Pranayama gaat over de subtiele levenskracht. Prana betekent in wezen de energie die nodig is om ons fysieke lichaam in stand te houden en zonder welke ons lichaam zou vergaan. Het is deze prana die de geest voedt en ons lichaam in leven houdt. Deze prana creëert de aura rond ons lichaam en stroomt door duizenden nadi’s in ons lichaam en ook door de verschillende chakra’s van het lichaam. De kwaliteit en de hoeveelheid van de prana die in ons lichaam stroomt, bepaalt de toestand van ons lichaam. Met pranayama verbetert zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de prana en zo wordt iemands fysieke gezondheid, evenals een mentale toestand, verbeterd en wordt men erg kalm en vredig. Daarom is het essentieel dat men pranayama Yoga beoefent.

Pranayama Yoga – De kracht van ademen en de voordelen ervan

Wat is Pranayama Yoga?

De naam Pranayama heeft een Sanskriet-oorsprong en is een combinatie van 2 woorden Prana, wat adem betekent en Ayama, wat de onderbreking van de ademhaling betekent. Volgens de technische definitie van Bhattacharyya is pranayama yoga een 3-stappenmodel dat Purak bevat – wat betekent inademen, Kumbhak, wat betekent dat je de adem inhoudt en Rechak, wat betekent dat je de adem uitblaast. Er wordt ook melding gemaakt van Pranayama in de Bhagavad Gita, wat ‘trance veroorzaakt door het stoppen van alle ademhalingen’ betekent. De traditionele Hatha Yoga maakt gebruik van verschillende pranayama-technieken en is dus een zeer essentiële stap voor de spirituele ontwikkeling van een persoon.

Wat moet je weten voordat je Pranayama doet?

Voordat je weet hoe je pranayama yoga moet doen, moet je eerst kijken wat je moet weten over deze yoga asana’s. Het begrijpen van de prana is essentieel voordat je Pranayama gaat doen. Het is prana dat de aura of het energielichaam van een persoon creëert en de levenskracht aan de persoon toevoegt. Door Pranayama te beoefenen, wordt dus zowel de kwaliteit als de kwantiteit van deze prana aanzienlijk verbeterd. Je kunt de veranderingen echter niet van de ene op de andere dag zien, en deze vormen van ademen zijn ook niet in één dag onder de knie te krijgen. Oefening, zeggen ze, maakt een man perfect, en daarom moet je deze ademhalingstechnieken oefenen om ze ook onder de knie te krijgen om er de maximale voordelen uit te halen..

Veel mensen geloven dat het beoefenen van yoga veel voordeliger is dan urenlang op machines te slaan. Yoga houdt ons niet alleen gezond, het kalmeert onze geest, en geneest ook vele ziekten zonder enige toepassing van medicijnen. Yoga leert ons ook hoe we zelfbeheersing kunnen krijgen. Het bouwt ons concentratievermogen veel sterker op. Veel yoga-experts zeggen dat er een paar basis-asana’s zijn die enorme ontwikkelingsvoordelen bieden voor zowel kinderen als volwassenen. Yoga wordt ook gebruikt om rimpels in het gezicht te verminderen en onze schoonheid te verbeteren.

Van alle yoga-oefeningen is de eenvoudigste vorm van yoga pranayama. Pranayam (ook gespeld als Pranayama) kan worden gedefinieerd als een proces en techniek die ons hele zenuwstelsel, inclusief de hersenen, zuivert. Het brengt stabiliteit om onze geest te stabiliseren. Deze eigenschappen wil iedereen hebben, maar slechts weinigen bezitten ze daadwerkelijk. Pranayam wordt gedaan voordat met asana’s wordt begonnen. Het kan worden gezegd als een opwarmingsoefening voordat de asana’s worden gestart. Het verwijdert luiheid en slaperigheid van het lichaam en geeft een vredige ervaring aan ons lichaam. Verder geven yoga en Pranayam onze geest nieuwe kracht en vrede.

De term Pranayam bestaat uit twee woorden: Prana (energie) + Ayama (stroom). Prana is het principe van ontwikkeling en onderhoud van zowel de zenuw- en celweefsels van het lichaam als de geest. Pranayam is een soortgelijk proces van natuurlijke ademhaling. Het biedt nauwelijks enige mate van kunstmatigheid. In deze yoga-oefening ademen we, waardoor de lucht door de neus kan binnendringen en afhankelijk van iemands algemene gezondheid en kracht van de longen; het wordt binnen vastgehouden en wordt vervolgens uitgeademd. Deze natuurlijke in- en uitstroom van de adem gaat continu door.

Het verschil tussen dit natuurlijke proces en de ‘Pranayam’ is dat bij het eerste de inademing en uitademing niet noodzakelijkerwijs verband houden met de geest. Terwijl in pranayama de lucht doorgaat vanwege de natuurlijke werking van het hart en de longen. De inademing en de uitademing worden niet gedaan met een vaste tijdsduur. Bij sommige mensen duurt het inademingsproces langer dan het uitademen, en bij sommige andere mensen kan zelfs het tegenovergestelde optreden.

Het regelmatig beoefenen van deze ademhalingsoefeningen helpt bij het verwijderen van de afvalstoffen die normaal gesproken worden uitgevoerd door ons spijsverteringsstelsel, urinestelsel en natuurlijk door de huid. Pranayam omvat een drukveranderingsproces, dat onze bloedsomloop verbetert, wat onze darmen en nieren op dezelfde manier ten goede komt als de andere buikorganen. Voor meditatie en ontspanning brengen we vaak uren door in spa’s/massagesalons, maar zelfs een paar minuten Pranayam doen verlicht ons van onze stress en houdt ons kalm. Dus in plaats van te kiezen voor spa’s, werken een paar minuten pranayama ook.

Enkele voordelen van Pranayam:

Pranayamas yoga is geschikt voor alle leeftijden. Mensen die Pranayam beoefenen, krijgen regelmatig een goede eetlust omdat het kracht geeft om ons honger- en dorstvermogen te beheersen, en een gevoel van voldoening, opgewektheid genereert (wilskracht wordt sterk door regelmatige beoefening), goed figuur, goede kracht, moed en enthousiasme ( het houdt de persoon in evenwicht in alle omstandigheden en situaties), een hoge standaard van gezondheid, kracht en vitaliteit en verhoogt zelfs het concentratievermogen. Pranayam helpt ons lichaam om voldoende zuurstof te krijgen en zorgt ervoor dat koolstofdioxide efficiënt kan worden afgevoerd en het bloed wordt gezuiverd van de gifstoffen. Het helpt mensen te herstellen van angst en depressie en is ook gunstig bij de behandeling van andere stressgerelateerde aandoeningen.

Andere voordelen van Pranayama Yoga zijn als volgt:

 1. Pranayam, wanneer het elke ochtend regelmatig wordt gedaan, is zeer nuttig bij de behandeling van verschillende niveaus van bloeddruk, of deze nu laag of hoog is en geneest ook hartaandoeningen.
 2. Het beheert psycho-fysieke ziekten, verlicht stress en cerebrale spanning, en vermindert andere problemen zoals woede, angst, slapeloosheid.
 3. En het maakt onze geest alerter en opmerkzamer en werkt uitstekend voor pre-meditatie.
 4. Het geeft innerlijke kracht en vertrouwen, plus het verwijdert de zintuiglijke afleiding van de geest.
 5. Het versnelt de helende kracht van ons lichaam.

Hoe de Pranayama Yoga te doen?

Pranayama is het 4e onderdeel van de Ashtanga Yoga, zoals vermeld in de Sutra’s van Yoga door Patanjali. Hieronder volgen de pranayama-yogastappen die je moet volgen om je voor te bereiden op het doen van pranayama. Ze zijn als onder:

 • Voor het beste resultaat moet Pranayama op een lege maag worden gedaan.
 • Pranayama vult het lichaam met positieve energie en geneest zo het lichaam snel. Daarom moet men met een zeer positieve houding voor pranayama gaan zitten.
 • De plaats waar je pranayama yoga gaat doen, moet schoon en ethisch hygiënisch zijn.
 • Oefen regelmatig om goede resultaten te krijgen en ook om ze te behouden.

Soorten Pranayam:

Om alle asana’s te kunnen doen, moeten we eerst een paar yoga-asana’s of zithoudingen kennen. Kortom, elke asana werkt volledig wanneer ze op een nauwkeurige manier worden uitgevoerd. Dus voor het uitvoeren van alle pranayama-types, moeten we eerst in Sukha Asana zitten. Sukha asana is de gemakkelijkste en meest comfortabele houding voor meditatie waarbij ons hoofd, nek en romp in een lijn zonder bocht moeten worden gehouden. Er zijn in totaal zeven soorten Pranayam-yoga die hieronder worden beschreven:.

1. Bhastrika Pranayam (Balgademhaling):

Bhastrika Pranayama Yoga

Bhastrika Pranayama is een uitstekende yogapraktijk om veel chronische aandoeningen zoals astma, artritis, artritis, depressie, hypertensie en nog veel meer te genezen. Het is ook bekend als blaasbalgademhaling omdat het lijkt alsof iemand de balg blaast. Hier is hoe je de yoga pranayama-oefeningen kunt doen:

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyan Asana zitten en diep inademen, zodat je longen vol raken met frisse lucht en je buik naar buiten duwen. Hierdoor zal je borstkas uitzetten met je sleutelbeenderen omhoog.
 • Adem snel uit, laat de sleutelbeenderen vallen, de borst loopt leeg en de buik krimpt terwijl de longen instorten. Herhaal het proces.
 • Als je het goed hebt gedaan, zal je borstkas uitzetten als je inademt en leeglopen als je uitademt.
 • Versnel je ademhaling door meer te oefenen.
 • Het geeft ontspanning en kalmeert onze geest.

2. Kapalbharti Pranayam (stralende voorhoofdademhaling):

Kapalbharti Pranayama Yoga

Kapalbharti Pranayam is een van de bekendste ademhalingsoefeningen en behoort tot de top 7 van pranayama’s. Als je Baba Ramdev moet geloven, dan is deze ademhalingstechniek krachtig genoeg om stress te verminderen, de buik strakker te maken en de gezondheid van de nieren te verbeteren en nog veel meer.

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyan asana zitten en diep ademhalen.
 • Adem normaal in en houd uw inademing langzaam maar niet geforceerd. Laat de longen uitzetten en de buik naar buiten; voel dan je borstkas uitzetten met je sleutelbeenderen als laatste omhoog.
 • Adem krachtig uit de neus door uw buikspieren in te trekken.
 • Uitademen zou veel minder tijd moeten vergen dan nodig was om in te ademen.

Voordelen:

Door dit te doen, Kapal Bharti Pranayam gedurende 15 minuten of meer elke dag, kan men ziekten genezen zoals zwaarlijvigheid, indigestie, zuurgraad, gasgerelateerde problemen, geneest borstkanker en alle andere buikgerelateerde ziekten.

3. Bahya Pranayam (Externe Adem):

Bahya Pranayama Yoga

In het Sanskriet betekent bahya buiten. Vandaar dat deze yoga-ademhalingstechniek van pranayama zich in wezen concentreert op uitademen en daarom ook bekend staat als externe ademhaling. Deze pranayama is het meest efficiënt bij het genezen van veel maaggerelateerde problemen zoals constipatie, zuurgraad, hernia, maagproblemen, enz..

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyanasana zitten en diep door de neus inademen.
 • Adem krachtig uit met behulp van je maag en middenrif om de lucht weg te duwen van je lichaam.
 • Probeer nu langzaam met je kin je borst aan te raken en trek je buik helemaal naar binnen. Hier is het doel om een ​​holte onder je ribbenkast achter te laten, zodat je voorste spierwand van de buik tegen de rug wordt gedrukt.
 • Deze positie en uw adem moeten worden vastgehouden zolang als comfortabel is. Til dan langzaam je kin op en adem langzaam in zodat je longen vol lucht zijn.
 • Herhaal dit proces 3 tot 5 keer.

Voordelen:

Door dit Bahya Pranayam te doen, kan men alle problemen met betrekking tot de buik en darmen genezen.

4. Anulom Vilom Pranayam (alternatieve neusgatademhaling):

Anulom Vilom Pranayama

Anulom Vilom wordt ook wel alternatieve neusgatademhaling genoemd. Het is een zeer krachtige ademhalingstechniek om ademhalingsproblemen, waaronder astma, te genezen. Deze pranayama brengt de nadi’s in balans, zuivert het energielichaam en activeert zo het hogere bewustzijn.

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyan asana zitten en diep ademhalen met één neusgat open en het andere gesloten door het gebruik van je vingers.
 • Druk eenvoudig de rechterduim tegen uw rechterneusgat om het te blokkeren.
 • Adem langzaam in door het linker neusgat zodat je longen vol frisse lucht komen te zitten.
 • Haal langzaam je duim van je rechterneusgat en houd je rechterhand naast je neus.
 • Adem langzaam volledig uit met het rechter neusgat zodat je longen vrijkomen van alle lucht. Zodra u klaar bent met uitademen, houdt u uw linkerneusgat gesloten.
 • Gebruik je ring- of middelvinger dicht bij je linker neusgat. Voor sommige mensen is het gemakkelijker om dezelfde hand te blijven gebruiken om een ​​van beide neusgaten te blokkeren, maar u kunt van hand wisselen, afhankelijk van welk neusgat u blokkeert. Als je arm moe wordt, kun je ze ook als alternatief wisselen.
 • Kortom, adem in door het rechter neusgat. Vul je longen met frisse lucht. Sluit eerst het rechter neusgat, open dan het linker neusgat.
 • Ga door gedurende 15 minuten. Na elke vijf minuten inspanning mag u een minuut rust nemen. Adem langzaam uit door het linker neusgat.

Voordelen:

Door Anulom Vilom Pranayam ongeveer 15 minuten per dag te beoefenen, kan men ziekten zoals astma, bronchitis, diabetes, migrainepijn en hypertensie of hoge bloeddruk genezen.

5. Bhramri Pranayama (bijenademhaling):

Bhramri Pranayama

Deze yoga-ademhalingstechniek ontleent zijn naam aan de Indiase zwarte bij, ook wel bekend als de Bhramri. Deze pranayama is zeer effectief in het kalmeren van de geest. Dus de volgende keer dat je gefrustreerd, boos of angstig wordt, weet je welke pranayama je moet oefenen. Het is een instant stressbreker en kan overal worden beoefend – thuis, op kantoor, in de keuken of waar dan ook.

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyan asana zitten en dan zijn/haar ogen sluiten.
 • Blokkeer je oren door je duimen erop te plaatsen; houd je wijsvingers boven je ogen, blokkeer het licht om in je zicht te komen, en de overige vingers langs de zijkanten van je neus. Houd elke kleine/ringvinger in de buurt van een neusgat.
 • Adem diep in door de neus en laat het middenrif naar beneden bewegen zodat de longen kunnen uitzetten en de buik naar buiten kunnen drukken; voel dan je borstkas uitzetten met je sleutelbeenderen als laatste omhoog.
 • Gebruik je kleine/ringvinger om elk neusgat gedeeltelijk te sluiten om je longen gevuld te houden met lucht.
 • Adem tijdens het neuriën uit door de neus. Het is belangrijk om het zoemende geluid uit je keel te laten komen, zodat het niet klinkt als een gevolg van je gedeeltelijk verstopte neusgaten. Drie keer herhalen.

Voordelen:

Door Bramari Pranayam te doen, kun je alle ziekten genezen die verband houden met ogen, oren, neus, keel en zenuwstelsel.

6. Udgeeth Pranayama (ademhaling zingen):

Udgeeth Pranayama

Udgeeth Pranayama is heel eenvoudig, maar toch een van de krachtigste ademhalingstechnieken en maakt deel uit van de Patanjali’s Yoga Sutra. Deze pranayama heeft uitstekende resultaten op hypertensie en verbetert zowel het geheugen als de concentratie. Hier zijn pranayama-yogastappen voor deze pose.

Routebeschrijving:

 • Een persoon moet in Sukha Asana of Dhyanasana gaan zitten en dan zijn/haar ogen sluiten.
 • Adem diep in door de neus en adem heel langzaam uit terwijl je OM zegt. Als je langzaam OOM uitspreekt, laat je lettergreep dan zo langzaam mogelijk uitlopen.
 • Houd er rekening mee dat u de O lang en de M kort (‘OOOOOOmm’) uitspreekt.
 • Herhaal het proces 3 keer gedurende ongeveer 15 minuten.

Voordelen:

Door Udgeet Pranayam te doen, kan men alle ziekten genezen die verband houden met keel en zenuwstelsel.

7. Pranav Pranayama:

Pranav Pranayama

Pranav Pranayama betekent in het Sanskriet de heilige lettergreep OM. Dit is de laatste Pranayama, zoals besproken in de Patanjali Yoga Sutra. Deze Pranayama heeft een onmiddellijk ontspannend effect en wordt daarom ook beschouwd als een snelle meditatie die in slechts 2-3 minuten kan worden gedaan.

Routebeschrijving:

 • Ga eerst rustig in Padmasana, Sukhasana of Vajrasana zitten.
 • Adem normaal in en concentreer je geest op in- en uitademen.
 • Het is belangrijk om je voor te stellen dat God overal is en aanwezig is in elk deeltje.
 • Maak er een routine van om deze asana gedurende 3 minuten tot 1 uur te oefenen, afhankelijk van je beschikbare tijd.

Voordelen:

 • Deze yoga asana geeft fysieke en spirituele energie aan ons lichaam.
 • Het beoefenen van deze yoga-asana geeft verlichting van mentale stress en helpt ons de andere lichamelijke aandoeningen te overwinnen.
 • Geeft een goede gezondheid en helpt de geest te versterken.
 • Meditatie.
 • Verhoogt de concentratie.
 • Het helpt bij het opbouwen van een spirituele ontwikkeling en verruimt onze perspectief gezichtspunten.

Enkele belangrijke instructies die tijdens Asana moeten worden gevolgd:

 1.  Oefen de asana’s over een deken verspreid op een van beide vloeren of in de tuin.
 2. Vermijd het dragen van een bril tijdens het beoefenen van asana’s. Ze kunnen gebroken zijn, of ze zullen uw ogen verwonden. Draag comfortabele kleding als je asana’s beoefent.
 3.  Houd een regelmatige routine aan voor het doen van pranayama. Degenen die niet regelmatig oefenen en oefenen, zullen er geen voordeel uit halen.
 4. De beste tijd om de asana’s uit te voeren is ‘s ochtends; maar als je ‘s ochtends geen tijd kunt nemen, vergeet dan niet om het te oefenen met een lege maag of ten minste drie uur na het eten.
 5.  Verander nooit de asana’s. Als je vandaag een reeks asana’s doet en morgen een andere, enzovoort, kun je er geen voordeel uit halen. Je moet elke dag dezelfde asana’s uitvoeren, hoewel je nieuwe asana’s aan je routine kunt toevoegen en deze regelmatig kunt uitvoeren met de andere asana’s.
 6. Hoe stabieler je bent op de asana’s, hoe meer je je kunt concentreren en mediteren. Je kunt niet goed met je meditatie opschieten zonder je geest eenpuntig te laten zijn en een vaste houding aan te nemen. Dus volg een regelmatige routine van asana’s.

Voorzorgsmaatregelen en tegenstrijdigheden:

Hier volgen enkele waarschuwingssignalen voor het doen van pranayama:

 • Mensen met een hernia, buikwonden, blindedarmontsteking, verzakte baarmoeder of rectum moeten Kapal Bhati pranayama onder alle omstandigheden vermijden.
 • Zelfs vrouwen die onlangs zijn bevallen, moeten Kapal Bhati pranayama vermijden.
 • Zwangere vrouwen en mensen met koorts moeten hun arts raadplegen voordat ze pranayama doen
 • Kinderen ouder dan 5 jaar en jonger dan 12 jaar moeten anulom vilom en Kapal Bhati maximaal 5 minuten en bhastrika pranayama maximaal 2 minuten oefenen.

Tips voor beginners:

De volgende tips en trucs zullen je helpen de maximale pranayama-yoga-voordelen van de asana’s te plukken:

 • De maximale voordelen van Pranayama kunnen worden behaald door ze ‘s morgens vroeg ook op een lege maag te oefenen.
 • Als je het liever ‘s avonds doet, doe het dan minstens 3-4 uur na het eten.
 • Draag comfortabele kleding tijdens het doen van pranayama.
 • Doe alleen hoeveel je lichaam aankan. Als u zich zwaar of ongemakkelijk voelt bij een van de oefeningen of asana’s, stop dan onmiddellijk. Neem ook pauzes indien nodig.
 • Als u een medische aandoening heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u begint met Pranayama.
 • Ga op je yogamat zitten met je ruggengraat rechtop of ga comfortabel op een stoel zitten als je niet kunt zitten.

Voordelen van Pranayama Yoga:

Hieronder volgen enkele voordelen van Pranayama:

 • De bloedcirculatie in het lichaam wordt aanzienlijk verbeterd
 • Het houdt hartgerelateerde problemen weg
 • Het ontspant de geest en het lichaam
 • Concentratie is aanzienlijk verbeterd
 • Het verlicht aandoeningen zoals stress, hypertensie, depressie, enz
 • Het geneest lichamelijke problemen zoals astma, migraine, spijsverteringsstoornissen, neurologische problemen, migraine, depressie, enz..
 • Bouwt zelfvertrouwen op.
 • Vermindert angst.
 • Het verbetert de werking van de verschillende organen van het lichaam.
 • Regelmatige beoefening van pranayama kan verschillende gehoorproblemen behandelen.

Pranayama is absoluut gunstig voor mensen van alle leeftijdsgroepen en zelfs voor mensen die uit verschillende medische aandoeningen komen. Deel uw ervaring met het beoefenen van pranayama in de opmerkingen hieronder, want dat zou anderen motiveren om te oefenen. Deel deze gids en tips ook met je vrienden en familieleden en motiveer hen om deze goede gewoonte in hun levensstijl in te prenten.

Veel Gestelde Vragen & antwoorden:

Q1. Wat is de beste tijd om Pranayama te beoefenen?

antw: Pranayama is in wezen ademhalingsoefening en komt het lichaam ten goede door pure prana in te nemen. Daarom is de beste tijd om pranayama te beoefenen ‘s morgens vroeg, zelfs vóór zonsopgang, wanneer de lucht absoluut zuiver is en de hoeveelheid zuurstof ook het maximum is. In de vroege ochtend is onze geest fris en wordt het lichaam ook opgeladen om maximale prana te kunnen opnemen.

Q2. Wat is het proces van Pranayama?

Ans: Pranayama is een oude praktijk om de prana (ademhaling) te beheersen. Dus alle soorten pranayama hebben in wezen te maken met het in- en uitademen van lucht. Het proces van Pranayama kan in wezen worden ingedeeld in 4 delen, namelijk:

 • Adem in: de zuurstof wordt opgevuld in het middenrif en de buik.
 • Hold: de zuurstof wordt gecirculeerd in alle vitale organen en voertuigen van het lichaam.
 • Uitademen: alle vuile, zieke energie wordt uit het lichaam gegooid.
 • Hold: het lichaam wordt verjongd en gerevitaliseerd.

Q3. Hoe lang moeten we Pranayama doen??

antw: Als je voldoende tijd hebt en geen haast hebt, kun je een langere reeks pranayama volgen, waaronder 10-15 minuten meditatie gevolgd door 25-30 minuten Pranayama en eindigend met 5-10 minuten Shavasana, gevolgd door je kunt je normale yoga-asana’s en oefeningen oefenen. Yoga en Pranayama vormen samen een complete set van een oefening, en daarom wordt het ook yoga Pranayam . genoemd.

Q4. Kun je Pranayama doen na het eten??

antw: Idealiter zou Pranayama ‘s morgens vroeg op een lege maag moeten worden gedaan om de maximale voordelen te behalen. Als het echter niet mogelijk is om pranayama vroeg in de ochtend te doen, dan is het raadzaam om een ​​pauze van 3-4 uur aan te houden tussen pranayama en maaltijd en 45 minuten tussen thee of koffie en Pranayam en 15 minuten na water. Het is niet aan te raden om direct na het eten te pranayama.

V5. Wanneer kan ik eten na Pranayama?

antw: Elke oefening heeft een afkoelperiode waarin niets gegeten of gedronken mag worden. Dus idealiter zou men gedurende ten minste 30-45 minuten na het doen van Pranayama niets moeten eten. Waarna u uw normale Satvic-dieet kunt volgen.

Voordelen van Pranayama Yoga