Плочките се използват все повече и повече в нашето домакинство. Това обикновено обхваща всички стени на банята. Освен това задната стена на кухнята е типично място за тяхното използване. Все по -често се занимаваме с подов дизайн, изработен от плочки. В нашите примери по -долу ще намерите и някои декоративни идеи за дизайн с плочки. Можете да го използвате за украса на кухненски плотове и дори малки маси. Инсталирането и премахването на плочки обаче е много отнемащ време процес. Това е и причината, поради която дизайнът и оформлението в никакъв случай не се считат за най -практичното нещо. Вместо това можете да боядисвате плочките си, като избягвате необходимостта от инсталиране на нови. В тази статия ние описваме ясно и надеждно как можете да направите това успешно, стъпка по стъпка. Обещаваме също, че дори и по -малко технически надарените могат да се справят!

Дори красивите маси могат да бъдат покрити с плочки

плочки за баня - много хубави маси

Какво можете да постигнете, когато боядисвате плочките си?

Определете точно целта, с която искате да боядисвате плочките си. Повечето хора предприемат това действие, когато искат да поправят счупена или износена повърхност. Но има и много други ситуации и причини, поради които човек може да се включи в този вид сложни, но все пак възнаграждаващи дейности „направи си сам“.

Сменяйте и усъвършенствайте прости плочки

Цената на плочките зависи от една страна от избрания материал. Другите решаващи фактори са моделите и цветовете. С други думи, много често се налага да избирате между ярко оцветени и оригинални плочки от посредствен материал и висококачествени плочки със скучни цветове. Или може би не! Защото можете да си купите плочки от прост материал и след това сами да ги подправите с модерни и оригинални нюанси.

Доброто почистване е от съществено значение за успеха

плочки за баня - страхотна задна стена в кухнята

Адаптация към новите дизайнерски идеи

Променили ли сте интериорния си дизайн или планирате да го направите скоро? Но новите текстури и цветове не биха съответствали на съществуваща керемидена стена в тази стая. Не е нито екологично, нито икономически добре да ги замените напълно. Но пребоядисването им и постигането на нов облик прави. Адаптирането на съществуващите плочки към новите концепции за интериорен дизайн е добра причина за боядисване на плочките.

Ако боядисате плочките си, те биха могли да станат по -модерни

плочки за баня различни нюанси

Ремонт на плочки

В края на краищата, разбира се, можете просто да освежите външния вид на вашите плочки, като рисувате! Тук имате две различни опции. Можете да скриете малки пукнатини и неравности, като нанесете специална боя върху повредените зони. Като цяло, ако плочките изглеждат твърде износени и повредени, можете напълно да ги пребоядисате. Можете да изберете същия цвят или малко по -тъмен цвят. Вторият вариант е по -сигурният вариант за добър успех.

Обикновените плочки могат да бъдат усъвършенствани чрез боядисване

сини бели плочки за баня с вертикално подреждане

Това ви е необходимо за боядисване на плочки

Ето нещата, от които се нуждаете, за да нарисувате ефективно плочки с един поглед:

 • Ефективно средство за цялостно почистване на плочки (експертите в този случай най -често препоръчват тринатриев фосфат);
 • Вода и течност за миене за второ почистване, което трябва да се направи след основното;
 • Средства за почистване: гъба, подходяща четка, кърпа за подсушаване;
 • Защитни средства, които трябва да защитават вашето здраве: гумени ръкавици, които ви предпазват от агресивното влияние на продуктите за грижа; текстилна маска за лице;
 • Шкурка;
 • Грунд, който се нанася преди боядисване;
 • Четка за боядисване на фуги;
 • Вътрешна боя;
 • Материал за запечатване (като уретан).

Може да искате да подновите кухненските си плочки?

кухненски плочки за баня в задната стена

Боядисване на плочки в три лесни стъпки

Стъпка 1: подготовка

Премахнете всичко пред повърхността, върху която ще работите, което може да ви притесни. Обикновено това е всяка мебел или аксесоари. Има неща като мивки и кранове, които трябва да деинсталирате напълно. За да предотвратите това, можете да ги покриете с нещо. Лентата, която се нанася и премахва бързо, може да е добра идея за това.

Животът е по -забавен с красиви плочки!

страхотни сини плочки за баня

Стъпка 2: Почистването

Ще постигнете добри резултати само ако повърхностите са почистени много добре. За да направите това, първо трябва да използвате средствата за цялостно почистване, а след това за второто почистване. Трябва да се уверите, че шкурка се използва за отстраняване на всякакви упорити замърсявания. Абсолютно необходимо е както повърхността на плочките, така и тази на фугите да бъдат добре почистени. Повторете процеса възможно най-много пъти. Отделете си много време – може би дори два дни. Почистете един ден и проверете на втория ден дали всъщност цялата мръсотия е била напълно отстранена. След последното почистване плочките трябва да се изсушат много добре.

Като боядисвате плочките си, можете да освежите пода в една стая

плочки за баня красив под

Стъпка 3: нанасяне на боята

Сега е време да нанесете боята, което определено трябва да се направи върху много суха повърхност. Трябва да нанесете боята равномерно по цялата повърхност, като обърнете специално внимание на ъглите и ръбовете. Колкото по -мека е повърхността на вашите плочки, толкова повече слоеве трябва да ги боядисвате равномерно.

Черно -белите плочки се подновяват особено лесно с малко боя

плочки за баня черно -бял дизайн на пода

бял измит под от плочки Свеж DIY декор на стая Как да боядисвам върху винилови подови плочки

Правилният цвят за правилните плочки

Повечето хора имат керамични плочки у дома, но това е далеч не е единственият вариант на пазара. Трябва да сте абсолютно сигурни какво точно имате в дома си. В зависимост от това какъв е случаят при вас, можете да избирате между различни видове цветове за плочки. Ето няколко опции:

 • Бои на маслена основа,
 • Бои с алкидна смола,
 • Епоксидни бои,
 • Акрилни,
 • Латекс на водна основа,
 • Бои на основата на силикон.

Кога си струва да боядисвате плочки??

Боядисването на плочки си струва, когато изглеждат износени или дизайнът се нуждае от промяна. Тези, които са твърде счупени и мухлясали, трябва да бъдат подменени. Дори след като скриете недостатъците с боя, скоро отново ще бъдете в твърде лошо състояние. И накрая, трябва да имате добра оценка на уменията си „направи си сам“. Боядисването на плочки изисква известно търпение и умение! Ако се съмнявате, трябва да потърсите помощ от професионалист.