Бременността е благословия, но в същото време раждането може да бъде травмиращо. По време на раждането контактите на матката причиняват огромна радова болка през повечето време непоносима. Ако тялото по време на бременност е свикнало с редовна тренировка, то бавно и стабилно тялото се подготвя за раждането, облекчавайки раждането и намаляване на раждащата болка. Ето топ 10 упражнения за бременност за нормално раждане на бебето. Противно на вярванията, упражненията по време на бременност са много полезни и задължителни за лесното естествено раждане.

Прости и най -добри упражнения за нормална доставка

Инструкции преди тренировка:

Въпреки че няма строго правило за това как трябва да спортувате, запазването на тези инструкции трябва да бъде от полза както за вас, така и за вашето малко дете.

 • Винаги се опитвайте да се обличате свободно, освен ако Вашият лекар не е указал друго.
 • Дръжте температурата на мястото, където се намирате, под контрол. Не трябва да е нито твърде студено, нито прекалено горещо, когато излезете навън.
 • Водата е задължителна и винаги трябва да носите бутилка до себе си, когато спортувате
 • Носете удобни обувки, така че рискът от подхлъзване да е абсолютно минимален
 • Опитайте се да се затоплите с разтягане, преди да започнете, тъй като това позволява на мускулите ви да получат повече гъвкавост.
 • Вашият център на тежестта има тенденция да се променя с бременността. Така че, проучете добре за това и обикновено трябва да се наведете малко назад.
 • Починете си преди да тренирате. Уморителен ден и упражнения на всичкото отгоре няма да помогнат на никого.
 • Уверете се, че не стоите или седите твърде дълго, тъй като това води до събиране на кръв, което води до подуване на долните крайници.

Упражнения за бременност за нормално раждане:

Тук включихме 10 прости и ефективни упражнения за нормално раждане. Нека да ги разгледаме.

1. Тазови разтягания:

упражнение за нормално раждане

Разтягането на таза се счита за едно от най -добрите упражнения за нормално раждане. Те са толкова ефективни, колкото са сигурни, че имате нормално раждане. Можете да използвате всичко, вариращо от възглавница до топка или дори стол за разтягане. Трябва да държите краката си на земята, да разтягате краката си и да държите гърба изправен. Повторете това 20 пъти.

2. Ядосана котка:

Angry CatДругото име на ядосана котка е накланянето на таза. Това е чудесно упражнение по време на бременност, тъй като помага за намаляване на родилната болка. Той също така дава сила и подкрепа на мускулите на гърба, много важни за раждането. Той може да дърпа бедрата ви и да го подравнява със стомаха ви до раждането, като по този начин ви позволява повече гъвкавост, когато легнете. Това упражнение е известно като ядосана котка, защото засмуквате коремните си мускули много като животните, когато сте ядосани.

3. Отваряне на задните части:

тренировка за нормална доставка

Това упражнение се нуждае от дълбоко клякане, но тъй като сте бременна, можете да го направите и като седнете на ханша си и оставите краката си настрани, като по този начин позволите максимален разряд на енергия от таза. Продължете да дишате дълбоко и след като направите това за около 3-5 пъти, дайте му почивка.

4. Плуване:

Плуване

Това е един от най-добрите начини за тренировка за цялото тяло и когато сте бременна, няма нищо по-полезно от плуването. Плуването регулира сърдечния ритъм и предотвратява всякакви мускулни наранявания. Позволявайки по -здраво тяло, плуването ви дава цялата сила, от която се нуждаете, за да работите нормално. Избягвайте обаче допълнително гореща вода и солена баня, когато плувате.

5. Клякам:

КлякамКогато искате тазовият ви мускул да се свие и да се отпусне малко, за да сведе до минимум болката при раждането, клякането ще бъде вашият рицар в блестящата броня. Използвайте опорна топка, ако желаете, и седнете, като огънете коленете си. Това позволява натиск в бедрата и тазовата област, като по този начин спомага за отпускането им.

6. Ходене:

Ходене

Когато нищо друго не е възможно, ходенето е минимумът, който човек трябва да прави по време на бременността. Независимо дали става въпрос за вашата къща, морава или парк, ходенето ще ви отведе на места, когато искате да спрете да трупате мазнини или да бъдете по -гъвкави. От запек до безпокойство, ходенето е решението на всичко. Дори ако ходите бавно, не забравяйте да ходите около 30 минути поне 4 пъти седмично.

7. Упражнения на Кегел:

Кегалови упражнения

Упражненията на Кегел са известни също като упражнения за тазово дъно, те са важни, тъй като мускулите около влагалището стават болезнени по време на бременност и тези упражнения помагат за освобождаване на натрупаното напрежение. За да направите това упражнение, свийте мускулите на тазовото дъно. Задръжте го за около 10 секунди и след това го освободете. Можете да опитате това упражнение в период от 15-20 пъти през целия ден.

8. Йога:

Йога

Йогата е толкова безопасна, колкото може да подобри еластичността и силата на издръжливостта на тялото ви, като по този начин ви позволява по -добър ум и тяло, когато дойде времето за вашата доставка. Йога извършва вътрешно изцеление на тялото и подобрява вашата издръжливост, което е задължително за нормалното раждане.

9. Поза на обущар:

Поза на обущар

Тази поза, известна още като поза на пеперуда, е особено важна за подобряване на гъвкавостта на стресовата ви тазова област. Единственото предупреждение за упражнения с тази поза е възглавницата, която да опира гърба и бедрата ви, за да поддържа центъра на тежестта.

10. Куче надолу:

Заемете поза на котка, разперете пръстите широко, приберете пръстите на краката и натиснете пода с ръце.

Как да се направи:

 • Наведете се напред, за да починете на краката си с пръсти и дланта си да се притиска в пода, образувайки азбука А.
 • Сега огънете дясното коляно и отново го изправете.
 • Направете същото с лявото коляно.
 • Повторете същия процес 10-15 пъти.
 • Това упражнение не се препоръчва при късна бременност.

Ползите от упражненията за естествено раждане на дете:

Следните са предимствата на упражненията за естествено раждане:

 • Има по -големи шансове за нормално раждане на бебето.
 • Той предотвратява прекомерното наддаване на тегло по време на бременност.
 • Тялото на майката е подготвено за естествено раждане.
 • Родовата болка намалява, ако тялото е гъвкаво.
 • Подобрява се кръвообращението.
 • Увеличава вашата издръжливост.
 • Помага за бързо възстановяване след раждането.
 • Намалява вероятността от гестационен диабет и прееклампсия.

Кога да спрете упражненията по време на бременност?

Половин час упражнения по време на бременност са повече от достатъчни и е препоръчително да не се разтягате твърде много по време на бременност. Бъдещата майка обаче трябва незабавно да спре упражненията, ако изпитва някое от следните:

 • Умора
 • Вагинално кървене.
 • Има история на преждевременно раждане.
 • Преживява увеличени контракции след тренировка.
 • Вече има проблем с кръвното налягане.

ЧЗВ:

Q1. Какво трябва да направя за лесна, нормална доставка?

Отговор: Следват някои от съветите за лесна, нормална доставка:

 • Редовно имайте срещи
 • Правете клекове ежедневно
 • Спокоен сън
 • Помислете за раждане с вода
 • Останете изправени по време на доставката
 • Практикувайте дихателните техники
 • Вземете час за раждане

Q2. Какви са признаците за нормална доставка?

Отговор: Следните са признаците, че вашата доставка наближава:

 1. Бебето пада, тоест усещате изсветляване
 2. Имате повишено желание за често уриниране
 3. Шийката на матката се разширява
 4. Торбата ви с вода се спука
 5. Слузната тапа преминава
 6. Шийката на матката се разширява
 7. Изтъняване на шийката на матката
 8. Повишена болка в гърба
 9. Чести контракции

Q3. Кога да започнете упражнения след нормално раждане?

Отговор: По принцип на жената се препоръчва да изчака 6 седмици след раждането, преди да започне да тренира. В случай на цезарово сечение този период се увеличава до 8 седмици. Тялото е уморено след раждането се нуждае от период на оздравяване от минимум 6 седмици, за да се избегнат усложнения в бъдеще. Освен това, само ходенето може да започне след 6 седмици. За всяко друго упражнение в идеалния случай трябва да изчакате да завършите 8 седмици.

Правилната рутина от пренатални упражнения за нормално раждане ще увеличи шансовете за нормално раждане на бебето. Може дори да намали родилната болка, както и работното време и ще спомогне за бързото възстановяване след раждането. Въпреки това, за да се консултирате с Вашия лекар преди да извършвате каквито и да било упражнения по време на бременност и да ги научите правилно, преди да се отдадете на същото.