Можете ли да си представите ден без да отпиете от чаша горещ чай? Чай, чай, Ча, независимо от името, връзката, която споделяме с тази напитка, независимо от нашите културни различия, е невероятна. Чаят не е съвременно изобретение! Всъщност ще се изненадате да разберете, че историята му датира от 2737 г. пр.н.е., което го прави едно от най -старите творения, които все още се използват. Днес по целия свят се предлагат много нови видове чай, като душата на напитката все още е непокътната!

Какво е чай?

Чаят е ароматизирана напитка, приготвена чрез вливане или варене на листата Camellia Sinensis в гореща вода или мляко. Популярността на чая е широко разпространена в световен мащаб и дори има репутацията на втората най-консумирана напитка след водата!

видове чай

История на чая:

В по -ранните времена зеленият чай, приготвен от пресни листа, беше единственият известен метод за консумация на чай. Съществува и легендарна история за това как китайски император Шен Нунг случайно открил чай, когато няколко листа от дървото Камелия Синенсис духали в тенджерата му с вряла вода. Приятният аромат и топлина на тази напитка изпълниха краля с нова енергия, за негова голяма изненада!

От масите на елитни китайски семейства до крайпътни сергии в Индия, пътуването с чай е невероятно!

Прочетете заедно, за да научите повече за многото видове чай, най -добрите сортове чай със снимки и интересни подробности.

Основни категории чай:

Преди изобретяването на много видове чай имаше само една или две известни форми на чай – зелен и черен, приготвени съответно с пресни и ферментирали листа. Днес повече от 30 сорта чай се предлагат в различни страни, всяка от които се отличава с уникален аромат, вкус и ползи за здравето.

Ето трите основни категории чай, за които трябва да знаем:

  • Основни или истински чайове:

Чайовете, направени от растението Camellia Sinensis без добавки или смеси, се наричат ​​основни чайове или истински чайове. Тези чайове започват живота си след етапа на прибиране на реколтата, но преминават през различни видове „преработка“ като изсъхване, окисляване, изпичане и т.н., за да придадат цвят и характер на листата.

Примери: Черен чай, зелен чай, чай Улун, бял чай, чай Pu’erh

  • Ароматизирани чайове:

Ароматизираните чайове имат добавени външни аромати, за да смесят по -новите аромати с тези на чаените листа. Тъй като чаените листа са възприемчиви към аромати, се добавят съставки като билки, подправки, цветя и дори парчета сушени плодове, които ободряват сетивата ни. Добавянето на етерични масла или екстракти като ванилия също е друг начин за приготвяне на ароматизирани чайове. Много сортове също съдържат идентични с природата и изкуствени аромати, покрити върху чаените листа, за да придадат приятен аромат.

Примери: Жасминов чай, масала чай, Ърл Грей, чай от мента, чай от джинджифил, чай Tulsi, портокалов цвят и др.

  • Билкови чайове:

Билковите чайове са рязък контраст с истинския чай, приготвен от листата на растението Camellia Sinensis. Те не съдържат продукти като листа или пъпки източници от растението Camellia Sinensis, а отварите са резултат от билкови настойки от сушени цветя, билки, корени, подправки, плодове и т.н. Накратко, билковите чайове не са истински чайове и вкусът им идва от използваните ароматни съставки.

Примери: Чай от лайка, чай от мента, чай от лимонена трева, чай от хибискус, чай с лимон, чай от градински чай, чай от копър, чай от шипка и др..

15 различни вида чай със снимки и подробности:

Нека сега разгледаме подробностите за 15 -те най -популярни вида чайове със снимки:

1. Черен чай:

Черен чай

Черният чай е по -солидна напитка в сравнение с други видове чай като зелен или улун. Редовните листа от зелен чай преминават цялостно третиране, включително изсъхване и окисляване, за да се постигне характерен черен или кафяв кафяв цвят на листата. Поради своята мощност, черният чай изисква по -малко време за просмукване, а цветът и ароматът варират в зависимост от количеството на окисляване.

Методът на приготвяне на черен чай включва варене на чаените листа във вода. Добавянето на захар не е задължително! Тази нискокалорична напитка е богата на антиоксиданти и флавоноиди, които предлагат множество ползи за здравето.

2. Зелен чай:

Зелен чай

Мит е, че зеленият чай идва от различно растение. Зеленият чай е продукт на същото растение Camellia Sinensis. Листата се изсушават и пържат, без да се подлагат на допълнителни стъпки като изсъхване и окисляване. Това помага за запазване на естествения зелен цвят и деликатен вкус на чая.

Методът на приготвяне на зелен чай включва вливане на листата в гореща вода за 3-5 минути и прецеждане на течността. Добавянето на захар или мед не е задължително. Зеленият чай се предлага под формата на разхлабени листа и торбички чай. Големите количества антиоксиданти и катехини превръщат зеления чай в една от най -здравословните напитки на планетата.

3. Матча чай:

Матча чай

Чаят Matcha е специален сорт чай, произхождащ от растението Camellia Sinensis. Чаените растения се преместват на сянка за 3-4 седмици преди прибиране на реколтата, за да се генерира повече теанин и кофеин от обикновено. След това работниците смилат тези листа на фин зелен прах, наречен „Matcha“. Тази традиционна азиатска напитка е доста популярна дори в западните страни поради уникалния си вкус, метод на приготвяне и ползи за здравето.

Матча чай се приготвя чрез разбиване на прах в гореща вода или мляко с помощта на специална бамбукова бъркалка, докато стане пенлива. Matcha работи и като ароматизатор в много десерти и солени храни.

4. Бял чай:

Бял чай

Белият чай е минимално обработен чай, който изглежда бледожълт. Името „бяло“ обаче идва от „сребърните“ чаени листа, използвани за приготвяне на този сорт чай. Незрелите листа и пъпки се берат и се сушат естествено или се приготвят на пара, за да се приготви този чай. Има 5 подкатегории бял чай като Сребърна игла, Бял божур, Трибют вежди, Благородна вежда и DaBaiCha, които включват различни методи на отглеждане.

Белият чай е деликатна напитка, приготвена чрез просмукване на листата в гореща вода и най -добре консумирана без мляко или захар. Антиоксидантният профил на белия чай съвпада с този на зеления чай. Така че хората го консумират както за удоволствие, така и за добро здраве!

5. Чай Улун:

Видове чай Улун

Чаят Улун е уникален сорт чай, направен чрез усукване и навиване на чаените листа след процеса на изсъхване и окисляване. Формата на тези занаятчийски чаени листа зависи от майстора на чая, който варира от стегнати къдрици до тънки нишки. Валцуването на листа добавя различен вид, характер и аромат към варенето, което може да попадне между черен чай и зелен чай.

Общото правило за приготвяне на чай Улун е листата да се просмукват в гореща вода за 2-5 минути. Колкото по -дълго е времето за просмукване, толкова по -силна и ароматна става варенето! Броят на флавоноидите също се увеличава с концентрацията за увеличаване на ползите за здравето. В зависимост от количеството на окисляване, процентът на кофеин в Oolong може да варира от партида до партида.

6. Чай пуерх:

Чай Пуерх

Произнесено като Пуер е разнообразие от неокислен чай, който получава името си от Пуер, китайски окръг в провинция Юнан. Чаените листа се оставят да ферментират в продължение на месеци, понякога години, за да се подобри вкусът и аромата. Колкото по -голяма е възрастта на чая, толкова по -висока е цената му. Чаят Пуер започва живота си като зелен чай и преминава през процеса на изсъхване, за да постигне по-дълбок цвят.

Листата се компресират на малки дискове, наречени сладкиши Pu’erh. Човек може да намери два вида чайове Pu’erh – суров и узрял, където суровото е прясна партида листа, а узрялото е отлежало листо, което е доста скъпо. За да приготвите чая, някои листа се разхлабват от тортата и се просмукват в гореща вода за няколко минути, докато се постигне желаният цвят и аромат.

Известно е, че чаят пуер помага за по -добро храносмилане и кръвообращение в сравнение с други видове чай поради процеса на ферментация.

7. Билков чай:

Билков чай

Билковите чайове не са истински чайове! Те са билкови настойки, които са резултат от сушени билки, подправки, плодове, листа и цветя в гореща вода. Билковите чайове се наричат ​​още Tisanes, които са ароматни и ароматни. Те са без кофеин поради липсата на истински чаени листа и са популярни в целия свят заради вкусния си вкус и успокояващи свойства.

Най -добрият начин да се насладите на билковия чай е да влеете билковата смес в чаша гореща вода, като използвате торбичка или инфузор. Потопете го за 3-4 минути и сервирайте горещо. Добавянето на мед или други подсладители не е задължително.

8. Чай от лайка:

Лайка Чай

Чаят от лайка е известен със своите успокояващи и предизвикващи съня свойства. Той попада в категорията билкови чайове, приготвени чрез изсушаване на цветята от лайка, които принадлежат към семейството на маргаритките. Чаят от лайка предлага множество лечебни ползи, които включват лечение на храносмилателни разстройства, тревожност, депресия, безсъние и др.

В зависимост от източника на цветя от лайка, чаят може да вкуси навсякъде между цветни до меки пикантни. Можете да приготвите чая, като вливате сухите цветове и пъпки от лайка за 3-4 минути и му се наслаждавате със или без захар.

9. Чай от хибискус:

Hibiscus chai

Чаят от хибискус е един от най-популярните билкови чайове, който има прекрасен червеникаво-розов цвят. Билковият чай е инфузия на дълбоко пигментираните калици на цветето хибискус в гореща вода. Чаят от хибискус е с мек вкус на тарт, подобен на сок от червена боровинка и работи добре както в горещ, така и в студен формат.

Този чай е пълен с антиоксиданти и дори има свойства за понижаване на кръвното налягане. Вкусната напитка има и успокояващ ефект върху ума, което я прави чудесна билкова напитка за отпускане на стресиращ ден. Изсушените цветя могат да се просмучат във водата за 3-5 минути и да се напълнят с малко подсладител и лимонов сок.

10. Чай ройбос:

Чай Ройбос

Ройбос е по-малко известен сорт чай, който произхожда от Южна Африка. Думата „ройбос“ означава „червен храст“ на африканския език, който расте като метла. Чаят ройбос първоначално е бил приготвян и консумиран от местните племена от Южна Африка заради неговите мощни лечебни и ароматни качества.

Въпреки многото усилия на други държави да отглеждат ройбос, той все още остава изключителен за Южна Африка. Процесът на приготвяне включва рязане, ферментиране и изсушаване на слънце на листата на ройбуш. След това сухите листа се изсипват в гореща вода за няколко минути, за да се получи вкусен, червеникав цвят чай. Чаят Ройбос е естествено без кофеин и богат на антиоксиданти.

11. Масала Чай:

Масала Чай

Masala Chai е един от най -популярните видове индийски чай, консумиран като основна напитка в много части на страната и дори по света. Напитката се приготвя чрез варене на листа от черен чай в мляко, вода и смес от подправки, направени от джинджифил, кардамон, канела, звезден анасон, лимонена трева и др. Към този подправен чай се добавя захар или подсладител, за да се усили вкусът му.

Освен че задоволява вкусовите ни рецептори, Masala Chai предлага и множество ползи за здравето. Той подобрява храносмилането, облекчава стреса и тревожността, повишава имунитета и дори намалява възпалението в организма.

12. Леден чай:

Студен чай

Леденият чай е обикновен истински чай или билкова инфузия на водна основа, сервиран с лед. Тази освежаваща напитка се предлага като пакетирана напитка, готова за пиене. Също така е много лесно да се направи у дома! Всеки сорт чай работи добре за приготвяне на студен чай. Всичко, което трябва да направите, е да сварите листата за няколко минути и да охладите отварата.

След като сте готови, можете да добавите малко лимонов сок, мед, мента или натурални аромати като роза, праскова, портокал и др. И да охладите за няколко часа. Леденият чай е популярна лятна напитка, която не само хидратира тялото, но и премахва стреса от ума.

13. Чай от роза:

Розов чай

Чаят от роза е друга широко използвана билкова инфузия, приготвена чрез вливане на пресни или сухи розови листенца в гореща вода. Традицията да се консумират розови цветя под формата на чай започва в Китай. Пъпките, цветята и плодовете, наречени шипки, се вливат в гореща вода, за да извлекат тяхната доброта.

Чаят от роза е ароматна напитка с типичен цветен аромат на розови цветя и светло розов цвят. Консумира се без мляко или захар, за да запази естествения си вкус. Естествената без кофеин и нискокалорична напитка е богата на подхранващи кожата витамини като Е и С.

14. Лимонов чай:

Лимонов чай

Лимоновият чай е освежаваща напитка, приготвена чрез добавяне на лимонов сок към черен чай или билков чай. Историята на лимоновия чай не е сигурна! Очевидно е обаче, че хората са добавяли лимон към чая си, за да увеличат неговия вкус и антиоксидантни ползи. Лимоновият чай има страхотен вкус и като топла и студена напитка. Предлага се под формата на прах с изкуствен аромат и опакована напитка, готова за консумация.

Най -добрият начин да приготвите чай с лимон е като сварите една чаена лъжичка листа от черен чай в една чаша вода. Лимонов сок се добавя след постигане на желания цвят и пламъкът е изключен. Добавянето на мента и мед не е задължително!

15. Ърл Грей:

Черен чай Ърл Грей

Чаят Ърл Грей е класически британски чай, който попада в категорията на ароматизирания чай. Чаят съдържа ароматизирани листа от черен чай, покрити с аромат на цитрусово масло от бергамот. Въпреки че британците го направиха популярен и го нарекоха „свой“, първоначално китайците са разработили този сорт чай.

За да приготвите чаша възхитително освежаващ ранен сив чай, листата трябва да се вливат в гореща вода за 2-3 минути. Вливането за по -дълги периоди подобрява дълбочината на вкуса и аромата. Съдържанието на кофеин в този вид чай е същото като черния чай. Той е полезен и за тялото и ума, благодарение на големия брой антиоксиданти.

И така, как да откриете невероятния свят на чая? Цялата тази информация накара ли ви да пожелаете чаша тази напитка? Преди да се приготвите да приготвите специална вара, кажете ни кой от тези различни видове чай е вашият любим!

Опровержение: Информацията, публикувана в тази статия, е само за информационни и образователни цели. Статията няма за цел да диагностицира, лекува или лекува някакво заболяване и не трябва да се третира като медицински съвет. Трябва да се консултирате с лекар, преди да пиете чай или билкови напитки, споменати в тази статия.