Докато навън е замръзнало, а градината е в хибернация под дебела снежна покривка, има едно малко цветно чудо, което ни изненадва с естествения си блясък дори в студения студ. Това е коледната роза, чиито бели цветя ни радват наново всяка зима. Това деликатно градинско цвете е окончателната снежна кралица сред цъфтящите през зимата многогодишни растения и знае точно как да издържи на слана и сняг. През зимата той украсява външната зона, т.е. както градината, така и терасите и балконите, и може да направи своя голям вход като портиер. Ще разкрием след малко какво още трябва да знаете за тази градинска красота, дори когато тя е под нулата, и как да се грижим за коледната роза!

Снежнобялите цветя на коледната роза отбелязват с естествения си чар.

Коледна роза снежнобели цветя естествен чар

 Снежната роза процъфтява и в саксии.

Коледната роза в саксия расте отлично

  • Коледната роза е уникално многогодишно растение, което се отличава с естествената си красота

Не без причина коледната роза се нарича цъфтящо чудо през зимата. Белите му цветя с диаметър от 5 до 6 см са много поразителни. Те изглеждат много скромно между буйните зелени листа на градинското растение. Самите листа са вечнозелени и здрави. Коледната роза е многогодишно многогодишно растение, което има времето на цъфтеж през зимните месеци, от декември до април. Белите цветя се отличават с деликатния си вид. По време на процеса на цъфтеж те променят цвета си и могат да станат червеникави на цвят. Това гарантира повече естествен чар в зимната градина.

 Белите цветя често са част от коледната украса

Коледна роза част от коледната украса

  • Произход и име на коледната роза

Коледната роза (Helleborus niger) е известна още като снежна роза и черен чемерик. Въпреки различните имена, това е един и същ градински храст. Първоначално идва от Югоизточна Азия, но е донесен в Европа преди около 20 000 години и за първи път се отглежда в манастирски градини. Едва по -късно тя завладява вилните градини.

И трите популярни имена на коледната роза са обвити в митове и легенди и имат своето значение. Деликатното градинско растение се нарича снежна роза, защото е единственото многогодишно растение в градината, което цъфти в снега. Името Коледна роза е свързано със стара, вълнуваща легенда. Говори се, че по пътя за Витлеем един от пастирите не носел подарък. Беше студено и наоколо нямаше цветя. Тогава той се разплака и сълзите му паднаха на пода. Изведнъж от него излязоха красиви снежнобели цветя, наподобяващи роза. Пастирът ги донесе като подарък на детето Исус. От този ден тези цветя се наричат ​​коледни рози. Смята се също, че в момента цъфтят за Коледа.

 Нежните бели цветя са обвити в легенди и митове.

Коледна роза бели цветя буйни зелени листа са обвити в митове

 И по основателна причина: рядко виждате такава красота.

Коледна роза нежно цвете естествена красота

Коледната роза често се нарича черна чемерика. Това име се дължи на използването му като кихащ прах. Днес градинският храст е предписан и лечебни свойства, които все още са били ценени в древна Гърция. С това човек може успешно да лекува депресивни състояния. Днес коледната роза символизира освобождаването от страха.

Черната чемерика, както все още се нарича цветето, е лесна за грижа и почти неизискваща.

Коледна роза черен чемерика наречена лесна за грижа и почти неизискваща

  • Коледната роза е лесна за грижа и почти неизискваща

Както вече казахме, можете да имате коледната роза в градината, където тя ще се разпространи сама. Така че може да живее до 30 години. Но също така изрязва фина фигура в саксия или кофа и може да процъфтява в четирите ви стени. Просто бъдете внимателни, защото всички части на този градински храст са отровни!

Внимание! По -добре е да не позволявате на малките си деца и / или домашни любимци да се доближават твърде много до красивите растения, тъй като всичките им части са отровни!

Коледна роза всички части на растението са отровни

Грижата за коледната роза не отнема много време, но при всички случаи трябва да се спазват следните съвети за грижа:

Местоположение: Снежната роза не обича пряката слънчева светлина през лятото, но се нуждае от достатъчно светлина през зимата. Най -удобно се чувства под широколистно дърво или храст. Коледните рози се нуждаят от почва, богата на хранителни вещества и вар. Освен това тя трябва да е добре пропусклива, защото белите красавици не понасят преовлажняване.

 В градината снежните рози се нуждаят от място без пряка слънчева светлина, особено през лятото.

Намерете подходящо място за коледна роза в градината без пряка слънчева светлина

Поливане и торене: Коледната роза се нуждае от вода през периода на цъфтеж през зимата, но е по-добре да не я поливате през лятото. Използвайте подходящ многогодишен тор само ако вашето растение расте в песъчлива почва.

Намалете: Оттеглените листа трябва да бъдат отрязани в основата и отстранени. Когато снежната роза цъфти, можете да отрежете някои листа, за да разкриете по -добре красивите цветя. В повечето случаи обаче това не е необходимо, защото това цъфтящо чудо може дори да покаже своята естествена красота.

Какво друго да вземете предвид, когато купувате красива коледна роза в саксия, можете да разберете в следното видео:

Редакционният екип на Freshideen ви пожелава много забавление да се грижите за вашата снежна кралица под всички зимни цветя!

 

 Коледните рози могат да променят цвета си, докато цъфтят…

Коледните рози красиви цветя променят цвета си

 … и цветята стават червеникави или зеленикави.

Цветята на коледната роза придобиват червеникав или зеленикав цвят

 Внесете свеж цвят във вашия интериор дори през зимата!

Коледната роза внася свеж цвят в интериора през зимата

 Украсете отвътре и отвън със снежно бели коледни рози!

Коледна роза снежнобяли цветя като декорация на закрито и на открито

Снежната кралица сред цъфналите през зимата храсти!

Коледна роза, снежната кралица сред цъфналите през зимата храсти

 Коледната роза цъфти красиво дори в студения студ.

Коледната роза цъфти красиво дори в студа

Коледната роза в саксия е отлична идея за подарък през зимата.

Коледна роза в саксия отлична идея за подарък през зимата