Здравият и спокоен сън е особено важен въпрос за съвременните хора. В технологично напредналите страни по света милиони хора страдат от безсъние. И тук в Германия всеки пети германски гражданин страда от редовни проблеми със съня. Стресът на работното място е един от най -големите разрушителни фактори, които ни лишават от здравословния ни нощен сън в истинския смисъл на думата. За да избегнат прибягването до лекарства за безсъние, медицинските изследователи и дизайнерите на стаи често работят заедно. Целта е да се предложат идеи и съвети за добре балансирана спалня. Японската концепция за дзен също стана много популярна тук в Европа. В момента хората говорят за спалнята Дзен като място за спокоен сън, където се срещат хармонията в дизайна на стаята и висококачествената релаксация. Какво е Дзен и как можете да обзаведете и проектирате спалнята си според японската концепция за стая, искаме да обясним по -долу. Сигурен съм, че те интересува темата, нали??

В спалнята Zen се срещат вътрешен баланс и минималистичен дизайн на стаята.

Дзен спалня балансирана стая атмосфера спокоен минималистичен дизайн на стая затъмнен прозорец висяща лампа

Където философията на Дзен определя дизайна на стаята.

Дзен спалня Дзен философията определя дизайна на стаята просто да живее

Здравият нощен сън е всичко и край на нашето благосъстояние

„Как лягаш, така се отпускаш“ се превърна в ръководство в ежедневието за много от нас. Това е от решаващо значение, когато става въпрос за обзавеждане и проектиране на всяка спалня. Защото добрият и здравословен сън е особено важен за съвременните хора, които всеки ден се сблъскват с много проблеми и стресови ситуации. Последиците от ежедневния стрес също са добре известни. Ако не сте си почивали добре, през деня сте в лошо настроение и не се чувствате будни по време на нормални дейности. Освен това често се появяват проблеми с концентрацията, състояния на повишена раздразнителност и податливост към заболявания. За да предотвратим всичко това, ние търсим хитри начини за насърчаване на здравословния си нощен сън. В допълнение към упражненията и здравословното хранене, има и други фактори, които допринасят значително за благосъстоянието. Едно от тях е дзен усещането в спалнята.

Дзен чувството включва най -добрия ред и перфектната чистота в спалнята.

Дзен спалня светла обстановка бели спални дрехи най -добра поръчка перфектна чистота

 Част от природата е повече от добре дошла в спалнята Дзен.

Дзен спалня широко спално легло леко спално бельо много дърво голям затъмнен прозорец малко дърво зелено бележка

Какво е дзен?

Терминът Дзен произлиза от санскрит и означава „потапяне“. Ето защо медитацията е фокусът на ежедневната практика в тази азиатска философия на живота. Дзен е посока в будизма, където вътрешната хармония и релаксация са от първостепенно значение. Корените му датират от 13 век. Днес обаче Дзен се разбира като японското изкуство на обикновения живот. Според великия майстор на дзен на 20 -ти век Шунрю Сузуки, Дзен не е „нищо вълнуващо, а концентрация върху ежедневните задачи“. Но точно простият начин на живот на японците, концентрацията им върху ежедневието, сега и тук, техният начин на медитация и релаксация, се оказаха изключително голямо предизвикателство за съвременните хора по целия свят. Имаме много да научим от азиатците в това отношение, за да развием повече търпение и да преодолеем по -лесно трудностите в ежедневието. Тяхната изключително хармонична и доста минималистична атмосфера за сън също се основава на Дзен мислене.

 Интериорният дизайн в спалнята Zen допринася значително за подобряване на нощния сън.

Тихата и балансирана атмосфера на спалнята Zen се наслаждавайте на добър сън

Съвременните дизайнери на стаи съзнателно прибягват до елементи от традиционния японски дизайн на спалня.

Дзен спални елементи от традиционния японски интериорен дизайн, прости мебели сведени до минимум

Какви правила трябва да спазвате при обзавеждането на вашата дзен спалня??

Със сигурност трябва да преосмислим много, ако искаме да преодолеем проблемите си със съня. Има определени правила и поведения, които се основават на дзен будизма и които трябва да се спазват при обзавеждането и проектирането на спалнята. Тъй като според съвременните изследвания на съня, балансираната атмосфера в стаята в спалнята Zen има демонстративно положителен ефект върху качеството на съня на хората. Обобщаваме най -важните неща за спалнята Zen за вас по -долу:

 Промяната в собствените ви навици на сън може да доведе до значително по -спокоен сън.

Обзавеждането на спалня Дзен, намалено до минимум кошницата за легло, се наслаждавайте на спокоен сън

Дзен спалнята трябва да се използва само за спане

Правило № 1 е, че спалнята трябва да се използва само за сън. Следователно, дзен спалнята е добре отделена от останалите стаи в къщата. Когато влизате в тази стая, просто трябва да мислите за сън, а не за работа или нещо друго. Това целенасочено поведение и мислене водят до спокоен сън в собственото ви легло след кратко време. Психолозите съветват и нещо важно: във всяка спалня, но особено в спалнята на дзен, телевизорите, компютрите, мобилните телефони, iPad и други съвременни устройства нямат място да бъдат. Те трябва да бъдат напълно забранени от тази стая. Тези устройства могат да доведат само до липса на сън, но не и да решат проблемите ни със съня.

 Строго, но много ефективно правило: Спалнята Zen се използва само за сън.

Дзен спалните само за спане използват светла, спокойна атмосфера в стаята, не е излишна

 Внимание! Съвременните устройства като телевизори, iPad и мобилни телефони нямат място в спалнята Zen!

Дзен спалня внимавайте без устройства в спалнята и телевизор на стената да не са изгонени от стаята

Минимализмът на японски царува в спалнята на дзен

Влиянието на стайните мебели върху нощния сън не е новост в изследванията на съня и психологията. Но в дзен спалнята това е правило № 2! Там има възможно най -малко мебели. Тези мебели, които са част от общия ритъм на съня, са задължителни. Нищо повече, нищо излишно! От това се е развил нов стил на обзавеждане в съвременния стаен дизайн, а именно така наречените Japandi. Това е смесица от японски и скандинавски стилове на обзавеждане, където броят на мебелите и размерът им са сведени до минимум. Ето защо този стил често се нарича минимализъм на японски. Централното обзавеждане в спалнята Zen е лесно леглото. Но е нисък, в повечето случаи футон или спален матрак. Подложките от татами покриват пода и ви канят да медитирате, преди да си легнете.

Минимализъм на японски!

Дзен спалня минимализъм в японско удобно легло голям прозорец много дървен бежов ред и чистота

 

В спалнята на Дзен са разрешени само малки аксесоари, като свещи, малки фигурки и цветя. Те подсилват чувството на дзен в стаята. Обичайните коефициенти и краища трябва да бъдат прибрани във вградените шкафове, така че повърхността на помещението да изглежда свободна и широка. Според Дзен свободното пространство и редът в стаята трябва да освободят хората от негативни мисли. Ето как можете да се насладите на спокоен нощен сън в спалнята Дзен.

Легло, удобно кресло и много свободно пространство – перфектният пример за спалня в дзен.

Дзен спалня голямо отворено пространство голям прозорец удобно спално легло черно фотьойл

 Тук трябва да има фина светлина.

Дзен спалня красив дизайн на стаята, светло синьо чаршафче фина светлина зад нощната лампа цъфтящи клони

Цветове, светлина и температура в спалнята Zen

Правило # 3 при проектирането на стая в спалнята Zen се отнася до съвпадащите цветове, светлина и топлина в стаята. Изхожда се от факта, че там трябва да има визуална хармония. Цветовете просто трябва да допълват тази балансирана атмосфера. Ето защо тук доминират фините цветови тонове, особено бели, сиви и черни. Бежови, тъмночервени и различни пастелни тонове също допринасят за най -добрия релакс в стаята. Всичко това прави дзен спалнята още по-привлекателна и подходяща за релакс и здрав сън. Рядко си позволявате визуални акценти в карминено червено, например, за да добавите малко страст към атмосферата на дзен. Предпочитаните материали са каменни плочи и различни видове дърво, които допълват типичния дзен вид.

Светлите цветове правят спалнята дзен по -привлекателна и уютна.

Дзен спалня светли цветове бежово сиво бяла дървена маса, приканваща уютна атмосфера в стаята

Тук приоритет имат сиво, бяло, бежово и малко черно.

Дзен спалнята сиво бяло черно бежово доминира в фините цветови тонове

Цветните акценти в карминено червено или тъмно синьо осигуряват повече страст в японската спалня Дзен.

Ден спални широки удобни възглавници за легло визуални акценти шарени таван в тъмно синьо и сива висока ваза в пурпурен цвят до леглото

Условията на осветление в спалнята Zen също са различни, отколкото в останалите стаи в къщата. Спалнята обикновено е добре затъмнена, което също е от решаващо значение за бързо заспиване и пълноценен сън. Нищо не трябва да отвлича вниманието на хората от него, така че нямате нужда от ярка светлина тук. Освен това е приятно топло в спалнята Дзен. Експертите в областта на обзавеждането на дзен препоръчват стайна температура между 14 и 18 градуса С. Това също има положителен ефект върху качеството на съня.

Изброихме най -важните неща за спалните в Дзен за вас. Искате ли сега да превърнете собствената си спалня в оазис на спокойствие и релакс въз основа на японския модел?

Дзен- японското изкуство на простия живот.

Дзен спалня дзен японско изкуство на прост живот типичен японски дизайн на стая

Дзен спалня простота в дизайна спално легло бяло бельо

Красиво цъфналите черешови клони украсяват стаята.

Дзен спалня син интериор много дневна светлина цъфтящи черешови клони декорация на стаята

 В дзен спалните можете също да внесете свеж щрих със зелени растения и цветя.

Дзен спалнята внася свежа зелена нотка в интериора на зеленото растение

Zen спалнята внася свежо зелено докосване в интериорното зелено растително кръгло огледало

Дзен спалните внасят свежо зелено докосване в интериора, клонките опростен дизайн