Как да лекуваме горната болка в гърба?

Болката в горната част на гърба е толкова разпространена, че сме склонни да изпадаме в апатия към нея. По -често отхвърляме болките в гърба в резултат на поредния дълъг ден в офиса или тежък физически труд. Въпреки че това може да е вярно, това също е показателно за щетите, които си причиняваме, ако проблемът бъде оставен нелекуван. Освен случаите на нараняване, причинени на гърба, повечето случаи на болки в гърба започват като болки с ниска интензивност, които идват и си отиват. Ако не се лекува, това може да доведе до инвалидизиращо заболяване.

Как да лекуваме болки в горната част на гърба

Болките в горната част на гърба се причиняват най -вече от неправилна стойка, използване на смартфон, продължителна работа с компютри, непрекъснато четене и огъване на шията надолу. Други фактори като травма, навяхване, дискова херния и др. Са сериозни проблеми, които се нуждаят от комбинация от медицински съвет и физиотерапия. Тази мъчителна болка наистина може да попречи на живота ви и ще ви накара да живеете с болкоуспокояващи. Вижте причините и лечението на болки в горната част на гърба.

Причини и лечение на болки в гърба:

Прочетете по -нататък, за да научите повече за различните лечения и причини за болки в горната част на гърба.

1. Мускулно дразнене или миофасциална болка:

Една от основните причини за болки в горната част на гърба е мускулно дразнене или това, което в медицината е известно като миофациална болка. Това се случва, когато големите мускули на горната част на гърба развият дразнене. Това вероятно може да е пряк резултат от спортни наранявания, тренировки или дори липса на сила.

Най -често този проблем може да бъде решен с комбиниран курс на физиотерапия и болкоуспокояващи. В крайни случаи е известно, че пациентите се възползват от акупунктурата, тъй като мускулното дразнене се характеризира с тригерни точки, където болката е концентрирана. Хиропрактиката и остеопатичната терапия и масажът също са полезни. Това е цялостно лечение на болки в горната част на гърба.

2. Болка в горната част на гърба поради ставна дисфункция:

Болки в горната част на гърба поради ставна дисфункция могат да възникнат, когато ставите, които свързват ребрата с гръдния гръбнак от двете страни, са подложени на травма или нараняване. Лечението при такива обстоятелства обикновено включва хиропрактика, остеопатична, физическа и акупунктурна терапия. Упражненията у дома с цел разтягане на горната част на тялото могат да бъдат препоръчани от лекар.

Аеробиката и подобни тренировки могат да имат положителни ползи за тези, които страдат от болки в горната част на гърба поради ставна дисфункция. Тъй като болката често е тежка, може да са необходими и обезболяващи лекарства. Противовъзпалителните лекарства обикновено са лекарствата на избор при справяне със ставна дисфункция. Често използвани лекарства са ибупрофен и COX-2 инхибитори. Това е и най -доброто лечение за болки в горната част на гърба.

3. Дегенерирани или хернирани дискове:

Въпреки че не е необичайно болките в горната част на гърба да са причинени от дегенеративни или хернирани гръбначни дискове, това не е напълно нечувано. Дегенерираните дискове често се появяват в резултат на старостта, дори когато дисковете, които служат като буфер между всеки прешлен, бавно се износват. Това може да доведе до дискова херния, където меката вътрешна сърцевина на гръбначния диск може действително да изтече и да се смила срещу чувствителните нерви. И двете състояния могат да причинят различна степен на болка в горната част на гърба.

За дегенеративна дискова болест упражненията с помощта на физиотерапевт са най -често срещаният начин на действие. Болкоуспокояващите лекарства могат или не могат да бъдат предписани. Вероятно ще бъдат препоръчани промени в начина на живот, тъй като прекомерното пушене, консумацията на алкохол и застоялият начин на живот всъщност могат да влошат проблема. В някои тежки случаи операцията също е опция. При херния на гръдни дискове, ЯМР често разкрива степента на увреждане и курсът на лечение се решава съответно. Това е перфектно лечение за болки в горната част на гърба.

4. Остеопороза и остеоартрит:

Остеопорозата възниква, когато костите са отслабени поради старост, менопауза, анорексия, бъбречни заболявания и други фактори. Не се забелязват симптоми, докато костта не бъде счупена или счупена. Известно е, че остеопорозата причинява компресивни фрактури на костите на гърба, водещи до болка в горната и долната част на гърба.

Известно е, че упражненията за издръжливост и силовите тренировки помагат при такива условия. Медикаменти за предотвратяване на вероятността от по -нататъшно разпадане на костите и болкоуспокояващи също са често срещани. Хормоналните лечения също са един от начините за лечение на остеопороза при жени, които са развили състоянието с настъпването на менопаузата. Остеоартритът също може да причини болка в горната част на гърба поради намаляване на здравината на ставите в горната част на гърба. За пореден път комбинираният курс на медикаменти и упражнения е предпочитаният начин на лечение. Това е ефективно лечение за болки в горната част на гърба.

5. Компресиран нерв в горната част на гърба

Компресираният нерв също може да доведе до силна болка и дискомфорт в горната част на гърба. Когато притискане на нерв се случи в тъканите, има напрежение и обездвижване на мускулите в горната част на гърба.

Най -доброто лечение за това състояние е да се изпълняват упражнения за разтягане на гръбначния стълб. Чрез леко завъртане на гръбначния стълб, завъртане на лопатките и извършване на разтягане на гърба, болката може да бъде облекчена до известна степен. Важно е обаче да се консултирате с лекар и да го извършвате под обучен надзор.

Като правите прости промени в начина на живот, човек може да предотврати болките в горната част на гърба. Важно е да намалите времето пред екрана и да следвате правилната стойка, докато работите на компютри и смартфони. Продължителното използване на тези джаджи може трайно да увреди врата и горната част на гърба. Редовните упражнения, добрата стойка, спането на правилния матрак могат да ви помогнат да живеете безболезнено и без лекарства.