Стресът обикновено се описва като чувство на безпокойство, напрежение, претоварване и допълнителен психически натиск. Стресът често се изпитва от всички нас в даден момент. Стресът може или да осигури умствено осъзнаване и мотивация, или да бъде вреден в много случаи. По този начин стресът може да повлияе на психическата ви стабилност, физическото здраве и също така да повлияе на поведението ви.

Какви са различните видове стрес?

Видовете стрес зависят главно от симптомите, продължителността на времето и естеството.

Видове стрес

Всеки от тези видове има своите специфични характеристики и подходи за лечение, за да се излекува от него. Управлението на стреса е изключително важно в днешно време. Стресът може да бъде от различни видове като физически стрес, психологически стрес, психо -социален стрес, психо -духовен стрес. Но главно те се разделят на две категории:

Различни видове управление на стреса и неговите ефекти:

1. Стрес от психологическа гледна точка

2. Стрес от гледна точка на физика

Видове стрес в психологията

Под психологическа гледна точка има два вида стрес,

(i). Добър стрес или Eustress:

Терминът „Eustress“ идва от гръцка дума „eu“ означава добро. Това осигурява главно мотивиращ, енергичен и енергизиращ ефект, който е предимно краткосрочен. Специално ни държи в течение, предоставяйки предизвикателства и предизвиквайки точното количество стрес, което увеличава издръжливостта. Това увеличава производителността, укрепва мускулите ни и подобрява функцията на сърцето, за да ни поддържа активна.

(ii). Лош стрес или дистрес:

Този термин произлиза от латинския корен „dis“. По принцип това се нарича отрицателен стрес. Това застрашава качеството на живот, когато това надвишава способностите на човека. Оказва отрицателно въздействие върху здравето на човека. Симптомите на дистрес са няколко вида, които могат да доведат до здравословни проблеми. Забелязаните симптоми са като симптоми на физически дистрес, емоционални симптоми, симптоми на дистрес на възбуда и симптоми на чревен дистрес. По този начин дистресът оказва влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве.

Видове стрес във физиката

По принцип има три вида стрес по времевата линия,

(i). Остър стрес:

Този стрес обикновено е краткотраен и най -често срещаните видове стрес. Излишъкът от този краткосрочен стрес може да доведе до главоболие, тревожност, напрежение, психологически стрес и т.н. Това е едно от вълнуващите и дава вълнение в малки дози. Острият стрес идва от предизвикателствата и натиска в настоящето, близкото минало или близкото бъдеще на работното място или около него. Но прекалено големият остър стрес може да е изтощителен или да има здравословни проблеми. Всеки краен срок или цел в работната сфера, злополука и напрежение в изпита в последния момент, загуба на договор или работа са най -често срещаните проблеми, пред които са изправени повечето хора. Този тип стрес е абсолютно управляем и лечим.

(ii). Епизодичен остър стрес:

Този вид стрес е често срещан сред хората, които страдат от острия стрес много често. Хората с този вид стрес са с нисък характер, безчувствени, напрегнати, раздразнителни, тревожни и превъзбудени. Те изглежда имат стресиращи събития едно след друго и поредицата продължава за тях. Епизодичният дистрес никога не свършва списък с неща, които трябва да се направят, и винаги се ангажирайте с обвиняването. Хората с този стрес винаги закъсняват, въпреки че бързат. Симптомите са мигрена, хипертония, упорито главоболие и др. Правилното лечение от терапевт помага за възстановяване.

(iii). Хроничен стрес:

Този вид стрес е най -опасната форма и има дългосрочен ефект. Това въздейства и унищожава тялото и ума на хората. Това е извън вашия контрол и страданието от хроничен стрес има отрицателни ефекти върху тях. Най -трудното нещо, което трябва да се приеме, е, че хората, страдащи от това, трябва да свикнат с този вид хроничен стрес и неговите последици. Този вид стрес убива чрез инсулт, опит за самоубийство, инфаркт, високо BP, язва и дори рак. Този стрес води до нещастие и безпомощност. Повечето от тях са фатални за нас. Това изисква медицинско лечение, тъй като е трудно за лечение и подходящ стрес, управление от лайф коуча.

Докато стресът е естествен начин да ви сигнализира да реагирате на определено опасно събитие, разтоварването на тялото му е много важно. В съвременната ера хората се стресират за най -тривиалните неща в живота си. Причината? Няма време за нищо и твърде много за постигане за твърде малко време. Най -добрият начин е да научите техники за управление на стреса като йога и медитация. Без значение колко печелим, ако животът ви е изпълнен със стрес, не си заслужава!