Bhujangasana of de cobrahouding is een van de gemakkelijkste en meest effectieve houdingen van yogasana. Het is de 8e stap van de Surya Namaskara of de zonnegroet. Als het perfect wordt gedaan, lijkt de pose op een cobra met zijn tanden gespreid, en daarom staat het bekend als de Cobra Pose of de slangenhouding. Met tal van fysieke en fysiologische voordelen, moet deze asana presteren om fit en gezond te blijven. Door deze ene eenvoudige asana te doen, kan men 4 van de 7 belangrijkste chakra’s van het lichaam activeren. In dit artikel zullen we gedetailleerde informatie geven over bhujangasana, hoe je het perfect kunt doen, veelvoorkomende fouten die je moet vermijden, voordelen, variaties, voorzorgsmaatregelen, contra-indicaties en nog veel meer. Lees hier voor details en bhujangasana-afbeeldingen voor details.

Bhujangasana-yoga

Wat is Bhujangasana Yoga (Cobra Pose)

De naam Bhujangasana komt van het Sanskrietwoord “bhujang” dat slang of slang betekent. Daarom wordt de asana ook wel de Cobra-pose genoemd; cobra yoga pose of de cobra asana. Deze asana is een achterovergebogen houding, waarbij de persoon in een houding lijkt op een slang met de kap omhoog. De asana is een onderdeel van de reeks van Surya Namaskar (zonnegroet) en ook asana’s in Padma Sadhana. De asana is zeer heilzaam en het is bekend dat het de kundalini wakker maakt, ziekten vernietigt en ook de lichaamswarmte verhoogt. De bhujangasana-pose doen is heel eenvoudig en heeft daarom enorm veel voordelen voor het lichaam.

Bhujangasana-afbeeldingen, stappen, voordelen en voorzorgsmaatregelen:

Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over bhujangasana en uitleg over hoe u bhujangasana kunt doen met foto’s en stapsgewijze instructies, samen met hun voordelen, aanpassingen, tips voor beginners en andere tips om deze yogahouding gemakkelijk te volgen.

Bhujangasana Yoga-stappen met afbeeldingen:

Bhujangasana-yogastappen met afbeeldingen

Hoe Bhujangasana uit te voeren?

 1. Begin door op je buik te liggen, met je handpalmen onder de schouders. Je ellebogen moeten dicht bij je romp zijn weggestopt. De bovenkant van je voeten moeten op de mat drukken, waardoor je benen langer worden.
 2. Druk je bekkenbeen naar beneden en activeer ook je dijspieren. Terwijl je dit doet, moet je je stuitje naar beneden voelen zakken, wanneer je buik samentrekt en de wervelkolom ondersteunt.
 3. Adem nu in en druk je handen op de grond, waarbij je je armen verlengt zodat je borst naar voren en omhoog wordt getild.
 4. De volgende stap bij het doen van een cobra-houding is om je staartbeen onder je te houden, terwijl het bekkenbeen naar je navel beweegt. Deze bekkenkanteling zou je helpen om de openheid in de onderrug te behouden terwijl je boog.
 5. Til jezelf alleen op tot het punt waar het bekkenbeen op de grond blijft en je de druk in je onderrug niet voelt.
 6. Druk je schouderbladen in je rug zonder de rugspieren te belasten. Plaats je ellebogen dicht bij je ribbenkast, met de ellebogen licht gebogen. Laat je rugspieren en je armen in deze positie werken.
 7. Hef uw ogen en kin op en behoud een comfortabele ruimte door de achterkant van de nek. Houd deze pose 20-30 seconden vast en haal diep adem.
 8. Adem tijdens de laatste adem langzaam uit en breng je hoofd en borst naar beneden. Voel je ruggengraat langer worden door je romp met je handen naar voren te trekken.
 9. Adem in en til jezelf op tot je handen en knieën, en ga terug naar de kindhouding door uit te ademen.

Voordelen van Bhujangasana & Preventieve maatregelen:

Bhujangasana-voordelen & Preventieve maatregelen

Het regelmatig doen van bhujangasana yoga heeft op de volgende manieren voordelen voor ons lichaam:

Fysieke voordelen:

 1. Deze bhujanga-yoga heeft tot doel de flexibiliteit van de wervelkolom te vergroten en deze ook te versterken.
 2. Het strekt de verschillende delen van het lichaam uit, zoals de borst, schouders, longen en buik.
 3. Cobra pose versterkt de rugspieren en de armen.
 4. De interne organen worden uitgerekt en ook gemasseerd door deze asana te doen.
 5. Het uitvoeren van de asana helpt om de longen en het hart te openen.
 6. Het helpt de buikorganen te stimuleren en verstevigt ook de billen.

Therapeutische voordelen:

 1. Yoga asana’s Van Bhujangasana is bekend dat het voordelen biedt aan mensen die aan astma lijden.
 2. Het is bekend dat het uitvoeren van deze asana ischias kalmeert.
 3. Het helpt bij het verlichten van stress en vermoeidheid.
 4. Het is ook een van de beste houdingen voor mensen met een spondylitisprobleem.

Aanpassingen voor Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Aanpassingen voor Cobra Pose

Het is beter om deze pose niet op de grond te doen als je stijf bent. Ondersteun een metalen stoel tegen een muur en voer deze pose uit met je handen op de voorkant van de stoel en met de ballen van je voeten op de grond.

U kunt uw ellebogen onder uw schouders op de grond laten rusten om de belasting van uw onderrugspieren te verminderen.

Dit is een geavanceerde variant van bhujangasana en staat ook bekend als Bheka Bhujangasana. In deze pose zijn de benen gebogen vanaf de knieën en de voeten gekruist onder de dijen. De handen worden direct onder je nek in de namaskar mudra geplaatst. Door deze pose te doen, wordt de intensiteit van de backbend meervoudig verhoogd.

Voorzorgsmaatregelen voor Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Voorzorgsmaatregelen voor Cobra Pose

Hier zijn de voordelen van bhujangasana & preventieve maatregelen. In de volgende omstandigheden moet men het doen van bhujangasana vermijden:

 • Deze asana moet worden vermeden door mensen met rugletsel en carpaaltunnelsyndroom.
 • Vermijd deze asana als u hoofdpijn heeft.
 • Zwangere vrouwen mogen deze asana niet uitvoeren.
 • Degenen die een interne orgaanoperatie hebben ondergaan, mogen deze asana niet uitvoeren.
 • Mensen die lijden aan artritis in de wervelkolom of polsen mogen deze asana niet uitvoeren.
 • Mensen met een hernia moeten bhujangasana vermijden.

Cobra Pose-tips voor beginners:

Cobra Pose-tips voor beginners

Beginners kunnen de backbend erg moeilijk vinden, dus het is beter om niet te overdrijven. Om de hoogte te vinden waarop je deze asana kunt uitvoeren zonder je rug te belasten, haal je je handen even van de vloer. De hoogte die u vindt zal door middel van verlenging zijn.

Voorbereidende en vervolghoudingen:

Sethu Bandha Sarvangasana en Urdhva Mukhasvanasana zijn de voorbereidende houdingen voor deze asana. De meeste backbend-asana’s kunnen worden uitgevoerd als vervolgasana’s voor Bhujangasana.

Nu zullen we wat meer in detail treden over de bhujangasana of de cobra-pose. Laten we eerst meer te weten komen over de oude en originele betekenis en oorsprong ervan. De verwijzing naar deze speciale pose is ontleend aan een geschrift dat bekend staat als de Gheranda Samhita en de betekenis hiervan zegt dat je je navel tot grote teen tegen de basis moet houden en dan moet opstaan ​​als de kap van een slang. Bhujangasana of de cobrahouding zou vuur in het lichaam opwekken, dat op zijn beurt alle ziekten wegbrandt en ook ‘kundalini’ stimuleert. Er zijn veel andere voordelen van bhujangasana.

Er wordt echt gezegd dat een perfecte gezondheid kan worden bereikt als je het meest goede spijsverteringsstelsel hebt en als je de bhujangasana-stappen kent, zal het gemakkelijker voor je zijn om dergelijke gezondheidstoestanden te behouden. Dit komt omdat de cobra-houding een van de beste is voor dit doel en het ontsteekt ook de spijsvertering, die op zijn beurt alle slechte bacteriën en ziekteverwekkende ziektekiemen wegbrandt en ook energie regelt op de meest gunstige paden.

Wat zijn de voorbereidende en vervolgyogahoudingen voor Cobra Pose??

Voordat je de bhujangasana-stappen en -voordelen beoefent, kun je gaan voor de eenvoudige Sahaja hasta Bhujangasana. Nadat je klaar bent met je cobra-pose, kun je een aantal poses na elkaar proberen. Dit zijn de Vakra hasta Bhujangasana, Niralamba Bhujangasana, Shalabhasana, Naukasana en Dhanurasana.

Laten we nog wat tips nemen voor Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Wees allereerst niet hard voor je lichaam en dwing het niet om uit te rekken als het niet meer kan. Dit zal je niet eerder tot voordelen van bhujangasana leiden; het zal nadelige effecten hebben op het lichaam. Er zijn redenen waarom je zult zien dat sommige mensen hun heupen recht op de grond hebben in deze pose, terwijl anderen het hebben opgetild. De reden is dat sommige mensen flexibeler zijn dan anderen. De andere reden is dat de lengte van de armen en de vormen van de lichamen van iedereen niet hetzelfde is en dat er dus een verschil kan zijn. Dit betekent echter niet dat de voordelen van bhujangasana zullen variëren.

Ten tweede: probeer niet te hard, want dan lukt het je niet om de exacte pose te doen. Dit betekent dat je vooral je rug moet ontspannen om de juiste houding te krijgen. Als je gespannen of gestrest bent, zul je niet in staat zijn om die boog te krijgen die nodig is voor Bhujangasana en zonder welke het geen zin heeft om deze pose te oefenen. Yoga gaat ook over kalmeren, en dat zou je dus moeten doen.

Ten derde heb je op alle mogelijke manieren een balans van het lichaam nodig, dus probeer een evenwichtige routine te maken van de yogahoudingen. Om de bogen en het gewicht van het lichaam in evenwicht te brengen, kun je Shalabhasana oefenen direct na wat Saral hasta Bhujangasana en dan doorgaan naar een andere versie.

Wanneer moet je Bhujangasana niet doen??

Wanneer moet je Bhujangasana niet doen?

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties als het gaat om het beoefenen van Bhujangasana. Deze pose zou helemaal niet moeten worden beoefend door zwangere vrouwen en met degenen die lijden aan ernstige ruggengraatproblemen, zweren en hernia. Deze pose is het beste voor degenen die een stijve rug hebben en ook voor degenen die menstrueren. Als je een operatie hebt ondergaan aan longen, hart, rug, hersenen en dergelijke, dan is deze cobra-pose weer een strikte nee-nee voor jou. Ook moet je de tijd en duur van het oefenen van deze asana niet in één keer verlengen. Eerst moet je het ongeveer 10 seconden doen en het ongeveer 5 keer herhalen en dan verhogen tot 1 minuut en dan 5-10 minuten.

Bhujangasana Yoga (Cobra Pose) - Stappen en de voordelen ervan

De wetenschap achter Bhujangasana:

Bhujangasana is een van de veelzijdige yogahoudingen met belangrijke gezondheidsvoordelen. Zoals hierboven vermeld, biedt deze cobra voordelen zoals het versterken en versterken van de wervelkolom en maakt het ook het spijsverteringsstelsel en het ademhalingssysteem efficiënter. Het opent zelfs efficiënt de 4 belangrijkste chakra’s, namelijk de Visuddhi Chakra, de Anahatchakra, de Manipura-chakra en de Svadisthanachakra. Deze asana wordt beoefend met open ogen en verbetert ook het zicht en de optische zenuwen.

Dus, ben je verrast om te zien hoe krachtig en heilzaam een ​​eenvoudige asana zou kunnen zijn? Bhujangasana staat in wezen bovenaan de lijst van asana’s die heel gemakkelijk uit te voeren zijn en toch enorm heilzaam zijn. Als je een zittend werkleven en een druk schema hebt, dan is het des te belangrijker dat je deze asana een plaats geeft in je drukke schema. Het zal niet alleen uw efficiëntie verhogen, maar u ook verlossen van de bijwerkingen van de zittende levensstijl. Deel met ons welk verschil je hebt ervaren nadat je bhujangasana in je dagelijkse levensstijl hebt opgenomen. Dit zal je medelezers motiveren om dezelfde goede praktijken ook in hun leven in te prenten.

Veel Gestelde Vragen & antwoorden:

Q1. Op welke spieren werkt Cobra Pose??

antw: Bhujangasana is een zeer eenvoudige en effectieve houding die de polsen, armen, rug en schouders versterkt. Het rekt ook de buikspieren en de baarmoederspieren. Naast deze spieren activeert Bhujangasana ook effectief 4 van de 7 basischakra’s van ons lichaam.

Q2. Wat is het verschil tussen Cobra Pose en opwaarts gerichte hond Pose??

antw: Het fundamentele en het meest cruciale verschil tussen de cobra-houding en de naar boven gerichte hondenhouding is de positionering van de benen. In de bhujangasana zijn je benen tot aan je dijen in contact met de vloer, en alleen je romp is boven de grond. Als de hond naar boven gericht is, zijn je benen en bekken ruim boven de grond en staat de druk op je tenen.

Q3. Hoe leer je Cobra Pose??

antw: De volgende stappen helpen je om de cobra-asana in yoga perfect te doen:

 • Ga plat op de grond op je borst liggen
 • Druk de bovenkant van je voeten, dijen en schaambeen stevig op de grond en houd je handpalmen naast je schouders
 • Terwijl je inademt, strek je je armen door je romp van de vloer te tillen en naar een hoogte te gaan tot waar je de verbinding van je schaambeen met de benen kunt behouden.

Q4. Is Bhujangasana pose slecht voor de rug??

antw: Bhujangasana kan worden beschouwd als een effectieve houding voor genezing en verlichting van lage rugpijn. Soms klagen mensen echter en ervaren ze pijn in de onderrug terwijl ze deze asana doen. In een dergelijke situatie moet men, in plaats van de romp op te tillen, het hoofd op de grond raken en proberen de kernspieren aan te spannen, die zich zullen concentreren op het verlengen van de thoracale wervelkolom en niet in het bijzonder op het buigen van de rug. Dit is een van de essentiële variaties die men kan oefenen als ze pijn in de onderrug ervaren.

V5. Is Cobra Pose goed voor ischias??

antw: Cobrahouding is een van de beste houdingen om de flexibiliteit van de wervelkolom te vergroten. Het rekt de borstkas en versterkt ook de schouders en de wervelkolom en verlicht effectief de pijn van ischias en een hernia. Bhujangasana is dus een krachtige asana die de spieren van de wervelkolom goed uitrekt.

Q6. Helpt Bhujangasana je om de hoogte te vergroten??

antw: Bhujangasana rekt en versterkt de spieren van de schouders, borst en buik. Ook stimuleert het de groeihormonen en verbetert het de houding. Al deze factoren resulteren in een toename van de lengte van de persoon. Dus het kan met recht gezegd worden dat bhujangasana je helpt de hoogte te vergroten.

Vraag 7: Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het doen van Bhujangasana??

antw: De volgende zijn de veelvoorkomende fouten die je moet vermijden tijdens het doen van de cobra-yogahouding:

 • Ruimte tussen de benen – Mensen hebben de neiging om de benen dicht bij elkaar te houden, maar idealiter moeten ze op heupafstand worden geplaatst.
 • Plaatsing van de hand – De handen moeten op schouderafstand worden gehouden. Als u de handen breder houdt, voorkomt u dat u de optimale rugboog krijgt.
 • Te hard duwen – Bhujangasana gaat helemaal over de juiste houding en niet over hoe hoog je jezelf optilt. Men moet niet vergeten dat bhujangasana alles te maken heeft met het uitrekken van de wervelkolom en het verlengen van de wervelkolom.
 • Vergrendelende elleboog – Iedereen heeft een andere flexibiliteit, en daarom is dit niet verplicht, op voorwaarde dat je een mooie rek in je ruggengraat voelt.