Yoga is een integraal onderdeel van de Indiase cultuur en maakt snel een plaats voor zichzelf over de hele wereld. De Eka Pada Rajakapotasana is een uitstekende yoga-asana die helpt bij het verlichten van strakke heupen, ischias en rugpijn. Het beoefenen van deze asana zal helpen om je heupen op natuurlijke wijze te openen. Daarnaast zijn er tal van voordelen verbonden aan het uitvoeren van Eka Pada Rajakapotasana, zoals het verminderen van angst, angst, trauma’s en opgebouwde stress..

Eka Pada Rajakapotasana

Laten we dit artikel doornemen om meer te weten te komen over Eka Pada Rajakapotasana en hoe je het kunt uitvoeren.

Wat is Eka Pada Rajakapotasana Yoga?:

Eka Pada Rajakapotasana of koningsduifhouding is een achteroverbuigende zittende asana die enorme voordelen voor je lichaam biedt. De betekenis van de naam van deze asana is eka=één, pada=voet of been, raja=koning, kapota=duif. Het wordt ook wel de zwanenhouding genoemd in de yin yogavorm. In het volgende gedeelte worden alle voordelen besproken die u kunt krijgen door deze asana te beoefenen.

Voordelen van Eka Pada Rajakapotasana:

We presenteren u de voordelen die gepaard gaan met het regelmatig uitvoeren van Eka Pada Rajakapotasana.

1. Verhoogt de heupflexibiliteit:

Het uitvoeren van Eka Pada Rajakapotasana verhoogt de bloedcirculatie in het heupgebied, waardoor het bewegingsbereik toeneemt.

2. Verlicht lage rugpijn:

Eka Pada Rajakapotasana, ook wel duivenhouding genoemd, verlicht lage rugpijn door de lage rugspieren en wervelkolom te ondersteunen. Bovendien helpt het om je rug- en buikspieren te versterken en te versterken.

3. Helpt bij urinewegproblemen:

Eka Pada Rajakapotasana masseert uw interne organen, waardoor u effectief kunt omgaan met urineproblemen.

4. Strekt schouders, borst, nek, buik, liezen, Psoas en dijen:

Eka Pada Rajakapotasana biedt u verschillende fysieke voordelen, zoals het verlengen van de lies-, psoas-, dij- en bilspieren. Het helpt ook de heupbuiger te verlengen en opent de heupgewrichten. Bovendien helpt het de psoas-spieren te verlengen door kriskras de benen te verstellen.

5. Verbetert je houding:

Het beoefenen van Eka Pada Rajakapotasana verbetert de uitlijning, zithouding en verhoogt de flexibiliteit in je heupen. Oefen deze asana dus zo regelmatig mogelijk om je houding efficiënt te verbeteren.

6. Laat negatieve gevoelens los:

De voordelen van Eka Pada Rajakapotasana eindigen niet alleen met fysieke, maar verbeteren ook de mentale gezondheidsvoordelen. Deze asana helpt je positieve energie te gebruiken door negatieve gevoelens zoals stress, angst, trauma en angst los te laten.

Stappen om Eka Pada Rajakapotasana uit te voeren:

Hier zijn eenvoudige stappen om Eka Pada Rajakapotasana efficiënt uit te voeren:

 • Kom in de tafelbladpositie met je handen op de grond, iets weg van de schouder en knieën recht onder de heupen.
 • Schuif nu je rechtervoet naar binnen terwijl je hiel naar de linkerknie wijst en neem je rechterknie achter de rechterpols.
 • Schuif nu tegelijkertijd je linkerbeen naar achteren en laat je rechterhup op de grond vallen.
 • Terwijl je linkerbeen recht blijft om de pose te regelen, strek je je linkerknie. Laat je bovenlichaam zakken terwijl je uitademt. Beweeg dan in voorwaartse richting terwijl je je armen strekt en dan terug naar de rompvoorbereiding.
 • Hef nu uw romp weg van de dij terwijl u uw vingertoppen in de vloer drukt. Verleng nu tegelijkertijd uw onderrug door uw stuitje in voorwaartse richting te duwen.
 • Laat daarna uw borstbeen naar de plafondzijde wijzen door uw romp door de ribbenkast op te tillen. Breng vervolgens, terwijl u het hoofd in achterwaartse richting brengt, een lichte binnenwaartse buiging in uw nek.
 • Pak je linkerknie vast met je hand terwijl je hem buigt en raak je hoofd ermee aan. Remin in deze positie voor een paar seconden en laat dan je linkervoet langzaam op de grond.
 • Strek vervolgens het hoofd en plaats de handen op de grond terwijl u de romp naar voren brengt.
 • Schuif nu je rechtervoet naar achteren door je rechterheupen van de vloer te tillen terwijl je je linkerbeen op de knie brengt.
 • Kom langzaam terug in de tafelbladpositie terwijl u ontspant.

Voorzorgsmaatregelen en wie moet Eka Pada Rajakapotasana vermijden?

Hier is de lijst met de weinige voorzorgsmaatregelen die u moet nemen en de mensen die het uitvoeren van Eka Pada Rajakapotasana moeten vermijden.

 • Het wordt geadviseerd om een ​​stevige basis te leggen voor deze pose om gewichtsverandering op te vangen als je je rechterknie achter je rechterpols tilt omdat het gewicht naar de rechterkant verschuift.
 • Houd het linkerbeen achter het lichaam en recht. Zorg ervoor dat de beenplaatsing op de juiste plaats is om de kans op spierblessures te voorkomen.
 • Het is het beste om je te concentreren op het positioneren van de hiel wanneer je het been naar achteren schuift om het bekken op de grond te laten landen. Voer deze pose met geduld uit, want de druk op de rechterknie kan mogelijk zijn als er sprake is van desoriëntatie in de plaatsing op de linkerheup.
 • Het beoefenen van deze asana moet worden vermeden door mensen met een verwonding in de schouder, knie, enkel, lies en bekkengebied.
 • Onthoud het uitvoeren van Eka Pada Rajakapotasana als u in de laatste stadia van de zwangerschap bent. Raadpleeg in plaats daarvan een arts om deze asana uit te voeren tijdens de beginfase van de zwangerschap.
 • Mensen met heupzenuwaandoeningen moeten deze asana vermijden, omdat dit de situatie kan verergeren.

Als u van plan bent een trainingssessie op te nemen die zowel effectief is als niet zo vermoeiend voor uw lichaam, is yoga een efficiënte manier. De Eka Pada Rajakapotasana helpt je heupen te openen en biedt talloze voordelen voor je lichaam. We hopen dat dit artikel je een idee heeft gegeven over deze asana en hoe je deze moet uitvoeren. Vergeet niet ons te laten weten of je dit artikel nuttig vond!

Vrijwaring: De tips en suggesties die in dit artikel worden genoemd, zijn informatief en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Het is altijd veilig om een ​​arts of diëtist te raadplegen voordat u iets nieuws probeert.

FAQ:

1. Wat zijn de voorbereidende houdingen voordat je Eka Pada Rajakapotasana . kunt uitvoeren?

antw: De volgende zijn de asana’s die je in de praktijk moet hebben om Eka Pada Rajakapotasana met gemak uit te voeren.

 • Surya Namaskar (zonnegroeten).
 • Baddha Konasana (gebonden hoekhouding).
 • Ado Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hondhouding).
 • Tri Pada Adho Mukha Svanasana (Driebenige naar beneden gerichte hond pose).

2. Wie mag Eka Pada Rajakapotasana niet uitvoeren??

antw: Deze yogahouding kan veel stress veroorzaken aan de heup, knie en voet. Daarom moeten mensen met ernstige osteoporose deze yogahouding vermijden om verdere stress te voorkomen.

3. Is het veilig om Eka Pada Rajakapotasana uit te voeren tijdens de zwangerschap??

antw: Tenzij je yoga hebt beoefend voordat je zwanger werd, kun je het beste een professional raadplegen. Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap wordt de gewijzigde duivenhouding als veilig beschouwd. Stop met het uitvoeren van een houding als dit ongemak veroorzaakt door naar je lichaam te luisteren. Raadpleeg uw arts voordat u deelneemt aan een fitnessprogramma, vooral als u zwanger bent.