Huistuinieren kan in eenvoudige bewoordingen worden genoemd als het proces van het kweken van planten en het verzorgen ervan in uw eigen huis voor verschillende doeleinden. Het wordt beschouwd als een bevredigende hobby, omdat het voordelen oplevert, zowel in de vorm van mentale ontspanning als je voorziet van zelfgekweekte biologische groenten en fruit..

Tuinieren kan zowel als kunst als wetenschap worden beschouwd. Door de planten harmonieus te rangschikken voor een esthetische uitstraling in uw achtertuin of entree of zelfs in uw huis, wordt het kunst, en als wetenschap omvat tuinieren de principes en technieken van de plantenteelt. Het basisprincipe bij het kweken van de planten is overal hetzelfde, maar de grootste uitdaging is het verzorgen van de tuin in alle weersomstandigheden en seizoenen.

Er zijn veel redenen waarom mensen tuinieren, of het nu een kind is, een volwassene of een bejaarde. De praktijk van tuinieren als kind begint met geamuseerdheid over hoe een klein zaadje zich ontwikkelt tot een plant van zijn/haar lengte en blijft de wetenschap achter zijn ontwikkeling leren. Als volwassene is tuinieren de beste vervanging voor uw dagelijkse stressvolle werk. Tuinieren biedt ouderen een broodnodige afleiding en kan ook voor hen therapeutische voordelen hebben in de vorm van lichaamsbeweging en frisse lucht.

Soorten huistuinen

Belang van huistuinen:

 • In deze drukke industriële wereld spelen huistuinen vandaag de dag een cruciale rol op het gebied van klimatologische omstandigheden. De wereld wordt tegenwoordig geconfronteerd met enkele ernstige milieuproblemen, zoals het broeikaseffect, een stijging van de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak. Deze huistuinen, indien religieus en met grote toewijding beoefend, helpen bij het handhaven van de temperatuur van onze thuisomgeving.
 • Een studie zegt dat tuinen van oudsher gericht waren op het creëren van een prachtige omgeving, het uiten van artistieke talenten met design en het maken van ruimtes voor plezier en ontspanning.
 • In dit drukke en stressvolle leven raakt een mens van nature ontstresst door de rust, aangename omgeving, frisse lucht, enz. Dit is de reden waarom de meeste mensen op vakantie gaan om hun stress te verlichten en terug te komen naar een gezond leven . Hetzelfde kan worden bereikt door van tuinieren een hobby te maken. Tuinieren als hobby is zo heilzaam dat het een mens een aangename omgeving met frisse lucht kan geven.
 • Tuinklusjes zoals planten, wieden, oogsten en water geven zijn geweldige lichaamsbeweging. Het wordt daarom een ​​geweldige aanvulling op de trainingstijd.
 • Thuis tuinieren is ook een praktische activiteit. We kunnen onze eigen biologisch geteelde groenten, fruit, bloemen en geneeskrachtige kruiden op tafel brengen.
 • Het is bewezen dat tuinieren stress en depressie verlicht en eenzaamheid vermindert, vooral bij ouderen.

Geschiedenis van tuinieren:

Tuinieren in de oudheid werd gedaan langs rivierbeddingen en bossen, door eetbare soorten fruit en groenten te selecteren en de zaden te bewaren om ze verder te cultiveren. Er is enig bewijs van de eerste tuinen in de schilderijen gevonden in het oude Egypte waar rijen acacia’s zijn afgebeeld.

De hangende tuinen in Babylon, een van de zeven wereldwonderen, zijn ook een klassiek voorbeeld van vroeger siertuinen. Romeinse tuinen omvatten standbeelden en sculpturen, samen met uitgebreide bloembedden. Europeanen begonnen geneeskrachtige kruiden te kweken. Hun tuinen lagen meestal tegen meren of rotsen als achtergrond en waren buitengewoon sierlijk. Later kwamen symmetrische tuinen in de mode, met decors als fonteinen en vormsnoei.

Thuis een tuin beginnen:

Wie houdt er niet van de geur of smaak van vers geoogste groenten en fruit van eigen bodem? Het is zeker de beste ontspannende oefening die je dicht bij de natuur brengt. Investeer wat tijd in voorafgaand onderzoek met betrekking tot de soorten planten die u wilt kweken, de variëteiten die geschikt zijn voor uw klimaat en huisruimte, en, belangrijker nog, degenen die goed kunnen worden onderhouden in overeenstemming met uw dagelijkse routine.

 • Bepaal wat je wilt laten groeien. Is het een bloementuin of groenten of kruiden of fruit??
 • Houd rekening met het budget dat u denkt te kunnen investeren in uw moestuin. Soms kunnen de werktuigen en meststoffen behoorlijk duur zijn, dus plan de tuin in overeenstemming met de kosten van planten en voor het vereiste onderhoud.
 • De locatie moet zo worden gekozen dat u minimaal 6-8 uur per dag zon voor de tuin heeft.
 • Het volgende is het plannen van uw tuinbedden. Plan meestal voor platte bedden in plaats van hellende bedden, omdat dit helpt bij efficiënt water geven en het weglopen van de grond voorkomt.
 • Vervolgens komt de essentiële vereiste voor tuinieren, d.w.z. de grond. Test je grond. Zorg ervoor dat de grond geschikt genoeg is om planten te laten groeien. Het mag niet te droog zijn, anders moet je meer tijd besteden aan water geven, en ook niet te vochtig omdat bepaalde soorten planten niet groeien in drassige grond.
 • Hoe vruchtbaarder en brozer de grond, hoe beter je bloemen zullen groeien. De grond thuis is meestal onvruchtbaar en van slechte kwaliteit, omdat deze voor een langere periode blijft staan ​​zonder toevoeging van voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je er steeds kunstmest en organische mest aan toevoegt, om ervoor te zorgen dat je planten voldoende worden gevoed. Investeer indien mogelijk in nieuwe vruchtbare grond die bij kwekerijen kan worden gekocht en verander de bovengrond in uw eigen tuin zo nu en dan.
 • Het bewerken van de grond is erg belangrijk omdat de wortels hierdoor diep in de grond kunnen dringen om efficiënter toegang te krijgen tot water en voedingsstoffen. Het graven moet gebeuren als de grond niet te vochtig en niet te droog is. Gebruik een scherpe schop om de bovenste 8 tot 12 inch grond voorzichtig om te draaien, terwijl je tegelijkertijd organisch materiaal of mest vermengt om het te voeden.
 • Kies uw planten zeer zorgvuldig op basis van de hoeveelheid zonlicht die uw huis toelaat. De hoeveelheid schaduw, de manier van besproeien van uw planning, de klimatologische omstandigheden van uw omgeving zijn ook van belang. U kunt uw plaatselijke kwekerij bezoeken en een expert vragen om u te helpen of op internet surfen om uw favorieten te onderzoeken en te kiezen!!
 •  Een eenvoudigere methode om uw tuin te beginnen, is door jonge planten te kopen, transplantaties genoemd. Het zijn jonge planten die eerder in kwekerijen zijn gekweekt en die direct in de grond bij u thuis kunnen worden getransplanteerd. Verwijder de gekochte plant heel voorzichtig en zet deze op de uitgegraven plek in uw achtertuin. Dep de grond op zijn plaats rond de wortels en week de grond vervolgens goed met water.
 • Zaailingen hebben in de beginfase regelmatig water nodig en mogen niet uitdrogen. Maak een regelmatig schema om je planten water te geven. Geef bij zonnige omstandigheden vaker water dan in het regenseizoen. Sommige planten hebben vaker water nodig dan andere, dus zorg ervoor dat je van tevoren onderzoek doet. Zorg ervoor dat u langzaam water geeft, zodat de grond het water goed kan opnemen en om afvloeiing van de grond te voorkomen. U kunt ook experimenteren met verschillende soorten irrigatiemethoden voor uw planten als u van plan bent om op lange termijn met uw tuinhobby door te gaan.
 • Bedek uw tuin met een laag mulch, die helpt het vocht vast te houden en de grond ook effectief beschermt tegen overgroei van onkruid. Gebruik bij voorkeur compost, want dat voedt ook de grond. Dit vermindert ook het aantal keren dat je je planten water moet geven als je een druk schema hebt.
 • Nu uw tuin begint te groeien, kunt u hem helpen zijn volledige potentieel te bereiken door kleine tuinklusjes bij te houden. Geef de planten water. Trek het onkruid weg voordat ze groot worden. Weg met stervende en zieke vegetatie. Zorg ervoor dat u ongedierte en insecten effectief verlost door ze af te spuiten of op een insecticidesteun hoge planten te spuiten met een stok of een touw dat aan een steun is vastgemaakt. Houd uw planten goed gevoed met organische meststoffen.

Soorten huistuinen:

Nu u de geschiedenis en het belang van tuinieren in huis kent, denkt u misschien na over de ruimte in uw huis en het type tuin dat daarvoor geschikt is. Een grote verscheidenheid aan tuinen en planten kan worden aangepast aan uw achtertuin en de omgeving waarin u leeft.

Hier hebben we enkele soorten huistuinen opgesomd:.

Groente-/keukentuinen:

Het meest voorkomende type tuin waar mensen naar zoeken is de moestuin of de moestuin. Moestuinen zijn erg leuk om te onderhouden en je zult letterlijk kunnen genieten van de vruchten van je werk. Met de prijzen van de groenten die met de dag omhoog schieten, is dit ook een zakvriendelijke maatregel om uw maandelijkse uitgaven te verlagen.

 • Plaats geschikt: Een moestuin kan worden gekweekt in ruimtes variërend van een klein balkon tot een enorme achtertuin. De veelzijdigheid van dit type tuin maakt hem uiterst gebruiksvriendelijk.
 • Beschrijving en planning: Doe uitgebreid onderzoek naar de soorten groenten of fruit die goed groeien in uw omgeving. Sommige groenten hebben meer ruimte nodig om te groeien, terwijl bladgroenten met weinig zorg in een kleine pot kunnen worden gekweekt. Sommige planten hebben uitgebreide verzorging nodig, d.w.z. water geven en meststoffen, terwijl andere planten in het wild kunnen groeien. Elke groente heeft specifieke eisen; sommige moeten in rijen worden geplant. Elk moet anders worden vermeerderd, aardappelen hebben knollen nodig en munt vereist stengelstekken voor transplantatie. Maak daarom eerst een lijst van de groenten en fruit die geschikt zijn voor uw ruimte en klimaat en plan dienovereenkomstig. Probeer te investeren in dure groenten zoals broccoli om uw maandbudget te minimaliseren.
 • Zo maak je de tuin mooi: Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je kleurrijke hangende potten voor de kruiden toevoegen of hier en daar gekleurde knikkers en kiezelstenen toevoegen om het er levendig uit te laten zien.

Bloementuinen:

Bloementuinen zijn een ander wijdverbreid type, meestal de voorkeur vanwege hun esthetische aantrekkingskracht.

 • Plaats geschikt: Deze zijn het meest geschikt voor uw voortuinen, omdat het uw plaats kan transformeren door een rel van kleur toe te voegen. Als er echter een beperkte ruimte is, zullen verschillend gekleurde bloemen in potten uw balkon of binnenruimte levendiger maken.
 • Beschrijving en planning: Het plannen van een bloementuin kan behoorlijk lastig zijn en vereist uitgebreid onderzoek. Doe een poging om erachter te komen welke bloemplanten geschikt zijn voor jouw klimaat, en ook voor de hoeveelheid zon en schaduw in je huis. Maak kennis met de verschillende soorten eenjarigen en vaste planten en hoe u ze onderhoudt. Verschillende bloeiende planten hebben verschillende hoeveelheden vocht en mest nodig, dus plan de dichtstbijzijnde groepen volgens uw schema. Houd ook rekening met de afstand die elke plant nodig heeft om voldoende te bloeien. Ga in het begin echter niet voor de exotische variëteiten, omdat ze een meer behendige hand nodig hebben.
 • Zo maak je de tuin mooi: U kunt uw tuin een persoonlijk tintje geven door kleine sierbankjes toe te voegen om te zitten en te genieten van de schoonheid van de bloemen. Als je voortuin groot genoeg is, zullen een fontein en een of twee sculpturen een extra vleugje elegantie toevoegen en zeker complimenten winnen !!

Bandentuinen:

U kunt oude gebruikte banden van uw voertuigen recyclen om bloembedden te maken. Dit is een eenvoudige manier om banden op een esthetische en toch ongecompliceerde manier te recyclen. Banden kunnen worden gebruikt om kruiden, kleine bloemen en ook een paar soorten groenten te planten die niet diep wortelen.

 • Plaats geschikt: Deze tuinen zijn meestal ideaal voor buiten, of balkons. Ze zien er binnen misschien wat rommelig uit.
 • Beschrijving en planning: Haal de ongebruikte banden in uw garage en maak ze schoon. Vul ze met vruchtbare grond en plant bloemen of groenten naar smaak en klimaat. Geef ze regelmatig water. Als in uw veranda, kunnen de banden worden geplant met soorten sierbloemen om een ​​vleugje kleur te geven door de beperkte ruimte in te nemen.
 • Zo maak je de tuin mooier: Je kunt de banden in felle kleuren schilderen en ook grote kiezelstenen toevoegen om decor toe te voegen.

Containertuinen:

Containertuinen zijn erg handig voor mensen die niet de ruimte hebben om grote en gedetailleerde tuinen te planten.

Deze containers kunnen van alles zijn, van kleine vaten tot potten.

 • Plaats geschikt: Deze tuinen zijn zeer veelzijdig en kunnen overal worden geplant, van uw veranda tot uw balkon.
 • Beschrijving en planning: Kies de juiste soorten planten op basis van de containers die je hebt. Zo kunnen groenten in bakjes geplant worden en kruiden in kleinere potten. Bonsaibomen, zowel sier- als fruitbomen, kunnen in kleine tonnen worden geplant. Zorg voor een goede afvoer van water voor een gezonde groei van planten.
 • Zo maak je de tuin mooier: Je kunt de containers opfleuren door ze te schilderen. Probeer ook verschillende formaten containers artistiek te combineren om een ​​esthetische look te creëren, afhankelijk van de ruimte waarin je plant.

Kastuinen:

Deze zijn het handigst voor serieuze boeren of tuinexperts die hun groenten en fruit willen telen, ongeacht het seizoen van het jaar, omdat het een warm interieur biedt. Dit is echter een uiterst tijdrovend en kostbaar proces, en kan daarom beter worden overgelaten aan de experts of de zeer geïnteresseerden.

 • Plaats geschikt: Dit type tuin is meer ideaal voor grote achtertuinen of boerderijen en zal een kleine plaats er krap uit laten zien.
 • Beschrijving en planning: Als u zelf op zoek bent naar een kastuin, zijn er tegenwoordig mini-kasjes op de markt, aangepast aan uw buitenruimte. Ze zijn minder ingewikkeld dan de grotere en flexibeler en gebruiksvriendelijker. Dus als je het hele jaar door watermeloenen wilt, kun je overwegen te investeren in een kastuin.

Balkontuinen:

Woon je in een appartement en heb je een klein balkon? Maak je geen zorgen, want we hebben een tuinidee dat precies bij je behoeften past !!

 • Beschrijving en planning: Kies het juiste type planten voor uw balkon op basis van de zon, wind en schaduw in uw galerij. In gesloten balkons kunnen de klimaatomstandigheden microgecontroleerd zijn, waardoor uw plantkeuzes worden beperkt. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid bloeiende planten selecteert en verkramp het balkon niet met te veel planten. Je kunt microkruiden in hangende potten kweken om nog meer ruimte te besparen.
 • Zo maak je de tuin mooier: Plan de indeling en het ontwerp van het balkon met afwisselende kleuren van bloemen en planten om de ruimte er helderder uit te laten zien. Je kunt een kleine sculptuur toevoegen volgens je lay-out en charme toevoegen aan je balkon.

Terras/daktuinen:

Dit type tuin is gepland wanneer u geen ruimte in uw huis heeft, maar op het dak of op het terras om te tuinieren. Het voordeel van terrastuinieren is dat uw tuin wordt blootgesteld aan voldoende zonlicht en regen.

 • Beschrijving en planning: Identificeer eerst het gedeelte van het terras dat u van plan bent om te zetten in een tuin. Kies vervolgens de planten die geschikt zijn voor buiten, omdat ze kunnen worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden en deze moeten kunnen weerstaan. Plant ze en plaats bij zonnig weer bij voorkeur een druppelbevloeiingssysteem. Het belangrijkste voordeel van de terrastuin is dat deze gunstig zal zijn tijdens de zomerseizoenen, omdat het koele temperaturen handhaaft. Als je huisdieren in je huis hebt, zul je zeker dol zijn op deze daktuinen voor plezier en plezier !!
 • Zo maak je de tuin mooi: U kunt de kleuren van de bloeiende planten aanpassen aan de achtergrond. Als uw terras groot is, kunt u een schommel of een kleine bank toevoegen, die voor u als een bron van geweldige ontspanning zal dienen.

Muur/Verticale Tuinen:

Verticale tuinen zijn tegenwoordig de nieuwste trend. Ze worden selfie-punten wanneer ze zich in het hart van de stad bevinden, omdat het concept uitzonderlijk uniek is als het goed wordt uitgevoerd.

 • Plaats geschikt: Dit type tuin is geschikt voor buiten, omdat het ruimte nodig heeft in hoogte en esthetischer is in een open ruimte.
 • Beschrijving en planning: Verticale tuinen vereisen een strikte planning omdat het onderhoud vereist. Als je een verticale tuin plant met verschillende plantenbakken, plan dan de soorten planten zeer nauwkeurig, want de ene plant mag de andere niet overgroeien. Kleine struiken en kruiden met kleine bloemen zijn meer geschikt voor verticale tuinen. Als de verticale tuin een haag is, kies dan een variëteit met sierbladeren en grote kleurrijke bloemen. Geef de voorkeur aan een druppelirrigatiesysteem om gedoe met water geven te voorkomen.
 • Zo maak je de tuin mooi: U kunt sculpturen aan weerszijden van de verticale tuin installeren of er een fontein voor toevoegen om de esthetiek te vergroten.

Kindertuinen:

Ook dit type tuin is tegenwoordig helemaal in de trend. Kinderen worden op scholen voorgelicht over het belang van biologische groenten en fruit en het behoud van het milieu.

 • Plaats geschikt: Begin eerst met een kleine tuin. Daarom kan worden gekweekt in uw balkon of veranda.
 • Beschrijving en planning: Als u de tuiniervaardigheden van uw kind een boost wilt geven en ze dichter bij de natuur wilt brengen, investeer dan in een kleine tuin met groenten en bloemen die gemakkelijk te kweken zijn. Prik uw kind een bewateringsroutine in en leg hem uit hoe u tot in detail voor de planten moet zorgen. Help ze de vruchten en bloemen te oogsten en voor ze te koken om meer interesse te wekken.

  Zo maak je de tuin mooier: Je kunt de tuin kindvriendelijker maken door er een schommel of kleurrijk speelgoed aan toe te voegen. Je kunt ook een zandbak toevoegen als de tuin groot genoeg is en buiten.

Ben je van plan om je eigen moestuin te beginnen? Zo ja, dan hopen we dat de bovenstaande tuinideeën u hebben geholpen bij het bepalen van het type tuin dat u in uw huis wilt planten. Dus zonder verder oponthoud, ga je gang en experimenteer met je eigen moestuin en ontketen je creatieve vaardigheden !!