Пиете ли мляко всеки ден или го приемате заедно със зърнените закуски? И така, колко знаете за тази бяла течност, която е част от вашата основна диета? Освен факта, че идва от животни, ние наистина не знаем много за историята, видовете мляко и техните уникални характеристики. Ето защо събрахме цялата тази информация за вас в статията, за да ви накараме да оцените всяка капка от тази питателна течна храна повече от всякога!

видове мляко

Какво е млякото и неговата история?

Както знаем, млякото идва от млечните жлези на домашни животни като кози, крави, биволи и др. Това е бяла течност, която е богата на девет вида аминокиселини, протеини, калций, витамин D, витамин В12 и други ключови хранителни вещества . Този невероятен хранителен профил прави млякото една от най -здравословните храни на планетата, особено добра за костите и зъбите.

Влизайки в историята му, експертите предполагат, че практиката на опитомяване на животни е започнала още през 10 000 г. пр. Н. Е., Когато всъщност е започнала земеделската революция. Търсенето на различни видове храни накара хората да влязат в животновъдството предимно за мляко, месо и други странични продукти. Първоначално запазено само за богатите, млякото бавно спечели мястото на основната храна във всяко домакинство.

Постепенно на пазара се въвеждат различни сортове мляко, което се набавя от други животни като камили, магарета и др., И растения като ядково мляко (наричано още веганско мляко).

Какви са различните видове мляко и техните характеристики?

Млякото се получава от два основни източника-животни (млечно мляко) и растения (не-млечно мляко)

В зависимост от вида на животното или растението, откъдето се добива млякото, съдържанието на мазнини, вкусовият профил и ползите за здравето варират. По -голямата част от млякото, получено от тези два източника, се изпраща във фабриката, където се преработва в различни сортове като обезмаслено, прахообразно и т.н., за да отговори на специфични хранителни изисквания и кулинарни цели.

Днес ще разгледаме списъка с различни видове мляко и техните ползи за здравето:

Видове мляко от животни (млечно мляко):

1. Сурово мляко:

Суровото мляко е непастьоризирана течност, получена от животно. Една чаша сурово краве мляко съдържа около 8% мазнини и 8 грама протеиново съдържание. Известно е, че това мляко предлага по -добри ползи за здравето от другите видове мляко поради липсата на загуба на хранителни вещества. Медицинските експерти обаче смятат, че пиенето на непастьоризирано мляко, процес, при който млякото се нагрява, за да убие патогените), може да увеличи риска от инфекции и алергии при хората.

2. Пълномаслено мляко:

Пълното мляко или обикновеното мляко е пастьоризирана и хомогенизирана форма на мляко, която се задържа в същата форма, получена от животното. Това мляко е богато на вкус и има гъста, кремообразна текстура. Въпреки че много хора смятат пълномасленото мляко за пълномаслено, факт е, че то се състои само от 3,5% от съдържанието на мазнини.

Този сорт мляко обаче е с високо съдържание на калории, като чаша мляко от 8 унции предлага около 150 калории. Също така, броят на протеините, калция и витамините е в по -високата страна в пълномасленото мляко в сравнение с други видове мляко.

3. Обезмаслено мляко (Обезмаслено мляко):

Обезмасленото мляко се получава чрез премахване на цялото съдържание на мазнини от пълномасленото мляко. Чаша обезмаслено мляко съдържа около 0,1% мазнини, което е нищожно количество. Идеята зад разработването на това обезмаслено мляко беше да се намали общият брой калории. По -малкото млечни мазнини може да бъде полезно за здравето на сърцето и намален риск от сърдечно -съдови заболявания. Обезмасленото мляко от гледна точка на храненето обаче е с доста ниско съдържание на важни витамини и минерали, които са полезни за организма.

4. Обезмаслено мляко:

Млякото с ниско съдържание на мазнини се счита за благодат за тези, които се стремят да намалят мазнините в диетата си. Както подсказва името, нискомасленото мляко има само 1% съдържание на мазнини. Излишната мазнина се отстранява чрез процеса на центрофугиране, а останалата течност изглежда водниста и бледо бяла. Наблюдателите на теглото и хората, които са наясно с калориите, предпочитат това мляко поради намаленото количество мазнини.

5. 2% мляко:

2% мляко, както подсказва името, има общо съдържание на мазнини от 2%. Нарича се още мляко с намалено съдържание на мазнини, което не е нито прекалено гъсто, нито кремообразно като пълномаслено мляко, нито прекалено хлъзгаво и без вкус като обезмаслено мляко. 2% мляко преминава през процес на отстраняване на мазнините, след което желаното съдържание на мазнини се добавя обратно към суроватката (останалата течност). Известно е, че този вид мляко предлага добро количество витамини и минерали с допълнителна полза от намаленото съдържание на мазнини.

6. Краве мляко:

Кравето мляко е богато на хранителни вещества мляко, произвеждано от много породи крави. Това е един от най-консумираните видове мляко в света, който съдържа висококачествени протеини, калций и витамини. Кравето мляко също съдържа 3-4 % мазнини на чаша. Големите количества лактоза в това мляко обаче представляват заплаха за тези, които имат непоносимост към лактоза.

7. Козе мляко:

Козето мляко се добива от опитомени кози и е много хранително. Това мляко съдържа добри количества калций, фосфор, йод, витамин В5 и др., За да поддържа здраво тяло. Съдържа 6% от общата мазнина на 100 грама порция. Козето мляко също съдържа малко по -ниски количества лактоза в сравнение с кравето мляко, което го прави идеален за хора с алергии към мляко.

8. Биволско мляко:

Биволското мляко е вкусно и кремаво мляко, получено от биволи. Съдържа около 7-8% съдържание на мазнини, за разлика от 3-4% мазнини от краве мляко. Той обаче е богат на калций, магнезий, фосфор, йод и витамин А, който придава перлено бял цвят на млякото. Биволското мляко е универсално и се използва за приготвяне на много хранителни продукти като сирене, десерти, топено масло, панери и др., Които се използват широко в различни кухни.

9. Мляко без лактоза:

Лактозата е вид захар, която се намира в повечето млека на млечна основа. Доста процент от световното население страда от липса на ензими, които могат да усвоят лактозата. Ето защо млякото без лактоза се предлага на пазара, което съдържа нула лактоза. Получава се чрез добавяне на лактаза към обикновеното краве мляко, което помага за разграждането на лактозата. Този вид мляко няма съществена разлика от нормалното мляко по отношение на вкус, аромат, текстура или консистенция.

10. Изпарено мляко:

Изпареното мляко е млечен продукт, който е предназначен да увеличи срока на годност на нормалното краве или биволско мляко. Приготвя се чрез изпаряване на 60% от водата от прясно мляко, за да се получи гъсто, неподсладено мляко. Поради кремообразната консистенция, това мляко се използва за приготвяне на десерти и гарнитури. За да го използвате като обикновено мляко, можете просто да добавите желаното количество вода.

11. Сладко кондензирано мляко:

Сладкото кондензирано мляко е същото като изпареното мляко, като 60% вода се губи в процеса на изпаряване. Разликата обаче е, че кондензираното мляко има добавена захар, което го прави вкусно лакомство. Въпреки че не е здравословно мляко, сладкото кондензирано мляко се използва широко при приготвянето на различни видове десерти, сладкиши и гарнитури.

12. Мътеница:

Мътеница не е точно мляко с много масло, както хората мислят за това. Приготвя се чрез добавяне на култури към млякото, поради което придобива леко остър и кисел вкус. Традиционният процес на приготвяне на мътеница в страни като Индия е да избиете извара или кисело мляко (втвърдена форма на култивирано мляко) с малко вода и да отделите сметаната. Резултатът е водна течност, която се счита за много добра за здравето на червата ни.

13. Ароматизирано мляко:

Ароматизираното мляко е популярна напитка на млечна основа, приготвена чрез добавяне на аромати, оцветители и захар към млякото. Продуктът се предлага на пазара под формата на бутилирани или тетра опаковки. Много хора, особено децата, се радват да имат ароматизирано мляко като вечерна закуска или за бързо освежаване. Въпреки че има същия хранителен профил като обикновеното мляко, добавената захар и изкуствените агенти може да не са от полза за здравето ни в дългосрочен план.

Видове мляко от растения (не-млечно мляко):

14. Бадемово мляко:

Бадемовото мляко е едно от най-широко консумираните млека на растителна основа в света. Извлича се от накиснати бадеми и има сладък и орехов вкус. Това веган мляко предлага само 39 калории на порция, което го прави идеален за наблюдатели на тегло. Той е с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на витамин Е. Бадемовото мляко, продавано на пазара, е обогатено с витамин D и калций, за да поддържа здрави кости. Домашното бадемово мляко може да има по -добър вкус, но му липсват тези две основни хранителни вещества.

15. Овесено мляко:

Друго широко консумирано мляко на растителна основа е овесеното мляко. Извлича се от смес от овесени зърна и вода и има кремообразна текстура с типичен вкус на овес. За да отговори на хранителните изисквания, овесеното мляко, продавано на пазара, е обогатено с калций, витамин А, D, В1 и В2. Този сорт мляко е чудесен избор за приготвяне на вегански смутита и напитки, тъй като овесеното мляко може да се слее добре с почти всеки вид аромат- било то плодове или шоколад.

16. Соево мляко:

Соевото мляко заема справедлив дял от пазара на веганско мляко в света. Приготвя се чрез накисване на соевите зърна, смилането им и сваряването на сместа, за да се филтрира течността. Тази напитка на боб произхожда от Китай, където се консумира като страничен продукт от тофу. Една чаша соево мляко предлага 80 калории с около 4 грама мазнини и 7 грама протеини. Марковото соево мляко е обогатено с витамини и минерали за повишаване на хранителната стойност.

17. Мляко от кашу:

Млякото от кашу е друго мляко на основата на ядки, което се приготвя от накиснати кашу. За разлика от бадемовото мляко, млякото от кашу е доста кремообразно и богато на вкус. Ето защо много вегани предпочитат това мляко пред други растителни млека за приготвяне на сладкиши и десерти. Домашното мляко от кашу предлага 160 калории на порция и високо съдържание на фибри поради по -малко прецеждане на течности. Магазинът е подложен на много филтрационен процес и подсилен с допълнителни витамини и минерали.

18. Кокосово мляко:

Кокосовото мляко е вкусна бяла непрозрачна течност, извлечена от пулпата на зрели кокосови орехи. Този богат вкус се придобива поради голямото съдържание на наситени мазнини. Има три вида кокосово мляко – гъсто, тънко и обезмаслено. Плътното кокосово мляко е с високо съдържание на мазнини и калории (15-20% мазнини), докато тънкото кокосово мляко има максимум 10% мазнини, а обезмасленото кокосово мляко има само 1% съдържание на мазнини.

Кокосовото мляко се използва широко при приготвянето на традиционни ястия като къри и сосове, докато преработените се използват като заместители на обикновеното мляко.

19. Оризово мляко:

Оризовото мляко се приготвя чрез удряне на оризовите зърна, смесването му с вода и филтрирането на течността. Има водна консистенция и земен вкус. Оризовото мляко е с високо съдържание на въглехидрати, но с изключително ниско съдържание на витамини и минерали. Ето защо оризовото мляко, продавано на пазара, е обогатено с калций, витамин В12, В13 и желязо. Бавно набира популярност сред веганите поради нискоалергенния си профил.

20. Конопено мляко:

Конопеното мляко може да не е толкова популярно в търговската мрежа, колкото другите млека на растителна основа, но определено печели добра репутация заради своите ползи за здравето. Този вид мляко се приготвя чрез раздробяване на напоени семена от коноп и филтриране на течността. Въпреки че конопът е известен със своите промени в съзнанието, конопеното мляко е без такива ефекти и е безопасно за редовна консумация. Това орехово и земно ароматизирано мляко предлага 83 калории на порция.

Това са някои от различните видове мляко, налични на сегашния пазар. Не забравяйте, че всеки от тези сортове мляко идва със собствен набор от плюсове и минуси. Важно е да разберете вашите хранителни изисквания и предпочитания, преди да решите кое е най -доброто!

Опровержение:

Информацията, предоставена в статията, е само с информационна цел и не трябва да се третира като алтернатива за професионален медицински съвет. Моля, прегледайте списъка с възможни алергии и странични ефекти на всеки вид мляко, преди да го консумирате вътрешно.

Често задавани въпроси:

Q1. Какво е хомогенизирано мляко?

Отговор: Хомогенизацията е процес, при който млякото се изтласква през малки отвори под високо налягане, за да разпредели равномерно мастните топчета. Ето защо хомогенизираното мляко има постоянна и кремообразна текстура в сравнение с нехомогенизираното мляко.

Q2. Какво е наполовина и наполовина мляко?

Отговор: Половината и половината мляко е популярен вид мляко в страни като Обединеното кралство и САЩ. Състои се от половин сметана и половина пълномаслено мляко за постигане на гъста консистенция. Съдържанието на мазнини в това мляко може да варира между 10,5% и 18%.

Q3. Добре ли е да пиете сурово мляко?

Отговор: Суровото мляко не преминава през процес на пастьоризация, при който млякото се нагрява, за да убие опасни патогени. Пиенето на сурово мляко може да увеличи риска от опасни инфекции и алергии от различни видове бактерии в него. Така че е по -добре да избягвате да пиете мляко, което е сурово и непастьоризирано.