За да останете гъвкави, човек трябва да се разтегне. Това ще подобри тяхното здраве и ниво на фитнес и ще намали шансовете за наранявания по време на тренировки или дори по време на ежедневни дейности. Също така ще видите значително подобрение на координацията си и ако имате болки в ставите или други здравословни проблеми, тези упражнения ще бъдат полезни за вас. Те се фокусират върху няколко области на тялото ви и ви дават много сила и издръжливост. Има няколко вида разтягания, които можете да изпробвате, за да сте във форма и гъвкави. Затова съставихме тази статия само за вас.

Упражнения за гъвкавост за здраве и фитнес

Прости упражнения за гъвкавост (разтягане):

Нека да видим какви видове упражнения за подобряване на гъвкавостта съществуват.

Бягащият стреч:

Упражнения за гъвкавост при бягане

Пристъпете с крак напред и спуснете тялото си в замах. Поставете върховете на пръстите си на пода. Вдишайте, сега като издишате, изправете десния си крак и се върнете в положението на наклона. Повторете тази тренировка за гъвкавост четири пъти. Това ще увеличи гъвкавостта ви и ще ви помогне да бягате по -добре.

Страничното разтягане:

Упражнения за странично разтягане за гъвкавост

Застанете изправени с раздалечени крака. Повдигнете ръцете си нагоре и оставете дланите си една срещу друга. В тази поза на Намасте се наведете към дясната страна. Задръжте за 5 секунди и се върнете в неутрално положение. Повторете същото от лявата страна. Правете това упражнение общо десет пъти, за да подобрите гъвкавостта.

Препращане напред:

Упражнение за гъвкавост на окачване напред

Застанете изправени и преплетете пръстите си зад гърба си. Вдишайте дълбоко. Сега като издишате, наведете се и протегнете ръцете си. Задръжте за пет секунди и се върнете на първото място. Повторете 10 пъти. Ако сте възрастни, вземете съвет от треньор, преди да направите това разтягане.

Арката с нисък застой:

Тренировката за гъвкавост на арката с ниско ниво

Свийте тялото си на нисък удар и изведете ръцете си точно пред себе си. Оставете дланите да гледат към пода. Сега вдишайте. Докато правите това, прекарайте ръцете си над главата си и се протегнете колкото е възможно повече. Останете в това положение за пет секунди и повторете. Направете 10 повторения.

Завъртане на седналия гръб:

Упражнения за усукване в седнало положение за подобряване на гъвкавостта

Седнете с изпънати крака. Сега огънете десния крак и го пренесете над левия крак. Дръжте лакътя пред коляното. Вдишайте, докато тялото ви стои неподвижно. Издишайте, докато завъртате тялото си и гледате през дясното рамо. Задръжте за няколко секунди и повторете от другата страна.

Ограниченият ъгъл:

Учебни упражнения за гъвкавост с ограничен ъгъл

Седнете и огънете коленете си така, че да съберете стъпалата. Дръжте тялото си изправено. Вдишайте и вдигнете гърдите си нагоре. Издишайте и панти напред. Докато правите това, поставете дланите си на земята. Задръжте за 5 секунди и след това повторете 10 пъти.

Котешкият стреч:

Упражненията Cat Cat Stretch за увеличаване на гъвкавостта

За да разтегнете котката, слезте на колене като животно с четири крака. Сега наведете главата си. Докато правите това, трябва да издърпате торса си леко назад, така че да създаде малка гърбица. Вдишайте и издишайте за няколко секунди и повторете 5 пъти.

Разтягания на подколенното сухожилие:

Упражнения за гъвкавост на разтягане на коляното

За разтягане на бедрото, седнете на постелката с изпънати крака. Сега протегнете двете си ръце право и се опитайте да я накарате да докосне върховете на пръстите ви. Задръжте за 10 секунди и повторете. Това прави едно повторение. Трябва да завършите 10 повторения, преди да преминете към последното упражнение.

Четворно разтягане:

Упражнения с четири опъна за гъвкавост

За да правите четири разтягания, изправете се изправени и застанете на единия крак. Вземете двете си ръце зад гърба и задръжте пръстите на краката. Опитайте се да почувствате разтягане там. Задръжте за пет секунди и се върнете на първото място. Повторете 10 пъти.

Има много видове разтягания, както бе споменато по -горе, за да се подобри гъвкавостта на тялото, но които трябва да бъдат направени с помощта на инструктора, за да се постигне най -добър резултат с избягване на често срещаните рискове.