Занимаването с физически упражнения по време на бременност е не само полезно, но и важно за здравето както на майката, така и на детето. Някои форми на упражнения обаче не са препоръчителни по време на бременност. Тъй като те създават натиск върху матката и могат да се окажат фатални. В тази статия ние обобщихме видовете упражнения, които трябва да избягваме по време на бременност, заедно с други важни факти, свързани с упражненията, като максималното време, което човек трябва да упражнява и кога да спре да спортува и т.н..

Упражнения, които трябва да избягвате по време на бременност

Физически промени при бременна дама, която прави редовни упражнения:

По -долу са някои физически промени, които бременната дама ще изпита по време на упражнения по време на бременност:

 • Физическите упражнения предотвратяват гестационния диабет.
 • Голям стрес от бременността се облекчава чрез редовни упражнения.
 • Упражненията изграждат издръжливост на бременна жена, която е необходима по време на раждането
 • Упражненията подобряват стойката и облекчават дискомфорта като умора и болки в гърба.

Упражнения, които трябва да избягвате по време на бременност:

Бременността изисква да бъдете здрави, за да имате здраво бебе без никакви дефекти! По този начин едно от средствата, които повечето жени се адаптират, за да бъдат здрави и решават проблемите, с които се сблъскват по време на бременността, е да правят упражнения. Но докато сте бременна, трябва да знаете какви упражнения да избягвате по време на бременност и ето списъка с общо 9 упражнения, които трябва да избягвате.

1. Дръзки движения, включително скачане:

По време на бременност трябва стриктно да се избягват упражнения, включващи скачане и резки движения. Скачането или резки движения могат да бъдат много неудобни и да създадат проблем с балансирането за вас и бебето. Допълнителното тегло на бебето може да се затрудни. Това може да навреди на вас и вашето бебе, ако се направи някакво резко движение.

2. Гореща йога:

Горещата йога е едно от упражненията за бременност, които трябва да се избягват, тъй като може да причини сериозни усложнения при нероденото бебе и екстремни случаи; може да убие и бебето. Правенето на гореща йога или упражнения при твърде висока температура може да доведе до изхвърляне на кръвта от матката до кожата, тъй като тялото ви се опитва да се охлади твърде много и след това може да причини вродени увреждания или дори да предизвика спонтанен аборт.

3. Задържане на дъха:

Тъй като сте бременна и трябва да задоволите изискванията на две тела, силно се препоръчва да избягвате упражнения, включващи задържане на дъх. Вие и вашето бебе се нуждаете от постоянно снабдяване с кислород и задържането на дъха може да се окаже фатално. Всеки недостиг на количество кислород по време на бременност може да причини дефект в развитието на нероденото бебе.

4. Гмуркане:

Както бе обсъдено по -рано, всяко упражнение, което причинява недостиг на кислород, трябва да се избягва по време на бременност. Тъй като гмуркането прекъсва доставката на кислород, това е изключително опасно както за майката, така и за нейното неродено бебе. Дефицитът на кислород е вреден както за майката, така и за бебето; тази дейност трябва стриктно да се избягва по време на бременност, за да се роди здраво бебе.

5. Упражнение, включващо усъвършенствани коремни движения:

Упражнения като пълни коремни преси или повдигане с два крака са включени в напредналите коремни движения. Този вид упражнения причиняват стрес на коремните мускули и могат да причинят отделяне на коремните мускули от средната линия и да причинят разкъсване, което може да има вредно въздействие както върху майката, така и върху бебето.

6. Спорт с риск от падане:

Гимнастика, спускане на ски сноуборд и др. В списъка с упражнения, които трябва да се избягват по време на бременност, тъй като те имат много висок риск от падане и нараняване. Раняването е нещо, което не можете да си позволите по време на бременност, тъй като това също може да доведе до спонтанен аборт. Други спортове, включени в тази категория, са пързаляне с кънки, конна езда, хокей, футбол, бънджи скокове и др. Тези дейности трябва да се избягват стриктно, докато сте бременна, особено за безопасността на вашето бебе.

7. Упражнения, включващи лежане по гръб:

Упражненията, които трябва да се избягват по време на бременност, включват всички онези упражнения, които включват лежане по гръб, защото по време на бременност лежането по гръб може да бъде изключително вредно, както и неудобно. В това положение теглото на увеличаващата се матка компресира основните ви кръвоносни съдове, което води до ограничаване на кръвообращението, което в крайна сметка може да навреди и на бебето.

8. Огъване на гърба:

Огъванията на гърба или други изкривявания са изключително вредни за вашето бебе, особено по време на бременността. Други движения, които включват дълбоко огъване или разширяване на ставите, също могат да причинят нараняване на вас и вашето бебе, така че трябва стриктно да избягвате гърбовете, за да имате здрава бременност.

9. Неподвижно стоене:

Неподвижното стоене може да ограничи притока на кръв и в крайна сметка може също да доведе до недостиг на кислород. Този недостиг на кислород в тялото на майката може да причини различни проблеми, включително намаленото кръвоснабдяване на плода и по този начин да причини вредни ефекти върху нероденото бебе или също да причини спонтанен аборт.

Това са 9 -те упражнения, които трябва да избягвате по време на бременност. Пазете бебето в безопасност. Честита бременност

Предупредителни знаци за спиране на упражненията по време на бременност:

По -долу са някои от предупредителните знаци, изпратени от тялото, които показват, че човек трябва да спре да спортува. Обръщането на внимание на тези предупредителни знаци е много важно, в противен случай може да се окаже фатално както за плода, така и за бъдещата майка. Трябва незабавно да се обадите на лекаря или да го посетите, ако получите някой от следните симптоми:

 1. Вагинално кървене – Въпреки че упражненията не трябва да бъдат причина за вагинално кървене, упражненията по време на вагинално кървене по време на бременност могат да доведат до спонтанен аборт
 2. Диспнея или затруднено дишане по време на тренировка
 3. Главоболие
 4. Замайване
 5. Болка в гърдите
 6. Мускулна слабост
 7. Подуване или болка в прасеца
 8. Преждевременно раждане
 9. Намалено движение на плода
 10. Изтичане на околоплодна течност

Безопасни и прости упражнения, които да правите у дома по време на бременност:

По време на бременност е важно да изберете дейности, които имат нисък риск от падане или нараняване на връзката. Ето някои от безопасните и прости упражнения, които лесно можете да правите у дома по време на бременност:

 • Загрявка – Това е важна част, преди да започнете каквато и да е форма на упражнения. Загряването подготвя тялото за упражнението и предотвратява евентуални наранявания.
 • Ходене – Това е най -честото упражнение по време на бременност и безопасно за всички, включително за бременни жени, които никога не са тренирали през живота си.
 • Стационарно колоездене – Това е друго добро упражнение за подобряване на мускулната сила на краката. По време на стационарна бременност колоезденето е по -добро от редовното колоездене, тъй като с нарастващия корем може да е трудно да се балансира велосипед.
 • Бягане – Бягането по време на бременност също е абсолютно безопасно.
 • Йога
 • Пилатес
 • Аква аеробика и плуване

Кой не трябва да спортува по време на бременност?

Бременните дами със следните симптоми не трябва да спортуват по време на бременност:

 1. Ако имате значително белодробно или сърдечно заболяване
 2. Ако шийката на матката ви е некомпетентна
 3. Носене на многократни с риск от преждевременно раждане
 4. Продължително кървене през втория или третия триместър
 5. Бременните имат предлежание на плацентата след 26 седмици
 6. Вие изпитвате преждевременно раждане по време на тази бременност
 7. Разкъсали ли сте мембраните си
 8. Имате прееклампсия

Посоченото по -горе е пълно ръководство за това какви упражнения да избягвате по време на бременност. Упражненията по време на бременност са много важни, но в същото време не всички упражнения са подходящи по време на бременност и също не всички бременни жени могат да упражняват по време на бременност. Избягването на определени упражнения е много важно по време на бременност, в противен случай може да доведе до повече вреда, отколкото полза по време на бременност.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Колко време трябва да отделя за упражнения по време на бременност?

Отговор: Упражненията по време на бременност са полезни. Можете да участвате в прости до умерени упражнения като ходене, бягане, йога, аквааеробика и т.н. до 30 минути всеки ден, при условие че Вашият лекар Ви е дал зелен сигнал за същото.

Q2. Кои упражнения са безопасни по време на бременност през първия триместър?

Отговор: По време на бременност е позволено да се правят само тренировки с ниска интензивност. Ето упражненията, които могат да се правят през първия триместър на бременността.

Безопасните упражнения по време на бременността през първия триместър са:

 • Пренатална йога
 • Пилатес
 • Клякания
 • Ходене
 • Бягане
 • Бягане
 • Плуване
 • Предене
 • Асистирани тренировки с леко тегло

Q3. Може ли упражненията да причинят спонтанен аборт?

Мит е, че упражненията могат да причинят спонтанен аборт. Упражнението е много здравословно както за майката, така и за детето и намалява шансовете за спонтанен аборт до голяма степен.