13 различни вида масажи и тяхната терапевтична употреба

Сигурни сме, че знаете какво е масаж. Но за да бъдем по -конкретни, масажът е начин за манипулиране на вашите сухожилия, меки тъкани и мускули на тялото, който е предназначен да бъде разчитана терапия. Тъй като масажът включва мускулите и тъканите, той обикновено се прави от опитен и обучен индивид, който познава изкуството да гали, трие и премества частите на тялото си, за да намери решение за вашия проблем. Натискът, който обикновено се прилага върху тялото, ще варира от лек до силен натиск, всеки в зависимост от това какъв проблем на тялото трябва да бъде решен. По този начин масажите са сигурният начин да се отървете от торбите с напрежение и да си позволите да се потопите в известно облекчение. Някои масажи се правят дори за облекчаване на често главоболие или настинка.

Различни видове масажи и тяхната терапевтична употреба

Техники на масаж за всички части на тялото:

Разгледайте различните техники за масаж, които се практикуват от експерти.

1. Омесване:

Омесването се описва най -добре от частта на ръката, която се използва за извършване на масажа. Например, месенето на палеца и омесването на дланите са популярни. Налягането варира в зависимост от масажа и това, което той се стреми да постигне. Ритъмът и скоростта на масажа също са от решаващо значение за масажа.

2. Терапия с тригерни точки:

Този вид терапия е свързана с натиска, който се прилага върху мускулните тъкани. Когато се приложи определено налягане, това ви облекчава болката и лекува всяка дисфункция в тялото ви. Тези тригерни точки обикновено са центърът на мускулната хиперактивност, която пресича акупунктурните точки.

3. Надлъжно плъзгане:

Това може да звучи голямо, но по същество е масаж по посока на кръвния поток. Той също така помага при разпръскване на течности от всяка част на тялото, където е настъпило нараняване, като по този начин намалява възпалението и подуването.

4. Компресионен масаж:

Компресионният масаж е известен още като ритмична компресия в мускулите. Това се прави, за да се направи дълбока хиперемия и също така ще омекоти тъканите. Това е по-скоро загряващ масаж, преди да направите някой от другите масажи.

Различни видове масажи в света:

Освен тези техники за масаж, има и други видове масажни методи, които се практикуват. Разгледайте тези.

1. Шведски масаж:

Шведски масаж

Най -често срещаният метод от всички е шведският масаж. Това е най -доброто за релаксация, особено след напрегната и изморителна седмица. Масажът е лек и е предназначен за абсолютна релаксация. Те включват по -дълги и по -течни удари, които ще осигурят спокойно усещане, създавайки положителен хормонален отговор. Изследванията показват как един шведски масаж намалява циркулиращия кортизол, който е хормон на стреса. Той е особено известен в Гоа, тъй като има много експерти.

2. Масаж на дълбоки тъкани:

Дълбокомасажен масаж

Дълбокият масаж на тъканите помага да се фиксират моделите на движение, което включва задълбочаване в масажа, за да се освободят тригерните точки и по този начин да се подобри подвижността. Масажът не е болезнен, но може да бъде доста неудобен. Правете този масаж само под наблюдението на експерт. Дълбокият масаж на тъканите се прави най -добре в Керала.

3. Ролфинг:

Ролфинг

Това е масаж с подход за цялото тяло. Той е разработен от Ида Ролф. Терапевтите обикновено блъскат, бутат и омесват тялото ви, за да стимулират притока на кръв и по -добро движение. Те използват техника, наречена Структурна интеграция, която е подход за цялото тяло. Индийският щат Махаращра има много сертифицирани терапевти, които са обучени.

4. Шиацу:

Шиацу

Шиацу означава „натиск с пръст“ на японски, където терапевтите използват само палеца, пръстите и дланта по цялото тяло. Те прилагаха променлив натиск с цел да излекуват и регенерират тялото. Известно е също, че шиацу подобрява цикъла на съня ви. Кочи, в щата Керала, предлага отличен шиацу масаж.

5. Спортен масаж:

Спортен масаж

Спортният масаж се използва от спортистите, за да се подготвят или дори да се възстановят от всяко спортно събитие. Прави се за предотвратяване на наранявания, подобряване на гъвкавостта. Това също ще подобри цялостното спортно представяне. Въпреки това, дори и да не сте спортист, все пак можете да го направите, тъй като само ще лекува мускулна болка и ще подобри цялостното ви движение. Спортният масаж се фокусира върху онези мускулни групи, в които участва спортистът, като по този начин увеличава притока на кръв. Компресията, по -бързото триене на ударите и терапията с точка на налягане са някои техники, използвани от експерта.

6. Рефлексология:

Рефлексология

Това всъщност не е масаж, а практика, която прилага натиск върху рефлекторните зони на краката, ръцете и външното ухо. Тези части се отнасят до други специфични органи на вашите и дори до жлезите. Когато тези части се стимулират с натиск на пръста, това помага за по -добро здраве на тези свързани органи, а също и на жлезите, които се стимулират чрез енергийните пътища. Доверете се на Керала за това!

7. Черепна сакрална терапия:

Черепна сакрална терапия

CST или черепно -сакрална терапия е вид масаж, който е каросерия, предназначена да облекчи компресията на костите на главата, сакрума, който е триъгълна кост в долната част на гърба и гръбначния стълб. Той прилага само лек натиск върху главата, шията и гърба, за да облекчи причинената компресия, а също и произтичащата от това болка. Може да се прави от хора от всички възрасти и главно като лечение за мигрена, запек, главоболие, синуси, болки в шията и нарушен цикъл на сън и безсъние. Този масаж е известен и експерти се намират главно в Делхи и Гургаон.

8. Пренатален масаж:

Пренатален масаж

Това е редовен вид масаж, който помага за отпускане на напрегнатите мускули, облекчаване на извисяващите се петна, подобряване на кръвообращението и мобилността. Използваните техники се променят според нуждите на носещата майка и това, което е подходящо за нея на този етап. Отпуска лигаментите. Известно е, че подобрява настроението и депресията на бременността, която обикновено обхваща жените по време на бременността. В Хайдерабад има няколко добре обучени експерти, които осигуряват отлично обслужване.

9. Гериатричен масаж:

Гериатричен масаж

Ето един добър масаж за възрастни хора и възрастни хора. Той е специално проектиран да отговаря на техните нужди, където ръцете се използват за манипулиране на меките тъкани на тялото. Това ще подобри общото кръвообращение, ще облекчи болката и също така ще подобри обхвата на движение. Това също ще помогне за поддържане на цялостното им здраве с напредване на възрастта. Всеки водещ спа център в град на метрото ще ви помогне в това.

10. Ароматерапевтичен масаж:

Ароматерапевтичен масаж

този е по -скоро като шведския масаж, но с ароматизирани масла и мирис. Етеричните масла са добър начин за насърчаване на релаксацията и облекчаване на стреса. Те имат висока лечебна сила. Маслата от лавандула помагат за отпускане, докато розовите масла ще успокоят и успокоят ума ви. Този успокояващ ефект може да излекува главоболието, безсънието и други храносмилателни разстройства. Най -добре се правят, когато сте в Гоа или Керала. Щатите предлагат голямо разнообразие от ароматерапевтични масажи с истински ароматизирани масла.

11. Масаж с горещи камъни:

Масаж с горещи камъни

Масажът с горещи камъни е друг вид масаж, който има за цел да отпусне и да разхлаби напрегнатите мускули. Това, което се случва при масажа, е, че тялото е подложено на гладки и плоски нагрети камъни върху определени части от тялото. Камъните съдържат базалт, за който е известно, че задържа топлината. Тези камъни могат да се поставят върху стомаха, гърдите, гръбначния стълб, лицето или краката. Те могат да използват дълги стопове, кръгови движения, вибрации или дори месене, за да отговорят на конкретното лечение. Той значително намалява депресията и отпуска тялото ви, като подобрява притока на кръв към засегнатата област. Масажите с горещи камъни са известни в Удайпур.

12. Тайландски масаж:

Тайландски масаж

Често чувания масаж до шведския масаж е тайландският масаж. Той използва точки на натиск, разтягане на мускулите и дори компресия в ритмично движение. Ръката, краката и лакътят се използват от терапевта, когато прави масаж. Той не използва масла и взема енергийните точки на тялото за масажа, за да постигне резултатите. Подобрява общото кръвообращение и намалява нивото на стрес на индивида. Хайдерабад има отлични центрове за тайландски масаж. Държави като Гоа и Керала също предлагат добър тайландски масаж.

13. Рейки масаж:

Рейки масаж

Рейки е по -скоро естествено лечение на тялото, което се фокусира върху енергията на тялото. Рейки помага на тялото да освободи напрежението, като се фокусира върху пътищата, наречени чакра, меридиан и Нади. Това са пътищата, по които тече животът. Той лекува, като протича през тези засегнати енергийни части. Трябва да направите това веднъж в живота си, за да изпитате удоволствието от масажа. Рейки обикновено се прави в Керала, но най -вече извън Индия.

Колко вида масаж в Индия и къде го правят:

Ето пълно ръководство, където можете да намерите най -добрите масажни центрове в Индия.

1. Соматхирам Аюрведа курорт, Керала:

Разположено в южната част на Ковалам в Тривандрум, мястото е известно с обширни сесии масажи. Те имат аюрведични пакети, които са насочени към лечение на парализа и други нервни разстройства. Всяка сесия продължава около 60-90 минути в продължение на 7 до 21 дни. Най -добрите форми на йога, предназначени за вашата цел, също са включени в пакета. Техните аюрведични лечения са медицински доказано ефективни. Очаквайте само най -доброто тук.

2. Деваая:

Това е аюрведически и природолечебен център в Гоа, който приема натуропатията сериозно. Лечението върви ръка за ръка с йога, медитация и музика. Корекцията на начина на живот и планирането на диетата са други ползи, предлагани тук. Центърът се върти около Вишну Шастра, добавяйки хармония към цялостното ви преживяване. Ако сте мислили, че Гоа се занимава само с подскачане и питиета, време е да изпитате това.

3. Ананда, Хималаите:

Сред извисяващите се Хималаи е място, което предлага блажен процес на подмладяване, който ви помага да се излекувате чрез Аюрведа и ароматерапията. Там се предлагат европейски и тайландски процедури. Те използват по -малко масло и повече бавни масажи с редовен план за диета, за да завършат лечебния ви процес. Отпийте чай за здраве, докато се потопите в спиращата дъха гледка към планините.

4. Лила, Удайпур:

Известен като град на езера и дворци, Удайпур предлага изискани аюрведични лечебни процедури и масажи. Те са специализирани в масажи с горещи камъни, процедури за лице, йога и медитация. Спа палатките и архитектурата в стил хавали са удоволствие за очите и ще помогнат за отпускане и освобождаване от негативността на живота. Отдайте се на добра музика и просто се съсредоточете върху измиването на болките си.

5. Аюрведично здравно селище Кайрали:

Друг от Керала, този се намира в Паладак. Изграден около извличането на ползите от Аюрведа, центърът предлага лекарства от билкови растения. Те също имат около 20 центъра в чужбина и 25 центъра в Индия. Изживейте добротата на живот без напрежение и здравословен живот в Западните Гати, който е живописен.

Масажите са ефективен начин за лечение на много от болките в тялото. Те не само ви осигуряват достатъчно отпускане, но и спомагат за по -добър кръвен поток и повишават имунитета на организма. Също така се извършва добър масаж с различна степен на натиск, който винаги трябва да се извършва от експерт. И така, какво чакате? Потопете се и изпитайте ползите от един добър масаж този уикенд. Сигурни сме, че ще ви хареса!

ВИДОВЕ МАСАЖИ