Een van de chronische ziekten is diabetes waarbij het lichaam de insuline die in het lichaam wordt geproduceerd niet kan gebruiken of de insuline niet kan produceren. Insuline is een type hormoon waarvan bekend is dat het de glucosespiegel in het bloed regelt. Insuline is nodig in het lichaam om energie vrij te maken met behulp van suiker die in het lichaam aanwezig is.

Diabetes veroorzaakt hoge bloedsuikerspiegels die de bloedvaten, organen en zenuwen van een persoon kunnen beschadigen. Er zijn talloze soorten diabetes en het bepalen van het type waaraan een persoon lijdt, speelt een zeer belangrijke rol. Genetisch syndroom en operaties kunnen ook leiden tot diabetes.

Hoeveel soorten diabetes zijn er??

Soorten diabetes

Soorten diabetes mellitus

Diabetes Mellitus of Diabetes zijn van 6 bekende typen, maar weinigen komen vaker voor dan andere. Details over die worden hieronder gegeven:

1. Diabetes type 1:

Type 1-diabetes is een van de meest voorkomende soorten diabetes die optreedt wanneer het immuunsysteem per ongeluk de bètacellen in de pancreas aanvalt en doodt. Pancreas in een orgaan dat zich achter de maag bevindt en hormonen afgeeft aan het spijsverteringsstelsel. Dit zorgt ervoor dat er heel weinig insuline in het lichaam wordt afgegeven en daarom stapelen de suikerniveaus zich op in het bloed van de persoon in plaats van dat ze worden omgezet in de energie en worden opgebruikt. Van ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen met diabetes is bekend dat ze diabetes type 1 hebben. Meestal ontwikkelt deze ziekte zich in de kindertijd of adolescentie. Vroeger heette het insulineafhankelijke diabetes of juveniele diabetes.

Symptomen in het begin zijn onder meer ernstige ziekte als gevolg van een plotselinge indicatie van een hoge bloedsuikerspiegel. Sommige wetenschappers zijn zelfs van mening dat dit een genetische aandoening is, terwijl anderen denken dat het te wijten is aan een virus dat het immuunsysteem ertoe aanzet de pancreas aan te vallen.

2. Diabetes type 2:

Type 2-diabetes is een type diabetes dat normaal wordt gezien bij mensen met overgewicht. Dit gebeurt wanneer het lichaam de vrijgekomen insuline niet goed gebruikt of de insuline niet volledig gebruikt. Onjuist gebruik zorgt ervoor dat suiker zich ophoopt in het bloed en diabetes veroorzaakt. Dit type diabetes komt veel voor en van ongeveer 80 tot 90 procent van de mensen die aan diabetes lijden, is bekend dat ze diabetes type 2 hebben. Dit komt vaak voor bij volwassenen, maar soms hebben zelfs kinderen er last van, maar dit gebeurt in zeldzame gevallen. Dit stond vroeger bekend als niet-insulineafhankelijke diabetes of het begin van volwassenheid. Naarmate de ziekte verergert, maakt de alvleesklier steeds minder insuline aan, wat het lichaam in grote mate kan beschadigen als het niet op tijd wordt beteugeld en behandeld.

Een goede maaltijdplanning en het toevoegen van fysieke activiteit aan uw dagelijkse routine zal u zeker helpen dit probleem te beheersen. U kunt zelfs voor insuline-injecties gaan als de omstandigheden onhandelbaar worden.

Verschil tussen type 1 en type 2 diabetes

Type 1-diabetestypes zijn meestal een ziekte voor het leven omdat de alvleeskliercellen worden vernietigd en men insuline-injecties of insulinepompen nodig heeft om de vereiste hoeveelheid insuline in het lichaam te injecteren. Daarnaast moet er zorgvuldig worden gelet op een gezond voedingspatroon en het toevoegen van verschillende oefeningen aan uw dagelijkse routine zal ook helpen om ongewone schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Terwijl type 2-ziekte in feite een levensstijlziekte is, omdat het wordt veroorzaakt door een zittende levensstijl, de gewoonte om niet deel te nemen aan enige lichaamsbeweging of fysieke activiteit en overgewicht. Erfelijkheidsfactor wordt ook geassocieerd met het optreden ervan. Als een ouder deze ziekte heeft, is het opgemerkt dat het kind er ook in de latere levensfasen last van zal hebben.

3. Zwangerschapsdiabetes:

Zwangerschapsdiabetes vindt plaats tijdens de zwangerschap. Deze diabetes ontwikkelt zich tijdens het derde trimester van de zwangerschapsperiode tussen 24 en 28 weken. Het verdwijnt meestal zodra de baby is geboren, maar verhoogt soms het risico op type 2-ziekte in latere levensfasen. Het is opgemerkt dat hoe ouder de vrouw is tijdens haar zwangerschap, hoe groter het risico is op het ontwikkelen van zwangerschapsziekte tijdens de zwangerschap. Het is tijdelijk van aard omdat het verdwijnt zodra de baby is geboren. Een veelvoorkomende zwangerschapsziekte is diabetes mellitus. Deze ziekte moet niet lichtvaardig worden opgevat, omdat het levensgevaar kan opleveren voor zowel de baby als de moeder.

U kunt proberen deze aandoening onder controle te krijgen door uw levensstijl te veranderen, dagelijks te sporten en door medicijnen en insuline-injecties te nemen. De laatste twee opties moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Ongeveer vier procent van alle zwangere vrouwen lijdt aan deze ziekte. Goede zorg en goede follow-up is vereist om de moeder en de foetus te beschermen.

4. Diabetes type 3:

Type 3 diabetes is de titel die is voorgesteld voor de ziekte van Alzheimer die resulteert in resistentie tegen insuline in de hersenen. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die lijden aan diabetes type 2 afzettingen hebben van eiwitten die bekend staan ​​als amyloïde bèta in de pancreas. Deze zijn vergelijkbaar met de eiwitafzettingen in het hersenweefsel van mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Alzheimer wordt gekenmerkt door geheugenverlies en verwardheid. Mensen ouder dan 65 jaar lijden over het algemeen aan dit type diabetes. Het kan de cellen en zenuwen van de hersenen beschadigen, wat op zijn beurt kan leiden tot spraakproblemen en vergeetachtigheid. De mix van type 2-ziekte samen met Alzheimer staat bekend als type 3-diabetes.

5. Dubbele diabetes:

Dubbele diabetes is een combinatie van type 1 en type 2 diabetes. Bij deze ziekte ontwikkelt de persoon die lijdt insulineresistentie en de belangrijkste kenmerken van type 2 ziekte. In dit geval is obesitas de meest voorkomende reden voor insulineresistentie.

6. Broze diabetes:

Brosse diabetes, ook wel labiele diabetes genoemd. Mensen die lijden aan brosse diabetes worden geconfronteerd met extreme en frequente schommelingen in de bloedglucosespiegels, hypoglykemie en hyperglykemie. De belangrijkste reden voor het optreden ervan zijn absorptieproblemen in de darmen. Dit omvat het goed omgaan met absorptieproblemen, geneesmiddelinteracties, slecht functioneren van hormonen en vertraagde maaglediging. Het veroorzaakt ernstige lage bloedsuikerspiegels die ook bijnier- en schildklierproblemen kunnen veroorzaken. Het wordt ook geassocieerd met psychologische problemen zoals depressie en stress. Brosse diabetes komt zelden voor. Het is gebleken dat 3 op de 1000 diabetespatiënten lijden aan brosse diabetes.

Diabetes is een zeer ernstige ziekte. Men moet onmiddellijk medisch advies inwinnen. Door uw levensstijl aan te passen en dagelijks te sporten, kunt u ook de conditie verbeteren en de nadelige effecten ervan verminderen.