Als het gaat om een ​​fitnessvorm die met veel gemak thuis kan worden gedaan, staat yoga bovenaan de lijst. Tegenwoordig is yoga voor ons in verschillende vormen beschikbaar en het kan heel moeilijk zijn om te beslissen welke vorm van yoga het meest geschikt is voor hen. In dat geval kan men beginnen met Hatha yoga, aangezien het een zeer milde en zachte vorm van yoga is.

Het woord “Hatha” bestaat uit twee woorden, “ha” wat zon betekent en “tha” wat maan betekent. Daarom is hatha yoga de vereniging van twee tegengestelde energieën.

Soorten Hatha yoga

Geschiedenis:

De yoga wordt ook wel Hatha Vidya genoemd. De yoga bestaat al sinds de 15e eeuw in India. Oude filosofieën stellen dat deze yoga een manier is om het lichaam te zuiveren, waardoor het geschikt en geschikt wordt voor hogere meditatie. Terwijl Hatha zon en maan betekent, besluit yoga daarentegen om de twee krachten van energie te verenigen, namelijk de zon – die als actief en mannelijk wordt beschouwd; en de maan – beschouwd als ontvankelijk en vrouwelijk.

Beoefening van Hatha Yoga:

Hatha yoga, volgens de Indiase traditie, is een van de vier belangrijkste tradities van Tantra Yoga. Hatha yoga richt zich op de beoefening van asana’s (fysieke houdingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen). Dit helpt bij het vitaliseren van de subtiele kanalen in het menselijk lichaam, de Nadi’s. Hatha yoga concentreert zich daarom op de 3e en 4e stap van de Ashtanga Yoga. Hatha yoga helpt om de obstakels weg te nemen, zodat een individu in staat kan zijn om verdere stappen te zetten, d.w.z.

1. Pratyahara (zintuiglijke terugtrekking)

2. Dharana (concentratie)

3. Dhyana (meditatie)

4. Samadhi (balans)

De asana’s in Hatha Yoga hebben twee essentiële doelen:

1. Om meditatie te beoefenen, moet je heel goed zijn in het uitvoeren van één pose, waarin je je lang comfortabel kunt blijven voelen. Hoe meer poses je onder de knie hebt, je zou beter kunnen worden in meditatie.

2. De asana’s geven gezondheid en energie aan lichaam en geest van het individu, waardoor de Nadi’s worden geopend. Als je het regelmatig doet, wordt het pad van Hatha yoga vanzelf voor je geopend.

Pranayama is zeer cruciaal in Hatha yoga omdat het een persoon helpt de ademhaling onder de knie te krijgen. Als iemand zijn ademhaling leert beheersen, wordt het beheersen van de geest veel gemakkelijker. Ademhalingsoefening helpt je om de stroom van levenskracht, caller prana, door je lichaam en geest te reguleren.

Om de adembeheersing onder de knie te krijgen, oefen je deze eerste stap om door te gaan naar pranayama:

1. Begin door op je rug te gaan liggen, op een vlakke ondergrond. Ontspan en begin je adem te volgen.

2. Leg een hand op je borst en de andere op je buik.

3. Oefen buikademhaling door diep in te ademen, zodanig dat de hand op de buik omhoog gaat maar die op je borst stil blijft. Adem zo uit dat de hand op de buik naar beneden gaat, maar de hand op de borst blijft stil. Herhaal deze oefening minstens 5 – 10 keer.

4. Adem nu voor borstademhaling in op een manier dat de hand op je borst omhoog gaat, maar die op de buik stil blijft. Adem uit, zodanig dat de hand op de borst naar beneden gaat en de hand op je buik stil blijft. Doe hetzelfde minstens 5 – 10 keer.

Doe deze oefening tien minuten, afwisselend borst- en buikoefening. Blijf deze oefening elke dag doen totdat je deze goed onder de knie hebt. Je zou veel beter worden door deze oefening minstens twee of drie keer per dag te doen. Dit is de meest elementaire oefening voor het beheersen van de ademhaling en daarom is het belangrijk om dit te doen voordat u doorgaat naar de volgende stappen.

Basis asana’s in Hatha Yoga:

1. Berghouding / Tadasana:

2. Kindhouding / Balasana:

3. Cobrahouding / Bhujangasana:

4. Krijgerhouding / Veerabhadrasana:

5. Boomhouding / Vrikshasana:

6. Driehoekshouding / Trikonasana:

7. Lijkhouding / Shavasana:

Voordelen van Hatha Yoga:

Hatha yoga heeft veel fysieke en therapeutische voordelen. De belangrijkste fysieke voordelen zijn hieronder opgesomd:

1. Hatha yoga kan iemand helpen zijn immuunsysteem te versterken.

2. Het verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.

3. Hatha yoga doen kan de lichaamshouding verbeteren.

4. Men kan ook voelen dat hun ruggengraat sterker wordt bij regelmatige beoefening.

5. Het verbetert het verteringsproces en helpt ook bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.

6. Problemen zoals strakke schouders en nek, scoliose en swayback kunnen worden genezen door Hatha yoga te doen.

7. Het helpt de lichaamshouding te verbeteren.

8. Net als elke andere yogavorm, helpt Hatha-yoga om een ​​persoon flexibeler te maken en helpt het bij de mobiliteit van de spieren.

9. Het helpt de cholesterol- en bloedsuikerspiegel in het lichaam te verlagen.

10. Het stimuleert gewichtsverlies en verbetert het uithoudingsvermogen.

11. Omdat het de nadruk legt op Pranayama, verbetert het ademhalingsstoornissen en hartaandoeningen.

12. Het wekt de endocriene klieren op en verlicht ook rugpijn.

De mentale voordelen die men kan behalen door Hatha yoga te doen, worden hieronder opgesomd:

1. Het maakt een persoon zich meer bewust van zijn lichaam.

2. Het bevrijdt de geest.

3. Lichaam en geest worden ontspannen door Hatha yoga te doen

4. Chronische stresspatronen van het lichaam worden verlicht door Hatha yoga te doen

5. Hatha yoga verlicht spierspanning en verfrist zo het lichaam.

6. Het verscherpt iemands concentratie en zorgt ervoor dat iemand zijn aandacht vestigt op waar hij zijn zinnen op zet.

Er wordt ook gezegd dat hatha yoga de symptomen van verschillende ziekten verlicht die dodelijk kunnen zijn. Sommigen van hen zijn chronische vermoeidheid, diabetes, astma, artritis en arteriosclerose. Er is ook een overtuiging dat bepaalde voorwaarden met betrekking tot ouderdom ook kunnen worden gecontroleerd door het uitvoeren van Hatha yoga.

Hatha yoga kan worden beschouwd als een van de perfecte fitnessroutines die geschikt is voor mensen van alle leeftijdsgroepen. Men kan gemakkelijk fit en in vorm blijven door Hatha yoga te beoefenen. Het ontwikkelt ook de coördinatiebalans en creëert een gevoel van zelfbewustzijn. Het strekken en verstevigen van verschillende spieren en het stimuleren van de interne organen en het reguleren van hun functies zijn enkele van de voordelen. De stijlen in Hatha yoga kunnen gericht zijn op ofwel concentreren op de uitlijning van het lichaam of het synchroniseren van de lichaamsbewegingen en ademcontrole. Wanneer men Hatha yoga begint uit te voeren, naderen ze een staat van volledige gelukzaligheid en mentaal evenwicht genaamd Samadhi.