Janu Sirsasana komt van de Sanskriet-wortelwoorden Janu, wat “knie” betekent en sirsa wat “hoofd” betekent en asana wat “pose” betekent. Net als veel andere voorwaartse buigingen, wordt Janu Sirsasana beschouwd als een herstellende houding vanwege het kalmerende effect. Er wordt ook gezegd dat het het lichaam nieuwe energie geeft, stress en angst verlicht. Om 6 uur ‘s ochtends wakker worden en naar de sportschool moeten gaan, is inderdaad een zware klus, vooral als je net op tijd terug moet haasten voor je kantoor of school. Op dit moment zou je echt willen dat je de sportschool alleen voor vandaag kon overslaan, maar de nieuwe generatie heeft zich meer gericht op gezond leven en bodybuilding, een plaag die de natie heeft verrast. Rond deze tijd zou het prima zijn om je sportschool te vervangen door ochtendyoga. In feite is yoga een langzame ademhalingsoefening die energie geeft en je geest bevredigt en niet alleen je lichaam. In het artikel van vandaag zullen we het hebben over zo’n yoga en de voordelen die je ervan kunt hebben.

Janu Sirsasana Hoe te doen en voordelen

Tips voor beginners (eenbenige voorwaartse buiging):

Janu Sirsasana (Eenbenige voorwaartse buiging) is een uitdagende pose, speciaal voor beginners. Het kan een tijdje duren voordat de heupen, onderrug en hamstrings zich voldoende openen om het volledige bewegingsbereik in deze asana’s mogelijk te maken. Het belangrijkste om op te merken tijdens het doen van deze asana’s is het ontwikkelen van een bepaald niveau van geduld, aangezien elke vorm van agressie die tijdens het oefenen van deze oefeningen wordt getoond alleen averechts zal werken, wat resulteert in verwondingen.

Janu Sirsasana (hoofd naar knie yogahouding):

Janu Sirsasana

De Janu Sirsasana-yoga staat ook bekend als de houding van hoofd tot knie, afgeleid van de structuur van de yogahouding. Dit is meestal een rekoefening, niet alleen voor je buitenlichaam maar ook voor de binnenkant van je lichaam. Een belangrijke disclaimer die hiermee gepaard gaat, is dat je deze yoga-lege maag strikt moet uitvoeren voor de beste resultaten.

Hoe je dat doet?

 • Begin door een yogamat te leggen en erop te zitten met je benen gestrekt voor je.
 • Zorg ervoor dat uw ruggengraat recht is en dat uw nek is uitgelijnd met uw merg. Als je met gestrekte benen zit, moeten je tenen naar boven wijzen terwijl je je been strekt.
 • Buig nu een been, zeg de rechter helemaal tot aan je liezen. Je rechterknie zou nu moeten uitsteken terwijl je je voeten helemaal naar achteren trekt.
 • Zorg ervoor dat uw tenen de binnenkant van de dij van het linkerbeen raken terwijl u nu uitademt en uitreikt naar het gestrekte been.
 • Grijp nu met je handpalm naar de teen terwijl je helemaal naar je knieën buigt, waarbij je voorhoofd uiteindelijk je knieën raakt.
 • Men kan op dit punt de adem inhouden of doorgaan met diep ademhalen.
 • Als je klaar bent, trek je terug uit de positie en begin je na een diepe ademhaling met het andere been.

Voordelen van Janu Shirsasana Yoga:

Als groter worden iets is waar je voor vecht, dan is dit de perfecte oefening voor je lichaam. Deze subtiele rek- en trekbewegingen die je zou voelen tijdens het uitvoeren van deze oefening, zouden je spieren helpen uit te rekken, wat op zijn beurt je structuur zal verlengen. Deze yogahouding van hoofd tot knie helpt ook bij het strekken van de onderrug, masseert en ontspant de buikspieren en helpt ook om de schouders te versterken. Elke vorm van indigestie, gas en zuurgraad kan worden verlicht met deze yoga aan je zijde. Terwijl je voorover buigt terwijl je je andere been naar binnen duwt, gaat je maag, vooral de buik en darmen die erin zitten, door een bloedstroom om alle toxines of oorzaken van indigestie op te ruimen. Hetzelfde gebeurt met de maag wanneer je je adem inhoudt en de zuurstof tijdelijk wordt afgesneden en de leegte wordt vervangen door een bloedstroom.

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties:

 • De belangrijkste voorzorgsmaatregelen die u moet nemen tijdens het doen van deze yogahouding, is om te voorkomen dat uw heiligbeen naar achteren (posterieur) en rond de wervelkolom valt. Als u de voet met het verlengde been niet gemakkelijk kunt bereiken, gebruikt u een riem.
 • Lus het rond de voetzool en houd het vast met je armen volledig gestrekt. Trek uzelf niet naar voren wanneer u de riem gebruikt.
 • Loop lichtjes met uw handen langs de riem terwijl u uw armen en de voorkant van uw romp gestrekt houdt.
 • De belangrijkste contra-indicaties zijn onder meer:
 • zwangere vrouwen en mensen met astma en diarree wordt geadviseerd deze yogahoudingen niet te beoefenen, tenzij onder strikt toezicht van deskundigen.
 • Mensen met knieblessures en gebroken botten wordt ook afgeraden om deze houdingen te oefenen.

Janu Sirsasana wordt, net als veel voorwaartse buigingen, beschouwd als een herstellende houding vanwege het kalmerende effect. Er wordt ook gezegd dat het het lichaam nieuwe energie geeft en stress en angst verlicht. Stijfheid in je lichaam is een veelvoorkomend probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Elke keer als we niet oppassen met onze houdingen trekken we hier een pees en daar een zenuw. Deze oefening zorgt voor de stijfheid van het lichaam door de spieren te strekken, waardoor ze soepeler worden. Deze yoga is ook gerelateerd aan het hart, waar hartproblemen op afstand kunnen worden gehouden door deze houding uit te voeren. Als je deze keer echter voorover buigt, moet je een tijdje je adem inhouden totdat je hart te snel gaat kloppen. De buik herbergt ook de eierstokken en daarom heeft deze yoga ook een hand te spelen bij het oplossen van menstruatie-onregelmatigheden en problemen . Dit is vooral nuttig voor vrouwen die constant veel last hebben van deze problemen. Van yoga forever is bekend dat het je geest en je lichaam zuivert en dit is slechts een van de vele voordelen die deze yoga je kan bieden..