„Сладкият аромат на рози е достатъчен, не е нужно да ги чупите.

И тези, които са доволни от аромата, няма да бъдат ужилени от тръна си.”

Фридрих фон Боденщадт

Розите са единствените градински цветя, които векове са трогнали умовете и душите на милиони хора по света. Това деликатно цвете с право е безспорен фаворит сред декоративните растения в градината и в древна Гърция е било наричано „Царицата на цветята“. Розата очарова със своята уникална красота и омагьосва сетивата с деликатния си аромат. Като градински декорации или декорации на стаи, красивите цветя винаги са истинско привличане на очите отвътре или отвън. Те растат диви и култивирани, като храст или катерещо растение и са очаровали хората от незапомнени времена. Розата се е утвърдила през вековете като истински символ на любов, невинност и жизненост и често се подарява на близки по различни поводи.

розови червени рози като подарък

   Интересни факти за розите 

Защото една роза казва повече от хиляда думи … Неговата уникална красота е оценена от поети и увековечена от художници. Тъй като това градинско цвете символизира романтични чувства, то е свежестта в градината и безспорното доказателство за съвършенството на природата!

Статистиката показва, че днес има повече от 30 000 разновидности на розите. Всички те впечатляват със своите фино оформени венчелистчета, които са оцветени от бяло и нежно розово до оранжево и виненочервено до лилаво. Деликатният им аромат има плодова нотка и винаги има донякъде обезболяващ ефект. Или поне оставете душата ви да виси … Царицата на цветята може да издържи студ и топлина, процъфтява също толкова добре, колкото кант, легла или саксийно растение в градината или украсява тераси и балкони, паркове и дворове от май нататък. Но как и откъде красивата жена дойде при нас?

Кралицата на цветята не бива да липсва в нито една градина

рози в градината красиви идеи за декорация на открито

История на розите

Трябва да погледнем дълбоко назад в историята и да потърсим предците на днешните градински красавици в древността. Увита в митове и легенди, розата е проправила своя път през хилядолетията. Изкопаемите находки показват, че розите все още са били на земята преди 25-30 милиона години. Първите исторически доказателства за съществуването на това цвете могат да бъдат намерени в Кнососпаласт на Крит, където находките датират от 1600 г. пр.н.е. да бъде датиран. В древна Атина розата е посветена на гръцката богиня Афродита. И двамата велики класици на гръцката литература от онова време, Омир и Херодот, говорят за розите и тяхната естествена красота. Древните гърци са открили очарованието и уханието на розите и гръцката поетеса Сафо й подарява през 600 г. пр.н.е. името “Кралицата на цветята”.

Както розите цъфтят, така и щастието ви ще цъфти

рози в различни цветове в букета

Как розата премина през вековете…..

Гръцкият поет Анакреон (500 г. пр. Н. Е.) Изпя това омайващо цвете в своята ода на розата. Отглеждането им продължава в древен Рим. Там розата беше посветена на богинята Венера и използвана за правене на парфюми. Това беше една от луксозните стоки на онова време. Египетската кралица Клеопатра открила съблазнителната сила на розите и ги използвала, за да примами и обвърже любовника си Марк Антоний със себе си в първата си любовна нощ. Розата е била не само популярно цвете в древни времена; през Средновековието тя е била широко разпространена и в Германия и също така е ценена като лечебно растение. След като Карл Велики написа наредба за имоти за отглеждането на плодове, зеленчуци, декоративни и лечебни растения през 794 г., розата се отглежда на много места в цялата страна, включително в частни градини.

Имате ли и умение за рози??

Отглеждайте лилави рози в градината

Розата като лечебно растение

Така човек започна да открива лечебната му сила и да продължи да отглежда това красиво цвете. Казват, че кръстоносците са донесли Rosa damascena в Европа от Ориента около 1570 г. Десет години по -късно жълтата роза (Rosa lutea) е била внесена от Мала Азия в различни западни страни. По това време търговията с цветя процъфтява в Холандия. Едва два века по -късно китайската роза и чаената роза дойдоха в Европа. Оттогава много видове рози са у дома тук с нас.

Всичко започна с дивата роза. В хода на своята история на разпространение от Китай през Близкия изток до Европа, цветето се отглежда и култивира все повече, чрез кръстосване се създават нови видове цветя, така че тяхното разнообразие е почти неуправляемо днес. Въпреки това, днес са официално известни около 30 000 сорта рози. С течение на времето, откакто първите рози са направени в Китай, се е развило и символично значение, което винаги придружава тези красиви цветя. От проста храна до лекове, розата се трансформира и се утвърждава като най -известния символ на любовта.

рози жълта роза в градината

Символика на розите

Кралицата на цветята вече е синоним на красота и грация. Свързваме ги също с преданост, щастие, невинност и страст. Ето защо букет от рози винаги е приятна изненада за нашите близки, защото розите говорят сами за себе си и могат да кажат повече от хиляда думи … За да не сбъркате с ароматен букет от рози, искаме да разкрием още повече тайни на символиката на тези красоти.

Нашият съвет: Внимавайте при избора на букет от рози! Защото тук цветът на розите играе решаваща роля за тяхната символика, а не вида на розата!

И когато видиш рози, помисли ми отново …

роза в бяло това, което го символизира

Венчелистчета от бяла роза са деликатни естествени творения, те символизират невинност и ново начало. Човек все още свързва това с лоялност, чистота и отречение. Белите рози често са успешен израз на най -голямо възхищение и ненаситен копнеж. В много народи те също символизират сбогуването с живота, поради което са поставени на гроба в случай на смърт.

Жълти рози имат по -скоро негативна символика. Свързва се с чувство на завист, изневяра и ревност. Жълтите рози също могат да изразяват проблеми във връзката или партньорството. Бъдете предупредени и внимавайте, когато купувате жълти рози!

Портокалови рози символизират щастие, надежда и щастие. Оранжевите градински красавици също означават истинско възхищение и добро партньорство!

рози като украса за сватбата

Розови рози символизират младостта, красотата, те отстояват уважението и благодарността.

червени рози символизират истинска любов, романтика и страст. Тук не може да възникнат недоразумения, защото всички ясно разбират цветната символика и езика на червените рози.

Винаги обръщайте внимание на тази информация за символиката на розите, когато купувате красив букет от рози и няма да сбъркате. Вашият жест ще бъде правилно интерпретиран на 100%!

 Разнообразието от цветове на розите е почти неуправляемо

роза в различни цветове

Ако сме предизвикали любопитството ви с нашия кратък доклад за произхода и символиката на розите, можете да научите повече за отделните сортове рози и грижите за тях в следващата ни статия.

 Ще ти изпратя три рози ………

рози три рози като букет

роза в червено символизира страстта и любовта

рози в градината като храсти

рози като декорация за фасадата на къщата

рози градинска ограда украсяват с рози

рози катерещи рози в градината

рози в градината градински растения в причудливи цветове