Още преди да дойде пролетта, можете да видите пъстрите цветя на зюмбюлите в градини и магазини за цветя. Освен нарциси, теменужки и лалета, красивите зюмбюли са вестители на по -топлия сезон. Те не само отбелязват с меките си цветни цветове, но и ни впечатляват с неустоимия си аромат, който предвещава пролетта. Тези красиви цветя от лук поглезят сетивата и нека да кажем „сбогом“ на зимата. Те ни дават своята естествена свежест и прекрасен аромат и показват, че пролетта вече е тук! Искате ли и вие да се насладите на страхотни цветове и свеж аромат в дома си? Ако отговорът ви е да, прочетете нататък. Защото по -долу ще научите интересни факти за зюмбюлите и ще получите практически съвети за тяхната грижа. Ние се фокусираме върху възможностите за отглеждане на красиви зюмбюли в къщата. Ще ви кажем как да направите това след малко.

Цветните зюмбюли в интериора са балсам за сетивата.

Красиви зюмбюли с различни цветове в кошницата пред огледало с бели свещи до него

Ароматът му е завладяващ и не може да се сравни с никой друг.

Розови зюмбюли в чаша като декорация у дома

  • Интересни факти за зюмбюлите

През последните няколко седмици на зимата всички се радваме да се наслаждаваме на великолепието на зюмбюлите, но малцина от нас знаят откъде всъщност идват тези красиви цветя. Според научни доклади, те идват от Средиземноморието и Ориента, където и до днес украсяват множество градини и паркове. По принцип това са многогодишни градински растения, които също могат да се грижат в къщата. Зюмбюлите имат месести луковици, които поникват рано през пролетта. В зависимост от метеорологичните условия, това се случва в Германия между март и април.

 Можете да се възхитите на този цветен спектакъл навън в градината, където зюмбюлите растат в саксии или цветни лехи.

Зюмбюли в саксията в градината много наситени цветове

…. Или се насладете на това великолепие от цветя на закрито.

Зюмбюли в розово виолетово кралско синьо гърне като централно парче на масата

Първо излизат листата, които са тесни, продълговати и донякъде незабележими. Тогава цветните стъбла растат високи и могат да достигнат около 20 до 40 cm. На него се развиват малки единични цветчета във формата на звезда, които ни предлагат истински цветен спектакъл. Те са оцветени в фино бяло, елегантно синьо, силно лилаво и други прекрасни пастелни тонове. Тези нежни, цветни цветя също излъчват силен пролетен аромат, който ни кара да мечтаем за красиво време и дълги пътувания.

Зюмбюлите в саксии носят пролетта в къщата.

Светлосини зюмбюли в саксия на перваза на прозореца на закрито

Но също така можете да изрежете фина фигура в купа от бяла порцеланова супа.

Бели зюмбюли в купа за супа, подредени с почва и мъх

  • Грижа за зюмбюли в саксии у дома? След това трябва да се спазват следните съвети

Много хоби градинари искат да внесат свежа нотка в къщата преди началото на пролетта и решават да държат красиви зюмбюли на закрито в саксията. Ако и вие сте част от групата, трябва да спазвате следните съвети за грижа:

Място за зюмбюли в саксията: За да изберете правилното място за красивите цветя, трябва да приемете, че те всъщност предпочитат ниски температури. Ето защо зюмбюлите в саксията не се нуждаят от много топлина, а от достатъчно светлина. Поради тази причина тук се поставя място на пълно слънце, например на перваза на прозореца. Саксията трябва да се напълни с разхлабена почва. Освен това, зюмбюлите растат добре на закрито в дървена кутия, в голяма купа за супа или салата, която вече не използвате в кухнята, дори в изхабени чаени чаши. Цветята не се нуждаят от много място за корените си, за да ни зарадват с прекрасните си цветове.

Те растат чудесно у дома в кутия от дърво или метал.

Зюмбюли в метална кутия като привличащи погледа в стаята

 По същия начин в стара, неизползвана купа за супа.

Тъмно лилави зюмбюли в купа за супа като декорация

Поливане и зимна почивка: Зюмбюлите в саксията се поливат като всички останали пролетни цветя: малко вода, но редовно поливане. Не позволявайте на почвата да изсъхне, но избягвайте всяко преовлажняване, което може действително да причини гниене на корените.

Можете лесно да постигнете този селски вид със стара, но добре запазена цветна кутия, пълна с зюмбюли.

Зюмбюли в старата цветна кутия, рустик вид

Тези пролетни цветя също виреят много добре в неизползваеми чаши за чай или кафе, особено на перваза на прозореца.

Зюмбюли в чаши за кафе на перваза на прозореца

Фазата на покой на тези луковични цветя започва през май, когато поливането трябва да бъде напълно спряно. Също така трябва да отрежете старите цветни дръжки. Можете да оставите листата да престоят известно време. Но ако пожълтяват, те също трябва да бъдат премахнати. Зюмбюлите в саксията могат да презимуват на тъмно и хладно място, независимо дали в мазето или в апартамента. Уверете се, че стайната температура не пада под 15 градуса C през зимата. По време на фазата на покой цветята на лука образуват нови корени и върхове на леторастите. През следващата пролет те поникват бързо и отново показват красивите си цветя.

Хубава идея за декорация в селски стил

Зюмбюли в кората на дърветата приятна идея за декорация в селски стил

Също така засадени по много модерен начин в стъклото.

Зюмбюли в стъклото модерен вид

Допълнителен съвет: Трябва да бъдете предупредени, всички части на растението в зюмбюли са леко отровни. Може да възникнат алергични реакции, ако сокът от лук влезе в контакт с кожата!

Внимание! Тези красавици не са много отровни!

Розовите зюмбюли в буркана са леко отровни красавици

 Зюмбюлите в чашата са прекрасна пролетна украса.

Зюмбюли в стъклото наситен син красива пролетна декорация

  • Плаващи зюмбюли в чаша? Това възможно ли е?

Да, напълно възможно е да отглеждате тези красиви луковични цветя в чаша. Между другото, това е специален метод на отглеждане, който е известен от 18 век. За това се нуждаете от една страна подходящо, възможно най -луковично оформено стъкло, а от друга страна дебела крушка от зюмбюл, която е съхранила много хранителни вещества. Напълнете чашата с вода и сложете лука в нея. След това трябва да престои на хладно и тъмно място за около 10 до 12 седмици, например в мазето. Когато цветната пъпка излезе, трябва да изнесете стъклото на светлина и да го преместите на по -топло място, може би в хола или в домашния офис. Така че можете да наблюдавате как цветята растат всеки ден, да освежавате или допълвате водата. Едва след като зюмбюлът е избледнял, луковицата може да бъде засадена навън в градината. Можете да очаквате нови цъфтежи през следващата пролет. Страхотна идея, нали??

 Отглеждането на тези цветя лук в чаша изобщо не е сложно.

Наблюдавайте растежа на зюмбюли в буркана

 Можете да го използвате, за да направите страхотна украса за Великден.

Зюмбюли в стъклени пера от яйца страхотна украса за Великден

Не на последно място искаме да отбележим, че зюмбюлите са неразделна част от великденската украса. Заедно с други ранни цъфтящи и великденски яйца, те винаги правят особено привлекателен аранжимент, който очарова малки и големи. В тази връзка вече можете да превъртите надолу и да разгледате още идеи за декориране с тези луковични цветя в интериора. Редакционният екип на Freshideen ви пожелава прекрасна пролет и щастлив Великден!

 Цветето е идеално и като идея за подарък за началото на пролетта!

Зюмбюли в саксия като идея за подарък за началото на пролетта

 Сега вкъщи мирише на пролет!

Зюмбюли във вази или чаши красиви цветове прекрасен аромат

Красива аранжировка като привлекателна за интериора.

Зюмбюли във венец от сухи клонки, красива аранжировка като привличаща погледа

Зюмбюли върху дървена дъска за сервиране хубаво подреждане

 Старите кутии могат да бъдат превърнати в саксии за цветя.

Зюмбюли в стари консерви интересна аранжировка

Ако харесвате селския стил ….

Зюмбюли в чаша като декорация в селски стил

Зюмбюли в стара декорация на кофа в селски стил

Зюмбюли в стара лейка селски аранжимент

 … или искате да се поглезите с повече уют вечер?

Зюмбюли, увити в мъх на масата със свещи до тях

тъмно лилави зюмбюли в стъкленото око за интериора

бели зюмбюли в чаша в дървена кутия

Зюмбюли в стъклото красива гледка декорация в интериора

Зюмбюли в метална кошница

Зюмбюли в декорация на чаши на масата за хранене

Зюмбюли в стъклена красива аранжировка с бамбукови пръчици