Ben je ooit een tuin binnengelopen en heb je miniatuurversies van anders enorme bomen opgemerkt? Dit worden Bonsai-bomen genoemd die in veel culturen als kostbaar bezit worden beschouwd. In tegenstelling tot de misvatting zijn Bonsai’s geen genetisch gemodificeerde bomen, maar in feite worden gewone bomen met een speciale techniek op dwerggrootte gekweekt. Om je nieuwsgierige ziel over deze fascinerende plantensoorten tevreden te stellen, hebben we de soorten Bonsai-bomen met geschiedenis en groeimethoden op een rijtje gezet.

soorten bonsaibomen

Wat is Bonsai?

Het woord “Bonsai” is een Japanse term voor “geplant in een container”. Het is een artistieke vorm van het kweken van miniatuurversies van grote bomen met behulp van de oude Aziatische methoden. Bonsai is oorspronkelijk uitgevonden door de Chinezen en later ontwikkeld door de Japanners met behulp van de principes van het zenboeddhisme.

Geschiedenis van Bonsai:

Om de geschiedenis van Bonsai te begrijpen, moeten we ongeveer 2000 jaar terug in de tijd reizen naar het oude China. Gedurende deze tijd ontwikkelden de Chinezen een fascinatie voor het creëren van miniatuurlandschappen die drastisch kleiner waren dan de originelen. Het heette “Pun-Sai”, waar woordspeling een aarden container betekent. Het idee was om de magische eigenschappen van de vijf elementen te bestuderen: water, vuur, hout, metaal en aarde. Hoe kleiner de grootte was, hoe groter de magische potentie die het had.

Later, tijdens de Kamakura-periode, die ongeveer 700 jaar geleden was, probeerden de Japanners deze kunstvorm te kopiëren, maar beperkten ze zich tot alleen bomen. Ze hadden beperkte landschappen, in tegenstelling tot de Chinezen, waardoor ze experimenteerden met de Bonsai (Japanse versie van Pun-sai) technieken op lokale boomsoorten. Verder beschouwden ze deze levende dwergbomen als “heilig” en werden ze gebruikt als luxe geschenken.

In de komende jaren werden Bonsai bomen geïntroduceerd bij de Spanjaarden en daarna de rest van de wereld. Geleidelijk aan werden er veel stijlen en variëteiten van Bonsai ontwikkeld, waarvan sommige erg duur en moeilijk te kweken zijn.

Brede classificatie van bonsaibomen:

Bonsai-boomsoorten zijn grofweg onderverdeeld in twee categorieën: binnen en buiten.

Binnen bonsai bomen:

Deze Bonsai worden gekweekt om binnenshuis te kweken. De technieken die nodig zijn om ze te kweken zorgen ervoor dat de boom mooi en gezond blijft in een kunstmatige binnenopstelling. Ze zijn een geweldige keuze voor tuiniers die liever dicht bij deze bomen blijven en de esthetiek van uw interieur verbeteren met hun schoonheid.

Binnen bonsaibomen zijn echter moeilijk te kweken, omdat u een boomsoort moet kiezen die geschikt is voor uw thuisomgeving. Als je er de voorkeur aan geeft om een ​​traditionele of een exotische boomsoort naar binnen te halen, dan moet je misschien de omgeving binnen aanpassen. Over het algemeen zijn tropische en subtropische soorten ideaal voor binnen.

Voorbeelden van soorten binnenbonsaibomen: Hawaiiaanse paraplu, acaciabonsai, geldboom, Braziliaanse regenboombonsai, boeddhistische pijnboombonsaiboom, enz.

Buiten Bonsai Bomen:

Dit zijn traditionele Bonsai die buiten kunnen groeien zonder speciale zorg of bescherming. Ze worden ook wel de “echte Bonsai” genoemd in tegenstelling tot Indoor Bonsai bomen. Deze soorten groeien sneller dan de binnensoorten omdat ze in hun natuurlijke omgeving zijn. Ze kunnen echter van tijd tot tijd voor korte tijd naar binnen worden gebracht.

Er zijn twee soorten Bonsai-boomsoorten voor buiten: naaldhout (groenblijvend) en bladverliezend.

  • Coniferen: Ze zijn een van de meest populaire Bonsai-boomsoorten die te herkennen zijn aan hun kegels. Dit zijn groenblijvende bomen die meestal in koude klimaten leven. De meest populaire en gemakkelijk te kweken onder hen is de Juniper-variëteit. Andere soorten zijn buxus, azalea’s enz.
  • Loofbomen: Deze bomen laten hun bladeren vallen tijdens de koudere maanden van het jaar. In tegenstelling tot de groenblijvende bomen vallen de bladeren van loofbomen na volwassenheid af en groeien nieuwe. Ze zijn verder onderverdeeld in 4 soorten: iepen, esdoorns, gingko’s en abrikozen.

Voorbeelden van soorten bonsaibomen voor buiten: Krabappel, Moerascipres, Lariks, Haagbeuk enz.

20 verschillende soorten bonsaibomen met afbeeldingen:

Laten we eens kijken naar enkele van de verschillende soorten Bonsai die in verschillende delen van de wereld worden gekweekt:

1. Japanse esdoorn:

Japanse esdoorn

De Japanse Esdoorn is een van de meest populaire Outdoor Bonsai boomsoorten. Deze boom is bij de tuinders bekend onder de naam Acer Palmtum en komt oorspronkelijk uit Japan. De jongere esdoorns hebben groene bladeren met een roodachtige bast en naarmate de boom oud wordt, worden de bladeren rood met grijze bast. Er zijn veel variëteiten van deze boom met verschillende gekleurde bladeren.

Japanse esdoorns moeten buiten op een zonnige en luchtige plaats worden geplaatst. Op plaatsen met zeer hoge temperaturen moet u hun locatie verschuiven naar schaduwrijke plaatsen met indirect zonlicht. Deze bomen moeten elke dag worden bewaterd en verpotten moet om de twee jaar gebeuren.

2. Bodhiboom (Ficus Religiosa):

Bodhiboom (ficus Religiosa)

Ficus Religiosa ook wel de Bodhiboom genoemd, of de heilige Peepal behoort tot de vijgenfamilie. Het is inheems in India en China, waar het een betekenis heeft in de hindoeïstische, boeddhistische en jaïnistische religies. Ficus Religiosa is een van de vele bladverliezende Bonsai-boomsoorten in India, en de hartvormen beginnen af ​​te vallen in de warmere maanden maart en april.

Dit is een buiten Bonsai boom die veel zon nodig heeft. Het moet in een brede pot met goed doorlatende grond worden geplaatst. Overmatige blootstelling aan zeer hoge temperaturen kan de bladeren echter beschadigen, dus in de zomer heeft indirecte schaduw de voorkeur. Ze hebben flexibele takken waardoor contouren zeer eenvoudig is in vergelijking met andere boomsoorten.

3. Buxus:

Buxus

Buxus, ook wel Buxus genoemd, behoort tot de winterharde, groenblijvende Bonsai-boomsoorten. Het heeft meer dan 70 ondersoorten waarin de gewone buxus of Buxus sempervirens en de Chinese Buxus, Buxus Harlandii behoorlijk populair zijn. Hun weelderige groene uiterlijk en natuurlijk gedraaide takken, stam maken ze ideale keuzes voor Bonsai. Buxus groeit ook erg snel, heeft weinig onderhoud nodig en kan in verschillende ontwerpen worden gevormd.

Deze soorten geven de voorkeur aan een schaduwrijke buitenomgeving, omdat heet, direct zonlicht de bladeren kan verbranden. Ze kunnen niet gedijen bij zeer koude of ijzige temperaturen onder -4 C. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn, maar niet drassig. Regelmatig snoeien en trimmen is een must voor een gezonde groei van de planten. Verpotten kan slechts twee tot drie jaar en bedrading kan worden gedaan wanneer de plant nog jong en onvolwassen is.

4. Jeneverbes:

jeneverbes

Een van de meest populaire Bonsai-boomsoorten ter wereld in de jeneverbes. Juniper Bonsai-bomen behoren tot de groenblijvende, naaldachtige soorten van de cipressenfamilie en hebben ongeveer 70 verschillende variëteiten. Afhankelijk van de variëteit, kun je twee hoofdsoorten gebladerte opmerken in Juniper – naald en schaal. Enkele van de algemeen erkende jeneverbesbonsaibomen zijn Chinese jeneverbes, Japanse Shimpaku, Japanse naaldjeneverbes, gewone jeneverbes, enz..

Juniper-bomen moeten buiten worden geplaatst waar ze direct zonlicht krijgen. Ze kunnen niet gedijen bij vorst of binnenshuis, dus zorg ervoor dat je ze niet binnenhaalt. Juniper’s houden niet van veel water. Zorg er dus voor dat de grond droog is voordat je hem water geeft. Ze zijn bestand tegen zware bedrading, wat kan worden gedaan als de boom erg jong is.

5. Chinese iep:

Chinese iep bonsai boom type

De Chinese iep wordt beschouwd als een van de meest populaire Bonsai-boomsoorten voor beginners. Het is inheems in China en Zuidoost-Azië, dat gemakkelijk te herkennen is aan zijn dubbel getande bladeren. In een natuurlijke omgeving kan de Chinese iep tot 80 voet lang worden. De langzame initiële groei maakt het echter ideaal voor Bonsai-beoefenaars om het groeipatroon te begrijpen en het goed te trainen om in een miniatuurboom te veranderen.

Chinese iep kan binnen of buiten zijn, afhankelijk van de variëteit. Binnen Chinese iepen kunnen in de zomer buiten op schaduwrijke plaatsen worden geplaatst, terwijl buitenbomen kunnen gedijen in de volle, directe zon. Deze bomen kunnen worden bewaterd als de bovengrond droog is. Snoeien moet regelmatig worden gedaan omdat de takken in een snel tempo dikker worden, en styling kan worden gedaan met standaard bedradingsmethoden.

6. Bougainvillea:

Bougainvillea

Bougainvillea is een tropische, groenblijvende plant met felgekleurde bloemen die elke tuin kunnen verfraaien. De boom heeft doornen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit, oranje of dubbele tinten. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen goed worden gestyled om deze gewone struiken om te toveren tot sierbonsaibomen.

Bougainvillea heeft veel direct zonlicht en warmte nodig. Ze mogen alleen worden bewaterd als de grond droog is en niet bestand is tegen te veel water of doorweektheid. Om ze te snoeien, moet je de scheuten na de bloem knippen. Verdraaien moet gebeuren als de plant jong is, omdat oudere planten de neiging hebben om hard te worden en gemakkelijk af te breken. Pas ook op voor de scherpe doornen tijdens het werken aan de bedrading.

7. Indiase Banyan (FicusBenghalensis):

Indiase Banyan (ficusbenghalensis)

Ficusbenghalensis is een grote boomsoort die inheems is op het Indiase subcontinent. Ze produceren luchtwortels die naar beneden groeien en zich na het bereiken van de grond tot harde houtachtige stammen vormen. De algemene naam voor deze soort is de grote Indiase Banyan of Banyan vijg. Deze boom wordt als heilig beschouwd in het hindoeïsme en het boeddhisme.

De Indiase Banyan is een Indoor Bonsai-boomsoort die veel zonlicht nodig heeft. Het kan dus bij het raam of in een goed geventileerde ruimte van uw huis worden bewaard. Ficusbomen hebben veel vocht nodig om een ​​betere wortelvorming te bevorderen. Dagelijkse verneveling heeft de voorkeur boven te veel water geven of onder water zetten van de plant. Snoeien moet regelmatig worden gedaan om zijn vorm te behouden.

8. Olijf:

Olijfsoort bonsaiboom

Olijfbomen zijn groenblijvende bomen die inheems zijn in het Middellandse Zeegebied. Er zijn twee soorten olijfbomen – Olea Europea of ​​de gewone olijf en Olea Europea Sylvestris of de wilde olijf. Vanwege het korte blad en de zeer trage groei heeft een wilde olijfboom de voorkeur voor Bonsai. Beide bomen produceren kleine vruchten die groeien uit gele bloemen, hoewel de gewone olijf een hogere opbrengst biedt.

Olijfbomen zijn buiten Bonsai-soorten die veel zonlicht nodig hebben. Ze zijn bestand tegen kouder weer, maar kunnen niet overleven bij vorst. Water moet regelmatig worden gedaan en de grond moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen. Bedrading wordt moeilijk wanneer de boom begint te rijpen, en de schors wordt erg hard. Snoeien kan in de late winter om een ​​betere groei in het komende seizoen te stimuleren.

9. Azalea:

Azalea

De Azalea-boom is een van de meest aantrekkelijke bloeiende Bonsai-boomsoorten die een grote sierwaarde bieden. Het behoort tot de Rhododendron-soort die ongeveer 1000 soorten heeft, waarvan Satsuki en Kurume Azalea’s populaire keuzes zijn voor Bonsai. Deze zeldzame Bonsai-boom produceert prachtige bloemen in verschillende kleuren zoals roze, rood, enz., en verschillende vormen, maten.

Azalea’s zijn buitensoorten die fel zonlicht nodig hebben. Ze kunnen echter geen extreme hitte verdragen en daarom wordt aanbevolen om ze in de zomer naar schaduwrijke plaatsen te verplaatsen. Water geven moet regelmatig worden gedaan om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Te veel water geven wordt echter niet geadviseerd. Snoeien moet gebeuren op het onderste deel van de boom om een ​​mooie vorm en structuur te krijgen.

10. Pijnboom:

Bonsai pijnboom

Dennen zijn een van de meest populaire soorten naaldbonsai. Hoewel ze een grote sierwaarde bieden, zijn dennen vanwege hun complexe aard zeker niet voor beginners. Deze groenblijvende bomen hebben kegels en naalden die als bundels van 2 tot 5 komen, afhankelijk van de variëteit. Van de 120 en oneven soorten worden de Japanse Black Pine en de Japanese White Pine veel gebruikt voor Bonsai.

Om deze bomen te laten groeien, is het belangrijk om te begrijpen of ze in hun natuurlijke omgeving één flush of twee flush-types zijn. Je moet ze in de volle zon plaatsen en alleen water geven als de grond droog is. De kaarsen moeten regelmatig worden verwijderd om kleinere naalden te stimuleren. Bedrading kan net na het snoeien worden gedaan om het goed te vormen.

11. Bamboe:

Bamboe

Veel mensen verwarren heilige bamboe en lucky bamboo (degene die we in cadeauwinkels zien) voor Bonsai Bamboos. Het vertrouwen is echter dat noch hun bonsai zijn, noch kunnen ze Bamboos worden genoemd. Echte bamboe is een grassoort en geen boom. Het heeft een snelle groeisnelheid, waardoor het moeilijk is om het in een container te onderdrukken. Onder de vele soorten bamboe staat Bambusa Multiplex bekend als een perfecte variëteit voor het maken van Bonsai vanwege de relatief kleinere hoogte.

Bamboes kunnen zowel tropische als gematigde Bonsai-soorten zijn. Tropische bomen zijn binnenbomen die in goed verlichte ruimtes moeten worden geplaatst, terwijl temperatuurbomen buiten moeten worden geplaatst. Bamboes hebben vochtige grond nodig en kunnen snel uitdrogen. Het trimmen van bladeren moet het hele jaar door gebeuren, terwijl de wortels eenmaal per jaar moeten worden bijgesneden om de grootte en vorm te behouden.

12. Bonsai-geldboom:

Bonsai geldboom

Een geldboom is een populair indoor bonsai-boomtype dat inheems is in Midden-Amerika. Het is een tropische, groenblijvende, breedbladige soort die meestal ongeveer 65 voet groeit in hun natuurlijke omgeving. Je herkent deze bomen aan de gezwollen stam, die ze gebruikten om reservewater op te slaan. De uitdaging met de boom is dat hij geen grote echte takken produceert en de boomstammen vlechten met de leeftijd, waardoor ze elkaar verpletteren.

Geldbomen moeten binnenshuis in goed geventileerde ruimtes worden geplaatst. De plant heeft ook vocht nodig en moet daarom regelmatig worden verneveld. Snoeien moet in de winter worden gedaan om een ​​gezonde groei in het voorjaar te bevorderen. Doe de bedrading zorgvuldig om te voorkomen dat deze de stam en de schors beschadigt.

13. Hibiscusbonsai:

Hibiscus Bonsai

Een van de meest aantrekkelijke bloeiende bonsaisoorten is de Hibiscus. Het is een tropische struik die groeit in warme klimaten. Er zijn veel soorten Hibiscus die bloemen produceren in verschillende kleuren, vormen en maten. Bonsai hibiscus ziet er bijzonder aantrekkelijk uit vanwege het glanzende groene blad en opvallend levendig gekleurde bloemen.

Binnen staat Bonsai Hibiscus het liefst op een goed verlichte plek zoals het raam of het balkon. Als je van plan bent om hem buiten te houden, kies dan een schaduwrijke en luchtige plek. Hibiscus kan niet gedijen in extreem koude of ijzige omstandigheden. Ook moet de grond te allen tijde vochtig worden gehouden en is regelmatige bemesting een must om hem gezond te houden.

14. Himalaya ceder:

Himalaya Ceder

De Himalaya-ceder of CedrusDeodara is inheems in de westelijke Himalaya-bergketens. Deze boom heeft een grote sierwaarde en wordt gebruikt voor het verfraaien van tuinen en parken in de Europese en Westerse landen. In zijn natuurlijke habitat groeit Ceder tot 50 m hoog. Deze groenblijvende bomen hebben korte bladeren die lijken op dennennaalden, die donkergroen zijn met een milde blauwachtige tint.

Himalaya cederbomen kunnen het beste binnenshuis worden gekweekt in geventileerde ruimtes. Ze moeten worden beschermd tegen vervuiling, rook en extreme veranderingen in het milieu. Er is heel weinig water nodig en te veel water kan de bladeren bruin maken. De stam moet ook samen met de bladeren worden gesnoeid om verschillende stijlen te creëren.

15. Eiken bonsaiboom:

Eiken Bonsai Boom

Er zijn honderden Oaktree-variëteiten die in verschillende delen van de wereld groeien, zoals Europa, Zuidwest-Azië, Noord-Amerika, enz. Afhankelijk van de soort kunnen eiken bladverliezend of groenblijvend zijn en in hun natuurlijke habitat tot 40 voet groeien. Deze winterharde bomen hebben sterke stammen en produceren vruchten die eikels worden genoemd. Eiken zijn een van de meest geteelde Bonsai-boomsoorten die eruitzien als een kunstwerk met hun zigzagstructuur.

De verzorging en het onderhoud van Bonsai Eik is afhankelijk van het ras. Als algemene regel geven eiken de voorkeur aan een zonnige en luchtige plaats. Ze houden er niet van om de nattigheid van de grond te verlengen en moeten alleen worden bewaterd als het droog wordt. Het wordt aanbevolen om de grote bladeren en eindknoppen te snoeien om gezond blad te stimuleren.

16. Treurwilg:

Treurwilg

De treurwilg is een interessante variëteit aan wilgensoorten. Het krijgt de naam “huilen” vanwege de hangende takken die naar beneden hangen. Deze boom is inheems in China, die in ideale omstandigheden tot 200 jaar lang tot 65 voet lang kan worden. Hoewel het een zeer geprefereerde soort Bonsai is, is Treurwilg erg moeilijk te kweken en vereist deskundige zorg.

Wilgen geven de voorkeur aan een zonnige plek, maar moeten in de zomer mogelijk naar een schaduwrijke plek worden verplaatst. Ze hebben ook veel water nodig en mogen niet uitdrogen. Regelmatig snoeien is een must om de overtollige scheuten weg te gooien die de vorm van de boom beschadigen.

17. Ginkgo:

ginkgo

Ginkgo is een bladverliezende Bonsai-boomsoort die te herkennen is aan de waaiervormige bladeren. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is een van de oudste levende bomen van de plant. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke Ginkgo-bomen, waarbij de vrouwtjes vruchten dragen die een onaangename geur hebben, en de mannetjes geven helemaal geen producten. De zaden en bladeren van deze boom hebben een hoge medicinale waarde en worden gebruikt voor de behandeling van een aantal ziekten.

Ginkgo Bonsai bomen dienen op een zonnige plaats te worden geplaatst. Hoewel ze in bijna alle klimatologische omstandigheden kunnen gedijen, reageren Ginkgo’s niet erg goed op vorst. Ze hebben goed water nodig, maar niet te veel water. De takken van deze bomen zijn vrij flexibel en werken samen met bedrading.

18. Krabappel:

Crabapple

Krabappelbomen behoren tot het Malus-geslacht, waar de normale appel ook deel van uitmaakt. Krabappels zijn echter vrij kleiner van formaat en scherp van smaak dan appels. Krabappel Bonsai zijn loofbomen die zeer gewaardeerd worden om hun prachtige roze-witte bloemen en kleine vruchten in het oogstseizoen. De vorm en grootte van deze vruchten zijn afhankelijk van de variëteit van de boom.

Bonsai-krabappelbomen moeten in zonnige en luchtige gebieden worden geplaatst, maar niet in extreme hitte. Regelmatig water geven is een must, omdat de vruchten eruit vallen als de grond opdroogt. Snoeien van deze boom wordt aanbevolen nadat alle bladeren in de late herfst zijn gevallen. Verpotten kan jaarlijks als de boom erg jong is.

19. Beuk:

Beuken

De beuk behoort tot de familie Fagaceae of Beuk. Onder de vele variëteiten in zijn familie zijn de Europese beuk en de Japanse witte beuk behoorlijk populair. Deze mooi ogende bomen hebben een gladde en brede stam met brede bladeren. Mogelijk ziet u ook rood blad in deze bomen, dat is verkregen door de speciale teelt van de Europese beuk.

Afhankelijk van het seizoen kunt u Beech op schaduwrijke of zonnige plaatsen plaatsen. Regelmatig water geven is een must om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Het wordt aanbevolen om grote takken en eindknoppen te snoeien om meer licht in de binnenste takken van de boom te stimuleren en deze te versterken.

20. Granaatappel:

Granaatappel

Granaatappel is een bladverliezende boom die grote vruchten draagt ​​met eetbare zaden. De boom heeft zijn oorsprong in India en Iran, maar verspreidde zich later naar andere delen van de wereld. Van de vele variëteiten van Granaatappel, PunicaGratanum of de dwergvariëteit is bijzonder geschikt voor Bonsai. Het wordt “Nana” genoemd en draagt ​​​​een kleine vrucht. De andere variëteit “Nejikan” wordt gebruikt voor sierdoeleinden.

Granaatappel Bonsai bomen hebben een warm, tropisch klimaat nodig om te groeien. De boom heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de bloeiperiode. Snoeien en bedraden kun je het beste doen tijdens het ruiseizoen, wanneer de bladeren eraf vallen en de takken kaal zijn.

Dat zijn enkele van de meest populaire soorten Bonsai die door kwekers over de hele wereld worden gekweekt. Onthoud dat als je een Bonsai in huis haalt, je niet alleen een boom krijgt, maar ook een stukje levende kunst. Waardeer dus zijn aanwezigheid en zorg goed voor de boom om dicht bij de natuur te zeggen.

VRIJWARING: Het artikel is puur voor informatieve doeleinden geschreven en de auteur is niet als enige verantwoordelijk voor de juistheid van de gepubliceerde inhoud. De gegevens in het artikel zijn afkomstig uit meerdere bronnen die al dan niet correct of voldoende kunnen zijn.

Veelgestelde vragen:

Q1. Wat is de ideale grondmix voor het kweken van Bonsai planten??

antw: Bijna alle Bonsai-boomsoorten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Dit kan wateroverlast voorkomen, wat leidt tot wortelrot en uiteindelijk de dood van de plant. De ideale potgrondstoffen voor Bonsai zijn kokos, rivierzand, fijn grind, puimsteen en biologische potgrond.

Q2. Hoe vaak moet ik mijn Bonsai water geven??

antw: Bonsaibomen zijn kwetsbaar en verdragen geen overstromingen. Om te controleren of de plant water nodig heeft, steekt u uw vinger in de aarde. Als je het droog en licht vindt, geef het dan water. Anders spuit u gewoon een lichte nevel om het wat vocht te geven. Afhankelijk van het weer en de temperatuur hebben kamerplanten elke 3-4 dagen water nodig en buitenplanten elke 2 dagen.

Q3. Is het mogelijk om elke boom om te zetten in Bonsai?

antw: De meeste bomen kunnen met speciale technieken worden omgezet in Bonsai. Je moet op de hoogte zijn van trim-, snoei- en bedradingstechnieken om een ​​gigantische boom in zijn miniatuurversie te verbergen. Een grondig begrip van het groeipatroon van de boom is een must om deze te behouden.