Със сигурност сте виждали няколко пъти красиво, вечнозелено растение, което веднага привлича погледа със своите извити перисти листа. Името ви обаче може да не ви е известно. В тенджерата или кофата винаги изрязва фина фигура и украсява големи офиси, хотелски зали и разбира се частни апартаменти и къщи. През лятото украсява светли и частично сенчести тераси, където носи определен ваканционен привкус. Тази атрактивна екзотика се нарича Японска палмова ферма или Cycas за кратко. В Германия е известна още като саговата палма. Всички имена на Cycas могат да бъдат проследени до произхода на декоративното растение. Това е кръстоска между палми и папрати, която е трябвало да се случи на земята преди около 250 милиона години. Ето защо така наречените цикади също се наричат ​​”живи вкаменелости”. Те всъщност са съществували дори по-рано от динозаврите, поради което цикасовите цикаси са едни от най-старите растения на земята днес.

Палма Cycas sago – екзотиката, която привлича вниманието на всички.

Сага от Cycas, поставена в лъскава златна тенджера върху поднос върху дървена маса в хола в стаята

Разпространение и външен вид на палмата Cycas sago

Днес в света са известни над 300 различни вида цикади. Те се срещат почти изключително в тропическите и субтропичните региони от двете страни на екватора. Например в Мадагаскар, Източна Африка, Югоизточна Азия и Нова Каледония. Тези растения обичат топли и влажни райони и трудно издържат на студ и слана.

Сред всички известни цикади японската паготна пагона от саго (Cycas revoluta) най -широко използван като декоративно растение. Както подсказва името, този цикас идва от Япония. Образува здрав кичур с вечнозелени листчета, подредени по спирала. Те могат да бъдат с дължина до 1,5 м и да изглеждат много привлекателни. Палмите Cycas sago могат да бъдат засадени в зимни градини или ботанически градини, където образуват яйцевидни съцветия. Те са златистокафяви на цвят и приличат на огромни шишарки. Ако се грижите за растението в саксия или вана, такива цветя са рядкост.

Тези поразителни съцветия могат да се видят само в цикасите в зимни градини или ботанически градини.

Cycas sago palm навън на открито яйцевидни златистокафяви цветя само в консерваториите на Ботаническата градина

Важни съвети за грижа за палмата Cycas sago

Ако сте получили като подарък саго Cycas sago или сте закупили това атрактивно декоративно растение сами в цветарски магазин, трябва да сте добре информирани как да се грижите за него. Грижата за Cycas е лесна, но следните съвети за грижа могат да бъдат полезни.

  • Местоположение, земя: Поставете саговата си палма Cycas на топло място у дома, където има пълна светлина през деня. Тя не трябва да стои твърде близо до прозореца, защото ако има силна радиация, тя ще се нуждае от слънцезащита. През лятото можете да изнесете растението навън на чист въздух и да изберете защитено място за него. През есента и зимата обаче трябва да се върне в къщата или зимната градина. Там трябва да е светло, но не по -студено от 7 градуса С. Добре дренираната саксийна почва е задължителна, за да може саговата палма да расте правилно.

 Японската пагон от саго се нуждае от около 3 до 5 часа слънчева светлина на ден.

Cycas японска саго палмова папрат в шикозен бял съд, много слънчева светлина на закрито

  • Поливане и торене: Изсипете Cycas Exotin умерено! Най -добре е топката на тенджерата да се напои добре, след което да се остави да изсъхне. Уверете се, че има добър дренаж на водата, тъй като при заливането й лесно може да възникне преовлажняване. Това може трайно да повреди подземния издънка на растението. Палмата Cycas sago не се нуждае от силни торове, така че за торене се препоръчва слаб депо тор. Цикасите растат много бавно, така че отрязването на зелените листа в никакъв случай не се препоръчва. Трябва да се отстранят само най -ниските или мъртвите листа.

Всички видове Cycas растат много бавно.

Палмата Cycas sago расте добре в саксия в домашни красиви вечнозелени перисти листа

  • Пресаждане: Японският цикас расте много бавно, но пресаждането е необходимо на всеки три до четири години. За това имате нужда от по -голяма саксия или кофа, например 20% по -голяма от старата сеялка. По-голямата саксия ще стимулира растежа и палмата Cycas ще се развие много по-добре.

Когато пресаждате саговата палма Cycas, винаги се нуждаете от по -голям съд или кофа.

Пресаждайте саговата палма Cycas на всеки три до пет години, винаги се нуждаете от по -голяма саксия

  • Презимуване: Преди да дойдат зимните температури, японските цикади трябва да бъдат вкарани в топли и светли зимни помещения. Там температурите между 7 и 10 градуса C са идеални за растението. Ако вашата палма Cycas sago трябва да бъде в градината през цялата година, тогава тя се нуждае от добра защита срещу замръзване. Не издържа на ниски температури. През зимата трябва напълно да спрете поливането и торенето, в противен случай растението ще получи жълти листа.

Ако палмите на Cycas презимуват навън, те се нуждаят от добра защита от студа и замръзването.

Cycas sago палми много растения в саксии, подготвящи се за зимуване навън

 Някои допълнителни съвети за всички любители на растенията Cycas

Тук ви даваме още няколко съвета за грижа, така че вашата палма Cycas sago да расте наистина великолепно и да се развива добре. На първо място, трябва да вземете предвид условията на осветление по време на поддръжката. Ако вашият японски цикас е на твърде слънчево място, изгарянето на листата може да бъде тежка последица. Пожълтели листа и изсъхнали върхове са ясен знак, че трябва да преместите саговата палма на друго светло място, където слънцето не грее особено ярко през деня. Но ако растението получи твърде малко светлина, то ще започне да расте криво. За да избегнете това, трябва да ги обръщате често, така че листата да получават достатъчно слънчева светлина от всички страни.

 Ако палмата Cycas sago има необходимите условия за растеж, тя може да стане особено висока и да изглежда много привлекателна.

Cycas sago palm необходимите условия за отглеждане, за да растат много високи изглеждат привлекателни

Ако саговата ви палма има жълти листа, може да има няколко причини. Например почвата за саксия може да е твърде влажна или да поливате с твърда вода твърде често. Следователно трябва да използвате или дъждовна, или декалцифицирана вода за поливане. Също така, бъдете внимателни при торене, прекомерното торене също би било причина за жълти листа.

Болестите при това екзотично декоративно растение са рядкост, но листата му могат да бъдат нападнати от паяк акари и листни въшки. Можете да разберете как да премахнете вредителите тук !

И накрая, но не на последно място, искаме да ви предупредим, че папаровата папа от Cycas sago е леко отровна. Листата му съдържат гликозид циказин, който уврежда черния дроб в човешкото тяло. Досега обаче не са регистрирани смъртни случаи, документирано е само отравяне с животни.

Внимание! Тази екзотика е отровна!

Cycas sago palmo съцветия предпазливо отровен

В тропическите райони палмата саго расте навън в градината.

Палмата Cycas sago в тропическите райони расте навън в градината

 Не забравяйте, че в света има над 300 вида палми Cycas.

Палма Cycas sago вътре в прозореца красива привлича вниманието над 300 вида по целия свят

Независимо дали се грижите за саговата палма отвътре или отвън, тя винаги отлично привлича вниманието!

Cycas sago palma на закрито е страхотен привличащ погледа истинска екзотика у дома