ze worden gebruikt in industrieën.
  3. Stof verwijderen: Ventilatoren worden ook gebruikt in stofzuigers, waar het vuil uit voorwerpen zoals tapijten, deurmatten, gordijnen enz..

Het eerste bekende gebruik van fans begon echter als een punkah-fan, die rond 500 BCE in de hand werd gehouden. Het was gemaakt van bamboe of soms van andere plantaardige vezels. Met de Britse overheersing was de punkah bedoeld als een grote ventilator die aan het plafond was bevestigd en dat is wat we vandaag zien.

Soorten ventilatoren voor thuis:

We denken vaak dat fans uniek zijn, degene die ons lucht geeft. Wat we niet zien, zijn de vele soorten ventilatoren die er zijn. Hier zijn enkele soorten ventilatoren die beschikbaar zijn en waarvoor ze worden gebruikt. Bekijk ze eens.

1. Axiale ventilatoren:

De axiale ventilatoren worden geleverd met bladen die ervoor zorgen dat de lucht zichzelf dwingt om evenwijdig aan de as te bewegen, waar het blad doorgaans omheen draait. Dit soort ventilatoren worden typisch toegepast in airconditioning en andere industriële ruimtes. Ze worden voornamelijk gebruikt in kleine koelventilatoren en soms als koelvloeistof voor de gigantische ventilatoren die in windtunnels worden gebruikt. Hieronder volgen de toepassingsgebieden van de axiaalventilatoren:.

I. Tafelventilator:

De basiselementen van de bladen, motor, tafelventilator zijn de behuizing van de bladmotor, de bescherming, de oscillator, de versnellingsbak en een oscillator-as, samen met de vele andere. Tafelventilatoren zijn de meest voorkomende soort ventilatoren die bedoeld zijn voor residentiële doeleinden.

II. Plafondventilator:

het andere klassieke gebruik van een axiale ventilator is de toepassing van een plafondventilator. Ze worden vaak gebruikt voor zowel industriële als residentiële doeleinden. Ze draaien op lage snelheid en hebben geen bladbeschermers.

III. Computerkoelvloeistof:

Axiale ventilatoren worden ook gebruikt als koelvloeistof voor de componenten in een computer.

NS. auto’s:

dit soort ventilatoren vinden ook hun toepassing in auto’s. Het biedt motorkoeling, waardoor oververhitting van de motor wordt voorkomen, door te werken als het blazen van lucht door een met koelvloeistof gevulde radiator.

V. Ventilator met variabele toonhoogte:

Dit type ventilator wordt gebruikt waar de statische druk in de toevoerkanalen moet worden gecontroleerd. De bladen zijn opgesteld om te roteren op een controle-pitch hub. Het wiel van de ventilator draait met een constante snelheid en de bladen volgen over het algemeen de naaf van de regelafstand. Wanneer de naaf naar de rotor beweegt, hebben de bladen de neiging om hun hoek te vergroten en dus de stroom te vergroten.

Daarnaast worden dit soort ventilatoren gebruikt in audio-eindversterkers die warmte wegtrekken van de elektrische componenten. Dit zijn enkele van de gebieden waar de axiale ventilator wordt gebruikt. Hun algemene toepassingen en mechanismen zijn talrijk.

2. Centrifugaalventilatoren:

Centrifugaalventilatoren worden ‘eekhoornkooi’ of soms ‘rolventilatoren’ genoemd. Ze hebben een waaier, die op zijn beurt een centrale as bevat. Hieromheen vormt een set bladen de vorm van ribben. De bladen gebruiken centrifugale kracht om lucht in een rechte hoek te blazen. Van dit soort ventilatoren is bekend dat ze meer druk produceren voor een hoeveelheid lucht. Het primaire doel van een centrifugaalventilator is om de beweging van een gas, lucht of vloeistof die er doorheen gaat snel te laten escaleren. Het aandrijfmechanisme van de centrifugaalventilator is fascinerend en vormt een belangrijk aspect van de hele opstelling. De directe aandrijving en riemaandrijving zijn de twee mechanismen die het toepast.

Bij de directe aandrijving is de aandrijfas van de ventilator verbonden met een elektromotor. Zo kan de snelheid van de ventilator of de ventilator worden geregeld door de snelheid van de motor. Bij een riemaandrijfmechanisme wordt de schijfset echter op een motoras geplaatst en wordt de riem ervan gebruikt om de mechanische energie van de motor naar de aandrijfas over te brengen. Daarom zal hier de snelheid van de ventilator afhangen van de verhouding van de diameter van de schijven tot de diameter van het ventilatorwiel.

Ze zijn echter stil in vergelijking met de axiaalventilatoren. Hier zijn enkele voorbeelden van centrifugaalventilatoren:.

I. De dwarsstroomventilator:

Ze staan ​​bekend als de tafelventilator en worden het meest gebruikt in de verwarmingsventilatie-airconditioningindustrie of HVAC. Omdat de ventilator een lange diameter heeft, blijft de stroom tweedimensionaal weg van de uiteinden ervan. De gewone huishoudelijke torenventilatoren die je ziet zijn ook de dwarsstroomventilator. Een ding dat zich onderscheidt van andere soorten ventilatoren, is dat centrifugaal lucht door de ventilator laat stromen in plaats van via een inlaat.

Dwarsstroomventilatoren leveren lucht breed en zorgen voor een gelijkmatige luchtstroom. Door hun rechthoekige vorm kunnen ze zelfs in de hoeken van het gebied worden opgesteld. Ze hebben meestal ook minder vermogen. In tegenstelling tot de radiale ventilatoren die je ziet, zal de hoofdstroom hiervan dwars over de waaier bewegen. Hun toepassingen zijn ook in smeltmachines, bevochtigingsapparatuur, luchtgordijnen, auto-luchtkoeling, verfunits en transformatorluchtkoeling.

Dus, als u zich na dit alles afvraagt ​​hoe u een goede ventilator kiest voor uw huis- of kantoorbehoeften, vindt u hier een korte handleiding.

Hoe kies je een goede ventilator??

  • Kamer grootte: Houd rekening met de grootte van uw kamer en beslis dienovereenkomstig. Een kamer tot 50 vierkante voet heeft bijvoorbeeld een ventilator van optimale grootte van 29 inch nodig. Als alternatief, voor een grote kamer of voor de slaapkamer, ga voor de optimale ventilator van 50” of 52”.
  • Gebruik van de kamer: Over het algemeen heb je geen ventilator nodig in je magazijn of garage. Maar als je het nodig hebt, ga dan voor kleine, afhankelijk van het zeldzame gebruik. In deze hoes kun je investeren in een kleine ventilator.
  • Hoeveelheid beschikbare lucht: Denk eens na over de hoeveelheid lucht die de kamer krijgt. Afhankelijk hiervan is uw keuze voor de juiste ventilator eenvoudig.
  • Kamer in kwestie: Uw keuken zal over het algemeen altijd warm zijn, ongeacht of u aan het koken bent of gewoon aan het bakken bent. Plafondventilatoren hebben soms de neiging om de warmte te verhogen, tenzij je een plattegrond hebt. Daarom zullen tafelventilatoren het meest geschikt zijn in uw keuken.

Denk door deze regels na om ervoor te zorgen dat u de beste aankoop doet.

Hoewel de fans op elkaar lijken, spelen hun kleine wijzigingen in het ontwerp of de werking een grote rol in de functies die ze zullen dienen. Terwijl sommige strikt voor industriële doeleinden zijn, zijn andere alleen bedoeld voor residentieel gebruik. Maak uw juiste keuze door onze tips te volgen om de verschillende soorten ventilatoren te kiezen die beschikbaar zijn. Maar ga eerst aan de slag met enkele basistoepassingen van fans!