De 16e week van de zwangerschap is nogal een spannende fase. De moeder ervaart nu een groot aantal veranderingen die nog niet eerder waren gezien. Je kunt nu zelfs de beweging van de baby voelen! Is dat niet spannend? De baby begint ook aanzienlijk te groeien en de groeisnelheid neemt elke week met minstens een centimeter toe. 16 weken zwangere foetale ontwikkeling is nogal significant. Bekijk de andere dingen die je moet weten wanneer je in deze fase bent.

16 weken zwanger

Inhoudsopgave:

 • Maand en trimester
 • Wat te denken
 • Foetale ontwikkeling
 • Tekenen en symptomen
 • Weekactiviteiten
 • Baby Positie
 • 16e weekdieet
 • 16e Week Oefening
 • Preventieve maatregelen
 • Risico’s om onder ogen te zien
 • Medische behandelingen en controle
 • Echografie
 • controle lijsten
 • Tips om 16 weken zwanger te worden

Welke maand en trimester is het bij 16 weken zwanger? Wat is het gewicht??

16 weken zwangere babymaat is ongeveer zo groot als een avocado! Je bent drie maanden en drie weken zwanger. Je zit in het tweede trimester. Het tweede trimester duurt maximaal 28 weken. Je baby wordt ongeveer 4,6 centimeter lang en weegt 3,5 gram.

Waar moet je deze week aan denken:

Het is moeilijk voor je om te geloven dat je in de 16e week van je gelukkige zwangerschap zit. Vanaf deze maand zul je je kleintje in je baarmoeder zien bewegen. Daarnaast kun je ook een meer kietelend gevoel ervaren van hun nieuwe groeiende haar en het uitzetten van de zak. Deze week denk je terug aan de weken die je met zoveel expertise hebt doorkruist. Trouwens, je zult ook terugkijken en blij zijn met de voortgang van je kind en de manier waarop alles eruit ziet. Controles en het wachten op rapporten zullen ook uw geest bezig houden. Al met al gaat je stap in het tweede trimester tot nu toe goed, en je kunt betere tijden verwachten.

Foetale ontwikkeling van de baby:

Deze week is belangrijk voor de baby in de context van het gewicht van de baby. Deze week begint de baby eindelijk aan te komen en komt aan. Dit is niet erg, zolang de baby geen overgewicht heeft. Het lichaam van je baby zal nu veel meer op zichzelf gaan vertrouwen; daarom helpen bij de ontwikkeling die uniek is voor deze week.

Er is deze week een aanzienlijke toename in de ontwikkeling van de baby, en sommige van deze ontwikkelingen zijn vrij uniek; sommige van deze ontwikkelingen zijn:-

1. Maat:

Je baby zal na 16 weken bijna 4-1 / 2 inch lang zijn en bijna 4 ons wegen. Dat is het dubbele van de grootte in vergelijking met de 4e en 5e week van de zwangerschap. Dit is een aanzienlijke groei waarbij uw baby nu groot genoeg is om vrij in de buik te bewegen, aangezien de meeste ledematen tegen die tijd volledig zijn ontwikkeld. Aan het einde van de zwangerschap zal uw baby de juiste maat hebben van precies ongeveer 6-1 / 2 inch lang, en het wonder is dat de baby aanzienlijk zal groeien na de paar weken van hun geboorte.

2. Geslachtsdelen:

U kunt de arts vragen om te controleren of de foetus een jongen of een meisje is, omdat op dit moment de geslachtsdelen volledig zijn ontwikkeld, zodat de arts het geslacht van uw baby kan bepalen. De geslachtsdelen zorgen voor een perfect urinesysteem, waardoor de baby ook een volledig functionerend niersysteem heeft. De geslachtsdelen zijn de belangrijkste ontwikkeling in de 16e week.

3. Longen:

De baby kan nu zelfstandig ademen en het vruchtwater om zich heen in- en uitademen. De longontwikkelingen zijn ook een geweldige ontwikkeling met betrekking tot de 16e week van de zwangerschap. De longen zijn de belangrijkste delen van het lichaam in lijn met het hart en de hersenen. Het maakt niet uit wat we allemaal nodig hebben, onze longen, hart en hersenen om te overleven; dus longontwikkeling is deze week van groot belang.

4. Oog:

De visuele sensoren van de baby verbeteren deze week eveneens, waardoor de baby zachtjes lichtgevoelig wordt. Echografie laat zien dat de baby zijn ogen met zijn handen bedekt als er te veel licht is. Baby’s voelen zich ongemakkelijk door sterk licht, omdat visuele sensoren zich nog ontwikkelen. Omdat de ogen medium zijn waardoor je baby het universum kan zien; daarom is de ontwikkeling van visuele sensoren even belangrijk.

5. Beweging:

Tijdens de eerste 16 tot 20 weken van de zwangerschap is de beweging van de baby natuurlijk, en als je de vroege beweging van je baby tijdens deze fase voelt, dan heb je geluk. Naarmate de baby groeit, bewegen ze, dus de groei zorgt ervoor dat ze tegen de ruimte duwen die ze ommuurt, dus de beweging.

6. Vet:

Ook tijdens deze week begint je baby vet onder de huid te ontwikkelen, dat fungeert als een soort isolatiesysteem dat de baby veilig en warm houdt. Het fungeert ook als een bron van voeding en kracht voor de baby terwijl ze elke dag groeien. Hoewel de vettoename in het lichaam van uw baby u een ongemakkelijk gevoel zal geven, moet u begrijpen dat uw baby hierdoor nu sterker dan ooit zal zijn.

Zestien weken zwanger: tekenen en symptomen

Op dit moment gebeuren er een groot aantal nieuwe veranderingen voor zowel de moeder als de baby. Dit is wat er met de moeder gebeurt, zowel fysiek als fysiologisch.

1. Toename van de borstomvang:

Gedurende deze week zal de borstomvang toenemen omdat de melkklieren gaan produceren, en de bloedstroom zal ook toenemen, waardoor de aderen opduiken waar ze voorheen niet zichtbaar waren. Je borsten groeien nu om de actieve melkklieren te ondersteunen, die na de geboorte de enige voedingsbron voor je baby zullen zijn. Om alles goed voor je te laten werken en striae te overwinnen, draag je een comfortabele bh die je borsten laat ademen. Zorg ervoor dat je olijfolie of vitamine E bij de hand hebt voor massage. De aderen van je borsten komen ook naar voren, waardoor je zwangerschap duidelijker wordt, maar nogmaals, deze is ook absoluut normaal en je hoeft jezelf helemaal niet te belasten. Hoewel de symptomen meestal vanzelf verdwijnen, is de beste manier om de pijn te verminderen het aanbrengen van ijspakken en koelzakken. Veel water drinken helpt ook tegen de pijn. Een losse beha moet helpen de borstweefsels te ontspannen en ze meer ruimte te geven om te ademen, waardoor de pijn wordt verzacht.

2. Toenemende taille:

Door de groei van baby zal je taille deze week verder groeien. De kleine babybult is nu een flinke bobbel en laat je analyseren dat je baby groeit. De taille ontwikkelt zich gewoon om de baby comfortabel te houden terwijl hij groeit. Door het ongemakkelijke gevoel in zijn benen kan de baby gaan schoppen. Op dit moment zijn de armpjes van de baby zo lang geworden dat ze hun lichaam niet meer nodig hebben. Het is maar een korte tijd dat de beentjes op snelheid komen. Het is absoluut onmogelijk dat u kunt voorkomen dat uw broek u niet meer past, maar investeer onmiddellijk in een aantal zwangerschapskleding, want dan blijft u de komende maanden in uw behoeften..

3. Rugpijn:

Een toename van rugpijn is ook een ander symptoom van de 16e week van de zwangerschap. Rugpijn komt dagelijks voor en wordt voornamelijk veroorzaakt door de toenemende taille. De toenemende taille veroorzaakt een belasting van uw ruggengraat die op zijn beurt ongewenste rugpijn veroorzaakt. Op dit punt zorgt de rugpijn ervoor dat u zich moe en lusteloos voelt. Hoewel het je zeker kan irriteren, zal een matige hoeveelheid lichaamsbeweging je op de been houden.

4. Striae:

De zestien zwangerschapssymptomen worden duidelijker met de striae die je gaat ontwikkelen. Het rekvermogen van de baarmoederwand komt, en de babybult groeit voorbij de tolerantiegrens, en daarom moet het zich aanpassen, d.w.z. zich uitbreiden om de baby binnenin te passen en elke dag te groeien. Het lichaam is echter niet goed aan dit soort buitensporige aanpassingen onderhevig aan slijtage en scheurt regelmatig, met als gevolg striae in het lagere middengebied. U kunt Aloë Vera en andere vitamine A-supplementen gebruiken om uw huid gehydrateerd te houden. Dit houdt de striae zelfs weg.

5. Toename van eetlust:

Deze periode maakt je meestal letterlijk hongerig en laat je verlangen naar eten. Je ontwikkelt letterlijk de kracht om elk voedsel dat je ziet op te slokken. Te veel eten kan echter een groot gezondheidsprobleem zijn, aangezien je nu voor twee voedt, en het kan je ook als een gek doen aankomen. Je kunt dit verlangen om te eten echter gemakkelijk in bedwang houden door een grote doos noten in de buurt te houden, omdat ze voeding aan je dieet kunnen toevoegen en tegelijkertijd aan je eetlust kunnen voldoen. Jezelf bezig houden met verschillende activiteiten kan ook voor een gezonde afleiding zorgen.

Activiteiten in de 16e week:

Voor de 16e week ben je het tweede trimester goed begonnen. Door de activiteiten van deze week lijkt het alsof alles op zijn plaats is. Een paar dingen die uw lopende activiteiten zullen bepalen, zijn echter medische tests, die om uw gezondheid en de ontwikkeling van uw baby onder controle te houden, moeten worden gemarkeerd of genoteerd. Afgezien daarvan moet de constante verandering in gewicht en druk in uw geval de hele tijd onder controle worden gehouden. Nu je baby groeit, worden ook zijn hartslag en je algehele gezondheid gecontroleerd.

Babypositie in 16 weken zwangere buik:

In dit stadium kan je baby zijn hoofd rechtop houden. Zijn poten zijn sterk ontwikkeld en de ogen en oren zitten op hun plaats. Zijn/haar hoofd zal ook meer rechtop staan ​​dan vroeger.

Dieet en lichaamsbeweging voor de 16e week:

Eetpatroon:

1. Water:

Hoe vreemd het ook mag lijken, je hebt water nodig om je stoelgang onder controle te houden. Nu je babybuil zichtbaar is, heb je daar meer van nodig om zowel jou als je kleintje gehydrateerd te houden. Als je bang bent om op te zwellen, kun je natuurlijk genieten van fruit zoals watermeloen, die veel vloeistof bevatten en even nuttig zijn als water voor je lichaam.

2. Eiwit:

Je overgeven aan eiwitrijk voedsel leidt alleen maar tot gezondheidsvoordelen waar je je mee bezig wilt houden. Eiwit in uw dieet omvat vlees, eieren, linzen, noten, om er maar een paar te noemen.

3. Rauwe groenten en fruit:

Rauwe groenten en fruit zoals kool, tomaten, wortelen en bieten moeten in uw dieet worden opgenomen. Omdat ze rijk zijn aan vezels en vetzuren, moeten producten met natriumgehalte worden vermeden, zoals augurken en olijven.

4. IJzer:

Om je kleintje te ontwikkelen heb je veel rode bloedcellen nodig; daarom moeten voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals spinazie, mager vlees, peulvruchten en banaan, in uw dieet worden opgenomen. Vermijd het drinken van thee of koffie direct na het eten van voedsel dat rijk is aan ijzer, omdat ze ijzer uit je lichaam opnemen.

5. Smoothies:

Als je genoeg hebt van het eten van een hele maaltijd en je moe voelt, drink dan sappen en smoothies van verschillende soorten fruit zoals kiwi’s, sinaasappels, enz..

Oefening:

1. Bekken strekt zich uit:

Voor een normale bevalling werkt niets beter dan het bekken oprekken. Ze houden je flexibiliteit behouden en geven je meer redenen om dat hoge paard van een vlotte dracht hoog te houden.

2. Hurken:

Squats zijn de tweede meest populaire oefening onder zwangere vrouwen. U kunt ondersteuning gebruiken om beurtelings de bekken- en dijspieren te hurken en te ontspannen.

3. Yoga:

Yoga is op zijn minst enigszins veilig omdat het je lichaamsflexibiliteit verbetert en je kracht verbetert, waardoor je lichaam en geest stabiel blijven wanneer de levertijd komt.

4. Bekkensteun:

Gebruik een kussen om je zwaartepunt in evenwicht te brengen. Deze oefening geeft je bekkengebied de rust die het nodig heeft, waardoor je over het algemeen meer flexibiliteit krijgt.

5. Lopen:

Als er een zwangerschap is, zweren de meeste vrouwen bij de voordelen van wandelen. Om te voorkomen dat je dik wordt en om flexibeler te worden, ga je wandelen in grasvelden of parken.

Seks tijdens de zwangerschap in de 16e week:

Je seksuele leven kan na je zwangerschap een hele verandering ondergaan; weet echter dat seks nog steeds veilig is, zelfs als het na de 16e week staat. Het kan zijn dat u uw interesse in intimiteit verliest vanwege uw ongebruikelijke symptomen en u zich zorgen maakt over het risico, maar weet dat er in dit stadium niets is om u zorgen over te maken.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen tijdens een zwangerschap van 16 weken??

 • Je bent nog steeds kwetsbaar als aanstaande moeder en hebt alle rust en steun nodig nu het nog kan.
 • Wees je volledig bewust van de lichamelijke veranderingen die je kunnen overkomen. Sluit er vrede mee. Bovendien kan stress je op elk moment overnemen. Bereid jezelf nu voor.
 • Ieders zwangerschap is anders. Laat niemands symptomen je gestrest maken. Praat in plaats daarvan met uw arts over wat u dwarszit om de lucht beter te zuiveren.
 • Begin met winkelen voor je kleintje, want het maakt je stressvrij van de verantwoordelijkheden om de naam te bepalen.
 • Streef elke dag naar ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging. Het zou helpen om uw arts te raadplegen en een trainingsroutine voor u uit te werken.
 • Je ochtendmisselijkheid zou nu verdwenen zijn. Zo kunt u zich concentreren op gezond eten.
 • Je kunt ook vaak trek hebben in zoet. Pak fruit of yoghurt in plaats van je gewone reep.

Wat zijn de risico’s tijdens een zwangerschap van 16 weken??

 1. Idealiter zou u de beweging van uw baby moeten voelen na zestien weken zwangerschapssymptomen. Als u zelfs na 12 uur nog geen beweging voelt, wordt het tijd om naar een dokter te gaan.
 2. Uw risico op een miskraam is veel lager in het tweede trimester. Als u echter vlekken of bloedingen opmerkt, negeer dit dan niet. Haast je naar een dokter.
 3. U kunt ook het slachtoffer worden van een bloedneus als u 16 weken zwanger bent. Ze zijn echter ongevaarlijk, maar als u denkt dat het vaak voorkomt, moet u uw arts raadplegen.

Medische behandelingen en controle:

Deze week wordt er gebeld voor een echo om te bepalen of alles veilig is; u moet mogelijk ook een test doen voor informatie over chromosomale problemen bij uw kind. Een van de belangrijkste onderzoeken die in de 16e week worden uitgevoerd, is een vruchtwaterpunctie. Dit is om vast te stellen of uw kind het syndroom van Down heeft. Daarnaast kunnen de gebruikelijke symptomen van de vorige maand volgen. Daarom zijn een paar medicijnen die u naast uw bed moet bewaren:

 • Pijn en pijn – Acetaminophen. Blijf uit de buurt van ibuprofen en naproxen.
 • Allergie – Antihistaminica en loratadine. Vermijd pseudo-efedrine en decongestiva zoals fenylefrine.
 • Hoest – Dextromethorfan en guaifenesine.
 • Constipatie – Metamucil en Colace. Vermijd laxeermiddelen en minerale olie.
 • Maagzuur – Antacida en famotidine.

16 weken zwanger: wat te verwachten bij echografie?

Je baby is na 16 weken volledig mobiel met zijn gewrichten en ledematen. Je zult merken dat hij gerichte bewegingen rond de buik begint te maken. Hun reflexen zouden zich ontwikkelen en waarschijnlijk in staat zijn om zelfs op zijn duim te zuigen. Hoewel hun oogleden misschien gesloten zijn, zullen hun ogen volledig werken.

Checklists tijdens de zwangerschap van de 16e week:

 1. Als je nog niet op je zij bent gaan slapen, wordt het tijd dat je dat doet. Dit is goed voor de baby en voor jou.
 2. Dit is het moment dat je voor een babymoon gaat! Zorg dat je het naar je zin hebt. Ga op reis met je partner of vrienden. Het belangrijkste idee is om je ontspannen en stressvrij te voelen. Dus kies een bestemming dienovereenkomstig.
 3. Het wordt tijd dat u met uw zorgexpert praat over de alfa-fetoproteïne-test.

16 weken zwanger van een tweeling betekent dat elk van uw baby’s ongeveer 12 cm zal meten en van kop tot bodem zal zijn. Hun lichamen zullen sneller groeien dan hun hoofden. Vergeet niet om veel water te consumeren en gehydrateerd te blijven.

Tips voor 16 weken zwanger:

 • Er kunnen deze week huiduitslag zijn vanwege de veranderingen in uw lichaam tot nu toe. Ze zijn beheersbaar, op voorwaarde dat er vanaf het begin iets wordt gedaan.
 • Kies voor de komende weken voor zachte katoenen kleding zoals je zwangerschapsstof.
 • Ga door met rekken en strekken, want het is een geweldige manier om te ontspannen.
 • Praat met je partner over elke vooruitgang, zodat hij zich betrokken voelt.
 • Dit zou de juiste week zijn om te beginnen met communiceren met je kleintje.

Je ochtendmisselijkheid zou nu voorbij zijn en je zou de tijd moeten gebruiken om iets gezonds te eten. Je zult ook een toename van je energie zien. Veranderingen in uw stemming kunnen nu echter duidelijk zijn. Vergeet niet om met de stroom mee te gaan en aan de gezondere kant te blijven. Op deze manier hebben jij en de baby een reis om nooit te vergeten.