Tortelduifjes! Wist je dat dwergpapegaaien wereldwijd worden beschouwd als de meest populaire en favoriete soort huisdiervogel? Er zijn verschillende soorten dwergpapegaaien die kleurrijk, mooi en heel charmant zijn met hun uiterlijk. De tortelduifjes, meestal zakpapegaaien genoemd, zijn er in een paar soorten en zijn vrij gemakkelijk te onderhouden en te verzorgen. Ze behoren steeds meer tot de meest geprefereerde huisdieren, gezien het opwindende geweldige gezelschap dat ze aan mensen bieden.

Wat zijn dwergpapegaaien??

De dwergpapegaaien behoren, zoals algemeen wordt aangenomen, tot het geslacht van Agapornis en bestellen Psittaciformes. Het zijn kleine papegaaien om een ​​eenvoudig begrip te hebben. Er zijn gewoonlijk negen soorten tortelduifjes, en de meeste zijn afkomstig van het Afrikaanse continent en Madagaskar. Deze zijn inheems in deze continenten en landen en worden vaak gevonden in kleine koppels.

De dwergpapegaaien hebben korte staartveren en zijn amper vijf tot zeven centimeter hoog. Hun hoofden hebben in de meeste gevallen een andere kleur dan het hoofdlichaam en de veren. Ze zijn kleurrijk en de meest voorkomende kleuren variëren van groen, wit, groenblauw en perzik. Binnen deze vogels bestaan ​​verschillende mutaties; de meeste van hen zijn echter gemakkelijk te kweken en te onderhouden, gezien hun opgewekte karakter.

9 verschillende soorten dwergpapegaaien en hun namen met afbeeldingen:

Er wordt algemeen aangenomen dat er tegenwoordig ongeveer negen soorten tortelduifjes bestaan. Niet elke soort dwergpapegaai is echter onbekend; in de meeste gevallen worden er maar heel weinig gevonden, terwijl de rest zeldzaam is en in gevangenschap wordt gehouden voor de fokkerij. Dus laat ons vandaag alles weten over de soorten en namen van tortelduifjes.

1. Liefdesvogel met rooskleurig gezicht:

Roze gezicht liefdesvogel

Anders, ook perzikkleur, is hun roze gezicht een van de mooiste en meest liefdevolle tortelduifjes die we ooit zijn tegengekomen. Dit is de meest populaire variëteit, met een prachtig uiterlijk. De dwergpapegaai heeft anders het hele lichaam groen van kleur en afhankelijk van het geslacht van de vogel kan de kleurtint een beetje variëren. Deze vogels zijn inheems in het zuidwestelijke Afrikaanse continent en worden ongeveer 12-14 jaar oud. De vogels met het roze gezicht zijn klein van formaat, worden nauwelijks minder dan vijf centimeter lang. Deze Afrikaanse dwergpapegaaien zijn ondeugend en best vriendelijk.

2. Fischer’s dwergpapegaai:

Fischer's dwergpapegaai

Dit is een andere populaire soort van het huisdier van de tortelduif. Fischer’s tortelduifjes zijn de stillere in vergelijking met andere huisdieren; ze zijn echter heel vriendelijk en vrolijk als ze dicht bij de eigenaren komen. Deze vogels zijn zachtaardig van aard en ongelooflijk aanhankelijk. Ze hebben een donkergroen lichaam en een geelachtige nek. Ze zijn bijna veelkleurig wanneer ze naar het gezicht en de nek komen, rond het hoofdgebied. Fischer’s zijn inheems in Noord-centraal Tanzania. Deze soorten tortelduifjes kunnen 18-20 jaar oud worden en zijn ongeveer 6 centimeter lang.

3. Geelgekraagde dwergpapegaai:

Geelgekraagde dwergpapegaai

De geelkraag-tortelduifjes worden vaak ook gemaskerde tortelduifjes genoemd, gezien hun duidelijke en unieke schaduw in het gezicht, bijna zwarte kleur, in tegenstelling tot de andere soorten. Deze vogels hebben een groen schaduwkleed en veren en hebben verschillende mutaties en varianten gezien de kweek. Weinig vogels krijgen zelfs het lichtere blauwgroene kleurgevederte. De gele kleur nekschaduw is echter vrij gebruikelijk. Ze zijn inheems in Kenia en Noordoost-Tanzania en kunnen ongeveer 12-20 jaar oud worden. Ze zijn ongeveer 5 centimeter. De geelgekraagde tortelduifjes zijn vriendelijk, energiek en erg sociaal. Gezien deze kenmerken kunnen deze vogels nauwelijks lang in kooien en isolaties leven en hebben ze frequente interacties nodig.

4. Lillian’s dwergpapegaai:

Lilian's dwergpapegaai

De Lillian’s, ook wel Nyasa-tortelduif genoemd, behoren tot de ongewone en zeldzame soorten in deze variëteit. Hun uiterlijk kan lijken op een perzikachtige / roze-tortelduif, en daarom verwarren velen ze met de roze variant. De Lillian’s hebben echter gele en rodere gezichten, met een groen verenkleed. Ze zijn een uitdaging om te broeden en zijn momenteel bijna in de buurt van bedreigde soorten. Deze vogels zijn inheems in Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Ze hebben een aanzienlijk kortere levensduur, tot ongeveer 10-11 jaar. De Lillian’s zijn behoorlijk actieve en nieuwsgierige vogels.

5. Grijsharige dwergpapegaai:

Grijze kop dwergpapegaai

Deze grijshoofdige tortelduifjes komen veel voor bij Madagascar-soorten en zijn afkomstig van buiten het Afrikaanse continent. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de grijskopvogel geleverd met groene vleugels en verenkleed en een lichtgrijs en wit gekleurd hoofd en nek. Deze tinten kunnen echter een beetje veranderen, afhankelijk van het geslacht van de vogel. Gezien hun aparte lichaam en kenmerken, zijn deze vogels vaak behoorlijk aantrekkelijk en uniek van uiterlijk. Deze tortelduifjes leven tot 16 jaar en zijn ongeveer vijf centimeter lang. Dit soort Afrikaanse dwergpapegaaien zijn ongelooflijk liefhebbende wezens, vriendelijk en zeer oplettend.

6. Zwartwangige tortelduifjes:

Zwartwangige tortelduifjes

Deze behoren weer tot de bedreigde soorten tortelduifjes, gezien de kleine populatie in het leven. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de zwartwangige tortelduifjes donkerbruine of zwartachtige koppen en wangen met een gele keel. Het verenkleed is echter groen van kleur. Ze komen uit Zambia en worden tot 13 jaar oud. Deze soorten zijn zeer rustige wezens, in tegenstelling tot de andere varianten. Ze zijn volgzaam, vredig en zijn meestal vrij stil. Ze geven echter niet de voorkeur aan en houden van te lawaaierige en geluiden van de omgeving.

7. Roodharige tortelduifjes:

Roodharige tortelduifjes

Roodharige tortelduifjes komen in rood gearceerde hoofd- en nekgebied met geelachtige kleurschakering verenkleed en veren. Deze zien er behoorlijk anders uit dan anderen in vergelijking en zijn ook erg moeilijk te kweken. Ze zijn inheems in verschillende landen in Afrika en leven tot 20 jaar. Deze zijn ook tot 6 inch lang en zijn behoorlijk actieve wezens.

8. Zwartvleugelige dwergpapegaai:

Zwarte gevleugelde dwergpapegaai

Ook wel een Abessijnse dwergpapegaai genoemd, vogels met zwarte vleugels zijn vrij ongewoon en zeldzaam. Deze vogels hebben een groen verenkleed maar met zwarte ondervleugels, vandaar de naam. Het voorhoofd is echter rood van kleur. Ze komen uit Ethiopië en worden tot 15 jaar oud. Deze tortelduifjes kunnen niet geïsoleerd leven, geven er de voorkeur aan in combinatie met anderen en genieten van genegenheid. Ze zijn heel anders dan stille wezens, zoals een sociale omgeving.

9. Zwartgekraagde dwergpapegaai:

Zwartgekraagde dwergpapegaai

Als laatste hebben we de Zwarthals-pagaai, ook wel oplichtersvogel genoemd. Deze vogels hebben een groen verenkleed door een zwarte kraag of rond de nek. Weinigen hebben misschien een geelachtig rood gearceerde snavel of nek. Ze zijn inheems in equatoriaal Afrika en zijn te vinden in verschillende landen zoals Oeganda, Congo, Ghana, enz. Ze zijn ongeveer vijf centimeter groot en kunnen 12-15 jaar oud worden. Deze vogels zijn behoorlijk energiek, actief en leuk!

Hoe tortelduifjes te verzorgen en te onderhouden?

Het is heel gemakkelijk om voor ze te zorgen; alles wat ze nodig hebben is netheid, nette omgeving, nette kooi. Maak de kooi altijd regelmatig schoon, inclusief hun voerbakjes. Verder zijn de meeste vogels behoorlijk actief, hebben ze veel ruimte nodig en kunnen ze niet in een minimale omgeving worden gehouden.

Dit zijn de bekende soorten voor de soorten tortelduifjes. We hopen dat je het leuk vond om erover te lezen. De tortelduifjes zien er absoluut prachtig uit en zijn perfecte huisdieren voor degenen die van liefhebbende wezens houden. Dus, wat vind je van hen? Laat ons ook uw mening weten!