We voelen ons tegenwoordig vaak moe, gestrest, lusteloos en bergafwaarts, en er zijn veel verschillende redenen om ons zo te voelen. De rompslomp van het leven heeft een tol van ons geëist, en hoewel technologie een grote rol heeft gespeeld om het leven voor ons allemaal gemakkelijker te maken, hebben we als mensen nog een lange weg te gaan in het respecteren van onze geest, lichaam en ziel.

We gaan ervan uit dat de technologie om ons heen alles voor ons zou doen. Van de ochtendkoffie tot de late slaap is er een machine of een apparaat dat bijna alles voor ons doet. Afhankelijkheid is de naam van het spel, en zonder machines, apparaten en moderne toepassingen voelen we ons vaak uitgekleed of naakt. Het is vanwege de afhankelijkheid dat we de neiging hebben om het belangrijkste deel van ons bestaan, onze gezondheid en welzijn, te negeren.

Dit is de reden waarom experts zeggen dat, zelfs als je geen uur hebt om te rennen, joggen, strijken of fit te blijven, je ervoor moet zorgen dat je minstens een mijl loopt voor lichaamsflexibiliteit en beweging. Dit zou ons in staat stellen om een ​​zittende levensstijl te vermijden, waardoor een groot aantal kwalen ons zou kunnen aanvallen. We willen dat je gelukkig, gezond en welvarend bent. Daarvoor moet je echter ook een beetje van je kant doen.

Als je geen voorstander bent van naar de sportschool gaan of ijzer pompen, zullen we je niet vragen jezelf ertoe te dwingen. De oude kunst en wetenschap van yoga kan je op meer dan één manier helpen. Vandaag willen we in detail met je praten over Tadasana yoga en hoe het je kan helpen, dus lees alsjeblieft verder en laat je goed informeren.

Tadasana-yoga of berghouding:

Tadasana Yoga (berghouding) Hoe te doen en voordelen

Tadasana is een van de meest basale houdingen van alle yogahoudingen. Tadasana is ook bekend als de berghouding of Samasthiti. Beginners kunnen deze pose met veel gemak uitvoeren. De meeste yogatrainers en fitnesscentra geven er meestal de voorkeur aan om deze yogasana eerst te onderwijzen. Dit is ook de basis voor enkele van de andere asana’s. Afhankelijk van de afstamming van de yoga, kan deze asana enigszins variëren. Daarom staat hieronder de meest basale vorm van Tadasana-yoga. Tadasana wordt gedaan in een staande positie.

Hoe Tadasana Yoga te doen Stappen, voordelen, aanpassingen, voorzorgsmaatregelen en tips:

Tadasana Yoga Stappen of Berghouding Stappen:

Tadasana-yoga 1

Hieronder hebben we stap voor stap instructies gegeven voor tadasana yoga of berghouding of samasthiti.

 • Begin door rechtop te staan ​​met je voeten plat op het terrein en de hielen iets uit elkaar. Maar zorg er wel voor dat de basis van je grote tenen elkaar raken.
 • Verdeel nu uw gewicht gelijkmatig over elk van uw voeten. Dit kan worden bereikt door uw tenen te spreiden en op te tillen. Blijf dit doen totdat je voelt dat het gewicht gelijkmatig over beide benen is verdeeld en je je volledig in balans voelt.
 • Houd je dijspieren stevig zonder je buik te harden.
 • Til nu voorzichtig de binnenkant van je enkels op, zodat het lijkt alsof de voeten een kom vormen.
 • Draai in het bovenste deel van je dijen en til je bekkenspieren op naar je navel, terwijl je tegelijkertijd je staartbeen strekt.
 • Probeer mentaal met behulp van een denkbeeldige energielijn je lies te verbinden met je binnenkant van je dijen en romp. Dit zou helpen om je evenwicht te bewaren als je uitrekt.
 • Breid je schouderbladen uit en buig ze naar je rug toe. Houd je schouderbladen gestrekt en laat ze langzaam weer los. Duw daarbij je ribben niet naar voren.
 • Hef je borstbeen op en breng je armen naar de achterkant van je romp.
 • In deze positie moet het midden van je hoofd in lijn zijn met het midden van je bekken. De kin moet evenwijdig aan de vloer zijn. Houd je keel en ogen zacht.
 • Blijf 30 seconden in deze positie en adem zo gemakkelijk mogelijk. Als u uw saldo langer kunt vasthouden, verleng het dan tot een minuut of langer.

Voordelen van Tadasana of Mountain Pose:

Fysieke voordelen:

 • Tadasana heeft tot doel de dijen, knieën en enkels te versterken.
 • Het helpt om de buik en de billen stevig te maken.
 • Het helpt om een ​​goede houding te ontwikkelen.
 • Het helpt ook om de geest te zuiveren en het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor de concentratie verbetert en de alertheid toeneemt.
 • De pose helpt om het onderste deel van het lichaam te versterken en ook de dragende gewrichten.

Therapeutische voordelen:

 • Tadasana kan helpen bij het genezen van ischias.
 • Het helpt de problemen van platvoeten te verminderen.

Aanpassingen voor Tadasana-yoga of berghouding:

 • Als je de uitlijning van je pose wilt controleren, kun je tegen een muur gaan staan, zodat de hielen, het heiligbeen en de schouderbladen de muur raken. Zorg ervoor dat de achterkant van je haar de muur niet raakt.
 • Je kunt je voeten ook enkele centimeters breder maken, met je middelste en tweede teen naar voren gericht, als je moeite hebt met balanceren.
 • Om de pose nog uitdagender te maken, strek je je armen omhoog. Houd je armen loodrecht op de vloer. Ze moeten evenwijdig aan elkaar zijn en de handpalmen moeten naar binnen wijzen. Om de pose verder te verdiepen, verstrengel je je vingers en strek je ze uit voor de romp.

Voorzorgsmaatregelen voor Tadasana-yoga of berghouding:

1. Als u problemen heeft zoals hoofdpijn, slapeloosheid en lage bloeddruk, mag u deze asana niet uitvoeren.

2. Dit is ook niet geschikt voor mensen met medische aandoeningen die het evenwicht beïnvloeden.

Voorbereidende en vervolghoudingen:

De voorbereidende houdingen voor Tadasana zijn adho mukha svanasana en uttanasana.

De meeste asana’s kunnen worden opgevolgd door Tadasana. Je zou bijna elke staande pose kunnen doen als vervolg op tadasana.

Nog enkele waarschuwingen voor u:

Zoals eerder is besproken, zouden mensen met medische aandoeningen de tadasana-yogahouding helemaal niet moeten beoefenen. Ook als u last heeft van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, moet u hier eigenlijk uit de buurt blijven. Rek jezelf ook niet buiten de limieten als je yoga doet. Het is erg belangrijk dat je lichaam en ledematen ontspannen zijn terwijl je yogahoudingen beoefent. De hele sessie gaat anders tevergeefs. Het is ook belangrijk dat je een arts ziet en raadpleegt voordat je serieus met yoga voor gevorderden begint, omdat hij de beste persoon is die je kan vertellen over al je problemen en wat je moet vermijden. Yoga is belangrijk voor het lichaam, maar het op de verkeerde manier of onder verkeerde omstandigheden beoefenen kan veel nadelige gevolgen voor je hebben.

Tips voor beginners:

Om je balans te verbeteren tijdens het doen van deze pose, kun je met je voeten een paar centimeter uit elkaar staan, ergens tussen de 3 en 5 inch.

Variaties in Tadasana-yoga of berghouding:

Er kunnen veel wijzigingen en variaties zijn in het doen van tadasana en zoals we al hebben gepresenteerd, de details over de wijzigingen, laten we nu ook naar bepaalde variaties kijken.

1. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de tadasana-houding draait om balanceren en dat het enige tijd kan duren om die perfecte balans te krijgen. De uitlijning van uw lichaam is in dit geval ook erg belangrijk en hiervoor moet u het muurbalanceringsgedeelte proberen om het u gemakkelijker te maken.

2. Om de meeste voordelen van tadasana te krijgen, moet je het op de juiste manier beoefenen. Dat wil niet zeggen dat je vanaf de eerste dag zelf een expert moet zijn. Wat je kunt doen is in eerste instantie op heupafstand van elkaar gaan staan ​​en dan beginnen met je benen dichterbij te brengen, zodat je een balans in je lichaam krijgt..

3. Voor de zwangere dames zijn er veel voordelen van tadasana die je kunt krijgen, maar zorg ervoor dat je al een arts hebt gezien en deze vervolgens oefent. Omdat het gewicht van je lichaam nu meer is en er een onbalans in zit vanwege het buikgedeelte, is het heel normaal dat je te maken krijgt met evenwichtsproblemen. Voor jou kun je je benen spreiden totdat het comfortabel voor je is, maar zorg ervoor dat je niet tript om de perfecte pose te krijgen gedurende deze tijd.

4. Als je de hele sessie nog uitdagender wilt maken, kun je net zo goed je ogen sluiten terwijl je deze houding oefent en je zult snel begrijpen hoe je tadasana perfect kunt doen.

Neem de tips voor Tadasana Yoga:

 • De beste tip om een ​​perfecte uitlijning in te stellen is om vanaf het onderste deel van het lichaam te werken en dan omhoog te gaan. Dit betekent dat je vanaf je tenen moet beginnen en dan omhoog moet langs de enkels en dan de kuiten, dijen, taille en dan het bovenste deel van het lichaam.
 • Om je gewicht en lichaam goed vast te houden en in balans te houden, kun je jezelf opnieuw uitlijnen door naar voren te leunen en vervolgens naar achteren te buigen en vervolgens naar rechts en links te bewegen. Dit helpt je ook om het evenwichtspunt over je voeten te vinden.
 • Probeer je uitlijning te corrigeren elke keer dat je de pose begint vast te houden nadat je bent teruggekeerd naar de beginpositie.