Стрелиция е екзотично цвете, което можете да получите в почти всички цветни магазини и да го използвате за декоративни цели в собствения си дом. Той се отличава с отличителното си цвете, поради което Стрелиция е особено популярна като резено цвете. Цветята са толкова уникални по своята форма и цветове, че приличат на пенирани гребени на райски птици. Поради тази причина цветето е разговорно наричано цвете на райската птица. Това със сигурност ще внесе силна доза южен чар в дома ви, ако го държите като контейнерно растение в светла и просторна стая или в зимната градина. Скоро ще разберете какво още трябва да знаете за това екзотично цвете и какво трябва да имате предвид, когато се грижите за него.

 Стрелицията с право се нарича цветето на райската птица.

trelitzie наричан още райска птица цвете екзотичен чар

  • Произход, външен вид и местоположение на Стрелиция

Първоначално екзотиката идва от южната част на Африка, но е широко разпространена и на Канарските острови. За първи път е описан в Европа през 1773 г. от английския ботаник сър Джоузеф Банкс и кръстен на кралица Софи Шарлот, родена принцеса на Мекленбург-Стрелиц.

Райската птица е много уникална на външен вид.

Стрелиция уникално на външен вид отличително цвете

Днес цветарите са запознати с пет вида Стрелиция, които се различават главно по отношение на восък и цвят на цветята. Кралската Стрелиция (Strelizia reginae) несъмнено е много популярна. Има ефектен външен вид и отличителни големи зеленикави прицветници. Шестте венчелистчета са много поразителни, външните са оранжеви, а вътрешните са небесносини. Със своите цветни цветове и форми, Стрелиция привлича вниманието на всички. Другите видове са не по -малко красиви, но са оцветени по различен начин и могат да растат между два и десет метра, в зависимост от вида. Например Стрелиция алба ни омагьосва с екзотичните си бели цветя, но те трудно могат да се гледат у дома, тъй като расте бързо във височина и може да достигне височина до 10 м. Този тип е по -подходящ като екзотична декорация за обществени пространства.

Кралската Стрелиция се отличава с отличителното си цвете.

Strelitzie популярен тип King Strelitzia и неговите цъфтежи

Царската Стрелиция може да се гледа у дома. Растението обича температури между 8 и 18 градуса С. Изберете слънчево място за тази екзотика и не премествайте растението отново, веднага щом е образувало цветя. При смяна на местоположението вече не образува цветя. За взискателната красота трябва да подготвите богата на глина и богата на хранителни вещества почва, която въпреки това е добре дренирана. При засаждане или пресаждане за първи път е от съществено значение да се осигури дренажен слой, който предотвратява преовлажняването.

Въпреки това, трябва да бъдете търпеливи за този цъфтеж.

Уникалният цъфтеж на Strelitzie носи екзотичен щрих

  • Важни съвети за грижа за екзотичното растение с един поглед

Стрелицията е многогодишно растение и за грижите за нея се отнася следното:

Вода: През лятото можете да поливате обилно според нуждите, но през зимата умерено. Дръжте почвата в саксията малко суха през студените месеци. Избягвайте преовлажняване, тъй като това може да доведе до бързо гниене на корените.

Торя: От май до октомври е препоръчително да се осигури на растението подходящ тор за контейнерни растения.

Пресаждане: Най -доброто време за пресаждане е през март / април, тоест в края на пролетта. На всеки три години трябва да пресаждате Стрелиция и винаги да получавате контейнер, който е с 20% по -голям. Когато пресаждате, внимавайте за месестите корени, не трябва да ги наранявате.

Стрелиция ви благодари за правилната грижа с екзотично цвете.

Стрелиция екзотични цветя с подходяща грижа

Презимуване: Най -добре е Стрелиция да зимува на светло и слънчево място, където температурата не пада под 10 градуса и не скача над 18 градуса С..

Допълнителен съвет: Изсъхналите или по -стари листа трябва да се отстраняват по всяко време. Това дава на останалата зелена листа достатъчно светлина и въздух, за да продължи да расте здравословно. Също така е добре да знаете, че буйните зелени листа на екзотичното растение са леко отровни, така че могат да бъдат опасни за малки деца и домашни любимци.

Размножаване: По принцип Strelitzia може да се размножава чрез разделяне или семена. При разделянето трябва да се уверите, че следващият клон вече е вкоренен и има поне три листа. Размножаването със семена също е възможно, но трябва да бъдете търпеливи за това, защото покълването ще започне едва след няколко седмици, но може да отнеме и месеци. Ако това се случи, не очаквайте вашата Strelitzia да цъфти през следващите няколко години. Можете да научите повече за засяването на райската птица в прикаченото видео:

В зависимост от климатичните условия, Стрелиция може да расте и в градината …

Стрелиция в градината при подходящи климатични условия

… и бъдете екзотичен акцент навън.

Последен съвет за грижа: Листата и цветята на райската птица са здрави и рядко податливи на болести по растенията. Въпреки това, сухият стаен въздух и твърде много влага могат да доведат до проблеми. С подходящи грижи това може да се избегне.

Червените петна по цветовете са ясен признак на заболяване. Тази райска птица за съжаление е заразена с паякообразни акари и гъбички септориоз.

Стрелицията има буйни зелени, двуредови, големи и кожести листа.

Но красивите му цветя са добро свидетелство за безкрайната творческа сила на природата.

Красивите цветя на Стрелиция са доказателство за творческата сила на природата