We houden allemaal van katten en vinden ze schattig. Maar wist je dat er een yoga-asana is die is geïnspireerd op Cat? Ja! Marjariasana of Bidalasana (Cat pose yoga) kan zeer heilzaam en bevredigend zijn door je lichaam een ​​efficiënte katachtige stretch te geven.

Het wordt uitgesproken als Mar-jar-ee-ahh-Sana, wat Marjari betekent als Kat, Asana als houding volgens het Sanskriet. Nu we weten dat zelfs katten ons op yoga-manier kunnen inspireren, laten we dit artikel eens bekijken om meer over deze asana te leren.

Marjariasana (Bidalasana) of Kattenhouding Yoga

Wat is Marjariasana of Bidalasana?

De betekenis van deze yogahouding ligt in zijn naam. Afgeleid van Sanskrietwoorden, betekent Marjari Kat, en yoga betekent houding, daarom wordt deze pose ook wel een kattenrek genoemd. Bidal is een Sanskriet woord dat kat betekent en asana is houding.

De concentrische en excentrische beweging van de wervelkolom in Marjariasana verbetert de circulatie van het ruggenmergvocht, waardoor uw ruggengraat flexibel en elastisch wordt, waardoor deze asana een van de perfecte opties is voor mensen die hun ruggengraat willen strekken.

Bovendien geeft de kattenhouding uw gewervelde dieren een goede mobiliteit, waardoor de spanning van de lumbale wervelkolom wordt weggenomen. Het helpt ook bij het functioneren van uw spijsverteringsstelsel door interne organen te reguleren.

Voordelen van Cat Pose Yoga (Marjariasana of Bidalasana):

We spraken over de gunstige effecten van yoga op ons lichaam. We presenteren u de voordelen van Cat pose yoga als volgt:

 • Door uw rugspieren te buigen en te strekken, geeft Marjariasana of bidalasana (kattenhouding) u extra flexibiliteit.
 • Kattenhouding helpt je om een ​​betere mobiliteit te krijgen door de juiste circulatie van ruggenmergvocht te reguleren, waardoor je een robuustere versie van je ruggengraat krijgt.
 • Marjariasana of bidalasana helpt bij het beter functioneren en verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam door de spijsverteringsorganen te masseren.
 • Het strekken van spieren en gewervelde dieren tijdens het uitvoeren van de kattenhouding resulteert in een verbeterde bloedcirculatie.
 • Het uitvoeren van deze pose verbetert de bloedstroom, een betere ademhaling en het strekken van de wervelkolom, wat u kan helpen groter te worden door uw wervelkolom vrij te maken van stijfheid.
 • De reeks ritmische ademhalingen en patronen die betrokken zijn bij Cat pose verbeteren je humeur, waardoor je een ontspannen geest krijgt.
 • Marjariasana of bidalasana leidt tot een betere houding door u te helpen uw gewervelde dieren te stabiliseren en uit te rekken.
 • De beweeglijkheid van je schouders en aanhechting van je armen aan de thorax hangt af van de scapula. Deze kattenhouding voorkomt toekomstige schouderblessures door een enorm effect op de scapula.
 • Als u regelmatig Marjariasana (Cat Pose Yoga) beoefent, zal uw ruggengraat buigen, uw buik- en kernspieren samentrekken, waardoor buikvet wordt verminderd, wat resulteert in strakke buikspieren.
 • Kattenhouding kan uw pijnlijke onderrugspieren verlichten door de flexibiliteit en mobiliteit te verbeteren.

Beginnershandleiding voor Cat Pose (Marjariasana/Bidalasana):

Hier is de informatie die u in gedachten moet houden bij het uitvoeren van Marjariasana of bisalasana, vooral als u een beginner bent:

 • Hoewel Cat pose-yoga relatief eenvoudig uit te voeren is, kun je de hulp van een vriend of een instructeur inroepen als je het moeilijk vindt om de bovenkant van je bovenrug rond te krijgen.
 • Het is altijd beter om je spieren voldoende te buigen door voorbereidende houdingen uit te voeren voordat je deze kattenhouding uitvoert.
 • Consumeer voedsel vier tot zes uur voordat je deze yoga-asana uitvoert, zodat het voedsel wordt verteerd.
 • Je kunt ‘s ochtends vroeg of’ s avonds yoga beoefenen als je maag leeg is.
 • Je maag en darmen schoon en leeg houden is noodzakelijk tijdens het uitvoeren van asana’s in yoga.

Stappen om Cat Pose Yoga (Marjariasana) te doen:

Marjariasana of kattenhouding

Hier is de lijst met stappen die je moet volgen tijdens het uitvoeren van de Marjariasana- of Bidalasana-pose:

 • Vorm een ​​tafelblad door op handen en voeten te gaan staan ​​met behulp van je handen en benen.
 • Plaats je handpalmen naar de vloer gericht, en de armen moeten recht onder je schouders staan, loodrecht op de vloer.
 • Houd een heupbreedte tussen uw knieën en kijk recht vooruit.
 • Hef je kin op terwijl je je hoofd achterover kantelt terwijl je inademt.
 • Til je stuitje op en duw je navel naar beneden terwijl je je billen samendrukt, waardoor een tintelend gevoel in je lichaam ontstaat.
 • Haal lang en diep adem terwijl je de pose vasthoudt.
 • Ontspan je billen terwijl je je rug buigt terwijl je je kin op je borst laat vallen terwijl je uitademt. De combinatie van deze twee bewegingen is een essentieel onderdeel van deze asana.
 • Houd jezelf een paar seconden in deze positie en ga dan terug naar de oorspronkelijke tafelhouding.
 • Voer voordat u tot stilstand komt ongeveer vijf tot zes keer beweging en tegenbeweging uit.

Voorzorgsmaatregelen voor het uitvoeren van Cat Pose Yoga (Marjariasana/Bidalasana):

Hoewel yoga buitengewoon heilzaam kan zijn, is het noodzakelijk de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen voordat u Marjariasana uitvoert. Zij zijn:

 • Het is het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u zich overgeeft aan het uitvoeren van kattenhoudingen, vooral als u rug- of nekproblemen heeft.
 • Zelfs als je een OK krijgt van je arts als je nek- en rugklachten hebt, moet je deze pose uitvoeren in aanwezigheid van een yogatrainer.
 • Houd uw hoofd in lijn met uw romp als u lijdt aan een bepaald hoofdletsel.
 • Overbelast uw spieren niet, dit kan leiden tot lichamelijke pijn.
 • Het is beter om kattenhouding te vermijden als je zwanger bent.
 • Duw jezelf niet over je grenzen heen.

We hebben allemaal het gevoel dat mensen een geavanceerde soort zijn, maar de dingen om ons heen inspireren ons op mysterieuze manieren. Een kattenhouding of Marjariasana (Bidalasana) is een van die stukken die zijn geïnspireerd op katten die mooie dingen kunnen doen. De interpretatie van de bewegingen van deze asana en de instelling werd gemaakt door een oplettende yogi die naar een kat keek. Vergeet niet om ons te laten weten hoe dit artikel je heeft geholpen!

Vrijwaring: De inhoud van dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg een trainer voordat je aan iets nieuws begint, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt.

FAQ:

1. Wat zijn de voorbereidende en vervolghoudingen van Marjariasana yoga?

antw: Het uitvoeren van een yoga-asana heeft een eerste voorbereiding van je lichaam nodig die helpt bij het strekken van de spieren. Zodra je lichaam comfortabel wordt, kun je andere houdingen volgen. Balasana en Garudasana zijn de voorbereidende houdingen voor de kattenhouding, terwijl Bitilasana een vervolghouding kan zijn.

2. Kunnen we de kattenhouding dagelijks uitvoeren??

antw: Als yoga helemaal nieuw voor je is, begin dan langzaam en verhoog dan het tempo en het aantal keren dat je de kattenhouding uitvoert. Yogabeoefening kan nuttig zijn als je ze zo regelmatig mogelijk uitvoert.

3. Is yoga anders dan stretchen??

antw: Het strekken van je lichaam is een essentieel onderdeel van de yogabeoefening. Maar in tegenstelling tot stretchen, is yoga een combinatie van lichaam en geest die je helpt om veranderingen in je levensstijl aan te brengen, waardoor je langdurige resultaten krijgt. Voeg daarom zonder uitstel yoga toe aan je routine en pluk de vruchten ervan.